Regisztráció Blogot indítok
Adatok
inda2012

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi az a tőkekoncentráció? A tőkekoncentráció egy gazdasági folyamat, amely során a már amúgy is nagy tőkével rendelkező szereplők még nagyobb tőkét halmoznak fel, így a gazdasági súlyuk, és a kisebb szereplőkhöz képest a relatív gazdasági súlyuk is növekszik. Másként fogalmazva az a folyamat, amely…..
Liberatórium Szamárság? 2014.02.24 07:46:03
Orbán Viktor szerint szamárság firtatni, hogy miért javul a foglalkoztatottság. Ez a gondolat nagyon tanulságos, ugyanis összecserélődik a cél és a megoldás. Az emberek és köztük a politikusok, hajlamosak összekeverni a célt, vagy követelményt, az arra adott megoldással és…..
inda2012 2014.02.24 15:54:48
@egysmás: Ha nem éri meg dolgozni, csak a hülyék dolgoznak.

Dolgozni azért nem éri meg, mert van segély. Ha nem lenne segély, akkor megérné dolgozni.

Le kellene már szokni a marxista nézetekről ami a munkát definiálta értékként. A munkának alapvetően nincs értéke. Érték akkor lesz a munkából ha valaki hajlandó fizetni érte.

Éppen ezért nagy hiba a segélyezés, mert bizonyos munkákat teljesen kiszorít a "munkakínálatból". Az ilyen munkákat aztán tipikusan kínában/indiában végezik el, pedig itt is (EU) el lehetne végezni.

Az már csak mellékes, hogy a minimálbér emelése és a segélyek növelik az inflációt, továbbá más munkák értékét (amik nem nőttek ugyan ekkora szinttel) degradálják a minimálbéres munkákhoz képest.
inda2012 2014.02.24 16:19:50
@egysmás: Dolgozni akkor éri meg, ha a munkád ellenértékéből meg tudsz élni.

Tehát ha nem dolgozol, akkor jobb éhen halni? Dolgozni azért szoktak, hogy ne haljanak éhen. Azaz ha egy munkából ez nem elérhető, akkor kell kettő vagy három.

Szerintem a probléma az, hogy te a 8 órás munkában gondolkozol. Azt kell tudni, hogy ez a 8 óra csak egy, az állam által önkényesen megállapított szám. Ha te napi 1 óra munkával is meg tudsz élni, akkor jó neked. Ha csak 12-vel tudsz akkor azt kell csinálnod.

Az pedig, hogy a segély nem számit egy marhaság. Pl. ha van munkád, akkor nem kapsz segélyt. Azaz ha össze tudsz hozni havi 60 - 80 ezer segélyt különböző jogcímeken, akkor nem éri meg elmenni dolgozni még akkor sem ha többet kapsz, mert kijön, hogy napi 500 - 1000 forinttért dolgozol a segélyhez képest.
Az adófizetők pénzéből a magánszektorba is bőven jut - így itt is ellenőrizni kell, hogy szabályos, célszerű és hatékony-e ezeken a területeken az állami beavatkozás. Az államadósság elleni harc éveit éljük, melynek során egyfelől arra kell koncentrálni, hogy az állam…..
A kampány eddigi legijesztőbb, leghülyébb és legkárosabb ötlete bukkant fel az év elején: minden magyar állampolgár alanyi jogon kapjon x mennyiségű pénzt az államtól, mert csak. Az eredeti javaslat itt megtekinthető. Akik nem érnek rá átlapozni, azoknak egy zanzásított…..
inda2012 2014.01.17 09:13:15
@kovi1970: Személy szerint normális mértékű adókat és fizetéseket akarok!

Az adó kapcsán sajnos nem tudok segíteni, de a fizetésben igen. Menj oda a főnöködhöz és közöld vele, hogy több fizetést akarsz vagy felmondasz. Aztán majd meglátod mit választ. Ennyi.
Eléggé elterjedt nézet a kapitalizmusnak felróni a társadalomban jelenlévő problémák jelentős részét. Kétségtelen, hogy ennek a rendszernek is vannak hátulütői, de korántsem ez az oka sok rossznak, hanem ellenkezőleg, ezen problémák túlnyomó részben pont a kapitalizmus…..
inda2012 2013.10.25 09:29:24
@milliliteratura: Az ATT és MS bizonyos szempontból nem kapitalista cég. Az MS és más nagy cégek létüket a szerzői és szabadalmi jogoknak köszönhetik és ezen jogok teljesen inkompatibilisek a laissez-faire kapitalizmussal.
inda2012 2013.10.25 09:34:21
@milliliteratura: Ja, igen, az OPEC. Az, hogy az OPEC nem esett még szét inkább annak köszönhető, hogy állami cégek vannak benne. És még igy sem képesek teljesen kontrollálni a piacot.

A laissez-faire-ben nyilván nem lennének ilyenek, mert nincs senki aki monopóliumot adna egy olajcégnek egy adott területen (állam) belül.
inda2012 2013.10.25 09:45:47
@milliliteratura: A helyzet az, hogy a mainstream közgazdaságtant teljes átudománynak tartom. Hiszen ha nem lenne az, akkor nyilván megjósólhatóak lennének a válságok és akkor nyilván nem lenne válság.

Szerintem a mainstream közgazdaságtan arra keresi a választ, hogy hogyan lehetne kontrollálni a gazdaságot de hogy pontosan miért is lenne erre szükség arra nem ad választ.

Az ausztriai iskola viszont meg sem próbálkozik ezzel, mert az a feltevése, hogy egy gazdaság túl sok paraméterrel rendelkezik ahhoz, hogy minden pillanatban tudjuk az állapotát. Ergo a gazdaságot nem lehet kontrollálni úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Persze vannak egyenlőbben a sok egyenlő között akiknek jól jön az állami kontroll.
A jó hír, hogy még van a magánnyugíjpénztári vagyonból!A rossz hír, hogy most már csak "vagyonkának" nevezhetjük. És "hol a lé?", kérdezik többen...Természetes ebből csökkentették az államadósságot! Államadósság | Create infographics..
inda2012 2013.10.04 09:49:24
@MikeBoy: www.ing.hu/public/download/valaszthato-portfoliok-mnyp

Na jó, visszavonom, de a 40% kevés, mert a min. 50% volt, a max. 77%. De ha jól emlékszem az államadósság esett is kb. 5%-ot amikor ez megtörtént.
inda2012 2013.10.04 09:53:16
@MikeBoy: www.mkbnyp.hu/magan_agazat/valaszthato_portfolios_rendszer/portfoliok/index.html

Vagy itt van ez ahol a klasszikus portfolio 98%-ban tartalmaz állampapírt. És a kockázatos is 67%-ban.

Úgyhogy a 40%-od semmiképpen nem állja meg a helyét.
inda2012 2013.10.04 10:41:24
@MikeBoy: "A magánnyugdíjpénztárak önkéntes adatszolgáltatásán alapuló összegzés szerint a teljes magánnyugdíjpénztári vagyon 2011. március 31-én 3162 milliárd forint volt, ebből a magyar állampapírok 1529 milliárd, befektetési jegyek 1085 milliárd, a részvények 343 milliárd, a jelzáloglevelek pedig 78 milliárd forintot tettek ki."

Szerintem nagyok sok befektetési jegy mögött is állampapír áll. Ugyhogy akárhogyan is nezzük nem csoda, hogy a manyup pénz csak úgy "eltünt".
A Mai Manó Ház Fotográfia felsőfokon című kiállításán, Howard Greenberg 500 fotót tartalmazó gyűjteményéből 118 képet láthattok a fotótörténet leghíresebb képviselőitől, és mint ahogy azt Kincses Károly, a budapesti kiállítás kurátora a megnyitó alkalmával elmondta,…..
Nehéz pontos statisztikai becslést adni arról, hogy mennyi pénz tűnik el a feketegazdaságban, és hány százezer foglalkoztatott van a szürke és feketegazdaságban, de egy valami biztos: a már rendszerváltás előtt megindult folyamat az elmúlt két évtizedben csak tovább romlott, és…..
Amikor azt firtatták, hogy érdekes egybeesés, hogy pont azon a teljesen jelentéktelen útvonalon jött rá az önkormányzatra az útjavítás, ahol a kedves veje lakik, akkor Orbán Viktor azt találta mondani, hogy "kommunista hazugság". Ez más szájából valószínűleg nem érdekelt…..
inda2012 2013.09.11 14:24:22
@Lord_Valdez: "A pénzmozgás növeli a keresletet, a növekvő kereslet pedig emeli az árakat."

Ez csak akkor igaz ha a kereslet meghaladja a kínálatot egy adott árúnál. Az infláció alapvetően azért van, mert új pénz kerül a gazdaságba, azaz pénzt nyomtatnak (meg persze ha a forint gyengül és ezért az import drágább lesz), de a főkolompos a pénznyomtatás.

Az USA csak azért tudja megcsinálni jelentősebb infláció nélkül, mert a világpiac felszívja a dollárt.

Éppen ezért az infláció egy rejtett adónem és pont a legszegényebbeket sújtja, mert hozzájuk jut el legkésőbb az új pénz ha eljut egyáltalán. Akik pedig közel vannak a tűzhöz még az inflációs hatás előtt tudják elkölteni az új pénzt.
Kedves olvtársak, mint azt megszoktátok, ez a blog nem kíván versenyezni a közéleti, politikai témákkal foglalkozó szakblogokkal.  Ezt hosszú távon így is szeretném tartani, de néha néha azért csak felbukkan valami, aminek van kihatása a magyar e-könyvekre is.  Megjelent…..
A héten ismét felmerült a 13. havi nyugdíj ötlete. Néhány nappal ezelőtti posztunkban már értekeztünk ennek a társadalomromboló hatásáról, de mivel a téma egy jellegzetes magyar korszellemet és kórtünetet tükröz, úgy gondoljuk érdemes tovább elemezni. Ha az alapvető…..
inda2012 2013.01.13 19:28:31
@hot-spot: csak erdeklodnek, hogy mit csinaltal volna 100 eve. Ugyanis akkor meg nem volt nyugdij. Szerinted milyen jogod van arra, hogy masokon eloskodjel?
inda2012 2013.01.13 19:31:45
@csikhamirinao: csak erdeklodnek, hogy mit csinaltal volna 100 eve. Ugyanis akkor meg nem volt nyugdij. Szerinted milyen jogod van arra, hogy masokon eloskodjel?

(nem hot-spot-nak akartam eloszor)
inda2012 2013.01.13 19:35:41
@dzsadzsarblinx: "Ebben igazad van, ráadásul, ha kevesebb lenne a nyugdíj, akkor meg az aktívaknak kellene támogatni az öregeket családon belül."

Es megis mi volt evezredeken keresztul? Az oregeket a sajat csaladjuk tartotta el es nem masok. Ez a normalis.
Normális, vagyis olyan, mint mi, és ezzel lehetetlen szembenézni, és ezzel szembe kell nézni. Megy a szövegelés arról, hogy elég vagy nem, sok vagy kevés a 21 év magányos komfort, amit a norvég bíróság az oslo-i tömeggyilkosnak kiszabott. S hogy – nagyon izgalmas…..