Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hajdulaszlo (törölt)

0 bejegyzést írt és 1414 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon jó csapat állt össze a munkahelyen, aminek a nagy részével együtt ebédelünk, esténként csetelünk és szilveszter este többen azt coming out-oltuk, hogy legszívesebben együtt búcsúztatnánk az óévet. Nos, a keménymag és az ezt kiegészítő kollegák bizonyos…..
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.09 22:13:27
@AnicasubRosa: A gyerekeknek pedig mondja: "az anyátok kiskésit". Gondolom minden csasládban van az a kés ami a békanyúzástól kezdve, birkakörmölésen át krumplipucolásra és szalonnázásra is használatos.
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.09 22:14:57
@AnicasubRosa: Ez az aprítózás jó ötlet. Hogy éred el a megfelelő "szemcsenagyságot" Vagy nem minden ételhez aprítózod? Egyszer valaki mondta, bográcshoz nem szabad túl apróra vágni, mert megég.
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.09 22:16:27
@Daró: Ide szeretnék ingyen reklámot csinálni a késeseknek. Néha el kell vinni késeshez, hogy helyrehozza amit az otthoni élezéssel elrontunk :-) .
Blogkocsma Hotdog 2015.02.09 07:00:00
A nyolcvanas években a hamburgerrel együtt betört hozzánk a hotdog is. A csalamádés hamburgerhez hasonlóan a maga bumfordi káeurópai módján készült persze. Strandokon, pályaudvarokon a büfékben megjelentek a bizarr szexuális segédeszközre hajazó hotdogsütők. A készítésnél nem sokat gatyáztak,…..
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.09 12:34:43
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.09 12:54:10
@Andrass9: kinja :-) ahol én is.
malackaraj.hu.
Blogkocsma Keleti leves 2015.02.03 07:00:00
Kistesó megjött a messzi Kínából és hozott egy merítésnyit a mesés kelet kincseiből. Friss gyömbér, szárított gomba, üvegtészta, rizsecet, tea és még ki tudja, mi rejtőzött a poggyászában, ami szerencsésen átcsúszott a vámon. Legott be is indult a fantáziám, mennyi finom étel fog ebből készülni.…..
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.03 10:17:22
@Andrass9: Nekem is ez jutott eszembe, de mintha éppen a te egyik posztodban lett volna karfiol egy "keleties" kajában. De az is lehet, hogy vendégposztoló volt.
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.03 10:17:53
@látjátok feleim szümtükkel: Paradicsompürét én is lepírítom kicsit még a paradicsomleveshez is.
A jó öreg lazacot fel kéne dobni valami újszerű körettel. A grillezett lazac úgy jó, ahogy van, nem igényel nagy variálást - de a szokásos zöldsaláta-keverék kicsit kevés lenne kísérőnek, keressünk hát valami újdonságot. Irodalmazzunk csak egy kicsit...  Alfredo-szósz: az USA-ban népszerű,…..
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.02 20:47:07
@Benikuty: A sztorit már nem tudom pontosan, de arról szól, hogy az egyik etikett könyv szerzője abba halt bele, hogy hajótörést szenvedett, s amikor egy cápa rátámadt, elővette a kését. Mire a cápa: na de uram, halat késsel?
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.02 20:48:38
@Mitzi von Küche: Úgy vennék egy leckét a halkés használatáról. Autodidakta módszerem van, de lehet hogy egy puccosabb társaságban persona non grata lennék
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.02 20:53:26
@Benikuty: Így teljes a történet, jobb mintha a cápa vacsorázta volna meg.
A „julbord”, azaz a karácsonyi svédasztal halrészlegének egyik főszereplője a lazacbefőtt. Elkészítése egyszerű, lazackockákra forró, fűszeres levet kell tölteni, melyben a lazackockák kihűlés közben „megfőnek”. Egy kiló lazacra számolt fűszeres léhez 2,5 liter…..
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.02 20:51:15
@Benikuty: Köszönöm a "kerítést" én is.
A legutóbbi (két évvel ezelõtti) bablevesem nem lett a legjobb, mert a csülök sok kívánnivalót hagyott maga után. Most viszont a kispiacon kaptam igazán finom illatú csülköt. Ennél a hentesnél nagyon jó a füstölt áru, gondoltam, adunk egy esélyt a csülöknek is. Rég volt, mikor utoljára fõztem,…..
hajdulaszlo (törölt) 2015.02.01 17:27:44
@Andrass9: Szlovákiában is előfordult a füstölt, sült sonka savanyú káposztával, knédlivel.
Blogkocsma T-Bone steak borjúból 2015.01.28 07:00:00
Már a T-Bone szték is egy királyi eledel, de Gál Józsi jóvoltából  hozzájutottam a borjú változatához, ami nagy újdonság volt számomra. Persze a hús a csodahüttõben várta az alkalmat a csillogásra. Családi ebédre szántam, ezért eleve úgy vásároltam, hogy két vastag szelet és négy véknyabb (a…..
Blogkocsma Gombás spagetti 2015.01.24 07:00:00
Egy augusztusi délután csörgött a telefon. Kistesó.- Szia! Tudod mit kellene csinálni?- No mit? - kérdeztem, és elkezdett felállni a szőr a nyakamon.- El kéne menni gombát szedni.- Hát az tényleg remek lenne, és úgy nagyjából, mégis hova?- Hát G és S közé.- És ott van gomba?- Hát a munkatársam arra…..
hajdulaszlo (törölt) 2015.01.24 13:03:27
@Andrass9: Képes is lenne rá. Védül is a gomba csomagolására is alkalmas lett volna.
hajdulaszlo (törölt) 2015.01.24 15:03:17
@Waka: A gomba és a tészta kapcsán kedvem támadt gombás bolognai szószt főzni.
hajdulaszlo (törölt) 2015.01.24 18:15:48
@Waka: Mellett.
Lepcsánkparty Túrós palacsinta 2015.01.19 00:05:00
A nagy klasszikus a palacsinták között, mindenki kedvence. Gulyásleves, babgulyás után kötelező fogás. Így készül nálunk: a palacsintatésztához két tojást felverek robotgéppel egy csipet sóval, kiskanálnyi kristálycukorral, fél deci tejszínnel, kb. 3 evőkanál liszttel…..
hajdulaszlo (törölt) 2015.01.19 10:26:28
hajdulaszlo (törölt) 2015.01.19 14:01:44
@AnicasubRosa: Én szénsavas ásványvizet olvastam. A szódavíz kémhatása más mit a szénsavas ásványvízé. Szerintem kicsit a sütőport (baking soda) is helyettesíti.
Elegünk lett a télbõl, pláne, hogy 15 fok meleg volt hajnali kettõkor! Tiszta diliház, ezt a telet el kell temetni! Meg is invitáltuk az utcát egy kis esti sültkrumplira, borozásra téltemetés címszó alatt. Ha ennyien temetjük, talán sikerül is :) Ez az étel gazdaságos, könnyû elkészíteni és…..
hajdulaszlo (törölt) 2015.01.16 22:24:04
Blogkocsma Zabafalatok 2015.01.02 07:00:00
Ül a két liba délelőtt tízkor az irodában és majszol. Ropogtatják a kekszet - melyet mostanság a kies Szlovákiában gyártanak, és arról a magyar városról neveztek el, mely Mosoni-Duna mellett épült a Rába és a Rábca összefolyásánál -, szóval ropogtatnak és közben olvassák a csomagoláson lévő…..
Régesrégi családi hagyomány minálunk, a nagy családi ünnepi étkezések egyik fénypontja ez a "francia" saláta. Szilveszteri vendéglátáskor egyenesen kötelező. Nekem mindig egyet jelentett az üde halvány rózsaszínnel, a pikáns, édeskés-savanykás ízzel és vendégeink elragadtatott dicsérő szavaival. A…..
Blogkocsma Töltött káposzta III 2014.12.29 07:00:00
Bő fél év telt el azóta, hogy utoljára töltött káposzta jelent meg a blogon, itt volt hát az ideje neki. Az általam készített változat sokban hasonlít az András által készítettre. Írhattam volna, hogy töltött káposzta, ahogy én szoktam, de az nem lenne igaz, mert nem így szoktam, de eztán így…..
Amióta megfõztem az édes csili szószt, kisért álmomban az USA-ban rendszeresen fogyasztott Duck and Shrimp Chili Sauce étel, és ahhoz tartozó könnyû leves a Tom Kha Gai. Feleségem egy ideje nem lelkesedik a thai ételekért, ezért ritkán van, de most vendégek jöttek, akik vevõk az ilyen…..
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.28 14:00:30
@Benikuty: Az ő mércéjükkel mérve meg mi vagyunk a disznók. Gondold el, karácsonyi vásárban, a félig sült, olajjal jól megszívatott, hulladékból gyártott félig sült hurkát kézzel-foggal marcingoló bundás nagyságák. Mindehez szétválasztott éttermi szalvétából szigorúan csak egy darab.
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.28 14:01:52
@Benikuty: Ha jól tudom, a pergős rizs (piláf) inkább az arab konyha része. Ők meg többnyire kézzel eszik.
Blogkocsma Tatárbifsztek 2014.12.23 07:00:00
Hivják még tatárbélszínnek, vagy tatárhúsnak is. Még a szocializmusban is volt néhány jobb étteremben. Híres volt a Berlin a Lenin körúton, de a Wernesgrüner sörözõben is finomat adtak. Ja, hogy ez mi? Darált nyers marhahús fûszerekkel, vajjaé, tojássárgájával és hagymával. A fiú ezt kért…..
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.25 10:02:29
@hagyma: A pácolás gyakran a rossz minőséget hívatott elfedni. Jó minőségű, áldott szerencsémnek köszönhetően az unokatestvéremtől vásárolt, tényleg friss marhahús esetén szerintem nem szükséges.
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.26 16:47:14
@hagyma: Azért a vasárnapi ebédhez pácolódik egy darab vesepecsenye.
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.27 09:36:07
@Benikuty: Annyit azért nem. Majd legközelebb.
Blogkocsma Kolbász 2014.12.25 07:00:00
Mindenképpen fontosnak tartom előrebocsátani, hogy nem vagyok egy Csomolungma a kolbászkészítés széles horizontján, csak amolyan botcsinálta amatőr, mint sok minden másban is. Kistesó megint ötletelt. Az ilyentől már előre fázom, mit fog kitalálni megint? Te – aszondja –, tudod, mit kellene…..
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.25 10:07:33
@Benikuty: Lehet, hogy elnézte. A fél kilós zacskó volt 1500. Így reálisabbnak tűnik.
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.25 20:57:32
@Waka: Nem kellene visszaszoknod a piára? Akkor megint járhatnál a Pléhbe :-)
Már megint elkövettem azt a hibát, hogy éhesen mentem a madarasba vásárolni. Vettem persze kutyakaját, meg ami még a listámon volt, de beleütköztem egy kis tálca kocsonyahúsba, amit nem volt szívem otthagyni. Tényleg kis adag, talán 1,3 kg volt mindössze. Neki is estem azonnal, hogy ezt most…..
Blogkocsma Sütőtökös pite 2014.12.13 07:00:00
Igazából olyan piteféle-forma. Pontosabban féle, mert olyan forma az nincs. Szögletes az volt, végül is olyan nagyon talán nem befolyásolta az ízét. A tavalyi sütőtökös süteményt párszor megsütöttem már, gondoltam, legyen most tészta is alatta. A megszokott pitetésztát használtam hozzá, egy fél…..
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.13 09:10:30
@Andrass9: Mi s sütőtökből inkább csípős jellegű levest szoktunk főzni. Meg is lepődtem egy "dailykitchen" recepten, hogy milyen édes pancs is lehet.
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.13 12:49:40
@Andrass9: Azaz Ufarzinba kell mennetek :-)
Sokat fõztem már életemben, de ez valahogy kiemelkedõen jól sikerült. Hogy miért? Szerintem az ízben nagyon gazdag összetevõi miatt, de ezt döntsétek el ti...
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.10 11:05:18
@Benikuty: Végül is az alaptechnológiát illetve ez igazából burgonyapörkölt.
Ezt a receptet láttam a tvpaprikán a River Cottage sorozat részeként . Nincs benne semmi különleges, kivéve, hogy édeskömény gumót használ. Nomeg nincs benne zsiradék. Apropónak meg ott van Waka Gyíkhús posztja :) Mivel épp reggel vettem édesköményt (egy potenciális Thai recepthez), nem tudtam…..
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.07 19:02:14
@Andrass9: Javítottam. Azt is előfőztem.
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.07 19:10:51
@Isley: Én a süllőt vegyeskörettel enném :-) (haltepertő és sült keszeg vegyesen)
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.07 22:04:02
@Andrass9: Még nem volt meg. (harcsamáj)
Blogkocsma Gyíkhús 2014.12.05 07:00:00
Páncélos, vagdalthúskonzerv. Katonáéknál így hívják. Magyaros-, tavaszi-, sonkás- és különleges vagdalthús. Hajdan, mikor még csak a Globus gyártotta, nem is volt rossz falat, kellemes fűszerezés és állag jellemezte, felismerhetőek voltak benne a húsdarabok. Zamat és textúra ide vagy oda, aki…..
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.06 22:05:00
@Benikuty: Kenyérről jut eszembe, csak egyszer kellett volna fél kiló másnapos kenyeret kib..ni, aztán örökké csak friss kenyeret ehettünk volna. (Fábry nyomán)
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.07 09:52:21
@Topy: Az bizony. Olyan volt a csomagolása mint valami tisztítószeré, az illata is :-(
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.07 13:05:59
@Topy: Rossz nyelvek szerint a pöcsöd sem volt kemény a kincstári teától, bár ezt az urban legendet többen cáfolni tudjuk
Vagyis egy nagy CSILI csupa nagybetûvel. Nem a paprika, hanem az étel. Angolul kicsit könnyebb megkülönböztetni: chile a paprika, chili a szósz. Kaptam egy csili szakácskönyvet, és abban ez volt az elsõ, ami igazán megragadta a fantáziámat. Mégpedig azért, mert a darálthúst a fõzés elõtt nagyon…..
hajdulaszlo (törölt) 2014.12.03 20:29:25
@Waka: hajdurivorkatidzslaci.com/2013/10/10/szardinias-krumpli/
Gondolom szardínia nélkül készül majd el
Blogkocsma Egyben sült borjúcomb 2014.11.19 07:00:00
Ismét elérkezett a szokásos "gyerekek vasárnapja", amikor valami finommal rukkolok elõ. Feleségem felbiztatott, hogy süssek roastbeef-et: egyben sült marha fehérpecsenyét, ami mindig nagy siker. Akkor lehet krumplipürét is fõzni, mert amúgy nem nagyon eszik a család krumplit. Feladat kiadva,…..
hajdulaszlo (törölt) 2014.11.19 15:54:21
Blogkocsma Szegfügombás leves 2014.11.05 07:00:00
Még a nyár elején vettem Káptalantótiban szegfügombát, aminek nagyját elrejtettem a csodahüttõben. Most fiamat vártuk ebédre, jó alkalom, hogy megfõzzem. Feleségem nem eszik gombát, de a fiam nagyon szereti - és én is nagyon enném már...
hajdulaszlo (törölt) 2014.11.05 21:38:30
@Andrass9: Meg lehet a csirkemellet sütni egészben, hogy éppen tűlessék a rozé állapoton. Ferdén felszelve szaftos-puha húsa lesz. Másik módszer, tempurában forgatva, akkor is kellemesen porhanyós. Vagy gombás ragunak, olyan bakonyi módra, de az jobb lett amikor felsőcombból főztük.
A sült hús csontjából már én is főztem levest én "névadómnál" láttam, hogy mindeféle sültek csontjait eltette, majd őszi zöldségekkel levest főzött. Én sült liba csontjából főztem már "erőlevest" a maceszgombóchoz.