Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tooodi

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tyúkudvar Szolgálati közlemény 2013.10.15 13:26:30
Hol is kezdjem? Valahol el kell kezdeni. Technikai problémák is akadályozták a blogírást, a beérkezett nagyon igényes írásaitok közlését, elnézést érte ez úton. Ugyanakkor az életem hirtelen (de nem váratlan) fordulatot vett. Mostantól kénytelen vagyok sokkal nagyobb erőt…..
Tyúkudvar Hercegnők az udvarban 2013.09.18 06:50:06
A most következő poszt nem teljesen a játékhoz kapcsolódik, de azért mégis... Zoli7309 (köszönjük a sok építő hozzászólást) küldött pár fotót a tyúkocskáiról. Szia Rosa! Minden nap nézem és olvasom a blogod és ma volt 1 szabadnapom hogy a fényképeket meg…..
Tooodi 2013.09.26 07:59:03
@zoli7309:
Szia!

Köszönöm a segítséget, akkor elsőnek megpróbálom élesztővel kikúrálni!
Az állatok ugyanazok a környezetében, mint eddig, a kutya alapvetően megvédi őket, így más kutya, macska nem hiszem, hogy zavarná, esetleg az lehet, hogy a másik kakasom kezd szépen felnőni és talán már ennek a babérjaira pályázik.
Menten fegyverhez nyúlok ha meghallom azAMBRÓZIA szót - dúdolhatnám, ha nem lenne most már halálosan komoly a dolog. Erről a dalról improvizáltam: Komolyan, már bocs, de ennyi félrevezetett embert egy rakáson és egyik olvassa a másiktól és írja le ugyanazt. A net, az Isten…..
Tooodi 2013.08.27 10:55:13
@Rosa Rugosa:
Köszi!
A csalánteát én is ki fogom próbálni! A csalánt, azt hiszem kúraszerűen max 8 hétig lehet inni, és minden második napot ki kell hagyni, mert sok benne a kovasav és azt ezalatt üríti a szervezet. (nem tudom, jól emlékszem-e)
A bélflórával való kapcsolatot el is hiszem, már Paracelsus is megmondta..
A kommented kapcsán eszembe jutott híres mondása, hogy "a halál a belekben lakozik" és gyorsan ránéztem a wikipédián.. érdekes dolgokat írt a toxikológiai kutatásairól.
A hitről Erről nehéz. Azért mert nem a vallásról akarok beszélni. Inkább arról ami a mindennapokat értelmessé teszi, arról ami erőt ad ahhoz, hogy reggel felkelj. A hit lényege az, hogy van értelme annak, hogy vagy. Az értelem keresésén túl a boldogság megtalálása a…..
Tooodi 2013.08.15 08:45:34
Tyúkudvar Kotlós ültetés 2013.03.13 07:11:50
Annyi tévhit kering erről a kotlós témáról, hogy megpróbálok tiszta vizet önteni a pohárba. Ha visszaolvasom a korábbi bejegyzéseimet ebben a témában, jól látom, hogy bizony az irodalom pont a lényeget nem tudatta velem tudatlannal. Kezdjük a legfontosabbal! Olyat nem érdemes,…..
Tooodi 2013.05.16 08:34:25
@Alexandra Sydneyből:
Szia! Az 1) verzióban, amikor külön fészket adtál neki és külön kifutót, akkor mit csinált az új helyén, hogy végül kudarcba fulladt a dolog? Vágyakozva nézte a kerítés mellől a régi fészkét, a tojásokkal meg nem is foglalkozott?
(én is hasonlóban gondolkodom most ugyanis kotlósügyileg)
Tooodi 2013.05.23 09:11:16
@Alexandra Sydneyből:
Köszi a segítséget! Tegnap én is úgy döntöttem, hogy inkább a természetre bízom a dolgot, mert bárhogy okoskodtam a kotlós elhelyezésével, mindig csak bonyolultabb lett a dolog. Sajnos a többi tyúk mellé tojik, ezzel most már nem tudok mit csinálni, kíváncsian várom, hogy lesz-e ennek ellenére kiscsibe, mert van logika abban, amit a nagymamád tanácsolt, majd beszámolok az eredményről!
Sokat gondolkoztam, hogy legyen-e ilyen oldal, de végül is ha a tyúktartásra buzdítok mindenkit, akkor nem baj, ha megteremtem a lehetőségét annak, hogy vásárló és eladó egymásra találjon. Megkeresett egy cég, akik tojójérce neveléssel foglalkoznak, kitenném-e az…..
Tyúkudvar Tyúkvásárlás 2012.01.30 09:33:00
Talán többen is tervezitek mostanában, hogy beszereztek pár csirkét, ezért gondoltam, hogy felhívom a figyelmet a Hol vegyünk tyúkot posztban is szereplő vésztői eladóra. A minap megnéztem a honlapját és februárban, 25-én lesz az első szállításuk. Az útvonal: 4-es főút…..
Tooodi 2013.06.24 09:44:51
@korenka:
Szia!

Mi lett végül tavaly a sárga magyar tyúkokkal, vettél Budakesziről? Most én is hasonlókat tervezek.
Elkezdtek kikelni a szalmabálák közé bújt két kotlósom alatt a csibék. Megpróbáltam a kotlósokat még korábban áttelepíten egy normálisabb helyre, de nem jártam sikerrel. Otthagyták a tojásokat és visszaültek az eredeti üres helyre. Hagytam hát őket ott és visszatettem a…..
Tooodi 2013.06.13 08:10:21
@Rosa Rugosa:
Ismerősöm végelgyengülésig tartja mindig a tyúkjait (általában letojtakat) és azok 6-8 évig tojnak. Valószínűleg 2 évesen nyújtották a csúcsmennyiséget, de idősen se tojnak rosszul!
Nálunk is inkább a tyúkok, (leginkább a letojtak) szekálják a kicsiket, a kakas szinte néha még védi is őket (leginkább úgy, hogy ő meg a tyúkokat szekírozza).
Rosa, nem vágják agyon a nagyok a csibéket sose?
El sem merem képzelni, hogy reggeli kiengedés előtt mit csinálnának nálunk az ólban a csibével..
Tyúkudvar Egy igazi kotlós 2013.06.04 07:00:00
Ezt a videót Judit küldte, hogy minden kezdő tyúkász a saját két szemével láthassa, hogyan viselkedik egy kotlós. köszönjük! ..
Tyúkudvar Vedlés lenne? 2013.06.07 07:00:00
Az alábbi képekkel és kérdéssel Peva fordult hozzánk, aki tud valami biztosat, írjon! "Kedves Éva csatolom a képeket - amikhez szaktanácsot kérnék. Remélem eléggé látszanak a "tünetek". A tyúkocskák egyébként tök jól vannak csak a látvány aggasztó nekem, tehát ha ilyen a…..
Tooodi 2013.06.11 12:08:13
Itt van a cikk, amit múltkor találtam a témában:
www.haziallat.hu/madar/gondozas/baromfik-vedlese/3844/
Változatlanul azt gondolom, hogy az esetedben vedlésről van szó, feltéve, hogy ha nem történt változás a korábbi viselkedésükhöz képest.
Amúgy nálunk ahány tyúk, annyiféle képen vedlik. Valamelyiken gyakorlatilag nem is látszik, a másik meg nagyon leharcoltúl tud ilyenkor festeni. Viszont a tojástermelés elmaradása a folyamat általános jellemzőjének tűnik, ha ezt is tapasztalod, még egy pont a vedlés javára.
Én, ha bizonytalan vagyok betegséget illetően, mindig az általános viselkedésüket szoktam figyelni, ha az jó, nagy gond nem lehet.
Megvallom a neten megtalált remek tyúkudvar blogod adta meg a végső lökést ahhoz a tervhez, ami anno a 40 Ft-os tojás megérkezésével - tehát már jó régen kezdett motoszkálni a fejemben. Én Pest környéken élő nem túl sok húst,  ámde annál több tojást fogyasztó kis…..
Tooodi 2013.05.15 11:50:50
@Pickles:
Ja, azt is szeretik ám! :)
Nálunk egyszer a kutya félig kibontotta a tyúkudvar kerítését is, de nemám a tyúkokért, hanem kihúzta a táljukat és megette a molylepkés lisztjüket. Én meg este nézem, hogy ennek meg miért hófehér a két első mancsa meg az egész orra.. tisztára, mint a farkas és a hét kecskegidában. :D
Tooodi 2013.05.29 13:53:40
@peva:
Szerintem még van esély, higgy bennük! :)
De tényleg, a mi kutyánk egy retriever, vízi szárnyas vadászatra tenyésztették ki, szóval no komment... aztán fél év múlva mégis összebarátkozott velük. Na nem mondom, az elején, ha rájuk nézett, azért is rászóltam, de összességében nem sokszor kellett elfenekelni.
A süni jófej! :)
Tyúkudvar Dobozváros 2013.05.28 08:49:50
A Dobozváros ( Írta és illusztrálta Lakatos István) egy nagyon jó kis könyv, amit még két éve vettem a gyerekeimnek Karácsonyra. Mindig félve olvasom a gyerekkönyveket, nem szeretek ismerős sztorikkal, mozzanatokkal és szereplőkkel találkozni, akikről azonnal lerí, hogy egyszer…..
Tooodi 2013.05.29 09:33:11
@Rosa Rugosa:
Szerintem nagyon jól mutatnak, én állati jól szórakoztam azon a montázson! Egyébként szerintem versenygyőztest hirdethetünk a bungaló kategóriában! :D Nálunk is hasonló a helyzet, örökké tűzoltás folyik a tyúkudvarban és hirtelenjében mindig az épp fellelhető alapanyagból dolgozok. Még szerencse, hogy annyi bunkit építettem gyerekkoromban, most jó hasznát veszem a tudásnak! :D
Jelenlegi kotlósházunk két, egymásnak fordított fa zöldségesláda összeszögelve, oldala kiütve, tetején eső ellen osb darab, az törött cseréppel leterhelve...
Iszonyú gányolást tudok ilyenkor végezni, de nagyon élvezem!! :D
Persze, az én fejemben is lebeg egy szuper tyúkól, de a precíz munka sok idő, és mostanában épp abból van nekem a legkevesebb..
Tyúkudvar Kotlósinvázió 2013.05.17 10:00:26
Az udvarunkon felütötte a fejét az anarchia, ami lassan káoszba fordul. Vagy fordítva? Így van ez, amikor a vezér kiejti a kezéből a kormányzópálcát, vagy mit és szabadjára engedi a dolgokat. Vajon kialakulhat ebből még valami önszabályozó rendszer? Hmm, azt hiszem ha a kutyákat…..
"Az én tyúkólam" játékunk utolsó tyúkólját láthatjátok, olvashatjátok. Nagyon örültem a sok írásnak, jobbnál jobb, ötletes és szívvel - lélekkel épített, készített és dédelgetett tyúkólnak! Ne lankadjon a lelkesedésetek, a játék -kicsit más formában de…..
Tyúkudvar Nem a komondor a hibás! 2013.05.03 08:38:21
Kissé hallgatag voltam mostanában. A konspirációs elméletek hívői (néha én is az vagyok) már összetették az infókat, nézzük, Rosáéknak van komondora, nem tud lábra állni, ...jajj.... Jelentem, nem a kutya a hibás. Tanúim vannak rá, hogy egy aerobic edzésen sikerült igazi…..
Enikő tornácos parasztházuk felújításáról ír blogot, a család és a jóbarátok messzesége miatt, így mindenki első kézből kapott információk alapján követheti a ház felújításának alakulását. Ugye azt mindenki tudja, hogy egy régi parasztházhoz bizony tartozik tyúkól…..
Hol is kezdjem. A múltkor azt írtam, még öt nap. De ki sejtette, hogy ilyen öt nap vár ránk? Szombatról vasárnapra ébredve (ápr.13-14.) a várható keddi kelés előtt pár nappal a kotlósom olyan furán nézett ki. Amikor kivettem reggel, hogy egyen, igyon, csak gubbasztott, meg se…..
Tyúkudvar Libák után, szabadon 2013.04.03 08:26:26
A tyúkudvar újra hangos lett. Újra lett a tyúkjaimnak hangja. Borzasztó, de egy ideig nem tudtam mi a fura. A libák olyan rettegésben tartották a tyúkokat, hogy azok szinte meg sem mukkantak. Folyamatosan búvóhelyet kerestek, felkutatták a legvadítóbb helyeket, ha éppen már muszáj…..
Tooodi 2013.04.09 10:27:11
@Rosa Rugosa:
Igen, részben arra válaszolgat, de amilyen dilis, újabban a kutyaugatásra is válaszol, néha meg csak kukorékol a nagyvilágba, hátha meghallja valaki... szóval nagyon be tud pörögni, néha már hallani a hangján, hogy totál be van rekedve a sok kiabálástól, de azért csak folytatja. Hajnali 3-4kor is képes rákezdeni a bezárt ólban, nem is tudom, a tyúkok miért nem ütik le. Ma reggel szépen elmondtam neki, ha ez így folytatódik, valaki elunja a dolgot, ő meg a levesben végzi, de ezen kívül nem tudom mit tehetnék. Az az érdekes a dologban, hogy korábban sosem volt nagyon kukorékolós, néhány hete kezdett csak rákapcsolni.
Tyúkudvar Udvarra, kimenni! 2013.03.28 07:00:00
Hajtogatja a gyerek napok óta. Udvarra kimenni... kimegyünk, anya is... kijössz... kimegyünk... itt megakad a tű, elakad a lemez és kezdődik újra. A gyerek kitartó, addig mondja, amíg be nem következik. Most mondhatnám, hogy kis akarnok, mert nem hagyja abba, de ránézek, elmosolyodik,…..
Tyúkudvar Régi idők fotói 2013.02.23 08:00:00
Van egy oldal, amit szeretnék megismertetni veletek - ha még nem ismernétek. Én még régebben, a rádióban hallottam róla. "A Fortepan két magánember, Szepessy Ákos és Tamási Miklós kezdeményezésére jött létre 2010. őszén. Nevét a váci Forte fotócikk-gyártól kölcsönözte,…..
Tooodi 2013.03.13 08:16:36
@A. Éva: Igen, vettem a Kátkiból 6 tyúkot, meg egy kakast még nyáron. Éppen vedlettek, elég leharcoltan néztek ki, keveset is tojtak, később teljesen leálltak..
Aztán késő őszre gyönyörűen kitollasodtak (van letojt tyúkom is, hát sokkal-sokkal gyönyörűbb a tollazatuk, mint annak), majd január elején elkezdtek hébe-hóba tojni. Most kb 3 naponta tojnak egyet. Nem egy világrekord, de bizakodó vagyok.. :) Gyorsítót, tápokat nem kapnak, csak kukoricát, egyéb magokat, néha zöldet, szóval szigorúan paleo-diéta. :)
   Három éve lesz, hogy itt lakunk és igazából tavaly döntöttem el, hogy nekem bizony tyúkudvar kell! Mivel az udvarunk elég nagy - hál istennek - ezért a kutyák és a gyerekek területéből lecsípve alakítottuk ki a baromfiudvart. Nagy részben itt a régi ház…..
Amint ígértem, folytatom a listát az idei terményekről. A fő terményünk továbbra is a paradicsom, burgonya és idéntől a fokhagyma, de közel 100 féle zöldség kerül elvetésre a kertben. Íme a terv:      Katica burgonya,  Balatoni rózsa burgonya, Hópehely burgonya, Saláta…..
Tyúkudvar Beszélgessünk! 2012.01.27 08:51:00
Szóval beszélgessünk!Ha van olyan dolog, amit szeretnél megosztani, esetleg kérdésed lenne, vagy csak beszélgetni szeretnél, a mondanivalód pedig sehogy sem kapcsolódik az épp megjelent poszthoz, akkor itt a lehetőség.Ha mégis egy adott témához szólnál, amiről már volt szó,…..
Tooodi 2012.11.13 10:06:44
@kenőmagostyuk:
Köszönöm a segítséget! Elmondom, miért kaptam fel a fejem, amikor elolvastam a Ti és a szomszédotok esetét tojásügyileg. Nálunk most mindössze 3 tyúk és egy kakas van kb. 25m2-en. Sem a környezetükön, sem a tápjukon nem változtattam nyár óta. Kukoricát kapnak, néha napraforgót, (tápot nem), illetve sok zöldet és konyhai maradékot. Esőben gilisztáznak, napsütésben sütkéreznek, szóval látszólag teljesen jól érzik magukat, hasonló körülmények közt élnek, mint amit írtál a Ti tyúkjaitokról, mégsem tojnak. Egyedül azt tudom elképzelni, hogy az elején azért nem tojtak, mert még nyáron elég hamar elkezdtek vedleni és ha jól tudom, olyankor arra fordítják az energiát, aztán mire kitollasodtak és elkezdtek volna tojni, olyan rövidek lettek a nappalok, hogy most már meg azért nem. Azt is mondják, a késő őszi vedlésűek a legjobb tojók ,azoknak "hosszabb a tojóévük"
Most ugrott be, hogy erről anno olvastam is a Wettstein könyvben, most gyorsan meg is kerestem, ha megengeditek, ide másolom:
"A tyúkok évenkénti vedlése, a vedlés időpontja és le­folyása viszont elég megbízhatóan tájékoztatnak ahhoz, hogy a jó és rossz tojókat megkülön­böztessük. A rossz tojók ugyan­is rendszerint már kora nyáron vedleni kezdenek. Ennek követ­keztében hosszú időn keresztül szünetel a tojástermelésük, a
toll váltásuk pedig igen lassú le­folyású. A jó tojótyúkok ezzel szemben későn, az ősz folya­mán kezdik a vedlést. Ez rövid
ideig tart, és alig néhány hét
múlva már újra tojnak. Gyak­ran megfigyelték azt is, hogy a kiváló tojók még új tollazatuk.
teljes kifejlődése előtt már ismét tojni kezdtek."
Az író még azt is megjegyzi, hogy bár kevésbé megbízható támpontok, de az állat színváltozásai is információt szolgáltathatnak. Általában a sárgás csőr és lábszín a tojóidőszak alatt halványabb, amikor szünetel viszont hamar visszasárgul. A taréjszín ezzel pont ellentétes - mint írja - amikor rugalmas tapintású, szép élénkvörös színű, nagy eséllyel akkor tojó időszakát éli a tyúk. Na ez jó hosszú lett! :)
Tooodi 2012.11.15 07:38:46
@kenőmagostyuk:
Eddig nem adtam nekik semmi vitaminkiegészítést, mert annyi zöldet, gyümölcsöt, zöldséget kapnak, hogy gondoltam nincs rá szükség, de lehet, hogy megpróbálom most, mert a taréjuk sápadt. Hogy betegek lennének, nem hiszem, mert abszolut mozgékonyak, "jókedvűnek" is tűnnek :)
Szerinted azok a kemény meszes gümők, amit említettél, befolyásolják a tojást? Amúgy azok mik lehettek?
Tooodi 2012.11.15 07:44:52
@Rosa Rugosa:
Akkor jó! :)
Érdekes, hogy azt gondolnám, egyazon tyúknál a tojóév minden évben ugyanúgy néz ki. Amelyik tavaly jó tojó volt, az idén is az lesz..
Tavaly amúgy hány évesek voltak azok a tyúkok amelyek kopaszak voltak és ennek ellenére jól tojtak?