Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fülöp-Pusztai Beáta

0 bejegyzést írt és 91 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kilőtték az egyik szemét, hiányzott a fél karja, a rehabilitációs intézetben már saját pizsamája volt, de még mindig a harctérre vágyott. Sir Adrian Carton de Wiart Brüsszelben született 1880-ban arisztokrata családba. 1891-ben Angliába küldték iskolába. Ám nem akart…..
Fülöp-Pusztai Beáta 2015.01.07 13:00:40
@kugi: Szerintem a Nagy durranásban, a Benson admirális őt figurázza ki. :D
A fülzúgás egyik lehetséges, bár nem túl gyakori oka a zajártalom. Annyiból más a zajártalom okozta tinnitus az ismeretlen eredetű fülzúgással szemben, hogy legalább annyi kapaszkodónk van, hogy tudjuk mihez kötni az egészet. De aztán igazából itt meg is…..
A FESS műtét egyik lehetséges szövődménye a szemgödör (orbita) belső, orral határos csontos falának sérülése. Csak egy rendkívül vékony csontlemez választja el a rostasejteket a szemgödörtől (a latin elnevezése is erre utal: lamina papyracea = "papírlemez"), ami sajnos…..
A napokban 2 születésnapot is ünnepelek. Ami szorosabban kapcsolódik a bloghoz, az maga a blog születésnapja. 2009. április elején, tehát most már 5 éve kezdtem el írni a blogot, az első bejegyzés a fülkürtműködés zavarának okáról azóta is nagyon aktuális, mikor a betegeket…..
Életemben először végre sikerült egyben eltávolítanom egy stapest (kengyelt, a legbelső hallócsontot). Liktor főorvos úr mindig úgy tanítja, hogy előre-hátra, a szárak tengelyében érdemes mozgatni, nagyon finoman, akkor nem törik el, míg a merőleges mozgatásnál szinte tuti,…..
Mármint gyakorlatilag az összes problémát a saját immunrendszerünk okozza, az a szerencsétlen vírus szinte csak ott van, de semmi egyebet nem csinál. Most jött ki egy Current Allergy and Asthma Reports cikk, és ott olvastam, hogy a rhinovírusok (RV) -felnőttekben 80%-ban ezek okozzák a…..
A szédüléses betegségek kivizsgálásához -leszámítva 1-1 nagyon egyértelmű esetet- hozzátartozik valamilyen, a koponyát belülről ábrázoló képalkotó vizsgálat elvégzése. Ez vagy koponya MRI, vagy koponya CT vizsgálatot jelent. A kettő között a különbség kissé…..
Zsuzsa pár napja megírta, hogy mi a jelenlegi amerikai ajánlás gyerekkori tubus ügyben. Emiatt pont aktuális amit tegnap este olvastam a Medical News Today-en: A Pediatrics-ben publikálták, hogy hosszú távon a tubus nem jobb opció, mint a várakozás, a gyerekek ugyanúgy teljesítenek,…..
Fülöp-Pusztai Beáta 2014.01.10 13:17:06
"Nem hiszem, hogy annyira felesleges lenne az a tubus."
Főleg nem a mi korosztályunknál! :) Mert még anno a folyamatos fülfelszúrást "váltottuk le" a tubussal. De nem gondolnám, hogy az állandó antibiotikum/gyógyszer szedés olyan nagyon jó lenne (gyomor, bélflóra, máj...). Én amúgy teljesen szadista vagyok, mert legszívesebben mindig ilyen "drasztikus" megoldásokat szorgalmaznék (milyen jó, hogy nem vagyok orvos :D), mivel nálam a gyógyszerek mindig csak tünetei kezelésként hatottak, amikor viszont valami komolyabb műtéti beavatkozásra került sor, az hatásos volt (és SOSEM alakult ki semmiféle szövődményem). A fülfelszúrás/arcüreg öblítés mondjuk pont nem, de CSAK azért, mert azt a jó kis technikát, amit a tubus "végig visz", azt az egyszeri szúrás csak megkezdi, de aztán nem folytatja (fejezi be). Tökre logikus, hogyha ott a váladék, azt ki kell onnan vezetni. A tubussal ez TARTÓSAN biztosítva van, a szúrás meg ugye beheged, és ha megint jön a váladék - az erre hajlamosoknál -, akkor kezdődik az egész elölről. Nem is beszélve arról, pedig ez NAGYON fontos szerintem - és nem emlékszem rá, hogy ezt írta volna valahol a Doktor Úr (pedig biztos igen, csak én nem olvastam végig az ÖSSZES cikket elejétől a végéig) -, hogy ráadásul, mint minden üreges szervvel - amiben váladék van, és ebből adódóan egyre növekvő nyomás - a dobhártyákkal sem lehet sokáig cicázni, mert ha az orvos nem szúrja fel/tesz bele tubust, megoldja magának "okosba": kifakad! :| És tudtommal minél többször fakad/reped, annál jobban (és csúnyábban) hegesedik. Minél jobban hegesedik, annál rosszabbul fogunk hallani, hiszen veszít a dobhártya a rugalmasságából... -_-

De ha nem jól vezettem le/értettem meg, javítson ki bátran a Doktor Úr! :)
ENT House Budapest 2013 2013.12.29 15:29:17
Összeállítottam egy rövid válogatást a 2013-as év legérdekesebb/hasznosabb blogbejegyzéseiből: - Leleplező videó a fülgyertyáról (ITT). - Egy megfázás után a köhögés sajnos nagyon sokáig tart (ITT). - Érdekes módját válaszotta az USA hivatalos fül- orr- gégészeti…..
A Laryngoscope-ban olvastam egy absztraktot az arcidegbénulás okairól, amit a Massachusets Eye and Ear Infirmary-ben működő Arcideg Centrum munkacsoportja publikált közel 2000 eset feldolgozásával. Ez olyan nagy elemszám, hogy muszáj rá odafigyelni, és nagyon…..
Bármilyen fertőzésről is legyen szó, a kezelések ellenére visszatérő panaszok esetén szinte mindig felmerül, hogy vajon ez most egy újabb fertőzés, vagy nem sikerült kikezelni jól a betegséget. Nincs ez másként a gyerekek fül- orr- gégészeti betegségeinél sem, sőt, mivel ott…..
 Az utóbbi időben több szakmai cikk is a biofilmek fül- orr- gégészeti szerepéről szólt, részben más megvilágításba helyezve ezzel egyes betegségeket. Mik azok a biofilmek? A biofilmek adott élő vagy élettelen felszínre letapadt, egymással összekapaszkodó, a…..
Nemrég publikáltak egy megdöbbentő cikket a Laryngoscope-ban, melyben a krónikus orr- és melléküregbetegek, allergiások által használt orröblítők palackjainak vizsgálati eredményeit publikálták az ausztrál kollégák. Úgy találták, hogy 6 hét elteltével az orröblítő…..
A Bellocq szerinti tamponálásról elég részletesen írtam a múltkor. A már-már túlzó részletességnek az volt a célja, hogy a betegek lássák, hogy sokszor olyan beavatkozást is el kell végeznünk a gyógyulás érdekében, amit egy porcikánk sem kíván. Normális ember nem…..
Fülöp-Pusztai Beáta 2013.01.17 23:20:59
"Jó napot kívánok” helyett rám förmedt valaki (mivel én még akkor sem tudtam ki áll előttem) “egy percem van, magára nem engedi az én munkám, hogy itt magyarázkodjak, s nem is az a feladatom, hogy bárkinek is magyarázkodjak. Jó napot kívánok!  „A Patológus  nem a…..
Fülöp-Pusztai Beáta 2013.01.09 12:13:07
@Farkasokkal táncoló: Maximálisan egyetértek.

Amúgy, ha a tisztelt patológus orvosnőnek nem lett volna meg éppen a havi baja és/vagy nem egy megkeseredett, szexuálisan elhanyagolt hölgy lenne (esetleg simán csak zilált idegrendszerű), akkor TALÁN képes lett volna kezelni a helyzetet, és HIGGADT módon szólásra nyitnia a száját, a nevetséges hisztériázás helyett. ;)))

Engem egyébként az idegileg gyenge fehérnépek mindig remekül elszórakoztatnak, kérem a posztolót is, hogy ha sikerült túltennie magát a történteken, nevessen ő is egy nagyot, mert az ilyen emberek ezt érdemlik! Ha Ön felhergeli magát - egyébként teljesen jogosan - a doktornő stílusán, akkor célt ért...
Ne feledje; „Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”
Fülöp-Pusztai Beáta 2013.01.09 12:49:58
@Rotoxis: Feljelent? Valóban?
Nyuszika, elhiheted, elég régi motoros vagyok már a világhálón, tudom minek mekkora a súlya. :) Persze, ha nem csak "megkeseredett, szexuálisan elhanyagolt (esetleg simán csak zilált idegrendszerű)" de emellett még *spicli is, akkor egészen nyugodtan jelentgessen csak fel. A feljelentgetőket egy nem is olyan távoli időben (és galaxisban) patkánynak tartották és leköpték, de azért csak hajrá!

Titkos infó: semmi sincs a nevemen, jelenleg munkanélküli vagyok, tehát pénzt azt nem látna belőlem, letöltendő börtönbüntetés meg ilyesmiért nem jár.

Jaaaaa, és én legalább a saját becses nevemen osztom az észt, mélyen tisztelt ROTOXIS!

*Ugye sejted, hogy mi lenne a JELLEMES megoldás a doktornő részéről?! Ide jön, és ő is a SAJÁT becses nevén kikéri magának rágalmaimat. És akkor - de CSAK akkor - megkövetem.
Fülöp-Pusztai Beáta 2013.01.09 14:01:40
@karcsibácsi: Doktor úr, tartok tőle, hogy az "apenia dolorosa", mint diagnózis, nem nyert. Boldog házasságban élek, kérem alássan. ;) Viszont kicsi skorpió vagyok, akivel nem lehet büntetlenül kekeckedni. ;)

@Rotoxis: Ami meg a körülményeinket illeti... hát azok elég jók, köszönjük szépen. :))))) Többek között ezért sem dolgozom. :D (De kérem, ezt még véletlenül se vegye dicsekvésnek! Nem szeretném, ha felizgatná magát! ;))
Február vége óta Veronika már soha többé nem tart többé kiselőadást nekünk. Jó utat Veronika, pihend ki Magad! Köszönöm!   Veronika dokinéni a háziorvosunk. Élete nagyobbik részét üzemorvosként töltötte. Azután háziorvossá lett a férjével, Csabával együtt.…..
Fülöp-Pusztai Beáta 2013.01.08 14:05:48
@ns: Én a magam részéről mindig kissé csodálkozom, amikor egyik orvos így beszél a másikról... főleg úgy, hogy több orvosnő is ír ide... o.O (És tényleg... ők miért nem kérték ki maguknak?! Braincelle, Matilda, stb.)

Más részről viszont, nagyon szívet melengető volt olvasni soraidat az édesanyádról, aki biztosan kiváló orvos volt! :)
Kezdem azzal, hogy aki nem olvasta, és/vagy nem tudja mik azok az orrkagylók, lapozzon vissza IDE. Jó kis képek, részletes anatómiai-élettani magyarázat ott.Ez a bejegyzés azért született, mert valami rejtélyes oknál fogva az utóbbi 2-3 hétben úgy és olyan betegek jöttek,…..
A legtöbb gyereket szült asszony a 18. században, Oroszországban élt: 69 gyereke született. Közülük 16 ikerpár, 7 hármasiker és 4 négyesiker. Boldog karácsonyt minden kedves olvasónknak! Ha tehetitek, egy pillanat erejéig gondoljatok azokra, akik az ünnepek alatt kórházban…..
A mentő nem volt hajlandó kijönni (mondván, hívjuk az ügyeletet, ha az ügyelet indokoltnak látja, akkor ő hívhatja ki a mentőt), az is egy dolog, hogy öt percre van az ügyelet és 80 perc alatt értek ki. 2012. Október 12-én elmentem a Budapest, IV. kerületben rendelő…..
„Esküszöm az orvos Apollónra, Aszklépioszra, Hügieiára, Panakeiára, az összes istenre és istennőre, őket híva tanúul, hogy erőmhöz és belátásomhoz mérten teljesíteni fogom eskümet és alábbi kötelezettségemet. Esküszöm…   Mielőtt belevágnék, válaszolj…..
Fülöp-Pusztai Beáta 2012.12.03 19:55:58
@karamellcukorka: "Persze ez utópia,de megérdemelnénk." Te is csak név nélkül mersz ilyet leírni édes húgom! Nem, qrvára nem érdemelnénk meg, mert ahogy orvos is van SOKFÉLE, úgy beteg is. Nem minden beteg ront neki az orvosának. Nem mind tiszteletlen, hálátlan. Én viszont - veled ellentétben - minden egyes távozó orvosnál mérhetetlen szomorúságot érzek, mert az idős beteg emberek jutnak eszembe, meg a gyermekek, akiknek egyetlen "bűnük", hogy erre a világra születtek. Nyilván ők is MEGÉRDEMLIK.

Hadd gratuláljak a fejlett érzelmi intelligenciádhoz!
 Tegnap hajnalban új korszak köszöntött az életemben, megszületett a kisfiam, Domonkos Boldizsár. Emiatt most apasági szabadságra megyek itt a blogon is. Nagyjából jövő hét második felében lesz új bejegyzés, ha Domonkos is úgy akarja...