Regisztráció Blogot indítok
Adatok
senkinemsem

6 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hasonlóan a klasszikus poszt létrehozásához, itt is az új bejegyzésnél kell kiválasztanotok, hogy milyen típusú posztot szeretnétek létrehozni. Ezek pedig a következők: kép videó hivatkozás (link). Ezek a bejegyzések általában csak egy objektumot tartalmaznak, amelyekhez…..
Igen, a hatalmadban áll. A jog, amely megpróbálja leképezni a társadalmi erkölcsöt, a te oldaladon szolgál. A törvény, amelynek nevében a "magzatvédelem" szó szerepel, sokkal kevésbé a magzatot, mint inkább az anyát védi...
A szívinfarktus veszélyes, ám jól kezelhető állapot - abban az esetben, ha a beteg időben orvosi ellátásban részesül. A szívroham (ez a szívinfarktus magyar neve) a szívizmok elégtelen vérellátásának következménye, oka nagyon gyakran egy olyan vérrög kialakulása, amely elzárja az egyik…..
senkinemsem 2018.02.25 09:35:29
A köhögtetésről. Nos... arról nem is beszélve, hogy az idézett szöveg mennyire felületes és dilettáns, a köhögtetés hatásairól mégis érdemes elgondolkozni. A hirtelen megnövekedő mellűri nyomás valóban megmozdítja passzívan a szívet, némiképpen ugyan még össze is préseli. Arra alkalmas tehát, hogy a szív vénás telődését akadályozza, de hogy a keringő vért jelentősen megmozdítsa, semmi esély sincs. Analógiásan ez ugyan hasonlít az újraélesztésben végzett mellkaskompressziók hatásához, attól azonban messze elmarad. Ráadásul ha megállt a szíved, lehet ugyan tíz-húsz másodperced, hogy elveszd teljesen az eszméleted, de hogy ezzel a módszerrel fenntartsd, azért sem esélyes, mert még a leghatékonyabb mellkaskompressziók is csak egy ún. minimálkeringést tartanak fenn, ami arra alkalmas csak, hogy a pusztulástól megmentsék az agy legérzékenyebb sejtjeit és minimális keringéssel lássák el a szív koszurúsereit. A köhögtetés azonban még erre sem jó, az pedig hogy eszméletet tartson fenn álló szívnél egyszerűen képtelenség. Ha pedig nincs eszméleted nincs, akkor ugyebár nem is tudsz tudatosan köhögni, ezzel be is zárult a kör.
Ha azonban még nem állt meg a szíved, de a leírt tüneteid vannak és esetleg valóban kezdődő szívizominfarktusod van, a legfontosabb tanács, hogy csökkentsd a szívre háruló munkát, azaz csökkentsd a szervezeted oxigénfogyasztását, a fizikai aktivitást. Tehát maradj nyugalomban! A köhögtetés pedig kifejezetten erős fizikai aktivitás, tehát akár végzetes irányba is változtathatja az állapotodat.
Ami az orvosi köhögtetést illeti, az nem keverhető ide. A hatása nem a keringő vérre terjed, hanem elektrofiziológiai hatásai vannak a szív ingerképző és ingerületvezető rendszerére. Ez a hatás kettős: a szív passzív megmozdítása a millivolt tizedrészével mérhető feszültségkülönbségeket indukál a szívizomban, amely beleavatkozhat hibás szívritmusba (paroxizmusok), és azok megszűnését eredményezheti. Másrészt élő emberben reflexes úton növeli a tizes agyideg tónusát, amely gátlólag hat a színuszcsomóra és a pitvarról a kamrákra átvezető köteg felsőbb részein. Ez a kamrák fölött keletkező szapora szívritmuszavarok leállását eredményezheti. Orvos nélkül csak az ilyen betegségben krónikusan szenvedő betegek tudják önmagukon alkalmazni, ha bizonyítottan érzékenyek erre, mint egyfajta műfogásra.
Tehát az idézett tanács súlyosan veszélyes, figyelemmel arra, hogy az eredeti célja szerint hatástalan, rontja a szív hatásfokát, növeli az oxigénfogyasztást, és még életveszélyes, szívmegállásással járó ritmuszavart (kamrafibrillációt) is provokálhat, különösen oxigénhiányos szíven.
senkinemsem 2018.03.24 00:33:47
@Voltvannincs: vagy akár egy refluxos nyelőcső fájdalmat...
senkinemsem 2018.12.12 13:51:12
@Molnárgörény: érdekes fejtegetés. Én azonban elvben is kizártnak tartom az eszmélet fenntartását. S bár magam is gyakorlott újraélesztő vagyok és jónéhány száz van is már a hátam mögött, sikeres is számtalan, de a terminális légzés, pupilla szükülés visszatértén kívül még semmiféle eszméleti tevékenységgel nem találkoztam mellkaskompressziók hatására, ilyen közeményt sem olvastam. Amikor eszmélet tér vissza, ott már biztos, hogy spontán keringés van.
A Lown ökölcsapás hatásában teljesen egyetértek veled, nekem EKG-n rögzített defibrillációt ereedményezett (publikáltam is), illetve eszköz nélkül, közterületen sikerült újraindítanom vele a keringést. Ez utóbbi persze kevésbé volt exakt, de feltételezhető, hogy definrilláció történt itt is. Az extern pacemaker beindításáig láttam ökölcsapásos szívritmust is.
Visszatérve e köhögtetésre infarktusos tünetek esetén. Ugyebár azért az infarktusok kisebbik része indul keringésmegállással. S bár nem értek egyet, hogy fenntartható így eszmélet, de még érdemi keringés sem, de tegyük fel. Akkor viszont honnan kell rájönnie a páciensnek, hogy áll a saját szíve? Mert ha nem, akkor biztosan árt magának, az oxigénigény növelésén túl még kamrai ritmuszavarokat, ad abszurdum keringésmegállást is provokálhat magának.
Minden mást leírtam fentebb.
Héla blog Kövek a kertben 2018.07.14 10:26:33
Ez a közös próbálkozásunk első gyümölcse. Szeretettel ajánljuk mindenkinek...
mitmikor Eskü 2018.03.31 07:49:39
Érdekes összefüggés: ami szép, az igaz.   "Neked is új reményt ad minden nap Adj esélyt a rejtett álmodnak A szíved rég valóra váltaná Tégy ma esküt rá   Napfényre vágyó sápadt világ A tél visszatért, mint a bántó hibák Könny vár megint a jóslat szerint Hát változtass írd át   Álarcos…..
Nem akarok olyan országban élni, ahol 4 millió embert képes  akkora gyűlöletre nevelni a kormánypropaganda, hogy képes legyen felülírni a „minden ember egyenlő” elvét. Aki nemmel szavaz, azt mondja, a muszlimoknak kevesebb jár, mint másnak, vesszenek el a háborúban, nincs joguk menekülni. Ami a…..
senkinemsem 2016.09.27 17:07:03
@Sir Galahad: stimmel
senkinemsem 2016.09.27 17:08:21
@rizy: nyilván akkor amit te képviselsz, az a pc tolerancia
senkinemsem 2016.09.27 17:11:57
@rizy: kifejtenéd, hogy mit írt alá? Megállapodást, szerződést? Kivel/kikkel? Mikor? Mi a szó szerinti tartalma? Hol lehet elolvasni? Ha ilyet nem tudsz hivatkozni, ki és mit adott hírül ebből?
mitmikor Birtokhatárok 2016.05.15 15:10:24
BIRTOKHATÁROKElősegítheti gyógyulásunkat, különösen a távolabbra he­lyezkedés viselkedésmódjának elsajátítását, ha megtanuljuk pontosan azonosítani, ki mit birtokol.Ha egy másik valamilyen problémával, érzéssel, függőség­gel vagy önpusztító viselkedéssel él együtt, ez az övé, nem a miénk.Ha valaki…..
Szex, szerelem - keverhető dolgok szemantikailag. Mégis az adott szövegkörnyezeteben legtöbbször tudjuk, hogy mire vonatkozik az állítás. A "szeretlek", vagy "szeretnélek..." - a legtriviálisabb különbséget is megmutatja. Szex szerelemmel, ez talán a legcsodásabb együttlét, ami két ember között…..
Tudod-e, miért nem vagy nyugodt? Szembemenni, "szembe kényszerülni" a valós értékrendeddel...
Cogito Tumor az orrban 2008.03.02 11:01:48
Egy 52 éves francia nő történetét olvastam a minap. Chantal Sebirenek egy súlyos és hatalmas tumor nőtt az orrüregében. A betegsége 2000-ben kezdődött, amikoris egyre kevésbé érezte az ízeket és illatokat. Később ahogy súlyosbodott, már a látását is megtámadta. A fájdalmak…..