Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cs.zoli

0 bejegyzést írt és 102 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Covid látványosan letérdeltette a budapesti turisztika-ipart. Bár sokan reménykedtek a július-augusztusi feltámadásban, ez nem jött be. Gyakorlatilag visszazuhantunk 2008-ba, azzal a különbséggel, hogy most jóval több eszkimó igyekszik becserkészni a hazai fókákat, de a fapadosokkal ideözönlő,…..
Ádám belefutott a kamunak bizonyult asicsfutocipo.com-ba, amit már 2017-ben sikerült egyszer letiltatni, de a kommentek alapján látszik, hogy pár hónapja újra szedi áldozatait. A kamu webshopos csalásoknak nagy hagyománya van, a végén még örülhetünk, ha csak a termékért fizetett pénzt buktuk és nem…..
Az eNET kutatása több mint öt millió embert érintett, akiket mobilos szokásaikról kérdeztek. A válaszadók 25%-a még a WC-re is viszi magával hőn szeretett okostelefonját. Azért ez nem kismértékben meghökkentő. Mi ez, ha nem függés? Igaz a mai életritmus ebbe az irányba hajtja a mókuskerékben…..
cs.zoli 2019.10.03 10:00:02
@midnightcoder2: Senki nem szeret unatkozni fiatalon, idősebb korban már néha kicsit ez változik (nem feltétlenül unatkozni, de kicsit lazábban, kötelezettségek és határidők nélkül eltölteni időt), viszont egyes szakemberek szerint a gyerekkori unatkozás erősen növeli a kreativitást, szóval talán annyira nem káros.
Olyan lehet, mint a könyvolvasás kontra TV, az első esetben az agyad dolgozik, képeket generál a szöveghez, míg a második esetben mindezt készen kapod. Ha a gyerek idejét teljesen kitöltik, nem marad se ideje, se igénye arra, hogy kitalálja, őt mi érdekli, mivel foglalkozzon, hiszen mindent készen kap. Ha nincs konkrét programod, akkor mindezt magadnak kell kitalálni.
Sétáló utcává és autómentessé tenni az egész belvárost? Abszurd? Utrechtben 2019 óta valóság. Ha nem hiszed, hogy a Sétáló Budapest koncepció megvalósítható, nézd meg ezt a holland nagyvárost! A korábban négysávos utak helyén ma fák nőnek...
cs.zoli 2019.08.12 08:58:55
Már mások is írták, de itt látszik a méret , google mapsen lemérhető, az autómentes zóna keresztben kb 500 m, ez kb 5 perc séta:

bicycledutch.files.wordpress.com/2014/11/pedestrian-zone.jpg

Ez Budapesten kb a pesti Kiskörúton belüli rész, ami ma is kvázi autómentes zóna (csak engedéllyel lehet behajtani kivéve a Petőfi Sándor utcát)

Ehhez képest nálunk az ötlet a Hungária körút vonala, ami a Dunától kb 4 km. Nem összehasonlítható. És akkor a forgalomról és a városszerkezetről még nem beszéltünk.
cs.zoli 2019.08.12 10:24:32
@chrisred: Arra gondoltam inkább, hogy ez a rész praktikusan ma is korlátozott behajtású, és jórészt sétálózóna. Nem vesz részt az átmenő forgalomban, akár egy teljes lezárás sem érinti a rajta kívüli területeket. Eleve elég kicsi, áttekinthető és átsétálható. Kb mint Utrecht belvárosa.
Ami nem mondható el mondjuk egy teljes Budapest, vagy Hungária gyűrűn belüli részre.
Gondold végig pl a hidak helyzetét, hogy a pesti és a budai oldal között mondjuk Komárom és Mohács közt hány helyen és hol lehet átmenni....
Hogy milyen egy sikeres klasszikus Home Staging projekt,arról írtam nemrég.  Most nézzük meg, hogy néz ki egy ingatlan befektetés.  Már első lépésben nagy a különbség a klasszikus, és az ingatlanbefektetéssel kombinált Home Staging között. A klasszikus Home Stagingnél egy olyan lakásról…..
„Nem volt isten, hogy meggyógyítson, magamtól meg nem ment (…)Nem volt isten, hogy elpusztítson, magamtól meg nem ment”30Y – Szívemhez szorítom     Sokan a poklot az Istentől való teljes elszakítottsággal azonosítják. Egy kisiskolás nem tudhat sokat erről, legfeljebb érezheti a taglózó…..
Az első posztban írtuk, hogy teljes felújítást igényel a házunk. De milyen is volt az eredeti állapot, és egyáltalán, hogyan néz ki ez a ház? A házunk egy L-alakú parasztház, a rövidebb oldal közepén kapuszínnel, ami két lakrészre osztja. Ezeket nevezzük a továbbiakban találóan kisháznak és…..
A dísztribün bontása, az Alagút burkolása, taxisblokád és Nemzeti Színház: ismét remek képekkel bővült a fortepan.hu oldal. A budapesti képekből válogattam. (A kép azonosítóra kattintva a kép nagy méretben is megtekinthető, lementhető. A posztban közölt képek mindegyikét Szalay Zoltán…..
A tányér közepére ejtett pötty, amit fogásnak hívnak, kiejthetetlen francia nevek, nem a hó végén a fizetéséből épp kijövő polgár pénztárcájához illő árak. Legtöbben csak ennyi látnak a fine diningnak nevezett jelenségből, és nem értik, hogyan lehet az étteremben a tányérról lelógó rántott húst és…..
cs.zoli 2016.11.29 10:03:05
A fine dining legalább annyira (sőt sokkal inkább) művészet, mint táplálkozás, kalóriabevitel. ennél fogva a "jóllakás" mint cél, nem szerepel a műfajban. Ahogyan a festészet a szemet, a zene a fület célozza, a fine dining egy komplex művészeti ág, amely sokak számára ismerős alapanyagokból alkot valamit, amely szemet-nyelvet-orrot, sokszor a fület is foglalkoztatja. Egy adott alapanyagból lehet valami egyszerűt, hagyományost, és valami újszerűt is készíteni. Az ízlelés (a szaglással és a textúrák adta mechanikus ingerekkel együtt) nagyon komplex érzékszervi élmény. Amikor fine dining helyre mész, ezt keresed, nem az éhséged vered el vele. Ahogyan egy muzeális bort sem szomjoltásra vedellsz. Ahogy egy ruhát sem csak azért veszel fel, hogy ne fázz és ne lógjon ki a micsodád. A fodrászhoz is jársz, hogy a hajad álljon valahogy.
És ahogy minden művészetnek, ennek megítélése is szubjektív (ahogy minden művészetnél, objektív alapokkal), azaz simán (sajnos sokszor) nem tetszik, amit kapsz. Abból, hogy kedveled a fine diningot, nem következik, hogy minden, amit ilyen néven eléd raknak, tetszik.

Ha a főzés célja csak a táplálékbevitel biztosítása, akkor nagyon-nagyon sok mindent feleslegesen csinálsz. Ha az étkezésed célja pusztán vagy legfőképpen az éhség elverése, akkor valóban ne menj ilyen helyre, és leginkább ne minősítsd, mert semmit sem értesz belőle. Ez persze nem probléma, de ne gondold, hogy a véleményed univerzális igazság.
cs.zoli 2016.11.29 10:35:57
@JohnSmithJohnSmith:

"Amit nem értek...
...mindent szuvidálnak meg konfitálnak bár nem teljesen értem minek."

A kulcs a szabályozott hőkezelésen van. Egy szuvid fürdőben az alapanyagot teljes keresztmetszetében egyenletes hőmérsékletűre lehet hozni, aminek az élvezeti szempontokon kívül élelmiszeregészségügyi okai is vannak. Ezen kívül a szuvidolt termék félkonzerv, azaz jobban eltartható, mint a nyers termék, és sok adagot elő lehet készíteni gyors szervírozásra, sokkal jobban kiszámítható így az anyaggazdálkodás is az étteremben. win-win.
Szuvid (írjuk akkor így, magyarul) nélkül a hús külseje túlsül(het), a belseje pedig nyers marad(hat). ez persze csak egy eljárás a sok közül.

"Ettem ilyen helyen gumi szerű állagú kacsa sültet, ami akkor lenne finom, ha ropogós lenne a bőre és omlós a húsa."
Igen, ezek viszonylag univerzális igazságok. Ha a kacsa gumi állagú volt, az a helytelen technikán kívül leginkább az alapanyagra (értsd: öreg kacsa húsa) vezethető vissza. Itt visszakanyarodtunk a jó minőségű alapanyag kérdéséhez.

"Értem én, hogy a kobe meg az argentin marha faszább, de ha valaki jó szakács, akkor a sarki hentesnél vett bélszínt is megcsinálja jól ":
Van az a marhahús, amelynél nincs az a szakács, aki jóra tudná készíteni, persze minden húsból lehet ált. valami jót készíteni, de nem minden húsból lehet bármit készíteni. A magyar marhahús nagy része (különösen a sarki hentesnél) kiöregedett tejelő tehenekből származik. A húsáért tenyésztett marha más fajta és más táplálékot és tartást kíván. A magyar marhából (tiszetelet a kivételnek) pl. ált. nem lehet ehető steak-et készíteni.

"Ajánlom a mustár+olaj kombinációt egy hétre": Ajánlom az élelmiszerhigiéniai ismeretek c tankönyvet. Egyébként a jó marhahús nem igényel pácot.
cs.zoli 2016.11.29 12:59:40
@Fánkevő Fáncsi: "De ha ránézek a fenti rendetlen céklás tányérra, akkor nem érzek semmi jót. "

Fenntartva, hogy a képen látható étel rossz is lehet, azért ez csak a képe, ami egyik fontos, de nem a legfontosabb összetevője és főleg nem adja meg a teljes benyomást egy ételtől, amelynek illata, íze, textúrája stb is van.

:) <<<<< ez pl. a Mona Lisa, mosolyog is. Tetszik?
Az Uber siker nem az innováción múlt. Hanem azon, hogy a törvényeket megkerülve, megsértve, tisztességtelen előnnyel szálltak be egy versenybe. Ez nem fog hiányozni. Ellenben ők nem csak a taxiknak voltak a versenytársai, hanem bárki olyannak aki informatikai szempontból hasonló szolgáltatást…..
cs.zoli 2016.07.14 14:13:57
molbubi.bkk.hu/hasznalat.php

Kell hozzá mobiltelefon, bankszámla.
Biztosítást nem adnak, arról mindenki maga gondoskodik.

Persze ez állami üzem, erre nem vonatkoznak szabályok...
cs.zoli 2016.07.14 16:17:03
@Válasszunk: kicsit gugliztam, de ezt a szavatosság kérdését csak termék (és nem szolgáltatás) esetén találtam értelmezhetőnek. Utazás témakörben az nfh max mint visszatérítést ill más helyettesítő szolgáltatás felajánlását említ. Mindkettő értelmezhető és megvalósítható jelen kontextusban.
Pl ha a taxi lerobban, a taxis hív egy másikat aki elvisz. Ha az Uberes lerobban, ugyanez megtehető, jelezhetö az Ubernek, hogy nem nyert és hivsz egy másikat.

A hatósági mérés fogalmával tisztában vagyok, meg a konteokkal is. Szerintem a hitelesített taxaméter sem tudja pontosabban mérni az utat, még ha plecsni is van rajta.
A hitelességről meg annyit, hogy amikor a múltkor felmerült a taxaméterekkel való csalás, a gyártó állásfoglalása szerint a gombokkal ellátott, csak elektronikát tartalmazó készülékkel azért nem lehet csalni, mivel az le van pecsételve plombával... Gondolom az illető nem hallott még gombnyomás kombinációkról, amivel a taxisok hirtelen begyorsították a taxamétert.....
cs.zoli 2016.07.14 18:08:46
@eßemfaßom meg áll: a bubinak csak annyi a köze, hogy Válasszunk azt írta: "A harmadik gondjuk az, hogy a szolgáltatásból nem lenne szabad kizárni a készpénzes vevőket "
gondolom ez általában érvényes, nem pont a személyszállítási szolgáltatásra. a Bubi is egyfajta szolgáltatás, fogyasztói szerződés alapján vehető igénybe, és ezek szerint ott se lehet bármilyen alapon fogyasztókat kizárni a szolgáltatásból. Na erre írtam azt, hogy akkor a biciklizni nem tudókat se lehet kizárni....
Persze tévedhetek...
A lakáskiadás elképesztő reneszánszát éli most Budapesten és főleg az ország nyugati felében. Az árak száguldanak, a bérlők sorban állnak és egymásra licitálnak. De nem…..
cs.zoli 2015.08.04 16:50:28
@fifibá55: a vakondokot is vakondoknak hivod, vagy vakondnak? Pedig az utóbbi pongyola.
Tizenöt éve, mióta vállalatitanácsadok, és ilyetén formán sokkal több közöm van a reálgazdasághoz, mint Platón ideáihoz, azt tanulom, hogyha meg akartunk érteni egy vállalatot, akkor két irányból kell közelíteni: a könyvekből és a shop floorról (az aktuális munkavégzés…..
cs.zoli 2015.07.03 15:55:08
@neoteny: A "tervezés" szó használatos jövőre való becslés értelemben is: megnézzük tavaly mennyi adó folyt be, tudjuk milyen gazdasági változások voltak, majd ez alapján megpróbáljuk megbecsülni az idei adóbevételeket, és ez alapján a vállalható kiadásokat.
Ennek semmi köze pl egy ház építési tervéhez, ami a terv alapján kiviteleződik. Nota bene a szabadpiaci vállalkozás sem tudhatja tervezni a saját büdzséjét, hiszen a piac fogja eldönteni a tényleges bevételeket. Nem nagyon értem ezt a felindulást.
Újabb elbukott kötelezettségszegési eljárás: az Európai Unió bírósága csütörtökön közzétett ítéletében kimondta, hogy ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége.A jövedékiadó-mentes pálinkafőzés a Orbán Viktor egyik legelső ígérete volt a…..
Avagy mi köze a magyar társadalmat romlásba vivő korrupciónak és Süsünek egymáshoz? Pár hete élvezhetem a jelöltség hivatalos tényét, de máris én vagyok a korrupt politikus! Számítottam rá, köszönöm, jól viselem. És itt most nem arra gondolok, hogy a nevemet rögtön…..
cs.zoli 2014.02.13 13:37:02
Az eredeti felvetéshez, ill. a számlás kontra fekete dolgokhoz:

Az egy szép dolog, hogy felszólítjuk az embereket, meg a belátásukra apellálunk, hogy két verzió közül (és most nem a kínai olcsó gagyi meg a nem olcsó kínai gagyi - amiről azt hisszük jobb - kérdésről beszélek, hanem amikor ott helyben el kell dönteni, számlával vagy számla nélkül "kérjük"), szóval ebben a szituációban van ugye két fél.
Az egyik fél a vevő, akinek a belátására apellálunk, és akinek vagy van vagy nincs pénze a drágább verzióra.
A másik fél az eladó-szolgáltató, aki a piacról él és aszerint árazza a termékét-szolgáltatását. Ha a piaci áron vagy az alatt dolgozik, lesz munkája, ha e felett, akkor nem nagyon. Lehet, hogy elképesztően jól dolgozik, garanciát vállal, stb, de bizonyos felárnál többet ő sem kérhet, mert a piaci árnál aránytalanul magasabb ár jönne ki.
A piaci árat viszont a piacon jelen levő kínálat határozza meg, márpedig ezek jelentős része a fekete verziót kínálja.
A kérdésem az, hogy egy becsületes szándékú, dolgokat jobbítani kívánó vállalkozó mi módon éljen meg a piacon úgy, hogy realisztikusan pl. a piaci árnál 40-100%-kall magasabb áron kell dolgozzon, ha nem akar tönkre menni? Mert ha tönkre megy, sutba dobhatja a jószándékát.
Vegyünk egy 127000 Ft-os munkát, tegyük föl, hogy ez mind a vállalkozó munkadíja, azaz nem tud költséget és annak áfáját leírni ebből. Ebből a vállalkozó kifizet 27000 Ft áfát, a maradékból kb 12% TAO-t IPa-t (12000), majd a maradékot osztalékként kiveszi (16+14%) 30000 Ft. Marad tehát a 127000 Ft fogyasztói árból 58000 Ft-ja (és ezen kívül saját maga és a vállalkozás után ki kell fizetnie kb évi 2000000 Ft-ot - könyvelés, minimálbér összterhei -, akkor is, ha egy fillér bevétele sincs!!!) Vajon hogy tud versenyezni valakivel, aki se adót se áfát nem fizet, és mondjuk elvállalja a munkát ugyanannyi nyereségért (ami így egyben a fogyasztói ár is), azaz mondjuk 60 000 Ft-ért, ami az eredeti "fehér" ár kevesebb, mint fele!
Ilyen piaci és adózási környezetben a tisztességes vállalkozó egyszerűen nem maradhat életképes! És ez a fő oka a jelenlegi helyzetnek, ez az, amiért nem fog fehéredni a gazdaság, csak akkor, ha egységes, mindenkire érvényes és ellenőrzött rendszert tudunk bevezetni. A magas terhek nem önmagukban károsak, hanem az által, hogy nem mindenkire érvényesek.
A vállalkozói lét szöges ellentétben áll az alkalmazotti élet sok szempontbeli gondtalanságával. A magyar társadalom (és általában minden társadalom) két csoportra oszlott. A két csoportot leginkább összefoglaló jelző mind életstílus, életfelfogás és az élethez való…..
cs.zoli 2014.02.11 14:40:54
@Jelentéktelen Hangya: Gondolom az senkit nem zavar, hogy az energiaár hatalmas része állami adó...
cs.zoli 2014.02.11 15:31:21
@Narancskommunista: Ahogy kivezetnék, hirtelen kvázi valutánk lenne az Euro és a dollár is... Hirtelen beindulna a feketepiac...
cs.zoli 2014.02.11 15:48:55
@Narancskommunista: Persze, ez igaz, csak arra akartam célozni, hogy egy Magyarországra korlátozott elektronizálás szinte semmit sem érne, amíg van más, elérhető készpénz formájú és követhetetlen értékmérő.
A több éve alaposan leült ingatlanpiac, és a visszaesett kereslet sem akadályoz bizonyos lakástulajdonosokat abban, hogy különféle trükkök bevetésével próbáljanak bérlőt találni nem túl előnyös, esetleg kisebb-nagyobb hibákat felvonultató kiadó ingatlanjaikra. Bár a leendő…..
cs.zoli 2014.02.07 13:31:25
@tip: Ha az ember az adott állapotra, mint egy nem jó, változtatandó állapotra gondol, és bízik abban, hogy a dolgok egyszer a helyükre kerülnek, akkor a lakást nem akarja majd töredékáron elkótyavetyélni, hogy most egy ember ne menjen el, hanem szépen megvárja, amíg normalizálódik a helyzet.
Az semmiképpen nem normális, hogy az ember vett egy lakást mondjuk 15-20 millióért, és most eladja mondjuk 4-5 millióért, mert kb ennyit tudnának reális módon a mai átlagjövedelemmel rendelkezők, mint hitelt bevállalni.
cs.zoli 2014.02.07 13:52:26
@tip: Nézd, én igyekeztem részleteiben bemutatni, hogy az árak mitől függenek, és nem mindenhol mondtam neked ellen. OK, legyen, az árak csöklkenjenek a fenntartható maximumra, azaz arra az árra, amely mellett a kereslet és a kínálat egyensúlyba kerül, és az fenntartható, tehát nem vezet a lakásállomány lepusztulásához.
Akkor meg tudja venni a minimál vagy átlagbéres ezt a lakást?
Ha elfogadod azt, hogy a lakás ára nem csökkenhet tartósan a bekerülési ár alá, és ez az ár még nagyságrendekkel az alacsony jövedelmű réteg lehetőségein túl van, akkor mit oldottunk meg ezzel?
Hacsak azt nem, hogy a jelzálog alapú hitelezést is arányosan csökkentettük, ami ugye megint a gazdasági növekedés ellen van és az elvándorlást segíti...
cs.zoli 2014.02.07 14:35:44
@tip: Mi a megoldás, mit tennél?
Az utóbbi pár hónapban többször is megfordultam a Kádár Étkezdében, ami a Klauzál tér egyik régi gyöngyszeme. Az éttermet 1957-ben alapította Kádár Béla, az elmúlt húsz évben pedig Orbán úr tulajdonában van a hely, aki egyben a szakács és a mindenkivel elbeszélgető host…..
(FOLYT.) A Polgári Konzervatív Párt (PKP) többlépcsős modernizációs programon dolgozik, amelynek közvetlen célja a jogállam újjászervezése és az államháztartás stabilizálása, középtávú célja egy hármas (szabadság, érdem- és esélyegyenlőség alapú) társadalmi…..
Megindult az előkészítő kommunikációs szőnyegbombázás. A NAV most lecsap végre a magyar nemzetgazdaság valódi bedöntőire: a lakásukat, szobáikat feketén kiadókra! Pedig a kiszemelt alanyoknak a jelenlegi szabályok mellett valószínűleg tényleg megérné szabályosan bérbe adni…..
cs.zoli 2013.09.19 15:43:39
@holdkoros: Azt, hogy az adó át van-e hárítva, virtuális kérdés. Van egy bérleti díj, amit fizetsz, a bérbeadó meg jó esetben adózik, vagy nem, ehhez neked igazából sok közöd nincsen, nem is tudsz róla. Ez így van kint is meg itthon is, csak itthon ugye ismerve a környezetet valószínűsítheted, hogy nem, kint meg igen. A lakásárak mások, adómorál más, jogi környezet és kockázatok mások, hát más lesz a kinti bérleti díj árszínvonala.
A logikád alapján a villanyon és a gázon kívül a bérleti díjat is beleértve minden fizetnivaló aljas rablás. Mert ha nekem 20k-ért nem éri meg kiadni, és ezen fennakadsz, akkor 0 összegen is fennakadsz, mert ez minőségi és nem mennyiségi kérdés.
Ahogyan ahhoz sincs köze a bérbevevőnek, hogy a bérbeadó egyébként mennyi egyéb jövedelemmel rendelkezik és hogy főleg mennyit és hogyan adózik.
A bérlő és a bérbeadó közötti viszonyt nem ez határozza meg, hanem az általános tisztesség és egymás valamint egymás dolgainak meg- vagy meg nem becsülése.
Németországban konyhabútort se kapsz a bérelt lakásba, veheted magad, majd költözéskor szerelheted le. Ott tisztára festve, beköltözéskori állapotban kell átadnod a lakást. Hol van ehhez a helyi szokásrendszer? Nekem egy kiégett izzóért is nyavalyognak, hogy én cseréljem ki. Meg amikor a bérlőnek épp nem megy jól, akkor nem fizet, késik, én meg finanszírozzam az életvitelét.
cs.zoli 2013.09.19 15:57:10
@holdkoros: bejelentkezni nem azért nem lehet, mert sumákolás folyik. Az ideiglenes (tartózkodási cím) nem gáz, de kell legyen a bérlőnek állandó lakcíme, uis ha az a bérleménybe szól, akkor onnan őt kb nem lehet kitenni. Amúgy is nehéz, ha nem kooperál, de ha nincs máshol állandó, akkor még nagyobb a szívás. És kitenni az ember csak akkor teszi ki, ha már nagyon rászolgált, ezt csak azért írom, hogy megelőzzem az ezzel ellentétes tartalmú idevágó érveidet.
Amúgy a két oldalról: próbáld meg elképzelni, hogy sikerül venned egy kis lakást, de mondjuk kapsz külföldön munkát és nem laksz benne. Kiadnád, de a bérlő semmit nem akar fizetni, mondván, ahhoz neki semmi köze, és különben is neked sok pénzed van, neki meg kevés. Amúgy meg biztosan nem adózol.
Csak próbaképpen, gondolatkísérletként.
Ha már azt nem érted, hogy egy adott lakásnak a piacon adott bérleti díja van, amitől kismértékben lehet csak eltérni akarattal, szóval nem a bérbeadón múlik, hogy te mennyiért laksz ott, ezért kár őt kárhoztatnod. Vagy az a baj, hogy nem adja ki 20kFt-ért a lakást neked, amit másnak 50kFt-ért kiadhatna? Te vajon hogy döntenél ebben a fenti gondolatkísérletben?
cs.zoli 2013.09.19 16:55:42
@holdkoros: Az a baj, hogy azt nézem, amit írsz, és az homlokegyenest ellenkezik azzal, amit állítasz, hogy gondolsz...
Nyilván van sok bérbeadó, aki szart ad sok pénzért, de ide nem kell elmenni lakni. Persze nem tudom, lehet, hogy keresleti piac van, az akkor szívás. De nem értem, hogy a kivénhedt kornak mi köze a tisztességes lakáskiadáshoz, vagy annak, hogy apa-anya adta-e össze a kecóravalót, vagy mekiben mosogat az a kedves szimpatikus srác??
Tényleg nem értem, mindennek mi köze van ahhoz, hogy szerinted sok egy albérlet ára.

A birtokban levőnek igen sok joga van, ha nem akar kiköltözni, a bérbeadó birtokháborítást követ el, ha bemegy a saját ingatlanába, ne adj isten kiteszi a bérlő cuccait.
Ismerőssel is fordult elő ilyesmi, senki nem segít, max ha találsz néhány négyajtós szekrényt. A törvények általában rosszak és csak a legegyszerűbb eseteket szabályozzák, minden másra ott van a bíróság meg az ügyvédek értelmezése.
Léptem mára
A blog újabb "szüzességét" veszítette el, ugyanis ez az első magyar film, amiről írásom jelenik meg (ez talán némileg tükrözi is a hozzáállásomat a hazai filmgyártáshoz). És ez az első magyar film, ami a megújult Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. Igaz csak…..
Örök dilemma, hogy most kinek a felelőssége az egyén jóléte, sőt, merném azt mondani, hogy túlélése. A Fidesz nem tököl, megtakarításainkat (MaNyuP, takarékpénztárak, pénzügyi transzferek) szépen államosította, illetve megvámolta, ergo most, hogy már társadalombiztosítás…..
cs.zoli 2013.07.08 16:34:45
@midnight coder: ez nem valós kép.

1. van manyup: a manyup lényege nem a magánkézben levő biztosító, hanem az egyéni felkészülés tudatosítása, főképpen a legális (és ezért járulákfizető) munkavállalás ösztönzése munkavállalói oldalon. Ideális esetben a gazdaság fehéredése, amiből az állam, bevételei révén szintén profitálhat.
A manyupnál valóban nagyon elengedték a kezelési díjakat, nyilván ott is ment a lobbitevékenység meg a mutyi, ezek nem új találmányok. Viszont a legfőbb kérdés az az, vajon a létező megtakarításokat, mindegy kinek a tulajdona, vajon lehet-e jobb hozammal fialtatni, mint amilyen kamatra az állam pénzt kap, illetve, vajon a rendszer hozadéka fedezi-e a kieső járulékbevételeket.
Nyilván az állam tett rá, mennyi hitelt vesz föl, és a haverok kapták a magas kezelési díjakat. Aztán jött a válság és romlott a korfa. A körülmények tehát nem igazolták a várakozásokat, de ez nem az állami nyugdíjrendszer mellett érv. Az ugyanúgy és ugyanazoktól a gazdasági és népességi folyamatoktól függ, mint a manyup. Tévedés azt gondolni, hogy manyup nélkül kánaán lenne. Viszont most az emberek, ha lehet, mégjobban azt gondolják, nekik semmit nem kell adni, viszont minden jár, majd az állam mindenkit eltart, mert az állam, főleg, ha jó (magyar, nemzeti) kezekben van, jó és gondos gazda, és virágzó szép országunk majd mindenkiről gondoskodik.
Hát egy túróst...

2. Nincs manyup. Állam bácsi azon nyomban kifizeti a 10kHUF-t a jelenlegi jogosultaknak. 20 év múlva meg lesz ami lesz. 20 év múlva egy nem lesz biztosan: ugyanezek a személyek kormányon (bár 70 éves születésnapját a Nép Szeretett Vezérének még biztos megünnepelnék...)
cs.zoli 2013.07.08 16:39:04
@midnight coder: Kína nem túl jó példa, a tervgazdaság előnyei ötvöződnek a világ egyik legkorruptabb vezetésével. Kínában alacsonyak az adók és praktikusan nincs szociális háló, nincs nyugdíj, az egészségügy fizetős, dolgozóknak alig van pár nap szabadságuk. Az ipar a környezet rovására a legolcsóbb és legkörnyezetkárosítóbb termelési módokat használja. Praktikusan egy rabszolgatársadalomhoz hasonlít a világ legnagyobb társadalmi különbségeivel.
Ipari jogvédelem nincs, mindenki azt gyárt, amit tud és akar.
Nem gondolom, hogy bármilyen szempontból követendő példa lenne.
cs.zoli 2013.07.08 16:42:13
@Ensiada Arkoveitie: "Szvsz az egész ingatlanadó nevetséges dolog, milyen alapon adóztatják meg azt, ami után már eleve kifizettél a béred alapján 60%-ot és még az illetéket is?"
Gazdasági racionalitása van, az ingatlan uis holt tőke, ha ehelyett gazdaságba fektetnénk a pénzünket, valószínűleg jobb lenne.
De ugye minden ilyen megállapítás a folyamatosan növekvő gazdaság paradigmája közepette érvényes, amit még tartozunk felülvizsgálni, tekintve, hogy fenntarthatatlan.....
Sziasztok, íme, a nyilvános politikai ajánlatunk, lájkoljátok és terjesszétek, ha tetszik, és főleg kommenteljétek. Az építő (ideérve a jó szándékúan kritikus) kommenteket belefoglaljuk a programba, amelyet folyamatosan újraszerkesztünk június 9-én estig, aztán -- ha látható…..
cs.zoli 2013.05.24 09:35:13
Az alapprobléma a gazdaság összefondódása a politikával, aminek a következménye a pillanatnyi egyéni érdekek győzelme a hosszútávú közjó ellen.
Ennek ellenszere lenne a teljes nyilvánosság minden közpénzt és közérdeket érintő döntés és gazdasági folyamat tekintetében. Ha tetszik, egy valódi üvegzseb. Közpénzes megbízások nem lehetnek üzleti titkok. Közpénzt érintő döntések teljes dokumentációja teljesen nyilvános legyen.
Mivel ez a jelenlegi politikusgeneráció 95%-ának ellenérdeke, így változást csak azok teljes cseréjével lehet elérni.
Mindenfajta választási együttműködés régi pártokkal szügségképpen magával vonja azt a kompromisszumot, hogy a fentiekből semmi sem lesz.
Ez a mérföldkő, amit minimálisan el kell érni ahhoz, hogy egyáltalán szóba jöhessen egy olyan jogi környezet kialakítása, amely előfeltétele mindazoknak a gazdasági feltételeknek, amelyek közt az ország fenntarthatóan tudhatna fejlődni.
Csak felsorolásszerűen néhány pont:
- Fair gazdasági környezet, ahol az adóért és a szabálykövetésért minimálisan támogatást és védelmet kap a vállalkozás. Ma jogkövetkezménnyel járó adójogi értelmezést sem lehet a NAV-tól kapni.
- El kell fogadni a modernizáció-hatékonyságnövelés kontra élőmunkaerőigény-csökkenés dilemmát, azaz hogy ha pl. modernizáljuk az államigazgatást, nem lesz szükség annyi aktatologatóra és pecsétnyomó személyre. Ez rövid és középtávon munkanélküliséget növel. Ez a modernizáció legnagyobb akadálya.
Sajnos a fair gazdasági keretrendszer és a modernizált állam előfeltétele a vállalkozási kedv növekedésének és a közkiadások csökkentésének.

Minden más megközelítés zsákutca, mert a szükséges döntések azok érdekeit sértik, akik hivatottak lennének meghozni azokat, a döntések következményei pedig a szavazók egy részéét rövidtávon.
A legtöbb program (az új formációké is) általánosságokat fogalmaz meg, valamit csupa olyan követeléssel áll elő, amely nem létező bevételeket csoportosítana át. Ergo ezek semmit sem érnek, mert megvalósíthatatlanok és konkrétumokat nélkülöznek.
A kulcs szerintem a jogi és szabályozási környezetben van, amelynek jelenlegi kaotikus voltában éppen az a politikusi réteg érdekelt leginkább, amely hivatott lenne azt rendbe tenni.
cs.zoli 2013.05.24 11:49:44
@Saga: ehhez: "passzív felelősség kiterjesztése. Tehát ha a takarító cég feketén alkalmaz valakit egy irodaházban, akkor a takarítócég, az épület üzemeltetője és az ingatlan tulajdonosa is büntetésre legyen kötelezett."

Értem a szándékot, de ezt egy piaci vevő egy piaci szolgáltatóról sose fogja tudni leellenőrizni, csak, ha MINDEN adat MINDEN cégről nyilvános. Ebben az esetben viszont automatizmusokkal is lehet ezt ellenőrizni.

A témához visszatérve:
- Könyvelések nem egymillió cég százezer könyvelőnél, NAV-nak bejelentve, hanem NAV elektronikus szolgáltatásként nyújtja. Bizonylatok mind elektronikusak. Könyvelés-bevallás felelőssége nem a cégnél (jelenlegi minimális követelmény: a könyvelő legyen felelős a munkájáért, ma nem az, csak a cégvezető), csak a számlabenyőjtás.
Még jobb: cég pénzforgalma NAV rendszerén keresztül. Nem így fizetett számla nem könyvelődik.
Minimális cél: nem kifizetett számlákat befogadó ne könyvelhessen le költségként. A folyószámla ma is egyeztetendő és könyvelésbe iktatandó, plusz adminisztrációt nem igényelne.
Elszámolási/bevallási időszak végén adott idővel lejárt és ki nem fizetett számlák kötelező tételes benyújtása NAV-nak, NAV kötelezően vizsgáljha a nem fizető cégeket. Szintén automatizmus, minimális plusz adminisztrációval, de óriási elrettentő erővel.
A pénzforgalmi jellegű adózás mai formája (hogy opcionális és nem kötelező) értelmetlen, nem véletlen, hogy nyilvánvaló előnyei mellett alig kérelmezték, ugyanis az a vállalkozás, amely ezt választja, onnantól kb nem kap megbízást. Ha kötelező lenne, nem lenne választás.
cs.zoli 2013.05.24 13:07:32
@Saga: könyvelés szabadsága?? Amikor a könyvelők, sőt, a NAV alkalmazottak egy része se tudja, mit hogyan kell lekönyvelni? A szabadság ilyen szabályrendszerben nem szabadság, csak rizikó, annaka rizikója, hogy valamit nem jól csinálsz.
Egy céget nem érdekli, melyik könyvelőszoftverrel könyvelnek, a lényeg, hogy a tévedés lehetősége minimális legyen.
Ezért jobb egy on-line rendszer. És mivel amivel vissza lehet élni, azzal visszaélnek, ezért kell a NAV.
Nem látom be, a tisztességes cégek szabadsága mennyire sérülne ettől, ez olyan, mintha a banki rendszereket átkoznánk, hogy mindenki a giron keresztül kénytelen átutalni, pedig lehetne száz és száz pont-pont kapcsolat egyes cégek közt átutalásra.
A szabályrendszer fontosságával viszont egyetértek, és az IBM-et valóban nem lehet kötelezni, megjegyzem a nagy cégek rendszereinek mindig van adott ország-kompatibilis modulja, mivel hiába kell Amerikában így könyvelni, ha nálunk meg úgy kell, akkor nálunk úgy kell, hiába IBM a cég, a helyi cégeire a helyi szabályok vonatkoznak.

"Van olyan ország, ahol a ki nem fizetett számla ÁFA tartalma nem levonható, de tapasztalatból tudom, hogy baromira meg tudja keseríteni egy jóhiszemű cég életét az ÁFA visszatartás." ez szerintem két, csak látszólag összetartozó dolog összekapcsolása. A jóhiszemű cég miért is az általa ki nem fizetett számla utáni ÁFA visszatérítésből kellene finanszírozza a működését?
Céges szinten az ÁFÁ-t nem is lenne szabad szerintem a többi bevétellel együtt kezelni, túl nagy a kísértés (főleg kis cégeknél), hogy azt is jogos bevételnek, sőt, jövedelemnek tekintsék (ezt meg én látom...)
A pókertermek egyszerű adóztatásáról meg a játéktermi adó jut eszembe, ahol hirtelen felemelték a játékgépek után fizetendő átalányt 500eFt-ra, mindjárt meg is szűnt a szerencsejáték, mint falusi probléma.... Minden ezzel foglalkozó cég tönkrement.
No nem mintha konkrét esetben sajnálnám, de általánosságban a fűnyíróelv inkább kontraproduktív.
A most bemutatott metszet 1857-ben egy párizsi képes újságban jelent meg. A rajzoló a Rózsadomb tetejéről figyelte meg a várost. Ez idő tájt 187 ezren éltek Pest-Budán. Javaslom, töltsétek le az alábbi, a szokásosnál nagyobb felbontásban feltöltött rajzot.…..
cs.zoli 2013.02.09 15:56:37
@zsuzsa.frisnyak:Rajottem, hogy a kep alatti linket neztem, ami 50 evvel kesobbi. Szoval azon a kepen mar rajta van, es rajta is lehet. En azt a datumot is neztem....
Epites: 1885-1904 ld. Wikipedia Orszaghaz cimszo alatt.

:-)