Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jólfelhúztammagam

0 bejegyzést írt és 152 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sörkészítés szinte egyidős az emberiséggel, ráadásul a sörözés jótékony hatással van az egészségre, Nagy Feró szerint pedig a bicepszre. Sokan úgy vélik, ősi borivó nemzet a magyar, holott elődeink előbb ismerhették a sört, mint a bort. A régi magyar seresszabadság…..
Egy rövid ideig zavarban voltam, hogy mi is ez a fura doboz a bécsi zebrák előtti villanyoszlopokon. Olyan mint egy jelzőlámpa-kapcsoló, amire nem csak egy gombot tettek, mintha csak programozni lehetne velük a lámpák rendjét. Valójában persze nem gombok vannak rajta (a…..
Két nehezen induló koreai autó, mindkettő dízel. A Hyundai baja két fillérből megoldható volt, a Kia javítása viszont egy jobb használtkocsi árába került. Mai cikkünk blogposztja...
Vannak reflexszerű dolgok, melyek csak sok (akár kevésbé kellemes) tapasztalat árán, évek alatt rögzülnek. Lehet, hogy az életben nem lesz rájuk szükség, de elég, ha csak egyszer mentik meg az embert, már nem hiábavalóak. Ez profi és megfelelően hideg fejjel dönt villámgyorsan…..
Jólfelhúztammagam 2012.11.04 18:14:49
Milyen olajat tegyek a nagy fordulatú motoromba? Majdnem mindegy, mert nem a fordulat számít. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Jólfelhúztammagam 2012.05.15 16:28:12
@Pierr Kardán:
"Könnyen belátható, hogy minél magasabb fokozatban van a sebességváltó, annál kevesebb munkaütemet végez a motor azonos út megtétele alatt, tehát annál kisebb a fogyasztása."

Könnyen belátható, de teljes mértékben téves ez a népszerű nézet.

A fogyasztás nem a fordulatszámmal arányos. Még akkor sem, ha a benzin-levegő arány benzines motoroknál fix. A beszívott levegő mennyisége ugyanis a fojtószeleppel szabályozott, vagyis kisebb fordulaton nagyobb gázpedál állásnál akár több levegőt is szívhat a motor, mint nagyobb fordulatszámon kevesebb gázzal. Erről az "apróságról" nem kéne megfeledkezni.

Aki nem hiszi, üljön be egy pillanatnyi fogyasztásmérővel rendelkező autóba és nézze meg, hogy sima úton, fix sebességgel haladva nincs is akkor különbség az egyes fokozatokban a fogyasztások között.

Egyébként felesleges fordulatszámmal meg levegővel számolgatni. A jármű adott sebességgel történő mozgatásához a motornak adott teljesítményt kell leadnia. Ezt különböző fordulatszámokon különböző hatásfokkal teszi. Ott fogyaszt kevesebbet, ahol jobb a hatásfoka. Ez biztosan nem az alapjárati és nem is a maximális fordulatszáma lesz. Valahol a kettő között.
Jólfelhúztammagam 2012.05.16 14:23:12
@Pierr Kardán:

"Próbáld már ki, hogy menj le 80-al a Balatonra, de az egyik esetben végig a második sebességi fokozatban, a másik esetben pedig végig az ötödik fokozatban. Ha nem lesz különbség a fogyasztásban, akkor itt mindenki előtt kijelentem, hogy fizetem a benzinedet oda-vissza."

Ne forgasd ki a szavaimat! Azt állítottam, hogy a fogyasztás nem egyenesen arányos a fordulatszámmal. Nem számítható a fordulatszám x lökettérfogat x benzin-levegő aránnyal, ahogy azt próbálod leegyszerűsíteni.
Leginkább azért, mert a fojtószelep szabályozza a bejutó levegő mennyiségét és ezt tökéletesen kifelejtetted az érvelésedből.
Fogyasztás=Leadott teljesítmény/hatásfok. Akármekkora a köbcenti és akármekkora a fordulatszám.
Édesanyám úgy jegyezte meg egy életre James Hetfieldet, hogy a Metallica énekes-gitárosa, persze csak úgy rocksztárosan, de premier plánban köpött egy óriásit, amikor éppen zenekarával együtt lerótta tiszteletét a Freddie Mercury emlékére tartott wembleys gigakoncerten. A hazai…..
Egy kisebb szünet után, valami igazán érdekessel tértem vissza hozzátok. Tartós tesztre kaptam egy Samsung 900X3A notebookot. Nem kisebb dologra szánták, mint riválist állítani a világ legvékonyabb laptopjának a MacBook AIR-nek. Utóbbi diadalmenete mostanában ismét erőre kapott,…..
Jólfelhúztammagam 2011.09.26 19:51:03
@hallari: Milyen kétkártyás androidos telefonod van, ami 3G és HSDPA képes?
Jólfelhúztammagam 2011.09.26 20:08:35
@hallari: Azt hittem már kijött valami jobb. Ilyesmit vennék én is, de félek, hogy ez lassú. Egyébként tényleg szifon3 szintű HW.
Jólfelhúztammagam 2011.09.26 20:43:12
@hallari: Nem akarok nagyon offolni, de most látom, hogy van a 1345-ös is, ami újabb, erősebb. Kezdenek potyogni ezek a 3G-s kétkártyás androidok. Év elején még csak ígéreteket lehetett olvasgatni, most meg már jönnek mindenféle gyártóktól az egyre elfogadhatóbb készülékek.
Sírva vigad a Homár. Ha már senkinek nem lesz nyugdíja, legalább röhögjünk azokon, akik még egy karton sört se bírnak venni a reálhozamukból. László többet biztos nem megy az AXA Magánnyugdíjpénztárhoz, de mi se. Az ilyenektől kellett megvédeni a zemberek nyugdíját:Mi ezúton…..
Jólfelhúztammagam 2011.08.03 17:35:44
@Ajtony: Tény: a befizetéseket(mnyp) már az év végi összesítésnél 90% alatt írták jóvá

Ez nem tény, hanem rosszindulatú hazugság.
A működési költség soha nem volt 10%.
A működési költség maximumát a törvény szabályozza. Elég lett volna ezt módosítani. Ja egyébként meg is tették.

Az állami nyugdíjrendszerben lévők mennyi reálhozamot kaptak? Melyik a több az átlag 70 ezer vagy a nulla?
Bigyóblog Biciklitolvajok ellen 2011.07.26 09:04:00
A majdnem tökéletes zár biciklitolvajok ellen. Csak azért majdnem, mert hatalmas lakatot kell cipelni hozzá, egy kisebb táskába nem is fér be. De nézzük, miről is van szó: egy olyan szerkentyűről, melyet egy oszlopra helyezünk, majd rálakatoljuk a biciklit, a szerkezetet ezután egy…..
Jólfelhúztammagam 2011.07.26 12:58:04
@lazacos krémes: Az ugrókódos távirányító, ahogy a neve is sugallja a kódot "ugrasztja" nem a frekvenciát. A frekvenciája fix, általában 433MHz. Spektrumanalizátor tehát nem kell. A kód szokásos kriptográfiai eszközökkel törendő. (jó algoritmusok, erős gép és idő) Kérdés, megéri-e?
Leadtuk az EU-s elnökséget, most már jöhetnek a rázósabb falatok. A friss heti menü: Elbocsájtások a közmédiában: "Létszámleépítés" vs. "politikai tisztogatás" Az MTV-ben az 1315 dolgozó közül elküldtek 285-öt, marad 1030. Magyar Rádióban a 906…..
Jólfelhúztammagam 2011.07.08 12:33:30
@politologus:
Az ország egész területén lehet választani rengeteg csatorna közül. Elő kell fizetni műholdas TV-re. Nem drágább, mint a kábel, sőt.
Miattam az MTV-ben elég lenne egy ember is: a gondnok, aki gondosan bezárja az épületet.
Nem született mindenki gázfröccsel a lába alatt. Sőt, lefogadom, mindenki átélte egyszer a kétszer egymás utáni lefulladás élményét, amikor először kóstolgatta bal lábbal a kuplungpedált. Aki már nem emlékszik rá, nyugodtan tenyereljen a vissza gombra, ez a poszt nem neki…..
Alx tapasztalatai szerint felesleges megrendelni az OTP Beszédes Kontroll szolgáltatását, mert a csoportos beszedő vállalatok már ki tudják trükközni, hogy azonnal megkapják a pénzt:Az OTP-nél lehetőség van csoportos beszedési megbízás esetén ún. "Beszedés Kontroll"…..
Az előző posztom utáni kommentekből tanultam egy érdekes jelzőt: „szíjjártópetyai”. Ahogy ez a politikában lenni szokott, már a definíció megfejtéséhez sem mindegy, hogy honnan nézünk a szóra. Én azt mondom: a jobboldallal nem szimpatizáló kommentelő meghatározása…..
Jólfelhúztammagam 2011.06.24 21:41:44
@Blogger Géza:
A szavak csűrése-csavarása helyett mi lenne, ha a magánnyugdíjpénztárakról szóló hatályos törvény szövegét értékelnéd:

„a pénztártag követelése – a tulajdonlás elve szerint – a pénztártag tulajdona, amely e törvényben foglalt módon örökölhető, illetve erre vonatkozóan kedvezményezett jelölhető.”

Mégis mi a f@szt kell ezen rugóznotok, magyarázkodnotok? "a pénztártag tulajdona" PONT.
A mai poszt kapcsán nehéz eldönteni, vajon a lehúzás volt-e a közterület-felügyelet szándéka vagy szimplán rosszul értelmezik a KRESZ-t. Esetleg a kettő együtt. Sokan talán nem is tudják, hogy jogtalanul büntették meg őket, így pénzüket szépen benyeli a hatóság. Zsolt…..
Jólfelhúztammagam 2011.06.17 20:17:20
@blah: Nem semmi dolgokat írsz!

Ezek szerint egyszeri 2300 ft megfizetése fejében bárhol parkolhatok büntetlenül ha lebukás esetén 15 percen belül odaérek az autóhoz? Gyors ügyintézésnél nyugodtan megállhatok a tilosban, járdán, stb?

Rendőr ilyen esetben nem büntet, csak közteres?
Bigyóblog Jön a NEX-C3 2011.06.08 10:25:00
A Sony hivatalosan is bemutatta a Nex-3 utócját, a C3-at. Az új fényképezőgép kisebb és könnyebb lesz elődjénél, a hírek szerint ez lesz a legkisebb cserélhető lencséjű kompakt kamera. Alig 225 grammos lesz, 16,2 megapixeles érzékelővel, az ígéretek szerint jóval tovább…..
Jólfelhúztammagam 2011.06.09 08:08:49
@rockjano:
Minek egy telefonba 8mp-es kamera? Vagy egy kompakt gépbe 12-14?
Komolyan, mire jó ez a megapixel verseny?
Belsőség A nagyapa Kadettje 2011.05.11 15:53:00
A szülőknek nem volt autója, így válhatott meghatározó élménnyé a nagypapa Kadettje. És ne feledjék: a buli napja közeleg... Nagypapám vett 1994-ben egy piros színű, 1986-os E Kadettet, 1,6-os dízelmotorral, tetőablakkal, Hollandiából. Mivel szüleimnek nincs autója, ő…..
Közhiedelemmel ellentétben nem csak belvárosa miatt jár több turista Prágába. Könnyen megtanulható, utasbarát tömegközlekedés, élhetőbb város, folyamatosan megvalósuló beruházások, pörgőbb étterem-, gastro- és hotelkultúra. Budapest fantasztikus adottságai ellenére pedig…..
Jajj,de csúnya! Proto(n)típus 2011.04.20 22:52:00
Vannak bizony olyan egyedivé varázsolt autói a malájoknak, amiken még a mi blogmotorunk is ledifferál. Ezúttal cork77 kedveskedett ismét egy ilyen gyöngyszemmel:Ember legyen a talpán, aki ez alatt a bodykit alatt megmondja, milyen Proton is ez a Proton. De ha a Mitsubishivel való…..
Jólfelhúztammagam 2011.04.21 19:58:05
@Jólfelhúztammagam: Na jó, de legalább két kép ugyanazt ábrázolja, de nem tudom melyik kettő :))
Vastagbőr A Széll-Orbán csomag 2011.03.01 13:03:00
"Széll Kálmán büszke lenne ránk." - mondta Matolcsy csomagbontás közben. Na persze ... A csomag elnevezése után remélem a Moszkva térből nem lesz Széll Kálmán tér, nem hiszem, hogy Orbán első csomagjára aggatott Széll Kálmán nevét szeretnénk Budapest…..
Gazdasági totálkár után megjavított autóra nem hajlandó fizetni a biztosító az újabb baleseti kárra. Jogosult megtagadni a fizetést?Tisztelt Zugügyvéd!  Az én esetem sem egyszerű. A múlt év júniusában karamboloztam vétlenül Ausztriában ,hátulról egy kis faluban…..
Kétmillió nézővel ment a Való Világ4 nagy érdeklődéssel várt szombati párbaja, ráadásul 18-49-ben 43,1 százalékos nézettséget hozott a műsor, azaz a tévénéző fiatalok közel fele volt kíváncsi arra, melyik alfahím jut vissza a villába. A sajtóközleményben még több…..
w Dezsőnek nem kell meghalnia 2011.01.25 07:40:00
Szűk egy hetük maradt azoknak, akik a kormány diktátumát elutasítva megtartanák magánnyugdíj-pénztári tagságukat. Az sem biztos, hogy az ötvenezer nyilatkozat meglesz.    Ebben persze benne van, hogy a Fidesz teljes erejével emelgeti a flipperasztalt; átsodródni az állami…..