Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Földi halandó

1 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valóban azért alakultak ki egyensúlytalanságok az eurózónában, mert túl magasak voltak a bérek, vagy inkább a túl alacsony kamat volt a ludas?A válság alatt a közgazdászok azt javasolták az eurózóna bajba jutott országainak, hogy ha újra egyensúlyba akarnak kerülni, akkor…..
Földi halandó 2014.02.22 10:33:45
a munkabérekről és multikról:
szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha a magyar tulajdonú kisvállalkozásoknál (pl vegyesbolt) nem olyan alacsony béreken lennének bejelentve az eladók amilyenen vannak, illetve teljes mértékben be lennének jelentve, akkor a kutya sem menne a tesco-ba (már ha egyszer ez volt a példa) dolgozni. a "multiknál" eleve magasabb bérért, biztosabb munkahelyért mennek el dolgozni a munkavállalók, mint ha egy itthoni tulajdonú vegyesbolt alkalmazottai lennének.
nem mellesleg a tesco egész európában (de ha jól tudom, akkor az USA-ban is) jelen van, tehát nem azért jött ide, hogy alacsonyabb bérért dolgoztasson...

másrészt ajánlanám elolvasásra azt a Pénzügyi szemlén megjelent ciket, mely a magyar fogalalkoztatókat vizsgálja és kiderül belőle, hogy a külföldi KKV-k és nagyvállalatok - a magyarokkal ellentétben - a legtöbb adót fizetik az alkalmazottaik után, pedig kevesebben is vannak, mint a magyarok és kevesebb embert is foglaloztatnak valamivel. hogyan lehet ez? (költői kérdés volt...)

tehát akkor most vagy a vegyesbolt is kartell része, vagy nem tudom...(remélem érezhető az irónia)

az alacsony kamat és a sör párhuzama teljes mértékben igaz.
továbbá a gond azzal van, hogy a gazdaság (bármelyik) alapvetően ciklikusan mozog minden körümények között. análkül is ciklikusan mozog, hogy abba jegybankok belenyúlnának a kamatok változtatásán keresztül, mint (egyik) alapvető monetáris eszköz. az alapkamat változtatásával viszont erősítik a ciklikusságot. és ez az ami betesz: alacsony kamatkörnyezetben hitelt vesznek fel, de az alacsony kamatkörnyezet addig tart, amíg a gazdaság pörög, majd túfűtötté válik. amikor túlfűtött lesz, akkor kamatot emelnek. vagy fokozatosan, vagy hirtelen. és ettől nagyon belassul a gazdaság (minnél nagyobb a kamatemelés mértéke, annál jobban...) a lassulás elbocsátásokkal jár (legtöbbször).
A lényeg, hogy a gazdasági ciklusok lefutási ideje áll szemben a hasszabb lejáratú jelzáloghitelekkel. tehát ha a gazdaságok ciklusai nem egyenlők egy jezáloghitel kifutási idejével, akkor bizony ott lejárati különbözet van és ezért gyűlik meg a baj a hitelekkel, az eladósodottsággal, de ugyanígy az állam eladósodottsága is emiatt problémás, hiszen - a ciklusk lefutási idejét figyelembe véve - beláthatatlan időre bocsátunk ki állampapírokat is(15 év, de 20-25 éves is van).
Csütörtökön reggel kiújultak az összecsapások Kijevben a tüntetők és a rendőrök között. Számos forrás számolt be arról, hogy rendőrségi mesterlövészek éles lőszerrel lőttek a demonstrálókra és a sebesülteket szállító mentőkre. A Kossuth Rádió délután 2 órakor…..
Már régóta tervezek egy olyan posztot, amelyben összegyűjtöm a legagyfaszabb zenéket, amelyeket kedves kis országunk képes volt megtermelni az utóbbi években. Az idő eljött, fogadjátok nagy szeretettel ezt a kis csokrot! Figyelem, itt csak egy videó látható, a többiért lapozzatok!…..
Pénzkérdés Atomüzlet 2014.01.22 09:29:18
Még hogy nem üzleti kérdés? Dehogynem! Napok óta a 12 milliárdos atomerőmű-beruházás a téma az országban és ahogy  - a politikusok után - szóhoz jutnak a szakemberek is, egyre több értelmes érvet hallani az építkezés ellen. Azt, hogy drága és kockázatos beruházás, de…..
Földi halandó 2014.01.22 18:47:29
@Karpati Zoltan: elírta a cíkk írója, nem USD, hanem EUR a 10 millió...de a számok stimmelnek...sajnos...
A kutatók szerint bátran és határozottan le kell számolni az adósságokkal: adósságátrendezések kellenek, felpörgetett infláció és mesterségesen alacsony kamat. A legnagyobb gazdasági fenyegetést ma az adósságok jelentik, és nem csak az állami tartozások aggasztóak, de a sok…..
Földi halandó 2014.01.04 15:01:53
@zona62: először is nem mondtam vagy gondoltam, hogy szentek. DE: ők a világ legszigorúbban szabályozott rendszerében dolgoznak (pénzügyi rendszer). másrészt a szabályokat politikusok diktálják nekik is.... nyisd ki a szemed inkább!
Földi halandó 2014.01.04 16:33:50
@Jóképességű Takarítónő: nyilván...akkor gondolom ezért van nálunk a bankadó, mindenféle illetékek a pénzmozgásra, a pénzintézetek kikiáltása bűnbakknak világszerte, stb., stb....

ha visszanézed a világtörténelmet, akkor észrevehető, hogy a politika mindig irigy arra akinek egy kicsit is jobban megy...

gondolkodni mindig nehezebb, mint a jól bevált paneleket begépelni...ugye?
Nagyot akart mondani a belvárosi csődör, de csak szánalmas farokcsörtetés lett belőle. Rogán Tóni magáévá tette a hibás termék elméletet, a fideszes propagandagépezet egyre látványosabban mutatja meg, hogy a szerencsétlen devizahiteleseket egyetlen dologra…..
Földi halandó 2013.09.06 20:17:02
@közgáz1991: én a helyedben megváltoztatnám a nicknevem...nem reklámoznám, hogy "közgáz".

kockázatfeltáró nyilatkoztatot írt alá minden "devizaadós". másrészt a kamatszámítása a deviza alapú hiteleknek a CHF (LIBOR) és EUR (EURIBOR) kamatlábak.

ha nem tudod, hogy miről beszélsz, akkor minek írogatsz???
Földi halandó 2013.09.06 20:31:36
@Mosomaci: figyu, a CDS felár, az egy kockázati biztosítás törlesztőrészlete egyébként... magyarul akkor fizet, ha esemény van. ha nincs esemény, akkor nem fizet. láttál Te már olyan kockázati bizotsítást amit visszafizettek a biztosítók, mert pl mégsem szenvedtél balesetet (legalábbis egy ideig...)?

az a 20-30% különbözet amiről írsz, sajnos annak köszönhető, hogy megnőtt a ne,fizetők aránya. valaki már itt leírta a hsz-ekben, hogy a végtörlesztéssel kiestek a legjobb adósok, maradtak a többiek, akik hirtelen nem tudtak a családból senkiről leakasztani pár 10 millát.
a fentiek miatt romlott a hitelportfólió minden banknál (hol jobban, hol kevésbé), ami miatt meg kellett emelni a kamatfelárakat (jegybanki kamaton felüli rész és ez értendő a svájci jegybanki kamatra ugyanúgy, mint a magyarra).

nagyon sokan felvetik ezt is, hogy a bankok profitja így, meg úgy. mutasson már nekem valaki egy olyan vállalkozást, amelyik magántőkéből azárt jön létre, hogy veszteséges, vagy nullás legyen élethosszig! a gazdasági vállalkozások profitot termelnek, mert ezért jönnek létre definíció szerint! a bank is egy vállalkozás. ezt kell megérteni....
Hetek óta élénken foglalkoztatja a hazai és nemzetközi közvéleményt a devizahitelesek megmentésére készülő újabb kormányzati csodaprogram. Vajúdnak a hegyek, de egyelőre nem szültek semmit. Helyette azt látjuk, hogy gigászi érdekek feszülnek egymásnak. A bankrendszer egyetlen…..
Földi halandó 2013.08.05 20:19:59
@lupilui: a CHF árfolyamában kb a világ a ludas...nem hiába hívják menekülő-devizának... azért lett ennyire erős, mert amikor a pénzügyi megingás (direkt nem írok "válság"-ot) kezdetét vette mindenki oda menekítette a pénzét, vették, mint a cukrot, ennél fogva az árfolyama az egekbe szükött... jelen pillanatban mesterségesen van neki egy gát szabva, a svájci jegybank által, aminél jobban nem erősödhet.
a CHF-hitelezés kb mindenhol egyszerre állt le, ha jól emlékszem, és az azért hozzátartozik, hogy mivel a megingás előtt szinte mozdulatlan vagy gyakorlatilag kiszámítható volt a chf, még hazánk akkori MNB és PSZÁF elnöke sem gondolta, hogy ez lesz belőle....valahol nyilatkozott is ilyet Surányi György...
egy szó, mint száz, a cikk azért valóban kisarkított, Bokros Lajostól mást várnék, reálisabbat.
mindazonáltal amit felvázolt a bejegyzésben, az valami legrosszabb szcenárió lehet, kíváncsian várom, hogy mit javasol megoldáskét, mert ezeket a hiteleket máshogy szerintem nem lehet már orvosolni, csak úgy, ha egy befektetési alapba csomagoljuk és megpróbáljuk értékesíteni a befjegyeket, az adósok pedig törlesszenek a fizetésük meghatározott (pl.: a hitelfelvételkori) összeget, de a futamidő csak akkor jár le, ha eladják a lakást/házat és kifizetik a fennállót, vagy amíg havi részletekben el nem fogy a hitel. a befjegy hozama pedig a befizetésekből fog adódni.
Földi halandó 2013.08.06 20:28:40
@Lajosforras: ne haragudjon, le kell, hogy írjam, hogy mit nem lát az egészben. és sajnos a leg gyakrabban ezekkel a tévhitekkel, félreértésekkel találkozunk.

a szerződés felmondása a bank részéről akkor történik, ha a szerződést az adós nem nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesíti. tehát: nem fizet, nem építi fel a házat amire a hitelt felvette, stb. számtalan ilyen is van. ez nem egy "bank monopóliuma", ez nem egy kiváltásg, hogy nem fizetik neki vissza amit ő odaadott...

a módosítások koránt sem ötletszerűek, hiszen ha egy adós-szektor kockázata (a hitelek bedőlésének valószínűsége) megnövekszik, akkor ezt a kockázatot valahogy kezelni kell. és mivel megnőtt a nem fizető adósok száma, megnőtt hazánk kockázati felára és a bankok egymás közt nem hiteleztek (ez által vált drágává a forrásszerzés és szűkült be a piac), mégis kit lehetett volna mást csinálni? (ez persze azért koránt sem ilyen egyszerű, ahogy leírtam, de nagyvonalakban kb ez történt)

a kamatterhekről: még mindig nem olyan "magasak" a chf-es kamatterhek, mint a forinthiteleknél! nem a kamattal van baj, hanem az árfolyammal!

a bankok valóban erőltették a hitelezést, ami egy kiszámítható (tervezhető) gazdaságban kb rendjén is van. de koránt sem "szar duma" a pisztolyos hasonlat, ezen felül kb 5 oldalas kockázatfeltásó nyilatkozatot vett át minden egyes chf, jpy, eur-hiteladós, amiben azért le voltak írva a dolgok (akár fogyasztási, akár lakáscélú hitelről legyen is szó).
ezek mellett a közjegyző betűre, vesszőre pontosan felolvasta a lakáshiteleseknek a szerződést és a közjegyzői okirat bizony nem mkészül el, ha a "tetszett-e érteni, amit felolvastam Önnek az előbb?" közjegyzői kérdésre az ügyfél "nem" választ ad.

félreértés ne essék, nem mondom, hogy a bankok nem voltak ebben hibásak, de ludasabb volt pl. az állam, aki engedélyyezte itthon a devizahitelezést, mint olyat, az ügyfél aki felvette, stb.,stb....

ha van egy bevizsgált termékem (bármilyen) és kimegyek vele a piacra és árulom, akkor ki a hibás? én aki árulom, az a felügyelet aki megengedte, hogy áruljam, vagy aki megveszi?

autóbalesetért nem lehet az autógyártót hibáztatni!
Földi halandó 2013.08.08 19:14:49
@Lajosforras: az autóbalesetes téma tényleg félreérthető... szóval, ha többel akarok menni, mint az a kis piros pötty a műszerfalon lévő sebességmérőn, arra lehetőségem van, de ne csodálkozzak, ha összetöröm magam, meg a kocsit, és ne akarjam miatta az autógyártót hibáztatni... a szervek meg miért engednek olyan autót gyártani, ami többel megy, mint amit a piros pötty megengedne...
mégegyszer mondom, hogy én nem akarok a bankok védelmére kelni, ők is hibáztak, nagyot hibáztak (szerintem leginkább az egy ügyfélre jutó hitellimiteknél), de nem ők egyedül a hiábsak!!

mondjak egy olyat ami az adós előnyére változtatja meg a hitelszerződés tartalmát?
(dobpergés): előtörlesztés.
és e mellett van még a prolongálás, kedvezőbb hitellel való kiváltás, stb, stb... persze ezek közül a legtöbbhöz az kell, hogy problémamentesen törlesszen. csak nem értem, hogy miért nem akkor mentek a bankhoz az adósok, amikor már kezdett(!) szorulni a hurok? miért csak akkor, amikor már szinte egyáltalán nem kaptak levegőt?
Drága Kocsis Máténk! Te, aki kiegyensúlyozott médiánk féltve örzője vagy. Igencsak felhúztad magad midőn tudomást szereztél ama borzalmas skandallumról, hogy pár napja a Sanoma médiavállalat vezetője - nevezetesen Szabó György - összeröffent egy budai étteremben más…..
Földi halandó 2013.08.08 15:58:05
@Vigyázz autókihajtás!: na ez az... én komolyan mondom, hogy ezet a gyűlölködést, gyűlöletkampányolást annyira, de annyira unom már. meg szomorú is vagyok tőle...nagyon is...
hogy miért nem tud valaki olyan jönni, aki nem a másikra mutogat, hogy őt kövezzék meg, hanem megoldást kínál, tisztán, érthetően, korrekten...
bár lehet, hogy én vagyok a hülye, hogy ilyet várok a politikától...csak így meg előbb utóbb ruanda lesz itt.... a nem tuszik kiírtják a tuszikat...vagy fordítva...
Egyre érdekesebb ahogyan a kormány a valósághoz viszonyul. Az egész onnan indult - fülkeforradalom -, hogy a függvényt egy kicsit eltolták a koordináta rendszerben, de aztán annyit taszigálták azt ide-oda, annyiszor tükröztek és szoroztak, egyszer biztosan derviáltak is, hogy ma…..
Földi halandó 2013.07.20 16:45:26
@Vigyázz autókihajtás!: bcos, de ez így nem igaz, ahogy leírtad...
a vállalkozói hitelek referenciához kötöttek, referencia a BUBOR (kb MNB alapkamat) és erre jön rá ügyfélminősítéstől függően 3-5% kamatfelár.
a kamatfelár tükrözi (egyebek mellett)a bedőlés kockázatát az adott minősítési szegmensben (legalábbis ebből fedezik).
azzal, hogy az MNB 0%-on ad hitelt, kvázi a bedőlés kockázatát egyáltalán nem veszi figyelembe a komplett válallkozói szegmensre nézve.
ennek nagyon is rossz kimenetele lehet egy olyan országban, ahol folyamatosan szűnnek meg a cégek, csődbe mennek, stb. (legutóbbi ksh-statisztika a cégbedőlésekről megint csúcsot döntött). szóval a tűzzel játszik az MNB.
és megint csak az itt a kérdés, hogy ha a kamatfelérak nem fedezik a bedőléseket, akkor ki fogja megfizetni? mert ingyenebéd az nincs ám! ennél fogva gyanús, hogy megint csak az adófizetőkre hárul eme nemes feladat.

szóval gondoljuk át ezt a dolgot inkább...
Földi halandó 2013.07.20 18:30:35
@Vigyázz autókihajtás!: tényleg nem érted, mi? a bank felárért vállal kockázatot, amely felárból fedezni próbálja azt.
az MNB felár NÉLKÜL vállal kockázatot, amit miből fog fedezni?
sügér gyerek, ez nem propaganda! szó nem volt róla, hogy bármivel is védeném a bankokat, csak lehúztam pár évet ezen a területen, szóval én legalább tudom, hogy miről beszélek...
Ismét izgalmak várhatók devizahitel fronton, ugyanis Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter tegnap egy televíziós interjúban újabb mentőöv lehetőségét lebegtette meg. A korábbi megoldásokkal ellentétben – végtörlesztés, árfolyamgát – most nem igazi…..
Földi halandó 2013.07.17 23:12:17
@$pi$: Zsolti! tegyük már meg, hogy amikor felhozzuk, hogy a zemeszpé alatt rohamos forintgyengusz volt, hozzátesszük, hogy amúgy 2008-ban kitört egy nemzetközi pénzügyi krízis is, amire Furcsány Gyerencnek vajmi kevés ráhatása volt... ott, abban az időben inkább a krízis miatt gyengült a forint, mostanában meg a kormány intézkedései miatt (ugyanis a külföld kezd helyenként magához térni...mi meg ülünk tovább a zunortodox vonaton...)
Földi halandó 2013.07.17 23:15:47
@Gyurma73: mondtam, hogy dióhéjban, lehet még tovább bontani amit írtam, mert ügyfélkategóriákra is van bontva a kamatfelár, és 3%-nál azért vannak jóval magasabbak is... meg lehetne még bontani fedezett meg fedezetlen hitelre is, szóval ezekből könyvet lehetne írni (amit meg is tettek néhányan)
Földi halandó 2013.07.18 08:45:17
@Gyurma73: hát sajnos előre kiszűrni nem lehet bizonyos dolgokat (pl munkahely megszűnése, elbocsátás, és társai), de azért van egy minőssítő rendszer, ami a nemfizetés kockázatát próbálja meg előre jelezni, ez alapján kerülnek kategóriákba amit bizonyos időszakonként felülvizsgálnak...
konkrétan jóadós-lista nincs (pedig lehetne és van is rá törekvés, ha jól tudom), egyedileg nézik az ügyfelek adatait, jelenlegi fizetési képességét, múltbeli fizetési hajlandóságát, anyagi helyzetét, stb., aztán ezek alapján kategorizálnak, besorolnak, és az adott kategória nemfizetési kockázatához mérten vetik ki az (kategóriánkénti)egységes kamatfelárat.
igazad, van egyébként, tényleg hasonló a hálózati veszteséghez, de az előbb leírtak alapján kicsit szofisztikáltabb...
ez egyfajta diverzifikáció a bank szempontjából...de ilyen-olyan módon a normálisan tervező vállalkozások kb ugyanígy járnak el, de az megint más tészta...
A kormányzati siker sztori megtorpanni látszik ha az ember azokat a számokat figyeli amelyek a nagyvilágból érkeznek hozzánk, de csak adni kell egy kis időt a kormánypárti médiakutyáknak, hamisítanak azok ebből is olyan gazdasági szabadságharcos, nemzeti önállóság ára…..
Földi halandó 2013.07.12 12:51:16
@aVs: bocs, de nem jó a hozzállásod, legalábbis nem építő jellegű.
aki kiment, azért ment ki, mert kint lehetőség van rá, hogy normális élete legyen. csak gondolj bele, hogy ők hazajönnének, ha itthon is lenne lehetőség normális körülményekre! szóval, ha a szavazatukkal hozzá akarnak járulni, hogy valaki olyan legyen kormányon aki szerintük normális körülményeket tud teremteni, akkor igenis szavazzanak. más esetben csak a szavazás miatt úgysem fognak hazajönni...

abból a szempontból viszont igazad van, hogy aki külföldi állampolgárként kapott szavazati jogot, és nem települt át Magyarországra, annak bizony semmilyen joga nincs beleszólni a mi életünkbe. majd ha ide is költözik!
Legalábbis így látja a Fidesz mindenkori „kisembereinek” egyike, a szekszárdi trafikmutyit kiborító önkormányzati képviselő, Hadházy Ákos. Akiről az ország 98%-a eddig nem hallott –és ha a vállalhatatlan korrupciós ügyek támogatásában a kormánypárt nem megy el a falig,…..
Földi halandó 2013.07.10 14:43:01
@Zati: ne felejtsük el beleszámolni a beszállítókat (BAT, Philip Morris dolgozók), értve ez alatt azt, hogy kevesebb területi képviselő kell majd, ezáltal kevesebb logiszikai munkás, ezáltal kevesebb termelésben dolgozó, stb, stb. valaki írta múltkor, hogy csak a continental fog szállítani minden dohányboltba... hallottam már olyanról aki dohányiparban dolgozó és komoly elbocsátásokról beszélt...
Aki hitelt vesz fel, ne csodálkozzon, ha visszakérik – kamatostul. Egyes devizahitel-adósok viszont, úgy tűnik, csodálkoznak, hiszen a Kúria csütörtöki döntése nyomán Orbán Viktor házához indultak tüntetni. Pedig ha van valami, amiről a miniszterelnök tényleg nem tehet, az az,…..
Földi halandó 2013.07.09 16:01:16
nagyon sok a tárgyi tévedés a témában, de sajnos nem látom sehol, hogy valaki leírná már végre, hogy mik ezek a vitatott tételek, hogyan állnak össze és miből.

múltkor már leírtam valahova, hogy az árfolyamrés az egy adott pillanatban fennálló vételi és eladási árfolyam között a különbözet. ez egy nemzetközi piacon (devizapiac) alakul ki abból, hogy ki, milyen áron és milyen mennyiségben adja be a maga kis ajánlatát az ajánlati könyvbe. mint egy piacon, amikor alkudozni szeretne az ember. ha nincs az árura szüksége, és a másik fél sem nagyon akarja eladni a portékáját, akkor az ajánlott árak egymástól távolodni fognak (gyakorlatilag ez történt a devizapiacon, mindenki ráült a meglévő pénzre, de ez rövid ideig állt fent), ezt előrre nem lehet megállapítani, hogy ez a különbség mennyi lehet.

vételi és eladási árfolyam: nagyon sajnálom, hogy nem valami műértőtől kérdezte meg a pereskedő, hogy mit is jelent, mert akkor ez nem fordult volna elő, ellenben az ügyvéd (aki szintén nem tudta, hogy ez mi is valójában) még adta is alá a lovat. a vételi és eladási árfolyam egy adott pillanatban értelmezhető. időtávban nem beszélhetünk róla. jól néznénk ki, ha én nyár elején váltok egy kis pénzt valami pénzváltónál, majd nyár végén visszamegyek hozzá, hogy visszaváltsam, de azt akarom, hogy a nyár eleji árfolyamon adja nekem vissza a pénzt. ez tényleg abszurd.

kamatfelár: ami ténylegesen hosszabb távon emelkedett! (itt van a kutya elásva) ez a rész az, amire mindenki hivatkozik, hogy jogtalan, meg luxusprofit, meg miegymás. csakhogy szó nincs ilyesmiről: a bedőlő hitelek aránya 17-18 % körül mozog jelenleg átlagosan. ebbből nagyobb rész devizás adósság. ezt a 17-18%-ot kell finanszírozni a banknak a maradék hitelből. egész egyszerűen úgy oldotta meg, hogy a korábbi kamatfelárat megemelte a 3-4%-ról, mert megnőtt a bedőlő hitelek aránya a rendszerben.

erre most lehetne azt mondani, hogy nem tök mindegy-e a banknak, hogy mennyi dől be, mert úgyis eladja, csakhogy az értékesítée egy ingatlannak egyre nehezebb (látszik a lakásárakon), illetve az ingatlan likviditási értéke eleve a mindenkori értékének kb 60-80%-a (ez attól függ, hogy melyik településen van). és időben is hosszú, mire elad egy ingatlant.

a megoldás szeritnem leginkább az lenne (ócsai lakópark helyett), ha ezeket a hiteleket a bank egy örökjáradák szerű vlamivé alakítaná (márhogy neki legyen ez örökjáradék). az ingatlanban megmaradhatna a kiccsalád, cserébe a fizujának X%-át (na ezt kellene előre meghatározni és kizárólag %-os alapon) a banknak adná minden egyes hónapban. a lakást el is adhatja aki benne lakik (a bank hozzájárulásával), de az eladási árból ki kell fizetni a bank felé fennálló tartozást.
máshogy ennek nem lesz megoldása. valamelyest stabilizálná a csődállapotot is, a bank pedig meg tudja oldani, hogy ezekből egy ingatlanalapot csinálon, vagy ingatlankötvényt, vagy ilyesmit.
nem kell beszállnia a kívülállóknak sem, a bankmérleg pedig egy befalappal kikupálódna lassan.
Miután kedden-szerdán Viktorunk politikai értelemben szánalmas vereséget szenvedett a strasbourgi nagypályán, következésképpen újabb összecsapásokat helyezett kilátásba, majd csütörtökön hazai porondon dekázásban látszólagos revansot vett, a pénteki mantra alkalmából…..
Földi halandó 2013.07.06 08:10:06
@P.Freddy: ne báncsad má! jól írja! "nem közvetlenül hárítják át a népre" hanem KÖZVETETTEN hárul ránk, de minden egyes újabb hülyeség amit kitalálnak!! :D
A választók jelentős része és a Fidesz kampánygépezete is várja, vajon hogyan alakul az ellenzéki összefogás? Képesek vajon a baloldali szereplők félretenni régi sérelmeiket, hatékonyan összefogni, egységesen fellépni és leváltani a mai kétharmadot? Ki lesz majd a húzóarc…..
Földi halandó 2013.07.05 15:01:43
@s: na itt álljunk meg egy ásónyomnyira!

a kivégzést azért túlzásnak tartom, DE:
ez hiányzik kis hazánk politikai életéből: az elszáámoltatás, a felelősségre vonás!
ennek hiányában nyilván bármit ígérnek bármelyik oldalról, mert NINCS KÖVETKEZMÉNYE! (elszámoltatás alatt nyilván nem a BudiGyula-féle koncepciós eljárásokat értem, hanem mondjuk (alkotmány)bíróság elé vinném mindet, vagy valmi független szakértői bírósághoz)
Földi halandó 2013.07.05 15:17:22
@Blogger Géza:
a nép akkor tud elszámoltatni ilyen módon), ha megadják neki az esélyt (választási törvény átírása ezt nehezíti)

a büntetőbíróságnak lenne feladata itt: kisemmizés, hatalommal való visszaélés, és még lehetne sorolni szerintem.

alkotmánybíróság: magával az alaptörvénnyel kellene kezdeniük a jogok orvoslását és szankcionálni azokat akik átírták.

de még be lehetne vetni a GVH-t is pl. takarékok meg a trafikok miatt, és még sorolhatnám ezt is.
A hitelminősítők véleményétől függetlenül, pusztán a makrogazdasági adatokra alapozva azt hiszem nyugodtan tekinthetjük bóvlinak a perifériás országok állampapírjait. Csúnyán megégethetik magukat azok a befektetők, akik az utóbbi időben a bóvli kötvények piacára…..
El nem tudom képzelni, mi lett volna, ha az Index újságírói nem fotóznak budit és kivillanó hasat a szárszói, Farkasházy-féle összeboruláson. És végképp nem tudom, mi lett volna Bayer Zsolttal, ha megkésve bár, de nem tartotta volna feltétlenül szükségesnek, hogy megmondja a…..
Földi halandó 2013.06.28 13:18:25
@Kacsura: hát tudnék mesélni... egy szabolcsi kis faluban nőttem 14 éves koromig, szüleim még ott is laknak. ami ott megy, az nem emberi... 12 órákat dolgoznak emberek, havi 65-70 ezerért... családanyák pici gyerekkel vagy nagyobbakkal, néha elküldik őket (mert nem kell a kapacitás), néha visszaveszik dolgozni, mivel a műszakpótlékokat (a munkatörvénykönyv átalakítása kapcsán) nem kapják már, így még abból sem tudnak plusz pénzhez jutni....munkát alig lehet találni, stb.stb....és ki hozott most oda több száz munkhelyet? egy bank. a sárgafekete bank központot csinál Nyíregyházán... több száz emernek adva munkát. mondjuk ott olcsóbban is fogják tudni alkalmazni a munkaerőt, mint pestiában... onnan egyébként vagy külföldre megy mindeni, vagy pestiába...
Földi halandó 2013.06.28 13:37:29
@rozsé drazsé: én még most is rajongója vagyok. talán ezért vagyok ellene minden politikai nyomásnak. azt vettem észre, hogy ha van valami baj a világban, azt 90%-ban a politikai vezetők okozzák. vagy így vagy úgy de mindig vissza lehet vezetni szinte minden történést. és a leg durvább, hogy a politikusok bármit mondanak, a közvélemény elhiszi nekik. de tényleg bármit. itthon meg aztán pláne... a fajgyűlöletet ugyanúgy politikusok találták ki és vitték nagyra, mint egy-egy gazdasági válságot (nyilván ezt nem ők találták ki, csak hozzájárulnak nagy mértékben a kialakulásához) azáltal, hogy folyamatosan belenyúlnak a gazdaságba adók, és egyéb torzító dolgok révén, mindezt azért, mert az államnak bevétel kell minden áron és valahogy mindig az szív akinek kimutatható jövedelme van. közben drága politikusaink egy fillér adót nem fizeetnek, de tőlünk elvárják, hogy nyomorogjunk. és még sorolhatnám órákig... csak gondoljatok bele...

ja és hogy stílszerű legyek:
"Say, woe to the downpressors,
They'll eat the bread of sorrow!
Woe to the downpressor,
They'll eat the bread of sad tomorrow!"
és akkor ez magyatázat arra is, hogy kik azok az ŐK)
Földi halandó 2013.06.28 13:51:15
@Kacsura: pontosan. de itt a két oldal valami oknál fogva irtózatosan gyűlöli egymás (legalábbis ezt mutatják) pedig addig nem fogunk addig kimászni a sz*rból amíg nincs egy kiegyezés és közös célok megogalmazása. a lengyeleknél sikerült... ha annyira nagy barátok vagyunk velük, akkor miért nem tudunk példát venni tőlük? miért csak az eltiprás művészetét tudjuk átvenni másoktól(pl Örményországból)?
békülés kell, mert ennek csúnya vége is lehet.

egyébként én hiszek benne, hogy bármikor lehet irányt váltani, és bármekkora sz*rból ki lehet mászni, csak őszintén kellene hozzáállni, (alátámasztható)tényekből dolgozni és nem ígéretekből meg víziókból....
Ismeritek azt a viccet, hogy nyuszika sétál az erdőben? Nem? Tehát nyuszika az erdőben sétál, és odamegy hozzá a medve: „Nyuszika! Van cigid?” Nyuszika őszintén válaszol: „Nincs!” Mire a medve: „Miért nincs?” – és jól megveri a nyuszit. Másnap nyuszika megint arra…..
Földi halandó 2013.06.22 08:43:29
@csiri bá: tehát.
kamatok: a betéti kamatok az MNB alapkamattól függnek (ez most 4,5%) ettől valamivel többet adnak, ha a banknak szüksége van aktuálisnál nagyobb betéti állományra és kevesebbet ad a lekötésekre, ha úgy gondolja, hogy elégséges a betéi állománya a működéshez. de függ attól is a betéti kamat, hogy mekkora időtávra kötöd le a pénzt ezért elég tág a lekötések kamatai között a különbség, jellemzően 2-5% körül mozog a kapott pénz. a hiteleknél pedig máshogy működik: jelenleg 10% körül mozog a (ingatlan-)fedezettel rendelkező hitelek kamata (de egyre inkább alapkamat-függő már ez is) és 20-25% a fogyasztási (mögöttes fedezettel rendelkező) hiteleké. hitelkártyák még ennél is többet, akár 40%-ot is kamatozhatnak. ja és ezek csak a lakossági hitelek! ez azért van így, mert a behajtás/visszafizetés kockázata alapján árazzák be.
az újracsomagolt hitelek: hát ez nem egyszerű dolog... ott gyakorlatilag mindenki hibázott akinek köze volt hozzá. nem védeni akarom a kitalálóját, de gondolom abból indult ki (ezek szerint tévesen), hogy a hiteleket vissza fogják fizetni (milyen naív, mi?), vagy legalábbis nagy többségüket... a pénzügyi szemlében (van online is, ingyér) utána lehet olvasni az ezzel kapcsolatos dolgoknak, jó cikkek vannak a pénzügyi innovációkról általában is és konkrétan ezekről a termékekről is...
Nagy meglepetést okozott tegnap Varga Mihály. Senki sem számított újabb megszorító csomagra azok után, hogy az Európai Bizottság bejelentette Magyarország túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülését. Az adóemelésekben viszont semmi meglepő nincs. Az elmúlt években már…..
Földi halandó 2013.06.18 14:34:18
@egy szavazó: @high up!: maximálisan helytálló! végre valaki alá is tmasztja amit ír! korrekt szakmai megközelítés!

egy feltevéssel élnék azonban: pár nappal ez előtt be lett lengetve a 9%-os SZJA ötlete. nem lehet, hogy ennek ágyazgat (finoman szólva) a mostani csomag? az rajzolódik ki számomra, hogy az adórendszert alakítják át gyökeresen. eddig az államot érdekelte, hogy honnan van a jövedelme a polgárnak (magas jövedelmet terhelő adók, alacsonyabb forgalmi adók) az új rendszer arra kevésbé kíváncsi, hogy honnan van a jövedelem, ha itthon költjük el (alacsony jövedelmet terhelő adók, magas forgalmi adók). aki külföldön dolgozik az hazaküld pénzt a családjának, rokonainak. postai úton pl igen nehéz/nem biztonságos lenne. ezért nyilván csak utalni tudja.
Földi halandó 2013.06.18 15:56:07
@high up!: értem én, de a 9%-os szja-s feltevésem az a választások miatt pl igen nagy húzás lesz...csak azt kellene kiszámolni, hogy az szja különbözete mennyivel kisebb/nagyobb annál, mint amit a forgalmi adókon lehúznak a lakosságon...csak most nincs kedvem...de sanda gyanúm, hogy nem járunk vele jobban...
Az unió agya, az Európai Bizottság hadat üzent az adókerülésnek. A nyilatkozatok szintjén mindenképpen: A tagállamoknak közösen kellene a felére leszorítani a be nem hajtott adók 2020-ig ezermilliárd euróra hízó összegét, határozott az Európai Parlament (EP) egy ma…..
Földi halandó 2013.05.29 15:42:42
@mitmiért?: ezen sokat morfondírozok én is. mármint azon a részén, hogy hogyan lehet megoldani az adómorál kérdését. mindig oda lyukadok ki, hogy a kormányok költésének az átláthatóságával van a legnagyobb baj. az adómorált javítani szerintem máshogy nem lehet, csak transzparensebb államháztartással. talán akkor a politikusok is jobban odafigyelnének, hogy mire költenek, mennyi pénzt szednek ki az államból, stb.,stb. végső soron lehetséges, hogy javulna az államháztartás is. ez akár növelhetné is az adózási morált (jó felhasználás esetén természetesen).
Jót nevettem kedves barátom történetén a minap. Barátom részt vett egy tőzsdei rendezvényen, ahol egy  ”nagy nevű” magyar alapkezelő egyik üzletágvezetője a következőt mondta: „a technikai elemzés idejét múlt”. Ez a mondat nem csak mosolyt csalt arcomra, hanem kiváló…..
Az előzmények: 2012. májusában jelentette be Orbán Viktor, hogy negyedjére is megkérdezi a népet az úgynevezett nemzeti konzultáció formájában. A kiküldött 16 kérdés azonban nagyon gyengére sikerült. A kérdések 8,2 millió példányban készültek, ennyi levelet és…..
Földi halandó 2012.10.03 11:48:59
@szszg: egy tutira úgy ment! tesóm úgy küldte... :D