Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koós István

233 bejegyzést írt és 2072 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Nem különösebben figyelemfelkeltő címe ellenére a Jótékonysági vásár elképesztően fordulatos, tartalmas sorozat a Netflixen, amit minden szempontból csak dicsérni lehet. (A trailer itt megtekinthető)  A film kiindulópontja egy megtörtént esemény: Párizsban 1897-ben jótékonysági vásárt…..
Tartalom A meg nem nevezett elbeszélő a Magellán nevű hajón dolgozik, amely magyar lisztet szállít Rio de Janeiróból egy ugyancsak meg nem nevezett dél-amerikai országba. A tengerre sűrű köd ereszkedik, eltévednek, és mikor a köd szertefoszlik, egy kis szigetet pillantanak meg maguk előtt. Az…..
Az olvasás kalandja Egy az Isten 2020.09.14 18:18:43
  Tartalom    1848, A Rómába tartó olaszországi vonaton két hölgy (az egyikről annyi derül ki, hogy szőke, ő Dormándyné, Marie, a másik szoborszerű szépség, Cagliari hercegné Zboróy Blanka) és férfi kísérőjük, Zimándy Gábor, az ügyvéd nehezen találnak ülőhelyet. Egy fiatal, titokzatos férfi segíti…..
Az olvasás kalandja Colomba 2020.08.05 16:02:18
    Prosper Mérimée írásművészete valahol a romantika és a realizmus között helyezkedik el. A történetei és a díszletei a romantika világát idézik, de mentesek a pátosztól és a bőbeszédűségtől, ami Hugo regényeit olyan hatalmas méretűre duzzasztják; a szenvtelen írói hang a realizmusé, ám…..
  A Harry Potter-sorozatot általában gyerekkönyvként tartják számon, ám szerintem a művek minden korosztály számára tartogatnak felfedezni valót. A tréfás varázslatok és bűvös holmik (mint pl. a csokibéka vagy a mindenízű drazsé) sokasága, a diákközösség életének bemutatása, az iskolabálok…..
Koós István 2020.07.29 18:47:53
@Gyingizik:

Sok igazság van abban, amit írtál.

Piton, Dumbledore és mások az igazán jól megformált szereplők, ők adják a könyv igazi érdekességét. Harry valóban nem megy keresztül nagyon drasztikus jellemfejlődésen. Sőt, az érdekes az, hogy lényegében maga Voldemort volt az, aki Harryt kiválasztottá tette azáltal, hogy komolyan vette Trelawney jóslatát, amit egyfelől figyelmen kívül is hagyhatott volna, másfelől, mint meglepő módon kiderül, akár Neville-re is vonatkoztathatott volna. A Voldemort elleni harc pedig lényegében közösségi munka, Ron, Hermione és mások összefogása győzi le a gonoszt, Harry pedig sok esetben passzívan szenvedi el a csapásokat.

Ezért is jegyeztem meg a szöveg elején, hogy a sorozat nem feltétlenül megkérdőjelezhetetlen remekmű,sőt egy pár dolgot még én is ki tudtam volna emelni, ami nem tetszik a műben, csak nem akartam már hosszabbra venni a szöveget. De ilyen pl. az, amikor az iskolában Harryék folyamatosan saját magukról olvassák a híreket a lapokban, ők a sztárok, körülöttük forog a világ - kissé narcisztikusak ezek a jelenetek.

De attól a sorozatnak még sok erénye van, és amiket leírtam, azok működnek.
Koós István 2020.07.30 09:31:22
@Gyingizik:

Még valami eszembe jutott.

"pl. Luke Skywalker az Új reményben még naiv parasztgyerek a jedi visszatérben higgadt és profi jedi mester."

Van persze némi fejlődés, de azért Luke egy tipikus népmesei karakter, végig ő a jó gyerek, nem kell legyőznie önmagban a rosszat, nem megy át különösebb felismeréseken önmagát vagy a világ struktúráját, értékeit illetően.

Ráadásul nem feltétlenül annyira aktív, mint mondod. Le lehet írni a filmek cselekményét a következőképpen is. A második (mármint negyedik) részben Luke belemegy a Dart Wader csapdájába, aki megkínozza, Leia menti meg. A harmadik részben belemegy Palpatine csapdájába, aki megkínozza, Darth Wader menti meg, ő győzi le a gonoszt.

Ennyit Harry is megtesz: az első részben Ronékkal maguk döntenek úgy, hogy lemennek a pincébe, és szembeszállnak Voldemorttal, az összes részben ők azok, akik felfigyelnek a gyanús jelekre, és megpróbálnak valamit tenni a fenyegető gonosz ellen, az utolsó részben Harry maga határozza el, hogy megkeresi a horcruxokat, ő az egyetlen, aki ki meri mondani Voldemort nevét, ő dönt úgy, hogy feláldozza magát, és elfogadja a halélt, mert csak így pusztíthatja el Voldemortot stb.
  1831-ben az Egyesült Államokban, Virginiában egy Nat Turner nevű rabszolga néhány tucat társának élén lemészárolt több tucat fehér embert, köztük jó néhány nőt, öreget és gyereket. Ez volt az egyetlen eset az amerikai történelemben, hogy a feketék fellázadtak a fogvatartóik ellen. A felkelés…..
  Tartalom    A „szerelem bolondjai” egy klub (más szóval bennfentes társaság), ahova azok léphetnek be, akiket valamilyen kivételes, őrült tettre ösztökélt a szerelem. Öt évenként pályadíjat is osztanak annak, aki a legbolondabb közülük. Ez a társaság lesz tehát a regény kerete, mondja az…..
Az olvasás kalandja Hétköznapok 2020.06.11 11:16:30
  Jókai első regénye, 1846-ban jelent meg.   Tartalom   Nagypénteket ünnepli a komáromi nép a város melletti területen, a szőlő, a temető és a hegyoldalba vájt kocsmák között. A sírkert keresztjének talpazatán üldögél Janka az édesanyjával. Janka apja Zilányi József volt. Az egykor gazdag…..
   Defoe regényét a The Guardian egyik cikkének a hatására olvastam el (Magyar Hírlap – Maecenas, 1993. Eredeti cím: A Journal of the Plague Year.). A könyv nem túl hosszú, eléggé tömören és (részben emiatt is) rendkívül érdekfeszítően idézi fel annak az évnek a történetét, amikor dögvészt sújtott…..
Nem a legjobb regénye Jókainak. Kissé széteső a sztori, rendkívül sok elvarratlan szállal, meg nem magyarázott eseménnyel (pl. hogy jött össze Péter és Lidy, miért megy Scilla hirtelen feleségül Lyonelhez a regény végén). A cselekmény elképesztően túlbonyolított, néha két fordulat is bekövetkezik…..
  Első rész: A „tegnap”  A Vág-völgyben járunk a tótok között. Gyönyörű kastélyok, hatalmas erdők vidéke, legendás személyek emléke kísérti a vidéket.   Illavay Ferenc, a központi járás főszolgabírója zömök, vastag szemöldökű, nem túl szép fiatalember. Éppen az esküvőjére készül Dolnavárra, az…..
    Tömörkény István a huszadik század második felének prózaírói közé tartozik, a magyar novella aranykorának egyik kiemelkedő szerzője. Művei rövid lélegzetűek, de hatásosak. Általában hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a nagyívű, terjedelmes alkotások nagyobb teljesítményt jelentenek, mint a…..
Az olvasás kalandja Andromaché 2020.04.09 06:10:16
Racine drámájának a cselekménye a trójai háború után játszódik. Pyrrhus, Akhilleusz fia rabnőjévé tette és a saját királyságába vitte Andromakhét, Hektor özvegyét, és bele is szeretett. Pedig neki már van jegyese, aki rajong érte: Hermione, Meneloasz és Helené lánya. Orestés, Agamemnón fia a hazája,…..
Az olvasás kalandja Cid 2020.04.09 06:06:38
 Corneille 1637-ben bemutatott drámája zajos sikert aratott, ám komoly vitát is generált az korabeli francia irodalmi életben.    Történet  A fiatal Don Rodrigo és Ximena kölcsönösen szerelmesek egymásba. Minden jel arra utal, hogy Ximena apja, Son Gomez áldását adja rájuk, rövidesen megköttetik…..
Az olvasás kalandja Tücsökzene 2020.04.07 07:13:36
    József Attila mellett Szabó Lőrinc a nyugatosok második nemzedékének kiemelkedő tagja, a modern magyar líra egyik vezéralakja. Költészete meghaladja a romantika önkifejezésre épülő líráját. A modern nagyvárosi ember élményvilága szólal meg nála. A személyiségnek nincs olyan belső magja, mint a…..
  Bulgakov többször átírt és elégetett regénye rendkívül szórakoztató olvasmány, története különböző cselekményszálakból szövődik össze, értelmezése viszont nem könnyű feladat, egymástól igencsak eltérő interpretációkat tesz lehetővé; társadalmi, metafizikai, esztétikai problémák felvetésére…..
Az olvasás kalandja A megalkuvó 2020.04.01 06:57:18
   Moravia regénye a normalitásról, az őrületről, a bűntudatról és a fasizmusról elmélkedik nem túl szájbarágós, de nem is nagyon megrázó módon.   Marcellon, a könyv hősén gyermekkorában sötét balsejtelem uralkodik el: úgy érzi, különbözik az átlagos, normális emberektől. Ám ez az eltérés az ő…..
A történet összefoglalása  Lőcsén a kősánc egyik rejtekajtajában található három festmény, mindegyik ugyanazt az asszonyt, Korponayné Ghéczy Juliannát ábrázolja, aki egyszerre volt hazaáruló és mártír. Hogyan lehetséges ez? Talán két különböző lélek költözött egy személybe? Olyan történet ez, amit…..
  Történet     1837, a Nemzeti Színház megnyitásának ünnepe. Sokan nem hittek benne, ám mégis megvalósult. Az előkelő világ egy része azonban nem itt, hanem Kőcserepy Dániel, a tanácsos estélyén tölti az időt. A szerző arról ír, hogy milyen különös, hogy a költői képzelet bárhová hívatlanul…..
Az olvasás kalandja A rózsa neve 2020.03.19 08:15:48
  EGY REGÉNY AZ IGAZSÁG KERESÉSÉRŐL   Eco regényének alapproblémája az igazság kérdése: hogyan ismerjük meg a világot, honnan tudhatjuk, helyes-e az a leírás, amit alkotunk róla, vagyis a világ rendje megfelel-e a róla tett állításainknak, továbbá hogy milyen módon tudjuk meggyőzni embertársainkat…..
    Kölcsey és Berzsenyi vitája a magyar irodalom egyik legérdekesebb fejezete, olyan disputa, amelyben igencsak tanulságos, inspiratív, megfontolásra érdemes gondolatok fogalmazódnak meg. Az alábbiakban röviden összefoglalom a főbb nézeteket.       Kölcsey kritikája néhány olyan elméleti…..
  A guatemalai Miguel Asturias regénye (Magvető, Bp., 1968) igazán különleges, de kissé fárasztó szöveg. Asturias élményvilágát két alapvető tapasztalat határozta meg: az indiánok kultúrájával, mítoszaival, illetve a guatemalai diktatúrával való találkozás. A művei ennek megfelelően a politika és…..
  Cholnoky László kisregényei hasonlóan izgalmasok és extravagáns stílusban írottak, mint a testvére, Viktor novellái (Cholnoky László: Bertalan éjszakája, Prikk mennyei útja. Ritter Von Toggenburg utolsó csalódása, Osiris, Bp., 1999.). Ám míg Viktor hősei, mindenekelőtt Trivulzió csodálatos külső…..
Az olvasás kalandja A köd 2020.02.26 18:02:38
    Gozsdu Elek a XIX. század második felének magyar prózaírói közé tartozik. Ez a korszak számos kevéssé ismert, de remek szerzőt adott az utókornak (Ambrus Zoltán, Cholnoky Viktor és László, Petelei István, Tömörkény István, Thury Zoltán és mások), ám Gozsdunak ez a regénye szerintem nemigen…..