Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CsaKaDuma

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Magyar Nemzet nemrég szerezte meg azokat a kormányzati terveket, amelyekből kiderül, hogy miképpen alakítanák át a középfokú képzés szerkezetét. A kormány szerint több megfelelően képzett szakmunkásra van szükség, miközben jelenleg túl sokan járnak gimnáziumba. Ezért…..
CsaKaDuma 2015.03.15 13:36:08
@is: "ha egy kozepfoku tudast igenylo allasra jelentkezik egy erettsegizett, meg egy diplomas, akkor persze, hogy a diplomast veszik fel, de attol meg ezt az illetot tulkepeztuk."

Teljesen rosszul elemezted a helyzetet. A munkanélküli tábla mellé nem véletlenül van kirakva a bértábla. Abból olvasható le ugyanis leginkább, hogy KEVÉS a diplomás. Ha sok lenne, nem lenne ilyen drasztikus mértékben elszállva a bérük.

Másik félreértés, hogy a diplomás az tudós. Nem az. A BsC gyakorlatilag egy felsőfokú alapképzés, a 21. század érettségije.

Én a kormány helyett a klasszikus szakmunkásképzőt szüntetném meg, a számok alapján alkalmatlan arra a feladatra, amire kitalálták. Ennek az oka viszont nem az, hogy romlott volna a hazai képzés. (Persze ez is, de nem ez a fő oka.) Hanem az, hogy iszonyatos technológiai fejlődés zajlott le az elmúlt évtizedekben. Lassan eljutunk oda, hogy mindenkinek számítógépekkel, és különböző robotokkal kell dolgoznia, erre pedig a legkisebb mértékben sem készít fel ez az iskolatípus.

Az oktatási rendszerünk, és legfőképp annak alapfilozófiája végtelenül elavult, és a kormány ezen nap mint nap tovább ront. Egy képesség és tudás alapú társadalomban, egy szolgáltatás alapú gazdaságban nyomatja a hagyományos magolás/szakmunka/termelés mantrát, ami halálra van ítélve. Az automatizáció mint a hurrikán úgy fogja elsöpörni Magyarországot, vagy rosszabb esetben mi leszünk az új Kína, a világ összeszerelő-üzeme.
Egy Twitteren terjedő fotó szerint forr a tenger a Fukushimai atomerőmű környékén. Így már tényleg nehéz lett volna tovább titkolni, hogy a sugárszennyezett víz a tengerbe kerül:   Két éve folyamatosan szivárog a radiokatív talajvíz a fukusimai atomerőműből –…..
CsaKaDuma 2014.01.14 19:25:09
@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]:

Annyira bájos, hogy ezek a tökös magyar gyerekek még a legfejletteb technológiákat fejlesztő japó mérnököknél is okosabbak. Csak tudnám miért tartunk még mindig ott, ahol..
A Heti Válasz cikke egy amerikai magyar templom megszüntetéséről ismét rávilágít az amerikai magyarság sorsára. Bár a Kárpát-medence magyarsága is súlyos mértékben fogy, a Kárpát-medencén kívüli magyarságé még drasztikusabban. Antall József 15 millió magyar…..
Azzal, hogy az Alaptörvény negyedik módosítása tulajdonképpen alkotmányos erőre emelte, egyértelművé vált, a hallgatói szerződés biztos sarokpontként funkcionál majd a közeljövő felsőoktatási koncepcióiban. De vajon meghozhatja-e a várt eredményeket a rengeteg politikai…..
CsaKaDuma 2013.03.21 11:35:58
1. A diplomás ha dolgozik 5-6 év alatt visszafizeti a társdalomnak a teljes költséget, ez eddig OK, ezzel lehet érvelni a röghözkötés mellett. Csakhogy itt nincs vége a történetnek: a továbbiakban az érettségizettekhez képest 2x-es, szakmunkásokhoz képest 6-10x-es adót fizet, nem 5 éven, hanem évtizedeken át. Teljesen nyilvánvaló, hogy a diplomások, mint csoport, az elvándorlással együtt is röhögve kitermelik a felsőoktatás költségeit.

2. Az elvándorlók végzettség szerinti aránya megegyezik az itthon maradók arányával. Felmerül a kérdés, hogy ha már röghöz kötünk, és tandíjazunk, az miért nem érinti a többi végzettséget. Azt talán a jó-tündérek fizették ki?

3. A röghözkötés a legjobb esetben is csak tüneti kezelés, és ismerve hozzáértő kormányunkat ennél nem is látnak tovább, képtelenek az okok felkutatására, és megoldására.

4. Állami röghözkötés NINCS Amerikában. Egy alapítvány vagy egyház írhat szerződést, ahogy például cégek is teszik itthon.

5. Az utolsó probléma amit megemlítenék, az adózás. Én abszolút amellett vagyok, hogy mindenki fizessen mindent magának, DE. Ennek alapfeltétele az, hogy nálam hagyják a pénzt, és én majd eldöntöm, hogy kinek fizetek és mennyit. De Abszolutisztánban leakaszt az állam gyakorlatilag 75-80% adót, és mindezek után még elvárja hogy fizess mindenért pluszba. Ez így nem működik gyerekek, vagy ez, vagy az.
A FIDESZ székház előtti tüntetés egyik jellemző mozzanata az volt, amikor a néhány, az előző rendszerben még aktív elszánt idős bácsi és néni ordítva kommunistázta a huszonéves, már a rendszerváltás után született fiatalokat.  Mai politikai közéletünk egyik…..
CsaKaDuma 2013.03.19 07:19:18
@FILTOL: "1989-re újra át kellett öltözniük, megcsinálták az MSZP-t" - kac kac kac. Mert a többi gittegylet az az éterből pukkant elő mi, mint a muslincák? :D Minden mai párt jogelődje az MSZMP, de mind közül a legkomcsibb ma már egyértelműen a Fidesz.
Újra, és újra dühödten magyarázni kezdik a vitapartnerek, hogy nincsenek is komcsik (bolsik, ésatöbbi). Ezek már nem azok...sőt, az utóbbi egy-két évben megjelent, hogy valójában a FIDESZ a komcsi párt. Persze rögvest hitviták kezdődnek, élénken dübörögnek a nehéztüzérség…..
Olyan időket élünk, amikor az ország Alaptörvényének jogtipró módosítása ellen tüntető fiatalokat a terrorelhárítás igyekszik távol tartani a köztársaság elnökének hivatalától... Mintha a diákok, mintha a jogaikért szót emelők legalábbis terrorveszélyt…..
CsaKaDuma 2013.03.12 11:51:15
@Nap Pali: Sokan fognak itt még vergődni, és garantálom neked, hogy világnézettől független lesz a szenvedés. Pechetekre a "libsik" nem beszari férgek, mint ti, szépen lelépnek békésebb vizekre, ti meg dagonyázhattok ahogy akartok a saját fekáliátokban.

Sokan nyomulnak a 2006-os eseményekkel. Úgy tűnik nektek van emlékezetkiesésetek, mert bizony komoly felháborodás követte azt is. Se az, se a mostani események nem megengedhetők, és teljesen mindegy, hogy kik az elkövetők.
Szeretjük az eszperantót. Tényleg érdekes kísérlet egy mesterséges nyelv megalkotása azzal a céllal, hogy az egész világ megtanulja, és eljöjjön a népek közti megértés és a világbéke kora. Csakhogy az eszperantó 120 éves története során nem csak az örök békét nem hozta…..
CsaKaDuma 2013.01.07 18:59:49
@lingwing:

Egy olyan cikk, ami csak "lebeszél", azaz csak a hátrányokat, a sötét oldalt említi, számomra eleve hiteltelen. A másik, talán ennél is súlyosabb vétség, hogy az állításait semmilyen forrással nem támasztja alá, innentől kezdve a cikk gyakorlatilag a tipikus magyar "zsigerből tudok mindent, aki mást mond az meg hülye" típusú alkotás. Ez a műfaj nem csak értéktelen, de veszélyes is, mert a felszínes érveléssel félrevezethet embereket, esetenként akár komoly károkat okozva ezzel.

"De aki azt állítja, hogy eszperantóul tudni használható nyelvtudást jelent, hazudik.", illetve "Gyakorlatilag nincs olyan állás a világon, amelynek betöltéséhez eszperantótudás kellene." - Ön hazudik, hiszen sok nyelviskolában oktatnak eszperantót, és maga az Eszperantó szervezet se kicsi. Egy eszperantó tanárral vitatkozni ezen, aki ebből (is) él kifejezetten morbid. Szóval a mondat helyesen így hangzik: "Aki azt állítja, hogy eszperantóul tudni használhatatlan nyelvtudást jelent, hazudik, de hasznossága az angolhoz viszonyítva jelentősen kisebb.", illetve "Gyakorlatilag kevés olyan állás van a világon, amelynek betöltéséhez eszperantótudás kellene.". Ez egy objektív, és hiteles érv lett volna.

Aztán folytatódik az objektív megítélés helyett az érzelmi agitáció: "Ha az eszperantó élő nyelv _lenne_". - Bár valóban nem túl elterjedt nyelv, de élő, naprakész, fejlődő nyelv, butaság az ellenkezőjét állítani. A 150-300 ezer sem fedi a valóságot, a wiki szerint 10 ezer és 1 millió közé esik a beszélők száma, a BBC szerint 2 millió körül van.

"Hallottál olyat, hogy valaki eszperantóul kérdezte meg, melyik metrómegállóban kell leszállni a Louvre-hoz, és megmondták neki?" - Kifejezetten rossz ellenérv, mert a nyelvet beszélők egyik legnagyobb élménye pont az, hogy egy csomó helyen végre megértik őket. :) . Józan paraszti ésszel, ez nem is lehetne másként, hiszen a szavak szándékosan úgy vannak összeválogatva, hogy a lehető legtöbb nyelvben azonos változatot emelték be a nyelvbe.

A cikk végét már nem is véleményezném különösebben.. A csalást jobb megoldásnak ajánlani, mint a nyelvtanulást még viccnek is rossz. (Remélem annak szánta.)

Összefoglalva

Amit a cikkíró közölni kívánt, csak nagyon rossz formában tette:
"Ne pazarold az idődet eszperantóra, mert az angol nyelv megtanulása nem kerülhető el, így a befektetett energiát érdemes már eleve abba ölni." Ez akár lehet, hogy igaz is, de tanulmány híján nem jelenthető ki. Más nyelvekre viszont készültek tanulmányok, melyek bizonyították, hogy az esperanto meggyosítja a természetes nyelvek tanulását. Egy kontrol csoport pl 1 év esp + 3 év francia felosztásban ment, míg a másik mellette 4 év franciával. A végeredmény az lett, hogy az esperantós csoport messzebbre jutott a francia nyelvvel. Az angol wikipédián több hivatkozás is található.

Amit a tanárúr közölni kívánt, csak végül átment promócióba:
Ha nem boldogulsz a "rendes" idegen nyelvekkel, igenis állj neki bátran az eszperantónak, mert egy viszonylag könnyen, és gyorsan tanulható nyelv. Ezzel megkapod a diplomád, és nem megy 4-5-6 évnyi munkád a kukába, továbbá időt és alapot kapsz a további nyelvtanuláshoz.

Eszperantó kultúra és a google

"esperanto culture" - 7 860 000 találat
"hungarian culture" - 79 300 000 találat

Ugye, hogy nem is olyan rossz egy 150 éves nyelvtől, ami ráadásul mesterséges? Ne legyetek szélsőséges fanatikusok, nem vezet semmire.

OFF

Nem tudok eszperantóul, de figyelemmel kísérem a többi hasonló probálkozással együtt. Az alapelv amire a nyelv épült szerintem nem lebecsülendő. A jövőben az eszperantó elveiből és létrehozásának módszereiből kiindulva, annak hibáit kiküszöbölve egyre tökéletesebb mesterséges nyelvek születhetnek. Eljöhet a nap, amikor tényleg létrejön egy olyan rendkívül fejlett nyelv, ami képes felvenni a kesztyűt a gazdasági világnyelvekkel. De működik a másik oldal is. A mesterséges nyelvek és az azokkal kapcsolatos kutatások rámutatnak az egyes nyelvek nehézségeire, és hátrányaira, ami befolyásolhatja a nyelvészeket a nyelvük fejlesztésében. (Volt már erre példa.)

Peace / paco
CsaKaDuma 2013.02.28 22:38:32
@Wing mester: "Azt állítani, hogy első nyelvként már önmagában is hasznos, inkorrekt és káros."

Mivel bizonyított tény, hogy első nyelvként hasznos, én úgy vélem hogy az ön agresszívan elutasító és több ponton ferdítő cikke inkorrekt és káros. Minden csupán nézőpont kérdése. De nem vitatkozom, végülis ez az ön blogja, azt hazudik amit akar benne. :)
Mai szerzőnk Amerikában született magyar szülőktől, immár hatodik éve él Magyarországon. Arra gondoltam, nem minden tanulság nélkül való végigolvasni (és megbeszélni) Chris írását. „Pár blogbejegyzést már olvastam, és tudom, hogy az én esetem más, de szeretném…..
CsaKaDuma 2013.02.04 18:41:55
"mennyire megviseli a társadalmat a túl sok ingyen juttatás"

Ingyen juttatás?! Lászik, hogy közöd nincs az országhoz a lakhelyeden kívül. Azok az "ingyen" juttatások egy becsületes ember bérének kb az 50 százalékába kerülnek + 27% ÁFA + 150 HUF / liter ha autózik is (a káros szenvedélyeket most hagyjuk). Nagyon kíváncsi lennék milyen keményen harcolna a tisztelt amerikai polgártárs a hazájáért, ha hirtelen 450 HUF lenne a benya, és az 5-10% adó + 0-6% ÁFA helyett a fenti összegeket kellene kicsengetnie. Én megmondom mennyire harcolna: 2 hónap alatt az összes cég Kínába költözne.

Teljesen jogos elvárás szerintem, hogy ilyen elképesztő elvonás mellett az emberek elvárják, hogy a szolgáltatás is jó legyen. Ehelyett mi van? Nincs olyan állami szolgáltatás, ami nemhogy jó lenne, de egyszerűen csak ne lenne sz*r. Hát itt van a kutya elesve barátom.

Aztán gondolkodj el azon is, hogyha a keresetek 70-80 százaléka az államhoz megy, akkor mekkora piacon kell osztoznia azoknak a cégeknek, akik nem hajlandók korrumpálni, vagy nincs állami csókosuk. Természetesen a 20-30%-on kell versenyezni, míg az állam beszállítói többnyire konkurencia nélkül veszik fel az elképesztően felülárazott munkákért a lóvét. A legjobb, hogy még a munkát se ezek a pénzszivattyúk végzik el, hanem a 128. alvállalkozó hu*yér sz*rér'. Mégjobb, amikor még azt se fizetik ki és tönkre is megy. Végtelenségig lehetne folytatni ezt a vitát, de kár szépíteni, ez az ország a velejéig rothadt.
Mondhatnám finoman úgy is, hogy lomha szervezetek, rossz szervezők, stb., de nem leszek udvarias velük. Ugyanis - különböző ügyek kapcsán - csak az elmúlt egy hónapban mindhárom nagy mobilszolgáltatóról kiderült számomra, hogy elmebeteg idióták gyülekezete, több esetben…..
CsaKaDuma 2013.01.05 20:11:27
@HgGina: Egy cégnél illik biztonsági másolatot készíteni viszonylag sűrűn (leginkább azonnal, RAID segítségével..). De ha valami csoda és balfékség folytán mégis bekövetkezne az adatvesztés, el lehet kérni egyben az összes számlát, nem nagy ügy.

Szóval elektronikus számla + csoportos beszedés rulez. Mióta így vagyok minden szolgáltatónál, semmi kínom nem volt, gyakorlatilag hónapokig, évekig nem beszélünk egymással.
CsaKaDuma 2013.01.05 20:12:37
@Macropus Rufus: Ez nem így van, elektronikus fizetésnél pl nincs kerekítés!
Nem tudjuk, hogy mit dönt majd a kormány szerdai ülésén a felsőoktatás „reformja” ügyében. Másfél nap Orbániában nagy idő, addig még minden megváltozhat. Csak egyvalami biztos: a problémát nem fogja megoldani. Az, hogy vajon Orbán, vagy a diákok „nyernek”-e, teljesen…..
CsaKaDuma 2012.12.18 02:29:43
@hagyma:
"itt nincsen ingye suli
csaxolok:)"

Ott nincs 52% adó + 27% ÁFA
Helyette van 10-16% + 0-10% ÁFA
Csak szólok :/

Az oktatás jó befektetés, minden pénzt megér. A Fidesz ultrarövidtávon gondolkozik és cselekszik, a hosszútávú kár felbecsülhetelen, minden területen: oktatás, egészségügy, kultúra. Évtizedekre megsemmisült ez az ország.
Mintha idén láttam volna már a Budapesten is lejátszódó jeleneteket, 2012 februárjában Josef Dobeš cseh oktatási miniszter is szerette volna megreformálni a cseh közoktatást és a tandíjat bevezetni az állami intézetekben. Talán nem lepek meg senkit: a cseh diákok egy része sem…..
CsaKaDuma 2012.12.14 21:14:56
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az egykulcsos pont nem ezt eredményezi. Mégpedig azért nem, mert a szegénynek a 10% nem ugyan azt jelenti, mint a gazdagnak. Nem mindegy, hogy 90 ezerből vesznek el 9 ezret, vagy 900 ezerből 90 ezret. Látod a különbséget? Összeg szerint valóban arányos, de az egyenlőség szempontjából mégis durván aránytalan. Mert tegyük fel, hogy 500 ezerből tökéletesen extra életet lehet élni, sőt vállalkozásra is futja, így minden ami efelett van olyan luxus, ami már szükségtelen, és pofátlan rongyrázás. A pénzvilág működése miatt ráadásul az emberek spirálba kerülnek, a szegények lehetőségei egyre inkább beszűkülnek, míg a gazdagoké munka nélkül is tovább tágulnak, így a két réteg egyre irreálisabb szinte távolodik egymástól. Azaz az elvégzett munka mennyisége, és az életszínvonal közti kapcsolat végleg megszakad. Szerintem ez baromi igazságtalan. A globalizáció hozadéka ráadásul az offshore-ozás, a nyereségek kimenekítése az adózás alól (ami szintén nem a szegény emberek játéka). Ennek következménye pedig az a morbid felállás, hogy a gazdagok lassan szinte semmi adót nem fizetnek.

A megoldás egy globálisan azonos felépítésű, exponenciális adórendszer lehetne talán, de ilyen soha a büdös életben nem lesz, amíg a gazdag emberek az állatok szintjén gondolkodnak, és csak a saját pecsenyéjüket sütögetik leszarva a többi embert, a környezetet, az egész világot. A lényeg hogy Ő lógathassa a brét a yachtjáról, mert Ő Más. Ő megérdemli.

"Abszurdum, hogy az állami költségvetés állja a felsőoktatásban részt vevők költségeit. Milyen alapon és minek?"

Milyen alapon fizetnek a diplomások 10-12x annyi adót a kasszába, ha maguk fizetnek amúgy mindenért?
CsaKaDuma 2012.12.15 14:18:11
Először is köszönöm a kultúrált, értelmes válaszokat, egyre ritkábban látni ilyet egy politikai blogon. Pár dologra reagálnék, mert talán a pontatlan foglamazás miatt félreértettetek.

@Zabaalint:
"Ez totál relatív, és miért ne rázza a rongyot, ha azt akarja és megteheti?"

Úgy gondolom, hogy van az a szint, amikor a társadalom kihasználásán meggazdagodott embernek illik valamit visszaadnia a közösségnek. És igen, úgy gondolom, hogy van olyan szint is, ami fölé egyetlen embernek sem szabadna jutnia, mert az már nyilvánvalóan mások kárára történhet csak. Az 500k egy példa volt, légyszi rugaszkodjatok el ettől az összegtől.

@eax_:
"Hogyne latna, tizszer annyi befizetett ado."

OK, azt hiszem neked nem sikerült megértened a dolgot, megpróbálom kifejteni. A 90 ezer nem elég a létbiztonsághoz, abból kifizetni 10% adót az illetőnek sokkal nagyobb teher, mint egy jómódú embernek 900 ezerből kifizetni 90 ezret, vagy akár ennek a dupláját, tripláját. Ezért gondolom én úgy, hogy az egykulcsos adó bár igazságosnak hangzik, valójában mégsem az. Ha a minimálbérből gond nélkül fizethető lenne az adott kulcs (mint ahogy a nyugati országokban jellemzően ez nem gond), akkor ez a kérdés kevésbé lenne fontos. Én személy szerint saját káromra is úgy gondolom, hogy inkább fizetek 20-30 rugóval többet az én béremből, minthogy egy szegény ember zsebéből pakoljanak át még pár forintot az én zsebembe.

"Az elvegzett munka _mennyisege_, es az eletszinvonal kozott nem is szabad, hogy barmifele kapcsolat legyen."

Részben egyet tudok érteni veled, a képletbe bele kell tenni az elvégzett munka értékét. Ugyanakkor nyilván te is tisztában van azzal, hogy nem mindenki születik zseninek. Minden dolgozó ember a saját képességei szerinti munkát végzi, és attól hogy ez adott esetben egy alacsony szint, nem kellene mélyszegénységbe tolni az illetőt. Az ő munkája talán kevésbé értékes, de nem biztos, hogy nélkülözhetetlen, vagy értéktelen. Talán jó példa az Apple, aki 30% profitot kaszál, miközben a beszállítója a terméket előállító munkásokat szélsőségesen kihasználja, mélyen alulbérezi.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Az egyenlőség rossz, így az egyenlőséget eredményező rendszer is rossz."

Ebben nincs vita közöttünk, a teljes egyenlőség nem lehetséges, hiszen eleve eltérő képességekkel születünk. De én úgy gondolom, hogy a mai állapotok legalább olyan szélsőségesek és elfogadhatatlanok, mint a totális egyenlőség. (A teljes megtermelt vagyon 90%-a az emberiség 1%-ának a kezében van)

@tff:
"Én csak azt nem értem, hogy miért mindenki a nyugati polgári demokráciákban szeretne kommunizmust megvalósítani?"

Sokan felhozzák a kommunizmust, nem igazán értem, hogy miért, mert a kommunizmusban minden volt, csak épp egyenlőség nem. A teljes egyenlőség a mai felfogás, nevelés és rendszer mellett abszolut képtelenség a totálisan beteg és torz értékrendszer miatt. Nagyon nagy változásokra lenne szükség ahhoz, hogy ne a pénz, hanem az élet képviselje a legnagyobb értéket. Attól tartok még többezer év fejlődés is kevés lesz ennek az állapotnak az eléréséhez, ha addig ki nem írtjuk magunkat.

"A gazdagabb és szegényebb rétegek létezése meg sajnos természetes"

Ez így ebben a formában tökéletesen igaz, és nagy probléma sincs vele. Azzal nem értek egyet, hogy léteznek éhező emberek és szupercsúcsgazdagok. Ez olyan két ellenpólus, ami számomra felfoghatatlan.

"a kommunizmus alatt hitelből nyomták meg az életszínvonalat"

Ez így van. És most miből nyomják? ;) A komcsi rendszer rossz volt, és fenntarthatatlan. A baj az, hogy ezen máig nem sikerült túllépni, se morális, se gazdasági értelemben.

Még egy utolsó gondolat, ha már előjött a komcsi téma. Minden rendszernek megvan a maga rákfenéje, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a rendszer minden eleme rossz volt. A helyes megoldás talán most is mint sokszor nem egy új rendszer lenne, hanem az arany középút.

Szerintem a létbiztonság megteremthető minden ember számára, ami afelett van, az lehet vita és verseny tárgya.
CsaKaDuma 2012.12.16 19:39:48
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tényleg nem igaz, mert a helyes befejezés: "Majd suttyomban a hátsó ajtón visszatolták a házukba."
A Magyar Nemzet szerint Manipulált a TV2 a Tények hétfői esti adásában, mivel olyan diákokat mutatott egy vágóképen, akik nem voltak ott a tegnapi tüntetésen. Mint az mno.hu írja, "felháborodott diákok" keresték meg őket, egyikük úgy fogalmazott, hogy "a felvétel, amin…..
CsaKaDuma 2012.12.11 15:56:45
@sypso: Az még csak haggyán, de még időarányosan is nevetséges hogy mennyi figyelmet kapott a hír a súlyához képest a sok érdektelen bulvárfos között. Szánalmas.
Szamárpad Mindenkit büntetnek 2012.12.11 10:10:38
Azzal kívánja az állam mindenki számára elérhetővé tenni a felsőoktatást, hogy drasztikusan csökkenti az állami ösztöndíjas helyek számát. Hogy a nagy többség számára tandíjat jelentő intézkedés hogyan könnyíti meg a fiataloknak a továbbtanulást, jó kérdés, melyre…..
Magyarország az államalapítás pillanatától kezdve a nyugati határaival szomszédos német nyelvterülettel került szoros kapcsolatba, a nyugati világnyelvek közül tehát Magyarországon a németnek vannak a legrégibb, legszerteágazóbb és legmélyebb hagyományai, de nem…..
CsaKaDuma 2012.11.23 00:12:59
@fchris82: Szerintem is irónia lehet, mert amúgy elég beteg lenne. Hírcsárda 2.0?
Nehéz mit mondani egy olyan poszt előtt, aminek szinte minden szavával egyetért az ember, így nem is nagyon tehetek mást, mint hogy őszinte szívvel ajánlom mindenkinek: olvassa végig és (bár nem vagyok naiv, de nem adom fel) próbáljunk meg értelmes beszélgetést folytatni Z.…..
Matolcsy György egy újabb nagyívű tervet vizionált. A nemzetgazdasági miniszter a „merjünk nagyot álmodni" szellemében ezúttal a munkanélküliség megszüntetését és a teljes foglalkoztatottság megteremtését tűzte ki célul a „következő két-három, öt éven belül." No…..
CsaKaDuma 2012.09.25 22:17:16
@Kivlov: Plusz legyen diplomája, akkor is ha az adott munkát egy idomított majom is el tudná végezni. Miért? Csakmert.
Orbán Viktornak vannak fontos mondatai. Olyan mondatok, amelyeknek segítségével megpróbálja egységes elbeszéléssé összefűzni kormányzása tényeit, az egyébként érthetetlen intézkedések hosszú sorát. Most, pénteken Rómában fogalmazott meg ismét iránymutató gondolatot. Sokan…..
CsaKaDuma 2012.09.24 17:11:01
@unionista: Pont így gondolom én is. Kőkemény integráció, tanulás, felzárkózás, aztán ha már megvan a know-how, akkor lehet megint kuruckodni.
A mai poszt felvezetőjét azzal kell kezdenem, hogy soha nem hittem a sztereotípiákban és az általánosításokban, mert minden ember sorsa más és más. Számomra az előítéletekkel a harcot sikeresen felvevő Dániel írása is ezt támasztja alá – hogy miért, az rögtön…..
CsaKaDuma 2012.09.06 17:09:30
Több dologra is szeretnék reagálni.

--- "a 80-as évek végén az osztrákok kiírták Bécsben a boltokra, hogy "Magyar, ne lopj!"
- Konkrétan ebben a formában ez csupán egy urbanlegend." ---

Ez sajnos nem városi legenda. Bár személy szerint nem bolton láttam az "Üdvözlünk Ausztriában Magyar testvér! Kérjük ne lopj!" feliratot, hanem útszéli hirdetőtáblán.

Ami a cigánykérdést illeti, sokan, sok helyen elmondták már, hogy nincs olyan, hogy cigánykérdés. A magyarországi "cigánykérdés", ugyanúgy ahogy az ameriaki "négerkérdés" és sok EU országbeli "bevándorlókérdés" kizárólag szociális kérdés, így a megoldást is ebből az irányból kell megközelíteni, minden más kísérlet kudarcba fog fulladni. Ezt a tényt tucatnyi kutatás bizonyította már, de a saját tapasztalatom is ezt a teóriát támasztja alá. Ergo, én Magyarország egy jómódú vidékéről származom, és itt a cigányok pont olyan életet élnek mint a nemcigányok. Dolgoznak, a gyerekek tanulnak satöbbi.

Számomra a poszt története hétköznapi, 3 cigány osztálytársam is volt, mind velem együtt érettségizett. Rendes környezetből, tisztességes családból érkeztek, ennyi a "titok" nyitja.

Amúgy meg a magyarnál nagyobb "cigány" nincs, nézzétek meg az üzletembereinket, "vállalkozóinkat", politikusainkat.. Milliárdokat lopnak el a közvagyonból szemrebbenés nélkül, igazi 60-as 70-es évekbeli maffia.

Ja, időközben leléptem nyugatra, mindenkinek további jó dagonyázást, cigányozást és zsidózást.
Nem Amerika sötét oldaláról lesz ma szó, noha a történet Évi tollából onnan érkezett – sokkal inkább az emberi természetről, amely családon belül is képes egészen elképesztő dolgokra. Én mégis, mindezek ellenére is, Évi utolsó mondatát olvasva arra gondoltam: sikerülni…..
Van az úgy, hogy az ember olyan országot választ magának, amiről kiderül, hogy valami miatt mégsem jön be. Ez történt Judittal is, aki párjával megszerette Máltát, de arra is rájött, hogy nem akar élete végéig ott élni. A miértre fény derül a mai…..
CsaKaDuma 2012.08.18 13:58:02
@ederlezi: A hiba nem abban van, hogy nem tudod átérezni amit a posztoló, hanem abban, ahogy ezt értékeled (és sokan mások is).

Ugyanis pont ez a lényeg! Azért nem tudod átérezni, mert számodra a leírt problémák nem problémák, ergo, _neked_ valószínűleg nagyon bejönne Málta. _Nekem_ például pont olyan zavaró lenne, mint a posztolónak, sose költöznék se oda, se Olaszba. Tehát a poszt tökéletesen eleget tesz annak, ami a blog célja: árnyalja az összképet.
CsaKaDuma 2012.08.18 15:19:29
@ederlezi: Mindenkinek megvan a saját baja. Te is panaszkodsz például, ami ugyan olyan felháborító lehet egy éhező, szomjazó afrikai szemével nézve..
CsaKaDuma 2012.08.20 10:06:11
Jézusom mennyi koboldmaki jár ide. Javaslom az alábbi szócikk tanulmányozását:
hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9lem%C3%A9ny

Judieness, ezek miatt kár lemondanod az írásról, megjegyzéseik troll szintjén megfogalmazott üres frázisok. Ugyanakkor remek példái a magyar mentalitásnak, ékes bizonyítékai annak, hogy innen menni kell. Akár Máltára is..