Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Herschmi

339 bejegyzést írt és 196 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytatódjon a kultfilmekről szóló cikksorozat, melynek az előző részét itt a felvezetőjét pedig itt lehet megtalálni. Az írás spoilereket tartalmaz! A hetvenes években nagyon sok filmes műfaj tette le a névjegyét egy-egy kiemelkedő, korszakalkotó filmmel, ami a korábbiakhoz képest mérföldkőnek…..
Ebben a cikkben leírom terveimet és ötleteimet a Linux népszerűsítésével kapcsolatban...
Herschmi 2020.04.17 21:10:39
Amúgy nehogy félre értsd a kiegészítésemet, örültem a cikkednek és alapvetően jól összefoglaltad a lényeget. Két példát mondok erre.
Egyik jóbarátom folyton nyígott, hogy lassú a laptopja, csak 1 giga RAM van benne, stb. Megkérdeztem, hogy mire használja. Internet, filmezés, zenehallgatás meg QGIS. Pár hónap alatt rábeszéltem, hogy nyomjon fel egy Mint XFCE-t vagy LUbuntut/Kubuntut. Nagy nehezen belement és láss csodát: esze ágában sincs visszaállni Winre. Sokkal gyorsabb, semmi olyat nem csinál, amivel el tudná cseszni a rendszert, a Bleachbit meg minden szemet letakarít a rendszerről.
Másik példa: a laborunkban kb. 3-4 éves gépek vannak, 2 magos Intel proci, 2 GB RAM, 64 bites WIN10. Office-on kívül csak Firefox meg Chrome van rájuk telepítve. Tetű lassúak, ha két weblapot megnyitsz, lehet hogy 10-15 percre is beszarik a Firefox, stb. A héten nem volt semmi melónk, az egyik leselejtezett gépet összeszereltem (3 másikból :D). Egymagos régi AMD proci, 512 MB DDR2 RAM. Feltoltam rá a Mint 17 XFCE-t, hát ilyen régi gépnél nem lepődtem meg, hogy lassú, de még így is egy fokkal jobb volt, mint a többi irodai gép. De felraktam rá az Enlightenment Desktopot és azután megmutattam a kollégáknak. Először csak megjegyezték, hogy milyen szép, igényes az asztal, de mikor megnyitottam a Firefoxot, padlót fogtak, hogy az a padlásra hajított PC milyen bitang gyors tud lenni.
Sajnos Magyarországon nem igazán van nyitottság az új dolgokra, ez informatika terén is meglátszik. Windows, Office, Photoshop, Winamp. 1000+1 kb. ugyanolyan zenelejátszó van, de akkor is csak a Winamp a jó. Linuxnál nagy hátrány az MS Office, de!!! amire az emberek 90%-a használja otthon és munkahelyen egyaránt, azt ugyanúgy megtudná Libre, WPS vagy FreeOffice-szal is. Photoshop dettó. Az átlag olyan alapvető dolgokat csinál vele, amit nemcsak a GIMP, de a Krita, Lightzone, stb. is megtud. Mert a legalapvetőbb készerkesztő funkciókat használják. De akkor is csak a Photoshop :D Aki olyan szinten benne van a fotózásban, grafikában, annak elengedhetetlen, de a 95%-nak semmi szüksége Photoshopra. Arról meg ne is beszéljünk, hogy itthon a jogtiszta szoftver fogalma csak amolyan népi babona :D
Már ott el van cseszve az egész, hogy középiskolában semmilyen UNIX-alapú rendszert nem oktatnak. (A SZIE-n a könyvtában Solaris volt a gépeken, gondolhatod hogy vért izzadtam, mire megtaláltam, hogy a fájlrendszer melyik könyvtárában van a bedugott pendrive-om). Egy az, ha megismernék iskolában, eleve nem idegenkednének és rájönnének arra, hogy vannak sokszor igenis sokkal jobb alternatívák WIN helyett. És talán kicsit megtanulnának gondolkodni is, mert a jelenlegi fiatal korosztály hiába beleszületett egy szinte követhetetlen technikai fejlődésbe, jó részük mégis digitális analfabéta, az Fb nyomogatásán kívül még egy értelmes Google-keresést sem tud megcsinálni.
Kéktúra Bánkúttól Mályinkáig 2020.04.15 06:54:00
Rövidebb, de így legalább gyerekkel is könnyen bejárható szakasz Bánkút síházától Mályinka kilátójáig. Buszokkal, egri átszállással jutottam el Szilvásváradig. (Az egri buszállomás kerek épülete a 20. század második feléből az egyik legjobb közlekedési épület az országban, érdemes útba ejteni.)…..
benyakzoltan A nagy illúzió 2019.11.09 06:00:00
A nagy illúzió személyes kaland. A személyessége miatt lett közkedvelt. Nem akar távolságot tartani, inkább az olvasó fejébe próbál bemászni, némi rendrakás, és egy kis „hello haver, rég nem találkoztunk” életérzés kieszközölésére. Mindig is akartam egy olyan története, ami a túlvilágon játszódik.…..
Emlékszem, a Budapest Noir volt az a film, amelyet a Saul fia győzelme után szinte már napokkal hazánk következő Oscar-esélyesként emlegettek - és nem magyar laikusok, hanem nemzetközi szaklapok. És igen, jó hírnek tűnt, hogy végre egy itthon szokatlan műfajt (sőt, egyáltalán, műfajt) próbálnak…..
Stephen King művei híresek arról, hogy legalább annyi jó adaptációt tudhatnak magukénak, mint amennyi kínosan gyengét. Sajnos utóbbiak közé vonul be majd A setét torony is, amely (The Man Who Laughs kollégám fogalmazásával élve) King magnum opusának számít, ehhez képest olyan adaptáció született…..
Herschmi 2017.08.03 20:37:19
@borisz: bocs , de a feketek is felhaborodtak volna, ha Anthony Hopkis jatssza Nelson Mandelat
Van, és lesz bőven olyan írás, ami saját, szubjektív női identitásommal foglalkozik. Miért ne, nem fáj ez senkinek. Elöljáróban annyit - mind jelen posztról, mind magáról a témáról -, hogy három szóban, transzparensen összefoglalni nőiségemet nem tudom, és szőrösen hagyott hónaljam sem képes…..
Trashnevelés Szerelmi vérszomj 2017.04.03 06:00:00
A Szerelmi vérszomj pontosan az, amit a címe sejtett: A leggiccsesebb Romana kötet és egy vérgőzös slasher film szenvedélyes nászából született költőien kegyetlen (anti)-romantikus thriller. Ez a meghökkentő egyveleg pedig éppen annyira szórakoztató, amennyire hangzik: nagyon. ..
Tudjátok, hogy a Bétéká nagy kérdőjel az életemben. Csupa ellentmondás. Így dicsőíteni és így köpködni egyidejűleg csak én tudom ezt az intézményt. Sem ősigazságokat nem akarok kimondani, sem általánosítani nem szeretnék, sőt, a melegvizet sem fogom feltalálni. Csak megütötte a fülemet valami egy…..
Herschmi 2017.03.27 22:13:30
Ajánlom figyelmedbe:
index.hu/belfold/2015/01/23/igy_gazdalkodik_egy_hok/
Nem BTK, jogi kar. Nem is túl régi sztori. Amúgy megnyugtatlak, a legtöbb helyen így megy, nem csak az ELTE-n. HÖK-nek úgy adnék egy forintot is, hogy mindent egy kijelölt, megfelelő beosztású és végzettségű NEM hallgató bírál el és rendszeresen be is mutatja az egyetem vezetésének, mire lett elszórva a pénz. Amúgy én is egyetemistaként megkerestem havi 120-160 ezret a Tesco kasszáiban. Havi 240-260 ledolgozott órával!
Nálunk Miskolcon az MFKán legalább anno jó ösztöndíjak voltak, minimálbér felett összelehetett hozni, de velünk is előfordult egyik évben, hogy a tisztelt kari HÖK először a havi ösztöndíjunkat akarta behúzni, aztán a karácsonyi pénzt :D Csak mi az asztalra csaptunk érte :D
De nagyon jól látod. Én a jelenlegi munkahelyemen nettó 100 alatt kezdtem (megjegyzem, ha közalkalmazott lennék, ez kb. 85 lett volna). Alig 9 hónap alatt elértem, hogy csak az osztályvezető keressen többet nálam és ez is csak nettó 150. És megjegyzem, nem láttam még olyan HÖK-öst, aki beleszakadt volna abba a húdesok munkába.
Verik a férfiakat. Ugyan nem a megszokott módon, ám annál inkább. Sokan tudják. Mégsem beszélnek róla. Pedig nem tabu téma. Egyszerűen csak azért, mert ciki. No meg azért, mert nem tudnak ezzel mit kezdeni. Sem a feministák, sem a családbarátok. A bántalmazott férfiak minden fiókból kilógnak. A…..
A halál kocsisa című film lassan 100 éve lesz. A legkülönlegesebb viszont mégis az benne, hogy talán a mai napig lehet érdekes ez a történet. Persze nem árt, ha bírod a fekete-fehér és lassabb menetű történéseket. A halál kocsisa talán nem is horror. Inkább egy erősen drámai rémtörténet, egy…..
Videó a Zombie Flesh Eaters jelenetiből. http://www.youtube.com/watch?v=u5iH-ZKz2ag&feature=relmfu Ha ismertek hasonló videóklippeket, írjátok meg kommentben!..
Talán igen, talán nem, a hivatalos poszter mindenesetre ezt sejteti. Bryan Binder első rendezése lesz ez a film, reméljük többre futja az erejéből egy gyenge utánzatnál...
Azt hiszem, hogy állíthatom, a Démonok között kellemes csalódást okozott. 2016 nyarán érkezik végre a folytatása. Főszereplőként visszatérnek Warrenék, a rendezői széket pedig ismét James Wan foglalja el. Kedvcsinálónak megjelent az első hivatalos trailer. Reméljük, hozza az első rész színvonalát…..
Blogunk túl van már két novellapályázaton. Az első eredményeként elkészítettük a Bohóckodás és Odalent című válogatásköteteket, a második pályázatunk eredményeként már készülőfélben van az Ötperces rémálmok elnevezésű novelláskötet. Hatalmas sikernek könyveljük…..
Hosszú idő után végre sikerült átrágnunk magunkat a beküldött novellákon. Szám szerint 122 darab írást küldtetek nekünk, úgyhogy elhiheti mindenki, hogy nem kis munka volt. A kötetbe a legjobb 32 novella kerül be, melyeknek a korrektúrázását már megkezdtük. A leendő kötet…..
Nem lepődnék meg rajta, ha már a venezuelai bemutató után megvették volna a jogokat a kiégett hollywood-i filmesek. Alejandro Hidalgo első filmje nemcsak kenterbe veri a tengerentúl teljes, 2000 után készült horror felhozatalát, hanem vetekszik még a legjobb francia és spanyol…..
Herschmi 2014.08.14 21:57:23
Herschmi 2014.08.21 18:45:53
@Syracuse: Az említett két filmhez még nem volt szerencsém, de ha lesz időm, rájuk lesek
Herschmi 2015.08.23 20:44:22
@iverson: Szia, őszintén szólva fogalmam sincs már. Külföldi torrentről a filmet és valahonnan külön a magyar feliratot. Ennyire emlékszek :(
Hó végéig még van lehetőségetek beküldeni írásaitokat. Akik eddig küldtek be, azoknak visszajeleztünk, hogy megkaptuk, szóval aki a mai napig nem kapott visszajelző emailt, az küldje el újra! Csakis olyan horror novellákat várunk, melyek még nem jelentek meg…..
Herschmi 2015.01.17 13:09:45
@Károly Lencsés: Helló, pont most néztük a fiókot, megérkeztek :)
Herschmi 2015.02.13 15:02:59
@Alfredo S.: Szia! Sajnos a frankó ingyenes tárhely elkezdte már naponta törölni a 2 megánál nagyobb file-okat, így azw3, mobi, lit, lrf formátumokat hagyja csak fent. Március elején váltunk egy megbízható fizetős szolgáltatásra, addig sajna marad így :S
Mivel többen jeleztétek, hogy kicsit szűkösnek érzitek a beérkezési határidőt, ezét több mint egy hónappal meghosszabbítottuk azt. Beküldési határidő: 2015. január 31. éjfél. A legjobb pályázatok Borzalom a sorok közt: Egyperces rémálmok c. kötetben jelennek majd…..
Herschmi 2015.01.18 14:38:12
@MOCKER: annyit tudunk tanácsolni, hogy akkor gy ismerősnél alakítsd át docba
Azt hiszem, nem túlzás, ha azt állítom, hogy Krisztián az elmúlt évek egyik legjobb magyar regényét írta. Érdekes interjú következik vele, amit ajánlok minden szárnyait próbálgató írónak. Sokat lehet belőle tanulni, hogy legyen profi a tollforgató hozzáállása és hogy egy…..
Herschmi 2015.01.15 22:47:16
@Tom Bobb: Hát még a könyv milyen profi :)
Herschmi 2015.01.15 23:45:05
@Tom Bobb: Könyv honlapjára érdemes rálesned. arnyekvilag.magveto.hu
Herschmi 2015.01.16 01:01:19
@Tom Bobb: Megmondom őszintén, én akkor kezdtem el gondolkodni, hogy két éve íródott, mikor a könyv végén a függelékhez értem :D