Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fincsanindzsa

521 bejegyzést írt és 190 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mondhatnám, hogy hetek óta tanulási lázban égek, de rá kellett hogy jöjjek, hogy a tantermi keretek közötti oktatás már nem biztos, hogy nekem való.Zseniális halogató vagyok még mindig, ez a tanulási szokásom nem változott az elmúlt 15+ évben sem. Tény és való, hogy teljesen más logika mentén…..
Fincsa-nindzsa Bejgli golyó 2021.12.04 08:00:00
Ehhez csupán arra van szükséged, hogy elronts vagy elrontottnak hidd az elkészített bejglit. Amihez a hisztamin-barát receptként ezt használhatod: https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2021/12/03/bejgli_eleszto_nelkul Vagy normál verzióban, amit anyukám és korábban a nagyim is sütött, szóval…..
Mit is mondjak, ez a bejgli nem lett egy sikersztori. Hozzá vagyok szokva, hogy megsütök valamit, az azonnal jól sikerül és finom lesz és még szép is, viszont a glutén- és cukormentes világban valahogy nem ez a forgatókönyv.  Szabálykövetőként azt gondoltam, hogy ha negyedannyi van az édesítőre…..
Van egy bazi nagy nehézség ebben a hisztamin diétában. Néha annyira szívesen tömném tele a fejem minden szarsággal, amit megkívánok, de két dolog fog vissza. Az egyik, hogy több, mint 4 hónapja nem zabáltam tele magam, amivel csak akartam, a másik indok, hogy most az lenne a kisebbik gond, hogy…..
Nos, mire eljutottam oda, hogy a receptet megírjam, addigra már égett a nyakam, a karom, de egy hős voltam és ellenálltam a véget nem érő vakarózásnak, ami a hisztamin-érzékenység egyik jellegzetes tünete. Pedig kínosan figyeltem arra, hogy ne kerüljön olyan összetevő a krékerbe, ami nem 0-ás vagy…..
Hónapokkal ezelőtt elkértem anyukámtól a nagymamám bomba kuglóf receptjét, azonban akkor még kis naiv, nem tudtam, hogy ezt a receptet is át kell alakítanom, hogy nyugodt szívvel ehessek belőle. Természetesen az eredeti élesztős-fehérlisztes recept az igazán zsíratomvillanás, de erre a kuglófra sem…..
Talán az egyik legnagyobb megkönnyebbülést hozta az életembe az a hír, hogy a magas hisztamintartalmú ételek és én, nem vagyunk jó barátságban. Nagyon nem. Ez nem egy ételallergia, bár a tünetekből a laikusok, mint például én is, erre gondolnék azonnal. Már hittem magam gluténérzékenynek, de a…..
Elkezdtem gyakorolni a péksuli vizsga tételeit, hogy a vizsgára minden a kisujjamban legyen. A sajtos  pogi receptjében visszább kellett vennem a cukrot, a só mennyiségét rátok bízom, de nekem ez a jogi alapból túl édes lett. Ha szeretitek, akkor zárójelben megadom az eredeti…..
Fincsa-nindzsa Tom Yum leves 2021.08.14 08:00:00
Rájöttem, hogy a nyári hétköznapokat levessel is tökéletesen át lehet vészelni. Főleg az ilyen csodákkal, mint a régi nagy kedvencem, a Tom Yum.  Tök alkatrészes leves, és némi előkészületet is igényel, azonban ezt a rák-fanatikusoknak, a távol-keleti és pikáns ízek kedvelőinek ajánlom…..
 A nyár nagy slágere nálam a gazpacho. Az elmúlt hetekben nem igazán akaródzott bekapcsolni a tűzhelyet, így szinte csak hideg ételeken éltem. Ez a leves vált az igazi kedvencemmé, a sokatok biztosan ismert Gazpacho.  Amire mindenképp szükségetek lesz: az egy turmixgép, amiben mindent bedobáltok és…..
Fincsa-nindzsa Manouche 2021.08.10 09:00:00
Szerintem a belváros szívében található libanoni ihletésű Manouché-ról írtam már. Lehetetlenség elmenni mellette. A tegnapom úgy alakítottam, hogy lelkifurka nélkül egy picit többet ehessek, mint szoktam. Egy fél adag levest ettem ebédre, hogy biztosítsam a helyet a pocakomban. Eredetileg két…..
Egyszerűen nem tudtam megállni, hogy ne főzzek még egy adag lekvárt. Ugyanis a múlt héten, bár finom lett, mégiscsak dzsemnek nevezném, nem lekvárnak. Aki a bolti lekvárhoz van szokva, annak tök jó, de nekem nem ez az igazi. Nem tudom, anyukám hogy csinálja, de le merem fogadni, hogy nem tesz bele…..
Imádom a pisztáciát, de érdekes, ez nem függő ételem. Értem ez alatt azt, hogy képes vagyok bármikor leállni vele. A pisztáciakrémhez fűződő viszonyom azért még felülvizsgálom. Mindig is szerettem a pitéket és ahogy kb 10 éve elkapott a macaron-láz, hozzávetőlegesen akkorra datálható a…..
fincsanindzsa 2021.07.30 09:48:37
@CasioGitti: ebben az esetben valami lenge ruhába kell érkezni, vagy lazább nadrággal, mert addig somfordálnék arra, amíg el nem fogy.
Ha aktuális lesz esküvőre, szívesen megsütöm :)
Szerintem még sosem csináltam lecsót, de napok óta ezen kattogok. Már elképzeltem és pontosan tudtam milyen ízt akarok érezni a számban. Legyen egy kicsit füstös a paprika miatt, de nem lehet belőle kihagyni a kolbászt és a bacont sem. Persze, ha valaki tojással szereti, azt is tehet hozzá. Majd…..
fincsanindzsa 2021.07.15 17:30:57
@laci_52: Nagyon köszi Laci! Látod, hogy tényleg látszik, hogy még sosem főztem lecsót? :) Minden tipp jól jön! Jövő héten így próbálom ki, annyira rákattantam. :)
fincsanindzsa 2021.07.30 09:46:40
@szkepi: :) amásodik adagba már nem tettem, mert nem igényelte.
Ezer éve szemezek a pisztácia pasztával, de sajnos olyan rémségesen türelmetlen vagyok, hogy mindent azonnal akarok. Kompromisszumot kellett volna kötnöm: várok, amíg megérkezik, az amúgy túlárazott és biztos hogy nem annyira tiszta paszta, mint amit én csinálok házilag, elmegyek érte valahova -…..
Fincsa-nindzsa Chilis bab 2021.07.26 17:15:00
Képzeljétek el, ezt a kaját bizony nem én főztem. Ugyan a chilis bab egy rendes háztartás alapja, főleg egy férfikonyháé szerintem, bár nálam is gyakori vendég, csak leginkább a vega verzióját csinálom, mert azt valahogy jobban szeretem. Ez lenne a vega / vegán…..
Fincsa-nindzsa Gyümölcsmártás 2021.07.22 09:00:00
Napok óta ezen pörgök, hogy én bizony a gyerekkort idéző gyümölcsmártást szeretnék enni. Ez is a rettegős listára került, aztán kiderült, hogy nagyjából 2 perc varázslással kivitelezhető, miután kimagoztuk a meggyet. Ha szerettétek gyerekkorotokban, akár krumplival. és hússal, de csak magában is…..
Srácok! El lehet rugaszkodni a csirke-rizs kombótól is!  Íme a lazac erre az élő példa. Lehet, hogy egy cseppet magasabb a zsírtartalma, de én még mindig szívesebben nyúlok hozzá, mint a csirkemellhez. És ti? Nem írok mennyiségeket. Vegyetek egy jó nagy darab lazacot. Ha szeretnétek, vágjátok…..
Ezt a receptet és ezt a formát csak és kizárólag a gyerekek kedvéért készítem az esküvőre - pár nap múlva ki fogom tenni ennek a kókuszos tesóját is, amit fehércsokiba vonok be.  Alapból is nagyon szeretem a zserbót, bár még sosem sütöttem, annak anyukám a nagymestere. A zsergógolyó receptjét,…..
Halvány fogalmam sincs, hogy ezt a sütit máshol készítik-e, de ez nálunk az elmúlt közel 60 évben sem ment ki a divatból. Ugyanis nemcsak anyukám, hanem a nagyim is ezt sütötte. Anyum azt a kézi húsdarálót használja hozzá, amit 40 éve nászajándékként kaptak. No de megnyugtatok mindenkit, nem a…..
fincsanindzsa 2021.07.07 16:42:35
@Kopasz Szuzukis: Köszi javítom is! Ez tényleg kardinális elem!
Még mindig nem írtam össze a listát azokról a sütikről és ételekről, amit félek megsütni, mert azt gondolom, hogy nehéz. Így hát hónapokon keresztül gyűjtöttem a bátorságot a citromos pitéhez és persze pofon egyszerű volt ez is. El sem tudjátok képzelni, hány féle pitetészta receptem volt, de végül…..
Ahogy ígértem, a Pasi a konyhában szekció első vendégelőadója a taco lesz. Imádom a mexikóit, de valahogy tacot sosem csináltam eddig. A burrito jobban bejött, hiszen abba jó maradékmentős módszerrel, mindent is beletömtem, amit találtam és úgy gondoltam, ez tökéletes lenne. Amikor a taco készült,…..
fincsanindzsa 2021.07.05 17:12:04
@gigabursch: nem vagyok semmi jónak az elrontója, úgyhogy ki fogom próbálni, köszi!
Fincsa-nindzsa Boros linzer 2021.07.05 09:00:00
Ez egy rém egyszerű linzer és a mindenre is érzékenyeknek ajánlott, legalábbis tojást és állati eredetű hozzávalókat nem tartalmaz. Picit a végeredmény a hájas tésztára hajaz, és ezt is porcukorba kell megforgatni még melegen, ha megsült. Hozzávalók 30dkg liszt (édesanyám most mindenhez…..
Esküvőre készülünk! No de nem az enyémre, hanem az öcsémékére. A két anyuka kitesz magáért, vagy 3 nádfedeles falut jól tudnának lakatni, amennyi sütit csinálnak. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy amit anyukám tervez, nemcsak segítek neki megsütni, hanem meg is osztom veletek az összes receptet, amit…..
A napokban egy jópofa beszélgetésből egy “termékfejlesztés” kerekedett ki. A blogon igyekszem naprakészen tartani a tartalmakat és hétről hétre bemutatom nektek, miket sütök-főzök. Persze tudtok kulcsszavak alapján is keresgélni a jobb oldali menüpontban, viszont 4 fő kategóriát szúrtam be a…..