Adatok
fincsanindzsa
529 bejegyzést írt és 190 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Kaptam egy tiktokos videót, persze nem érkezett hozzá sokat mondó komment, hiszen a videó maga is elég beszédes volt. Mostanában szinten minden social media felületen talált recepttel pórul jártam, így ehhez a recepthez már óvatosabban nyúltam hozzá, mert nem akartam szétfolyt sajttortát, így a…..
Időközönként nagy szüksègem van valami finom ropogtatnivalóra, és a bolti cuccokat sosem csíptem igazán. Illetve ezt a csoda-keksztartót is meg kell töltenem valamivel! :)
Igazi rosszlány vagyok, hiszen már nemcsak gluténmentes lisztet használok, hanem a tönköllyel és zabpehelyliszttel is egyre…..
Nagyon-nagyon szeretem a sós rágcsát, sokkal szívesebben is nyúlok hozzá, mint az édeshez. Neked az anyukám által készített sajtos-túrós a kedvencem: https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/11/04/nagyi_kedvence_21_sajtos-turos_pogacsa
Azonban most a tejterméket minden formában kerülöm, a vajat…..
Ezt kifejezetten azoknak ajánlom, akik utálna pepecselni és valamit 5 perc alatt akarnak elkészíteni és nagyot villantani, mert tök mutatós lesz a végeredmény. A receptet alapvetően a Rubin Eszter által írt Hisztamin szakácskönyvben találtam, azonban picit módosítottam rajta az itthon található…..
Nekem az idei év nagy kedvence újra a mákos bejgli lett és a töltött mézespuszi. Eddig még csak sima méziket készítettem, de ez valahogy idén nekem jobban tetszett. Ha nem ragaszkodsz a töltötthöz, akkor ezt a több évtizede minden évben tesztelt mézeskalács receptet javaslom a keresztanyámtól, aki…..
Nem nyugodtam ismét és feltétlenül ki akartam próbálni a bejglit vajjal, két sütőpapír között nyújtva, krémesebb töltelékkel. Még egy picit szélesebbre nyújthattam volna a tésztát, hogy több sodrata legyen, de isteni lett!
Egy rúddal készítettem a teszteléshez:
Tészta:
175g liszt (királybúza…..
Ez volt az első GM lisztes próbálkozásom, ami nem okozott csalódást és szép végeredményt kaptam és rájöttem, hogy a méz és a fűszerezés miatt, bizony lehet ebből egy hisztamin-barát karácsonyi finomság.
Akartam egy egyszerű kis linzert. Vagyis ez picit mézeskali jellegű, de végül a linzer és a…..
Ez nem egy tipik karácsonyi sütemény, de közben mégis simán betudható annak.
Ez tipikusan az a "süti", amikor kiderül, hogy a vendégednek minden "nyavalyája" van, de hála istennek a fruktózt bírja és tényleg pár alapanyagra van szükséged ahhoz, hogy boldoggá tedd őt.
8 golyót az alábbi…..
Mondhatnám, hogy hetek óta tanulási lázban égek, de rá kellett hogy jöjjek, hogy a tantermi keretek közötti oktatás már nem biztos, hogy nekem való.Zseniális halogató vagyok még mindig, ez a tanulási szokásom nem változott az elmúlt 15+ évben sem. Tény és való, hogy teljesen más logika mentén…..
Ehhez csupán arra van szükséged, hogy elronts vagy elrontottnak hidd az elkészített bejglit.
Amihez a hisztamin-barát receptként ezt használhatod:
https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2021/12/03/bejgli_eleszto_nelkul
Vagy normál verzióban, amit anyukám és korábban a nagyim is sütött, szóval…..
Mit is mondjak, ez a bejgli nem lett egy sikersztori. Hozzá vagyok szokva, hogy megsütök valamit, az azonnal jól sikerül és finom lesz és még szép is, viszont a glutén- és cukormentes világban valahogy nem ez a forgatókönyv.
Szabálykövetőként azt gondoltam, hogy ha negyedannyi van az édesítőre…..
Van egy bazi nagy nehézség ebben a hisztamin diétában. Néha annyira szívesen tömném tele a fejem minden szarsággal, amit megkívánok, de két dolog fog vissza. Az egyik, hogy több, mint 4 hónapja nem zabáltam tele magam, amivel csak akartam, a másik indok, hogy most az lenne a kisebbik gond, hogy…..
Nos, mire eljutottam oda, hogy a receptet megírjam, addigra már égett a nyakam, a karom, de egy hős voltam és ellenálltam a véget nem érő vakarózásnak, ami a hisztamin-érzékenység egyik jellegzetes tünete. Pedig kínosan figyeltem arra, hogy ne kerüljön olyan összetevő a krékerbe, ami nem 0-ás vagy…..
Hónapokkal ezelőtt elkértem anyukámtól a nagymamám bomba kuglóf receptjét, azonban akkor még kis naiv, nem tudtam, hogy ezt a receptet is át kell alakítanom, hogy nyugodt szívvel ehessek belőle. Természetesen az eredeti élesztős-fehérlisztes recept az igazán zsíratomvillanás, de erre a kuglófra sem…..
Talán az egyik legnagyobb megkönnyebbülést hozta az életembe az a hír, hogy a magas hisztamintartalmú ételek és én, nem vagyunk jó barátságban. Nagyon nem.
Ez nem egy ételallergia, bár a tünetekből a laikusok, mint például én is, erre gondolnék azonnal. Már hittem magam gluténérzékenynek, de a…..
Elkezdtem gyakorolni a péksuli vizsga tételeit, hogy a vizsgára minden a kisujjamban legyen.
A sajtos pogi receptjében visszább kellett vennem a cukrot, a só mennyiségét rátok bízom, de nekem ez a jogi alapból túl édes lett. Ha szeretitek, akkor zárójelben megadom az eredeti…..
Rájöttem, hogy a nyári hétköznapokat levessel is tökéletesen át lehet vészelni. Főleg az ilyen csodákkal, mint a régi nagy kedvencem, a Tom Yum.
Tök alkatrészes leves, és némi előkészületet is igényel, azonban ezt a rák-fanatikusoknak, a távol-keleti és pikáns ízek kedvelőinek ajánlom…..
A nyár nagy slágere nálam a gazpacho. Az elmúlt hetekben nem igazán akaródzott bekapcsolni a tűzhelyet, így szinte csak hideg ételeken éltem. Ez a leves vált az igazi kedvencemmé, a sokatok biztosan ismert Gazpacho.
Amire mindenképp szükségetek lesz: az egy turmixgép, amiben mindent bedobáltok és…..
Szerintem a belváros szívében található libanoni ihletésű Manouché-ról írtam már. Lehetetlenség elmenni mellette.
A tegnapom úgy alakítottam, hogy lelkifurka nélkül egy picit többet ehessek, mint szoktam. Egy fél adag levest ettem ebédre, hogy biztosítsam a helyet a pocakomban.
Eredetileg két…..
Egyszerűen nem tudtam megállni, hogy ne főzzek még egy adag lekvárt. Ugyanis a múlt héten, bár finom lett, mégiscsak dzsemnek nevezném, nem lekvárnak. Aki a bolti lekvárhoz van szokva, annak tök jó, de nekem nem ez az igazi.
Nem tudom, anyukám hogy csinálja, de le merem fogadni, hogy nem tesz bele…..
Imádom a pisztáciát, de érdekes, ez nem függő ételem. Értem ez alatt azt, hogy képes vagyok bármikor leállni vele. A pisztáciakrémhez fűződő viszonyom azért még felülvizsgálom.
Mindig is szerettem a pitéket és ahogy kb 10 éve elkapott a macaron-láz, hozzávetőlegesen akkorra datálható a…..
Szerintem még sosem csináltam lecsót, de napok óta ezen kattogok. Már elképzeltem és pontosan tudtam milyen ízt akarok érezni a számban. Legyen egy kicsit füstös a paprika miatt, de nem lehet belőle kihagyni a kolbászt és a bacont sem. Persze, ha valaki tojással szereti, azt is tehet hozzá. Majd…..
fincsanindzsa
2021.07.15 17:30:57
@laci_52: Nagyon köszi Laci! Látod, hogy tényleg látszik, hogy még sosem főztem lecsót? :) Minden tipp jól jön! Jövő héten így próbálom ki, annyira rákattantam. :)
fincsanindzsa
2021.07.30 09:46:40
@szkepi: :) amásodik adagba már nem tettem, mert nem igényelte.
Ezer éve szemezek a pisztácia pasztával, de sajnos olyan rémségesen türelmetlen vagyok, hogy mindent azonnal akarok. Kompromisszumot kellett volna kötnöm: várok, amíg megérkezik, az amúgy túlárazott és biztos hogy nem annyira tiszta paszta, mint amit én csinálok házilag, elmegyek érte valahova -…..
Képzeljétek el, ezt a kaját bizony nem én főztem. Ugyan a chilis bab egy rendes háztartás alapja, főleg egy férfikonyháé szerintem, bár nálam is gyakori vendég, csak leginkább a vega verzióját csinálom, mert azt valahogy jobban szeretem.
Ez lenne a vega / vegán…..
Napok óta ezen pörgök, hogy én bizony a gyerekkort idéző gyümölcsmártást szeretnék enni. Ez is a rettegős listára került, aztán kiderült, hogy nagyjából 2 perc varázslással kivitelezhető, miután kimagoztuk a meggyet.
Ha szerettétek gyerekkorotokban, akár krumplival. és hússal, de csak magában is…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Ha aktuális lesz esküvőre, szívesen megsütöm :)