Regisztráció Blogot indítok
Adatok
promontor

572 bejegyzést írt és 4387 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
PromontorBlog Rakparti benyomások 2020.08.03 09:25:00
Felfedeztem a pesti alsó rakpartot. Mármint persze nyilvánvalóan ismertem a pesti rakpartot, néha sétáltam is arra, évente egyszer-kétszer talán. Meg jártam arra autóval, mondjuk kétévente egyszer talán, amikor arra navigált valamelyik mobilos csodaszoftver. Egyik formában se fogott meg, gyalogosan…..
promontor 2020.08.04 13:51:23
@kárárámaispj: Lámpák. Nézd már meg a Google térképen, miről beszélsz, légyszíves.

Az ábra pedig nem arról szól, hogy hova mennek az emberek, hanem arról, hogy az autók sok helyet foglalnak, ezért hiszik a hozzád hasonlók, hogy sokan vagytok. Pedig csak a hely sok, amit elfoglaltok.

Szövegértés nulla, tárgyi tévedéseket nem ismersz el és Te idiótázol. Vicces.
promontor 2020.08.04 20:54:27
@kárárámaispj: A számolás láthatólag nem erősséged. Bár tulajdonképp már az is eredmény, hogy nullától eljutottál ötig. De azért fuss neki mégegyszer. Az idiótázást folytasd bátran, csak magadról állítasz ki vele szegénységi bizonyítványt.
Most is van egy-két jó vétel, amelyekért megéri beizzítani a szekeret és kikolbászolni a kül-külvárosi madaras tuskókba. A Paulaner akciósan 300-ért ajándék, így még tán olcsóbbra is jön ki, mint Németországban teljes áron. A Weissbier-ről majd lesz külön értékelés, ez már régi tartozása a blognak.…..
Az Auchan jún. 4-én kezdődő karanténbúcsúztató, nem elaprózott sörvásárát veszi gorcső alá Bottleopener, ami rákontrázás a Lidl-ére. A francia üzletlánc mennyiségileg győzött, a minőség tekintetében kiegyeztem magammal egy döntetlenben. Egy csomó ismert és kevésbé ismert márkát kínál méltóbb áron,…..
promontor 2020.06.06 10:23:19
@berg182: Hm, a mnkahelyem mellett egy Lidl és egy Spar van. Amikor odaköltözött a cég, még kb. fele-fele arányban ugrottam ki mindkettőbe, most kb. 95% Lidl.
Ami a sorokat illeti, a Lidl mindig sokkal tömöttebb (ami önmagában jelez valamit), ennek ellenére rövidebbek a sorok, ugyanis ők figyelik a sorok hosszát és akár két-három új pénztárt is megnyitnak egy percen belül, ha megugrik a sorok hossza. A Sparban meg nagyívben leszarják, milyen hosszú a sor, majd kivárod.
Ami a bunkó alkalmazottakat illeti, én nem tapasztaltam, de persze ez lehet boltfüggő. Viszont ha szerinted bunkók a Lidl alkalmazottai, vajon mit szólnál a Sparhoz, ahol szinte mindig minden alkalmazott pofákat vág és kioktat, ha kérdezel valamit. Ha valami nincs a polcon, egy Lidlben van esélyed, hogy az eladó azt mondja, hogy egy pillanat, kihozom a raktárból. A Sparban ami nincs a polcon, az a raktárban sincs, sosem, az mindig elfogyott.
Persze lehet, csak azért bunkók a Sparban, mert rendszeresen "elírják" az árakat és nem tetszik, ha szóvá teszed. Ez (mármint az árcédulákkal való "véletlenek") a Sparban kb. havonta megtörténik, a Lidlben a múltkori sörös affér volt az első.
És igen, az árak mindenhol mennek fel. :-(
promontor 2020.06.06 10:37:12
@berg182: Még annyit, hogy a Lidl diszkont: húst soha, zöldséget szinte soha nem veszek náluk. Az akciós rendszer meg kiismerhető, megszokás kérdése.
promontor 2020.08.03 09:08:21
Az Ósan repetázik, szokás szerint nyár végén nagyjából megismétlik a nyár eleji akcióikat: www.auchan.hu/katalogus/auchan-hipermarket-kulonleges-sorok-ujsag-20200806-0819

Business as usual. A szokásos radeberger-svijany-budvardark beszerzés mellett elsőre a kőbányaX tűnik csábítónak egy próba erejéig...
ras2 Index (és Arany János) 2020.07.27 00:15:49
Hát mégse járja, hogy ezen a blogon ne írjak az indexről, hogy úgy tűnjék, nincs véleményem a dologról. A helyzet az, hogy a Facebookon osztottam,/osztom az észt. A (lényegében) teljes szerkesztőség felállása után, péntek délelőtt tettem közzé azt az Arany-idézetet, amely elsőként jutott az eszembe…..
Július 10-től Angliába ismét lehet úgy utazni, hogy nincs kötelező két hét karantén. A változás mintegy 60 országot, köztük Magyarországot is érinti. Skócia, Wales és Észak-Írország saját hatáskörben dönt arról, mely országokból érkezőknek enged karantén nélküli beutazást. Az érkezők mindegyikének…..
PromontorBlog Karanténséták 2020.07.07 12:24:48
Tulajdonképpen csalóka a cím, mért a két séta közül az egyik már a kijárási korlátozás feloldása után történt, de annyiban talán stimmel a dolog, hogy mindkét helyszín eléggé néptelen volt a szokásoshoz képest, szóval volt egy kis posztapokaliptikus hangulata a dolognak. Kopaszi Gát Bár elég…..
sörfigyelő Lidl tavaszi zsongás 2020.05.16 19:11:32
Hosszú hónapok uborkaszezonja után néhány szívderítő különlegességgel állt elő a Lidl - ahogy azt általában szokta ekkortájt, persze limitált készletekkel – és talán nem is sejtik, hogy ezúttal bizony nem kevés örömöt adnak nekünk e nyomorult helyzetben. Igen, roppant embert próbáló idők járnak,…..
promontor 2020.07.04 21:20:45
@VirtualShadow: @WFR: Jó vagy nem, drága vagy nem, Marston EPÁt még nem kóstoltam, tehát most meg fogom. ;-)

A 6-os csomagot már többször elsütötték, legutóbb már kihagytam, szerintem se olyan meggyőző mix. Most egyet cseréltek benne, hát nem tudom, emiatt veszek-e, csütörtökig még meggondolom.
A Teherelosztó ügye elég régóta borzolja a kedélyeket, hosszas huzavona ment arról, hogy mi legyen ezzel a 70-as években épült házzal a Várban. Én is leírtam róla a véleményemet többször, legutóbb akkor, amikor kiderült, hogy mégis csak bontani fogják ezt a fontos kulturális örökséget. Merthogy…..
promontor 2020.07.01 13:15:00
@Moin Moin:

1) Az illeszkedés kapcsán kihagytál egy fontos szempontot, az anyaghasználatot: üveg és beton.
2) A Levéltár valóban nem illeszkedik méretében a környező épületekhez. De nem is "feladata". Annak az épületnek az "dolga", hogy kiegyensúlyozza a Várat, amelynek így a harmadik markáns épületévé válik: délen a palota, középen a Mátyás templom, északon a Levéltár.
3) A laikusok meg a közízlés kapcsán annyit mondanék, hogy a szakértelem eleve nem garancia a jó ízlésre, de ha az is lenne, arra nem ad semmilyen jogot, hogy ízlésbeli kérdésekben a nem szakértőket kioktassa vagy semmibe vegye. Összességében ezek tekintélyelvű fejtegetések, amik nagyon könnyen átmennek arroganciába, én óvakodnék ezektől a helyedben.
A karantén okozta poszt-traumatikus stressz szindrómát hatásosan enyhítheti a sör, úgyhogy ki is néztem a Cseh Sörfesztiválra. Péntek délután 1-2 körül sajnos nem mindegyik italmérő van már nyitva, ami a hivatalos 12 órás nyitás függvényében nem a pozitív benyomást sejteti egyes vendéglátósok…..
promontor 2020.06.29 13:34:32
@bottleopener:

2: Ami a Primator Stout-ot illeti.

Egyrészt, szerintem magasan a legjobb Primator, de ezt nem a vita kedvéért írom, mert ízlés kérdése, kinek a pap, kinek a papné.

Másrészt, a bolti dobozos Guinness 4,2%, a néhanapján Lidl-ben kapható Crafty Brewing Irish Stoutja 4,5%. Egy "alap" stout esetében ezek teljesen normális értékek. Lehet, Te az erősebb alfajokat (RIS, Extra Foreign) kedveled, de attól még ezek is teljesen korrekt stoutok.

4: Beer Corner háttérinfó: jozsefbiro.blog.hu/2018/11/21/sordeszka_gyulai_sorzsakmany

5/Ferdinand: Az egész esemény főszervezője a Ferdinand tulajdonosa, szóval ez a felvetésed nemigen fog megvalósulni. ;-) Egyébként se értek egyet, Neked nem ízlik, másnak meg a kedvence, miért ne lehetne ott?
promontor 2020.06.30 12:05:12
@bottleopener:
5: Ferdinand ügyben annyi pontosítás, hogy a Cseh Sörfesztivált természetesen nem a cseh főzdetulajdonos, hanem a Ferdinand Monarchia Étterem ( ferdi.hu/ ) magyar tulajdonosa szervezi. Azaz nem az, aki a "kispórolja a sörből az anyagot". Egyébként meg szerintem nem is spórolják ki, ezek korrekt cseh sörök, csak Neked nem jönnek be.

Van ilyen, én pl. a Holba és Primator söreiért nem vagyok oda, kivéve a már említett Primator Stoutot. (Ami a Ferdinandot illeti, a barna kivételével azokért se, de ez részletkérdés...)
Már a tavalyi 165 éves évforduló alkalmából rendezett Dreher-ünnepen sejteni lehetett, hogy a kis mennyiségben lefőzött Kalandor IPA valamilyen formában meg fog jelenni a nagyközönség előtt, és megfelelően időzítve - persze a koronavírust nem látta előre senki, - meg is érkezett a boltokba a Dreher…..
promontor 2020.06.11 08:56:44
@horivan: Ja, a "valami értelme" kb. ezt jelenti. Mondjuk egy sok szezont összefoglaló táblázattól sokkal többet nem is lehet várni.
Mindenesetre, ahogy DominiKing kiszámolta, a Volán visszacsúszna három helyet, ami szerintem is sokkal valósabb képet ad, mint a 7. hely.
sörfigyelő Steam Brew Session IPA 2020.05.21 13:36:40
Illat: Üde komlós Hab: Lágy, mosószeresen habzó, elég gyorsan apad Szín: Nagyon világos narancssárga, elég homályos Kitűnő üde nyári sör, amelybe nem nagyon lehet belekötni. Elsőre kevésnek érezhetjük az anyagtartalmat, de ne feledjük, ez egy itatós ivósör és a típusához mérten is pontoztam.…..
promontor 2020.06.02 14:10:17
@bottleopener: A miért adja ki ugyanazt kérdésre: ha megnézed a ratebeeren, az Eichbaum főz vagy 200 fajta sört. Gyanítom, hogy sok közülük különböző áruházláncok számára főzőtt sajátmárkás/alsópolcos cucc, tehát a fogyasztó ezekkel nem egyszerre, hanem különböző boltokban, sokszor csak különböző országokban találkozik, tehát általában ezek nem ütik egymást. Az, hogy a hop rider meg a steambrew megjelent egyszerre magyar boltokban, az szerintem nem tipikus. Gyártói szempontból pedig tök logikus némi "egyszerűsítéssel" élni és ugyanazt pakolni egynémely másnevű dobozba.
Egyébként az is lehet, hogy először lefőzték a session IPÁjukat a hop rider sorozatban, aztán jól sikerült és hozzáadták a Steam Brew sorozathoz is...
Illat: barack, dinnye Hab: masszív Szín: sötét óarany, hivatalosan félbarna  Eleinte óvatosan dinnyés, citrusmixes ízű, csak enyhén édes, viszont a szájban marad  utána némi keserű. Később már határozottabb lesz, papaja és mangó is csatlakozik a trópusi koktélhoz, már szinte telt lesz érzetre. A…..
promontor 2020.05.24 15:46:04
@Madnezz: Én a második táborba fogok tartozni. sajnos ez az általam mangós-sárgabarackos illatként beazonosított illatorgia nekem nem jön be. Az íz utána más sokkal inkább rendben van, de az illat miatt rajongó nem leszek. Pedig nagyon reménykedtem, mert a honlap szerint a kedvenc amcsi komlóm (Cascade) is benne van, de sajna a háttérben marad.
Illusztráció egy közelgő közértteszthez: A magyar kereskedelemben sajna mindennapos gyakorlat az árak hibás feltüntetése, szubjektív értékelésem szerint a Spar a bajnok ebben a szakágban, de persze erős a verseny, az Auchanban vagy a CBA-ban is gyakran előfordul effajta "tévedés". A Lidl viszont…..
Majoross Gergely úgy érzi, megérett a szövetségi kapitányi posztra..
promontor 2020.05.18 12:21:47
@Dallanan: @trollfeeder: Így van, 2021 augusztusában lesz:

Final Olympic Qualification (26-29 August 2021)

Group D: Slovakia, Belarus, Austria, Poland. In Bratislava, Slovakia.
Group E: Latvia, France, Italy, Hungary. In Riga, Latvia.
Group F: Norway, Denmark, Korea, Slovenia. In Norway (city TBA).

Forrás: www.iihf.com/en/static/5478/olympic
Oszi és Dezső trükkjei a bennmaradásért valamint az újságíró aki másként értékelte a sorozatot a rendszerváltás előtt és után. A Magyar Televízió az első munkásmozgalmi témájú sorozatában fölfedezte az örök fiatalság titkát. Bors Máté, valamint az ő társai és ellenségei 1918 és 1944 között mit sem…..
promontor 2020.04.17 10:14:06
promontor 2020.04.18 18:39:07
@JTom: "szeptemberben érkezik"
Gondoltam, hogy nem lesz meg egy óra alatt... ;-)
Csak hogy nekem is legyen koronavírusos posztom... A friss magyar adatok: 13 újabb halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon A friss finn adatok: Coronavirus: Infections surpass 3,000, deaths creep closer to 60 in Finland Egy táblázatban…..
Volt nekem egy sajnálatos módon elfeledett posztom Budapest építészetéről. Kb. tíz éve írtam, ezért arra gondoltam, megint írok a témáról. Mivel a véleményem általánosságban nem változott és Budapest is nagyjából ugyanúgy néz ki, mint tíz éve, ezért ebben a posztban megpróbáltam olyan épületekről…..
promontor 2020.04.02 23:03:59
@Csöncsön: Igen, én is észleltem, hogy a pontilyen blog megszűnt (és Amál is elhallgatott). Az említett új blogokat is kiszúrtam a minap (ha jól emlékszem, talán az új Szabó István film kritikája volt kint az indexen, onnan kalandoztam tovább), szóval egy-két posztot már el is olvastam.

Liget: Igen, látom az eltérő véleményt. Szerintem a Városliget már most erősen be van építve, az Állatkert felőli oldal szinte nem is létezik, a másik oldal még őrzi a park jelleget. Szóval oda nem kéne több építmény és a nagyon is időszerű rendbetétel pont jó alkalom lett volna arra, hogy néhány nem sikerült épülettől megszabadulva javítsunk az arányokon. Ráadásul, ahogy írtam, Baán egész alapkoncepciója a turistamágnes, világszenzációt okozó múzeumnegyedről egy megalapozatlan blöff; és akkor még finom voltam. Viszont mindezt (vagy inkább csak egy részét) sokkal értelmesebben is meg lehetett volna építeni egy rozsdaövezetben.

A Biodóm kapcsán egyelőre attól félek, hogy egy nagy pénznyelő lesz: nekem úgy tűnik, hogy ugyanúgy, ahogy a múzeumnegyed, ez se átgondolt, átszámolt üzleti terv alapján épült, hanem egy ambíciózus igazgató presztizsprojektjeként.

Egyébként a Margitsziget pont jó példa az ar'nyokra, csak nem úgy, ahogy írod: nem arról van szó ugyanis, hogy zavar-e ott a templom meg az uszoda (nem), hanem arról, hogy mit szólnánk ahhoz, ha mondjuk oda akarna építeni valaki egy jó nagy új épületet, mondjuk egy Új Szépművészeti Múzeumot. Vagy netán többet is.

Corvin-negyed: Az, hogy Neked jól esik ott sétálni, azt semmiképp se vitatnám. ;-) Ízlések és pofonok különbözőek, nincs ezzel semmi baj.

A Vágóhídnál tényleg még túl korai nyilatkozni. A már felépült épületek ugyanolyan zsúfoltnak tűnnek, mint a Corvin-negyedben, szóval túl sok jót nem remélek. Talán a régi torony körül kialakítanak valami teret, vagy sétányt, de ismerve az ingatlanmoguljainkat, nem lesz az túl nagy.

Viszont erkélyügyben láthatólag eltér az ízlésünk, szerintem a fényképeden látható épület erkélyeivel (illetve azok loggiák inkább, nem?) pont nincsenek gondjaim.
promontor 2020.04.03 13:33:02
@Byk001: Ami az emelet fényellátottságát illeti, az kaphat fényt a másik oldalról vagy akár tetőtéri ablakokból. Ha az alapterületet nézzük, még így is több természetes fényt kapna az emelet, mint amennyit egynémely mai "modern" irodaházban kap egy szint. A négyzetméterveszteség pedig kompenzálható lett volna akár az udvar felé némi benyúlással, akár a sarkon álló épület reprezentatívabb részeiből egy kis "lecsípéssel".

Egyébként minden tervezési feladat kompromisszumok sorozata, olyan megoldást biztos nem mond egyikünk se, ami mindenkinek tökéletes.

Még egy kiegészítés, a belsejéről találsz képeket itt: epiteszforum.hu/egy-szerelemprojekt-kobanya-uj-ugyfelszolgalati-kozpontja és itt: vikluk.hu/kobanyai-ugyfelszolgalati-kozpont-galeria/
promontor 2020.04.03 14:27:14
@P1sty: "Aki metróval jön és az őrmezői oldalról megy tovább busszal, nem fog bemenni a plázába, mert egyszerűen messze van (10 perc gyalog)."

Bennem egyébként ott bújkál a halvány remény, hogy ha esetleg nem megy majd elég jól a plaza emiatt, akkor később az tulajdonosok mégiscsak megépítik a közbenső részt is, menteni a menthetőt.

Egyébként igen, az lett volna a jó megoldás, amit mondasz, csak valószínűleg az olyan szintű együttműködést igényelt volna az állami és önkormányzati intézmények (MÁV, BKK, stb.) részéről, amire nem volt meg se a fogadókészség, se a képesség...
Budapesten kívül lakók autói adják a belső személygépkocsi-forgalom közel felét. Rendszeresen hallhatjuk – politikusoktól, közlekedéstervezőktől és átlag állampolgároktól is –, hogy ennek a forgalomnak és egyúttal a város belső részei parkolási gondjainak a csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhat,…..
promontor 2020.04.02 11:57:51
@eßemfaßom meg áll: Senki nem mondta, hogy meg kell szüntetni a személyautózást. A túlzott használatot kell visszaszorítani, ezzel az okozott károk (pl. városi dugók) drasztikusan csökkennének.
promontor 2020.04.03 09:11:47
@CCnick: Egyszerűen meg kellene fizettetni a valós költségeket (parkolás, úthasználat). Az szépen visszaszorítaná bármiféle hivatal nélkül.
promontor 2020.04.03 09:23:26
@CCnick: Van, amit érdemes államilag támogatni, van amit nem. A tömegközlekedést igen, az autózást nem.
Igen, kicsit unom már, hogy ez a téma megint, de tartok tőle, hogy néhány hónapig, de akár fél évig is kitart ez az állapot, így jobb, ha hozzászokunk. De hogy változatosabb legyen a helyzet, ezúttal nem az európai kataklizmáról elmélkedem, inkább csak arról írok, felénk miképpen zajlik az…..
PromontorBlog Mozinapló, 2019/2 2020.03.18 08:23:00
Jöjjön a tavalyi év második fele. (Ahogy elnézem, idén elég lesz egy poszt az egész évre...) A filmlista igen rövid, hát belevettem pár színházi előadást is, még így is rövid poszt lesz. Illetve nem is, mert a Skywalker kora kapcsán belementem némi polémiába a Rian Johnson vs. JJ Abrams vita…..