Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Greaser

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Vasárnap. 2012.10.21 18:54:29
Kevés dolog történik mostanában, ezért nincs minden nap történet. Kihasználjuk a jó időt, megcsináltuk a szükséges bevásárlásokat, van megint egy hétre kajánk, aprítottam tűzifát és elraktam a parton fedett helyen, meg a cockpitban, hogy ha megint megindul az eső, ne akkor…..
Greaser 2012.10.23 10:30:58
@Jonathan: Én egy osztrák brókeren keresztül kötöttem biztosítást: www.pantaenius.at/en/home.html
A "kötelező" viszonylag olcsó, a "CASCO" már értelemszerűen húzósabb. Tudomásom szerint sokan kötnek magyarországról biztosítást ezen a társulaton keresztül.
Hajónapló Péntek. 2012.09.21 10:42:57
Említém tegnap, hogy a könyvolvasó ügyben továbbra is bizonytalan vagyok. Szakértő olvasóim elé bocsájtom a következő dilemmámat. Miért is kellene nekem ragaszkodnom a Kindle-hez amikor én egyáltalán nem akarok az Amazonról könyvet rendelni? Itt van egy pár ami úgy tűnik…..
Greaser 2012.09.21 16:56:23
@A Tengerész: Ha nem félted a szemed, nem lényeges, hogy naponta vagy 8 hetente töltöd a kütyüdet, és nem akarsz napfényben a cockpit-ben olvasni, akkor ne vegyél e-ink-es könyvolvasót, mert mint azt korábban írtam, az kizárólag könyvolvasásra alkalmas. Hanem vegyél helyette tablet-et, ami minden másra jó. Viszont semmiképpen ne vegyél TFT/LCD könyvolvasót, az egyesíti a könyvolvasó és a tablet hátrányait. Nem sokkal több pénzért már vehetsz egy tablet-et (pl.: Google Nexus 7, USA-ban $199 + tax, van benne GPS is és 8 órát bír az aksija). Nem gondolom, hogy a tablet csak egy újkori parasztvakítás (2001-ben jött ki az első), szerintem pl. a Kisember életét is megkönnyítené. Szemben a netbook-okkal, ezek ki vannak hegyezve a minimális fogyasztásra, nincs bennük mozgó alkatrész (ventilátor, diszk). Egy netbook a tengeren sokkal érzékenyebb lenne, tabletekhez pedig már kaphatóak kifejezetten hajóra szánt vízmentes tokok.

Ha viszont szándékozol könyvolvasót venni, akkor én az összehasonlításnál az alábbiakat venném figyelembe:
A képernyő felbontása és főleg a mérete nagyon fontos, 1”-os méretkülönbség rengeteget számít.
Nem mindegy, hogy érintőképernyős, betűket is tartalmazó billentyűzete van, vagy csak navigációs billentyűi vannak. Nyilván az érintőképernyős a legjobb, mert a legkényelmesebben tudod használni (pl.: a szótár használatához csak rá kell böknöd az ismeretlen szóra, szemben azzal, hogy nyilakkal rá kell pozícionálnod, amit kétszer is meg fogsz gondolni, hogy tegyed-e) és a képernyő mérete a készülékhez képest nagy lehet. A full billentyűzetnél sok helyet elfoglal a billentyűzet, a csak navigációs billentyűzetesnél pedig a szövegbevitel rettenetes – igaz, nagyon ritkán fogod használni.
A képernyő típusával kapcsolatosan, a „pearl” a Kindle kettővel ezelőtti generációjánál jelent meg. Színest én még nem láttam, de a kritikák nagyon lehúzták, az még nem kiforrott technológia. A Kindle legújabb generációjának nagyobb kontrasztú a képe, és van benne az a trükkös megvilágítás, amit különböző fényviszonyokhoz tudsz igazítani, és nem világít a képedbe (a Nook jött ki ilyesmivel először fél éve, de az állítólag ehhez képest elég szar). Ezt csak október 1-től kezdi szállítani az Amazon, én rendeltem egyet az USA-ban tanuló lányomnak, ő október közepére fogja megkapni, be tudok majd számolni az ő véleményéről.
Fontos, hogy meddig bírja az aksi egy feltöltéssel (az új Kindle-re 8 hetet mondanak napi félórás olvasásnál).
Fontos a súly az ágyban olvasáshoz.
Szükséged lesz egy jó minőségű tokra, ami kb. $10 - $40.

Summa summarum (ahogy a Helén mondaná…), ha szándékozol könyvolvasót venni, akkor én azt megtenném most. A preferenciám a Kindle Paperwhite, nem valószínű, hogy hamarosan megbánnád, hogy miért nem vártál egy még jobb megjelenésére. Ez a minőségéhez képest viszonylag alul van árazva, mert az Amazon a könyvek eladásával akar további bőröket lenyúzni rólad. Persze ha lehet spórolni, azt érdemes megfontolni. Ha viszont van könyvolvasód, akkor a tablet/netbook kérdés eldöntését szerintem elhalaszthatod, amíg nem keltél útra nincs égető szükséged rá.

Még egy pár szó a dokumentum/könyv formátumokról. Ha belejössz, viszonylag egyszerűen tudsz konvertálni a különböző formátumukból. Egyetlen kivétel sajnos a PDF formátum, mivel az egy lapleíró nyelv. A természetes működése a könyvolvasóknak, hogy Te kiválasztasz egy neked kellemes betűméretet, és ő annak megfelelően betördeli a dokumentumot. A PDF-nél viszont ezt nem tudja megtenni, mivel ott egy-egy oldal van meghatározva. Irodalmi műveknél nagyon ritka, hogy csak PDF-ben legyen elérhető, viszont a technikai dokumentációkra ez jellemző. Én pl. a külmotorom kézikönyvét tettem a Kindle-re, de azt alaphelyzetben olyan apró betűkkel jeleníti meg, hogy az olvashatatlan. Amit lehet tenni, hogy az álló helyzetű lapokat fektetve olvasom úgy, hogy lapozással jutok az oldal felső feléről az alsóra. Így sem kellemes, de azért el lehet olvasni, és az ábrák is láthatók. Hasonló problémával szembesülsz, ha valami csak papíron van meg: azt bescannelheted PDF formátumba, de ha nem digitalizálod, akkor ugyanaz a probléma. Elvileg a PDF-ek átalakíthatók más formátumra, de az már egy kicsit macerásabb, és főleg ha sok ábra van, akkor komolyabb utószerkesztésre lehet szükség.
Greaser 2012.09.21 19:24:23
@Jonathan: A navigáció kapcsán érdekelne a hozzáértők tapasztalata. Azzal tisztában vagyok, hogy egy céleszköz hardvere sokkal megfelelőbb. De arra lennék kiváncsi, hogy maga a térkép, ami a sokszorosába kerül a céleszközre, részletesebb vagy tartalmaz-e több információt mint amit a tabletre/okostelefonra szánnak. Én valamelyik boatshow-n megnéztem kétféle térképgyártótól chartplotter-en egy általam jól ismert tengerparti részt, és eléggé csalódott voltam, mert nem volt túl részletes. Ezekután megvettem a Navionics-ot okostelefonra, és azon sem rosszabb térkép, persze nem is jobb. A Navionics azt mondja, hogy nem ajánlja elsődleges eszközként a tablet/okostelefonos szoftverét, de bővebb magyarázatot nem ad, nem állít olyant, hogy az kevésbé részletes térképet tartalmazna. Van valakinek információja erről? Vagy van valakinek Navionics chartplotter-es térképe, amivel összehasonlíthatnánk az enyémet?
Greaser 2012.09.22 19:22:02
@A Tengerész: Néhány felvetődött kérdésre próbálok válaszolni:

A magyar karaktereket, beleértve a hosszú ő-t ős ű-t szerintem minden olvasó meg tudja jeleníteni, a Kindle-k bizonyosan. Némi probléma akkor adódhat, ha egy Word vagy RTF formátumból (nagyon sok könyv ebben a formátumban lelhető fel, és ezt konvertálnod kell, akármilyen könyvolvasód van) akarsz könyvolvasón olvasható formátumba konvertálni, mert bizonyos karakter típusok esetén az Ő és Ű helyett Õ és Û lesz. Ha majd oda jutsz, megírom hogyan lehet ezt megoldani. Ami kérdéses, hogy magyar billentyűzetet tudsz-e kreálni: állítólag a Kindle-re fel lehet rakni, de én nem foglalkoztam vele.

Nekem billentyűzetes Kindle-m van, az asszonynak érintőképernyős, lehetetlen észrevenni különbséget a képminőségben. Nekem igazán akkor hiányzik a touchscreen, ha idegen nyelvű könyvet olvasok, inkább megpróbálom a kontextusból kideríteni az ismeretlen szó jelentését, és csak ha nem sikerül, akkor szerencsétlenkedek a billentyűvel rápozícionálással. És persze a gépem több mint 20%-át elfoglalja a billentyűzet.

Szerintem a filippinók (ha nők voltak -ák) győztek, egy tablet tipikusan legalább kétszer annyi ideig bírja mint egy notebook vagy netbook.

A Kindle Paperwhite (és az újabb Nook) nem direkt fénnyel világít a szemedbe, mint az LCD/TFT, hanem valahogy oldalról bevilágítással és tükrözéssel világítja meg a képernyőt és onnan visszatükröződve jut a szemedbe, pontosan úgy ahogy lámpa/napfénynél a papírkönyv olvasásakor.

Semmi kétség egy profi chartplotter (sok-sokszázezer Ft-ért), bedrótozva a mélységmérővel, szélirány és -erősség mérővel nem összehasonlítható egy tablettel. De azt gondolom, hogy a szegény ember számára igenis járható, töredék árból kihozható. Én még az okostelefonomnak is nagy hasznát vettem, nem összehasonlítható azzal, hogy egy zátonyokkal övezett öbölbe úgy megyek be, hogy közben rohangálok le a kabinba a netbookhoz vagy a papírtérképhez.

Ha visszaértél a horgonyzóhelyedre (a közelben dolgozom), szívesen leugrok és megmutatom hogy néz ki az okostelefonon a navigációs szoftver.
Hajónapló Szerda. 2012.09.19 22:16:18
Ma alámerültem a gépházba. Az akció célja egy makacs kenőolajszivárgás volt, melyre egyelőre képtelen vagyok rájönni honnan jön. Nem egy nagy ügy, a motor alá rakott tepsibe mintegy 20-25 óra géphasználat alatt olyan fél deci olaj csöpögött bele, de nem tudom honnan. Mielőtt…..
Greaser 2012.09.20 12:11:21
@A Tengerész: Nem értek egyet Gekko véleményével. 18 éve napi 8-10 órán keresztül rongálom a szemem LCD képernyővel (előtte bő 10 éven keresztül CRT-vel), és 2 éve használok Kindle-t olvasáshoz, és az a tapasztalatom, hogy nagyon nagy különbség van a szem kímélése szempontjából. Az LCD képernyő bármely tökéletes is, remeg, és a kibocsájtott fény egyenesen a szemedbe megy. Egy barátom is egy éven keresztül próbálkozott nagyon jó minőségű tableten könyvolvasással, de nem bírta a szeme, majd vásárolt egy Kindle-t, amivel vidáman olvas. És még egy, a hajón nagyon fontos szempont: a Kindle-t tűző napsütésben is tudod olvasni.
Ahogy már más is írta, ingyenes szoftverrel (Calibre vagy Mobipacket), konvertálni tudsz olyan formátumra, ami jó a Kindle-nek.
Egy kis pontosítás: magával a Kindle-vel nem tudsz közvetlenül letölteni netről, csak az Amazon-ról pénzért. De ezeket a letöltéseket meg tudod oldani a PC-den, ahol átkonvertálod a megfelelő formátumra, és USB-n keresztül letöltheted a Kindle-re. Több ezer magyar nyelvű olyan könyvet tölthetsz le a MEK-ről ( mek.oszk.hu ), amelyeket már nem véd szerzői jogdíj, és kortárs magyar szerzők műveit töltheted le a DIA-ról ( dia.hu , kapnak valami apanázst, ennek fejében fel kell rakják a műveiket). Ezeken kívül még ~9000 jogdíjas könyvet „találhatsz” magyar nyelven a neten.
Az viszont valóban megfontolandó, hogy tablet-et vegyél netbook helyett. Ezek nagyon energiatakarékosak, egy töltéssel 8-10 órát is kibírhatnak. Mobilisek, kényelmesen használhatod a cockpitben netezésre vagy akár navigációra. Egyik hátrányuk a netbook-kal szemben, hogy egyelőre csak két olyan operációs rendszerrel (Apple iOS és Android) terjedtek el, amelyek különböznek a PC-den futó Windows-tól. Valószínűleg minden számodra szükséges feladatot meg tudsz oldani vele, de pl.: a Windows-os Word vagy Excel program helyett csak valamilyen utánzatot találsz, ami másképp működik és kompatibilitási problémák is lehetnek. A másik, ami problémát jelenthet számodra, hogy nincs rendes billentyűzetük és egerük. Az érintő képernyőn megjelenő billentyűzetet kell tapogatni, ami nem egészen egyenértékű. Az egér helyett szintén az ujjaddal kell tapogatnod, amit nem lehet túl precízen csinálni, de az alkalmazások úgy vannak kitalálva, hogy nem is igénylik a nagy pontosságot. A billentyűzet/egér problémára megoldás lehet az un. ultrabook-ok azon változata, amelyeknek a képernyője lecsatolható és tabletként használható, de ezek méregdrágák. Mindkét problémára megoldást jelenthetnek a kb. 1-2 hónap múlva kijövő Microsoft Surface tabletek ( www.microsoft.com/surface/en/us/default.aspx ), amelyeken a Windows 8 operációs rendszer fog futni, ami a leginkább hasonlít az általad most használthoz. De sajna ez sem lesz túl olcsó, és erre egyelőre nincs olyan sok alkalmazás, mint a másik két operációs rendszerre. Ezen alkalmazások 99.9%-ra azonban soha nem lesz szükséged, és valószínűleg a túlnyomó többségük elérhető lesz 6 - 12 hónapon belül a Win8-on is.
A navigációhoz megvásároltam (~5700 Ft) az Androidos okostelefonomra a Navionics teljes Európa térképét tartalmazó navigációs szoftverét (kivéve UK és Dánia, de még a Balaton is benne van, habár az nem túl használható). Most nyáron kipróbáltam Görögországban, és nem állítom, hogy nagyon élvezetes a kis képernyőn, de azért jól tudtam használni. Ugyanez tabletre kb. 15000 Ft, és az felveheti a versenyt egy profi chartplotter-rel, amire jóval drágábbak a térképek. Egyelőre csak Apple iOS-re és Androidra elérhető a Navionics, de gondolom előbb utóbb ki fogják hozni Windows 8-ra is.
Hajónapló Hétfő. 2012.09.17 20:46:13
Szalma vagyok, J-nek haza kellett mennie két napra otthoni dolgot intézni, de ahelyett hogy „kihasználnám a felügyeletlen állapotot” az ágyat nyomom, mert délelőtt egyszerre csak elerőtlenedtem, mintha hirtelen nem is 68 éves lennék hanem legalább 69, na megmértem a lázam 37,2 ami…..
Greaser 2012.09.18 15:45:37
@whale: A Whale által belinkelt Kindle bár valóban nagyon olcsó, én mégis a Kindle Paperwhite-ot ajánlom (www.amazon.com/gp/product/B008GEKXUO/ref=fs_cl). Részint azért, mert az olcsónak nincs se billentyűzete se érintőképernyője, ezért nagyon görcsös lehet szöveget beírni pl.: kereséshez, szótárazáshoz, library kreáláshoz. A másik, fontosabb ok, hogy a Paperwhite az új generáció (csak október 1-től kezdik szállítani), és a leírás szerint van két fontos új tulajdonsága: nagyobb a kontraszt, azaz a háttér fehérebb és a betűk feketébbek, ezért a szemet kevésbé fárasztja, valamint van egy olyan trükkös megvilágítás, ami a képernyőbe van építve, de nem a szemedbe világít, hanem a képernyőről tükröződik vissza, ezért az éjszakai olvasáshoz nem kell külső megvilágítás.
Még néhány dolog, amit érdemes tudni:
A linken szereplő olcsóbb, "With special offer" ár csak USA szállítási cím esetén érvényesíthető (de Te is megrendelheted, a billing address lehet magyar), és ahogy azt már többen írták, azt jelenti, hogy a screen-saver-re reklámok jönnek azután, hogy regisztráltál az Amazonnál. Ha ez zavar, akkor nem muszáj regisztrálni. Ha Magyarországra rendeled, akkor rájön még az ÁFA, és nem vagyok biztos, de vám talán nem terheli. (Néhány USA államban is rájön még tax, de az kb: 5-9%).
A 3G mobil telefon kapcsolathoz én azt a reményt fűztem, hogy időjárás előrejelzést tudok vele lekérni, esetleg hébe-hóba az Indexet és az leveleimet elolvasom, vigyázva, hogy ne generáljak túl nagy forgalmat. Itt Magyarországon ez működött is egy olyan készülékre, ami USA-ba került leszállításra, de sajna Görögországban nem tudtam felmenni a netre, holott elvileg ott is kellett volna működnie. Emlékeim szerint a szerződés „apró betűs” részében kb. az van, hogy nem garantálja, hogy a 3G kapcsolat örökké fog működni. Ezek után én megbántam, hogy 3G-st vettem.
Egyébként a „wind map” rémesen nézett ki a monochrome képernyőn. Ehhez kapcsolódik, hogy az ebook-ok szerintem komplementerei a tablet-eknek. Az ebook kizárólag olvasásra használható, kíméli a szemet és tűző napfényben is olvasható. Minden másra (netezés, tengeri navigáció stb.) a tablet való, ami viszont nem alkalmas könyvolvasásra, mert tönkreteszi a szemet az LCD képernyő.
Az új generáció akkumulátora a régi 4 hetével (tényleg addig bírja) szemben elvileg 8 hétig bírja feltöltés nélkül.
Greaser 2012.09.18 16:44:45
@halaloszto: Abszorpciós (ami lehet gázos is) hűtő sajna nem jó hajóra, mivel az csak vízszintesen működik (egyébként a kompresszoros is csak max. 30° dőlést visel el).
@Tengerész: A következő szezonra nekem is van egy hűtő/szolár és esetleg szélgenerátor projektem. Sajna úgy néz ki, hogy napból elég nehéz összevakarni azt az energiát, ami a hűtő üzemeltetéséhez szükséges. Némi segítséget jelentenek az un. eutectic elvű rendszerek (waeco.com/za/3606_488.php?artOrigID=157&sprID=2 , www.ozefridge.com.au/ , ez utóbbi linken elég jól le van írva az elméletük), de azokkal is csak limitált időt lehet átvészelni.
A szolár panelekkel kapcsolatosan, nem tudom, hogy tudod-e, de nagyon érzékenyek, ha árnyék vetődik rá. Régebben olvastam valahol, hogy egy vékony kötél árnyéka 30%-kal visszavetheti egy panel teljesítményét. A SAIL magazin szeptemberi számában pedig van egy érdekes cikk egy teszt tapasztalatairól, miszerint ha egy panel 32 cellája közül egyetlennek az 50%-át letakarjuk, akkor a panel teljesítménye 35-45%-kal csökken, ha kétharmadát, akkor 65-80%-kal csökken, ha pedig egy cellát teljesen letakarunk, akkor gyakorlatilag nem termel áramot a panel. Amennyire a képekből meg tudom ítélni, amikor a teljes rig meglesz, az érintheti a paneljeidet, nem beszélve arról, ha vitorlázol. Ebből a megfontolásból én egy ilyesmi megoldáson töröm a fejemet: www.solarstik.com/applications/marine , www.youtube.com/watch?v=EuEZeHPu6QU&hd=1 , aminek az is az előnye, hogy beállíthatom a napsugárra merőlegesen, ami nagyban növelheti a teljesítményt. Mivel horror ára van, nyilván csak a lekoppintás jöhet szóba. A gondom az, hogy hogyan lehetne az üvegszál erősítésű műanyag hajóm tatjához biztonságosan rögzíteni.
Hajónapló Kedd. 2012.09.11 13:05:45
Nakérem. Mint Mihalik Péter megsúgta, sikeresen megérkeztünk Ráckevére. De sorjában. Tehát pénteken még agyondolgoztam magam a pakolással, víztöltéssel, Mákvirág expediálásával, még szombat reggelre is maradt elég dolog, de délelőtt tízre megvolt minden az induláshoz,…..
Greaser 2012.09.13 12:53:23
@A Tengerész: Azt érteni vélem amit írsz: egy a menetirány szerint az óra irányával megegyező forgású csavar függőlegesen felfelé álló lapátja a hajó farát balra nyomja el, de ugyanez a lapát amikor függőlegesen lefelé áll, akkor az ellenkező irányba tolja a hajó farát. Valószínűleg abban lehet a különbség, hogy a kifejtett nyomaték más a felfelé és a lefelé álló lapát esetében. A nyomaték karja azt gondolom, hogy számottevően nem különbözhet, mivel a laterál felület súlypontjához (vagy a függőleges súlyponti tengelyéhez?) kell viszonyítani. Talán az áramlási viszonyok mások a tengely és a hajófenék között mozgó felfelé álló és a nyitott víztömeg felé lefelé álló lapát esetében?

A dolog azért is érdekel, mert én év elején vásároltam egy használt MacGregor 26x-et, és az Égei-tengeren töltött szabadságunkon arra kellett rájöjjek, hogy óriási lehetőségek állnak előttem a manőverezési készségem fejlesztésében... A hajón külmotor van, amit a kormánykerék forgat, ezért azt gondoltam, hogy játszi könnyedséggel fogok manőverezni. Ehhez képest komoly meglepetések értek, főleg hátramenetben. Másként reagált, ha jobbra, vagy ha balra akartam elhúzni a farát, és nem tudom, hogy ez csak a szélnek volt-e betudható, vagy outboard estén is van valami az általatok is leírt jelenséghez hasonló.
Hajónapló Vasárnap. 2012.05.20 20:08:00
 Ma átvitorláztunk ismét az Angyali szigetre és "N S" -nél kikötve körbenéztünk a szárazföldön. A kirándulás célja körbenézni, a bennszülöttek birtokai közt akad e eladó. Erre rtcpt (régen néhányszor kommentelt itt, de azóta sok Emailt váltottunk és…..
Greaser 2012.05.25 14:25:23
@A Tengerész: A West System (méregdrága epoxi márka) User Manual-ja a nagy olajtartalmú fákra ezt ajánlja:
Teak/oily woods—Wipe with acetone 15 minutes before coating. Solvent removes the oil at the surface and allows epoxy to penetrate. Be sure solvent has evaporated before coating.