Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Innotéka

101 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala 1964. február 25-én, a 3122610-es számú bejegyzéssel megadta a General Electricnek annak a sztereó FM hang­su­gárzó rendszernek a szabadalmát, amely 1961 óta már tulajdon­képpen or­szág­­szerte bevett szabványnak számított. A cég számára ez nagy üzlet volt,…..
Kármán Tódor leginkább azokkal a külföldi kutatásaival vált ismertté, amelyek a szu­per­szonikus repülést és az űrhajózást segítették elő (nem véletlenül Kármán-vonal a neve az űr határának). Pedig mielőtt kivándorolt, az Osztrák–Magyar Monarchiá­ban is nagy aeronautikai, azaz repüléstani sikert ért…..
„Olyan rengeteg közönséget, amilyen reggel óta türelmesen táborozott a Bristol-szálloda kapuja előtt és kíváncsian leste a levegő szouverénjének megjelenését, még a koronás fejedelmek sem igen csődítettek össze lakásuk elé” – jelent meg a Magyar­ország című napilap 1909. október 16-i számában…..
Amikor Kemény János a Dartmouthi Főiskola matematikaprofesszoraként bekanyarodott autójával a parkolóba, a rendszámtáblája büszkén hirdette: LOGIC...
Inno-anno A magyar morfiumgyáros 2019.08.29 09:36:36
A morfium az álmok görög istenéről, Morpheuszról kapta a nevét, amikor egy német gyógyszerész izolálta 1804-ben. A később morfinként is ismert alkaloid (növényi eredetű, nitrogéntartalmú vegyület) bódító, fájdalomcsillapító hatása már akkor ismert volt, de a nagyüzemi gyártására alkalmas eljárást…..
Amikor Farkas Bertalan 1980-ban első magyar űrhajósként betette a lábát a Szaljut–6 űrállomásra, magával vitt egy kis műszert, amelyet alkotói csak Pillének becéztek, olykor pedig TLD-nek, ami a termolumineszcens dózismérő rövidítése volt...
Inno-anno A hangosfilm magyar atyja 2019.05.30 05:36:00
A technikatörténet számos olyan esetet ismer, amikor többen közel egyszerre találtak fel valamilyen korszakos vívmányt. Ilyen a hangosfilm sztorija is: a 20. század elején több náció mérnökei is dolgoztak azon, miként lehetne a némafilmeket megszólaltatni. A főként a…..
Nem egy magyar feltaláló sokkal ismertebb lett külföldön, mint hazájában, erre jó példa Gestetner Dávid, aki a stencilgéppel szerzett magának vagyont és hírnevet – az illegalitásba kényszerülteknek pedig akaratán kívül is nagy örömet.Gestetner 1854-ben született Csornán,…..
Néha egy találmány sikere egyetlen alkatrészen múlik, és ennek megalkotása válik kulcsfontosságú innovációvá. Jó példa erre a forgókondenzátor, amelyet egy magyarnak, Korda Dezsőnek köszönhetnek a rádióhallgatók...
Egy szovjet tank felrobbanó gránátja is szerepet kapott az első magyar részecskegyorsító kalandos történetében, és az is szokatlan, hogy egy tudós nyolc órán keresztül kuporogjon egy szűk odúban, hogy ellenőrizze kísérletét. Simonyi Károly életútjában a hadifogság mellett…..
Inno-anno Az analízisfejlesztő 2019.02.04 05:23:00
Ritkán fordul elő, hogy egy tudós élete egyik csúcsteljesítményét már a doktori disszertációjával eléri, és rögtön ismertté válik a neve. Winkler Lajosnak ez 1888-ban megadatott, és munkáját három esztendővel később, magántanárrá habilitálása alkalmából így méltatta mestere, Than Károly professzor:…..
Inno-anno A gépek rendszerezője 2019.01.03 05:22:00
A feltalálókra általában találmányaik okán emlékezik az utókor, de Pattantyús-Ábrahám Géza esetében nem ez a helyzet. Jóllehet neki is voltak technikai újításai és szabadalmai, legnagyobb erénye az a folyamatos és önzetlen erőfeszítés volt, amivel a magyar mérnökképzést felvirágoztatta. 1956-ban,…..
Inno-anno A kávé szerelmese 2018.12.05 05:21:00
A kávé előtt az „olasz” jelző általában minőséget jelent, és nagyon sokat tett ezért egy magyar származású feltaláló-vállalkozó, Illy Ferenc. Ismerős lehet a név, mert cége, az Illycaffè máig alapítója vezetéknevét használja a logójában. De az Illy kávé nemcsak azért él minőségi italként a…..
A Desdemona kora egyik legnépszerűbb vízi járműve volt: tetővel épített evezős fa­bárka, orrtőkéje a nagybőgő nyakára emlékeztető, csiga alakú díszben végződött – erről kapta a bőgőshajó nevet. Hossza 17 méter lehetett, oldalán a Habsburgok fekete-sárga csíkjaival, kapitánya pedig a legnagyobb…..
A tudománytörténetben előfordul, hogy valaki nem önálló találmánnyal alkot maradandót, hanem egy létező vívmányt fejleszt tovább jelentős módon. Így történt ez Rybár István esetében az Eötvös-ingával...
A fosszilis erőművek jellemzően úgy működnek, hogy a fűtőanyagok elégetésével vizet melegítenek és gőzt állítanak elő, a gőz turbinákat hajt meg, azok pedig az áramot szolgáltató generátorokat. Az első ilyen erőművek tervezésekor a legnagyobb fejtörést az okozta, hogy a…..
„Én részemről egész nyíltsággal jelenthetem ki, hogy ami keveset tudományos kutatásaim során elértem, azt Süss segítsége nélkül aligha értem volna el” – így méltatta a 20. század elején Eötvös Loránd Kossuth Ferenc kereskedelmi miniszterhez írt levelében Süss…..
A megújuló energiaforrások kutatói között szép számmal találunk magyarokat. Köztük az egyik leghíresebb Telkes Mária, akinek nevét Amerikában talán többen ismerik, mint itthon...
 A technikatörténet számontart olyan eseteket, amikor egy magyar nem találmánya révén járult hozzá valamilyen nagy gazdasági előrelépéshez, hanem a tudását kamatoztatta ügyesen egy másik földrészen. Ezt példázza Haraszthy Ágoston kalandos története, aki a bortermesztés…..
A kontaktológia – a szemészeten belül a kontaktlencsékkel foglalkozó szakterület – több kiváló magyar szakembert adott a világnak, például Csapody Istvánt vagy Györffy Istvánt, aki 1939-ben először használt üveg helyett műanyag lencséket. Egy igen fontos technológiai…..
Előfordul, hogy egy feltalálóhoz nem is annyira egy új találmány, mint inkább annak új felhasználási módja kötődik. Jó példa erre a rádió elődjének tekinthető telefonhírmondó, amelyet Ditrói Puskás Tivadarnak köszönhetett a világ...
1956-ban sok tehetséges magyar volt kénytelen elhagyni a hazáját, közéjük tartozott Bejczy Antal fizikus-mérnök is, aki a forradalom végén majdnem találatot kapott egy tanktól...
Amikor Zsigmondy Vilmos magyar bányamérnök fölvetette, hogy meleg vizű hőforrást keresve fúrna mélyre a Városligetben, már ismert és sikeres ember volt, kanyargós életúttal. Az 1821-ben született Zsigmondy Selmecbányán bányászati és erdészeti tanulmányokat folytatott, majd…..
Szeptember 29. a feltalálók napja Argentínában, Ladislao José Biro tiszteletére, aki ezen a napon született 1899-ben. Az argentin feltaláló valójában magyar volt: Terézvárosban jött világra Schweiger László József néven, családja később vette fel a Bíró nevet. Legismertebb…..