Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Innotéka

110 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 20. század történelmét ismerve nem meglepő, hogy számos magyar kutató külföldön ért el világraszóló sikereket. Vannak köztük olyanok, akik nemzeti identitásukat mind­végig megőrizték, és utódaikat is arra biztatták, hogy ne szakadjanak el az óhazától. Szép példa erre Jókay-Ihász Lajos élete...
Innotéka 2020.10.20 14:24:50
@luis5: Igen, igen, köszönjük, javítottuk :)
Inno-anno A gödöllői kútkirály 2020.09.03 15:35:34
Magyarország sok településén – még egészen kicsi falvakban is – körtereken, temetőkben látni ma is formás öntöttvas kutakat, amelyeket jókora kerékkel lehet meghajtani, és noha eljárt már fölöttük az idő, egyik-másik még talán működik is. Ezek a szerkezetek mind egy gödöllői kisiparos, Moór János…..
Inno-anno A szegedi robotmérnök 2020.07.30 05:17:00
Amikor 1961-ben Sukarno indonéz elnök a Magyar Népköztársaságba látogatott, sor­ra mutatták neki a magyar vívmányokat és eredményeket. Ennek egy vicces epi­zódja volt, amikor eléje hoztak egy komondorméretű robotkaticát. A legenda sze­rint Sukarno nem mert hozzáérni a gépállathoz, mert imperialista…..
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara ajánlotta figyelmünkbe a BME GépészBlogon megjelent, alább közreadott bejegyzést Karlovitz Béla gépészmérnökről, a Karlovitz-szám megalkotójáról. Az 1904-ben, Pápán született Karlovitz Béla a Műegyetemen végzett gépészmérnökként.…..
Olyan időket élünk, amikor sok szakember nap mint nap hang­sú­lyozza a ko­ro­na­vírustesztek fon­tos­ságát. Száz évvel ezelőtt ez a fajta orvosi gondolkodás még forradalminak számított, de létezett – nem kis részben a magyar Schick Bélának köszön­he­tően, aki egy róla elnevezett eljárással szűrte…..
Inno-anno A kézmosás apostola 2020.05.07 05:07:00
„Különös határozata a gondviselésnek, hogy egy (…) kór azzal, melynek okai kifürkészésének búvárunk legjobb erejét szánta, s mely elől annyi életét megmentenie sikerült, az ő saját életének végét siettesse, és gyors halálát okozza” – búcsúzott az Orvosi Hetilap Semmelweis Ignáctól 1865…..
Noha a papírmentes mozgalmak és az elektronikus ügyintézés korában már csökken a jelentősége, a fénymásoló gép évtizedekig minden iroda alapvető kelléke volt. A gép feltalálójaként általában egy amerikai fizikust, Chester Carlsont említ a technika­történet, pedig Carlsoné mellé egy magyar nevet is…..
Inno-anno A vízturbina atyja 2020.02.28 05:09:00
A legtöbb találmánynak létezik valamilyen korábbi, még kezdetleges, de a működési elvet tekintve már forradalmi és előremutató változata. Ezek azok a vívmányok, amelyeket tökéletesítve aztán létrejöhetnek a valódi alkalmazások, de a tisztelet a forrásmunkáknak is kijár. Ezért nehezen lehet ma…..
Bermann Miksa nevét méltatlanul kevesen ismerik, amire részben magyarázat lehet a származása, valamint az a tény, hogy egész életében Magyarországon élt, így nem tudta tehetségét úgy kiteljesíteni, mint a külföldön jó kapcsolatokat építő és üzlettársakat szerző magyar feltalálók...
Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala 1964. február 25-én, a 3122610-es számú bejegyzéssel megadta a General Electricnek annak a sztereó FM hang­su­gárzó rendszernek a szabadalmát, amely 1961 óta már tulajdon­képpen or­szág­­szerte bevett szabványnak számított. A cég számára ez nagy üzlet volt,…..
Kármán Tódor leginkább azokkal a külföldi kutatásaival vált ismertté, amelyek a szu­per­szonikus repülést és az űrhajózást segítették elő (nem véletlenül Kármán-vonal a neve az űr határának). Pedig mielőtt kivándorolt, az Osztrák–Magyar Monarchiá­ban is nagy aeronautikai, azaz repüléstani sikert ért…..
„Olyan rengeteg közönséget, amilyen reggel óta türelmesen táborozott a Bristol-szálloda kapuja előtt és kíváncsian leste a levegő szouverénjének megjelenését, még a koronás fejedelmek sem igen csődítettek össze lakásuk elé” – jelent meg a Magyar­ország című napilap 1909. október 16-i számában…..
Amikor Kemény János a Dartmouthi Főiskola matematikaprofesszoraként bekanyarodott autójával a parkolóba, a rendszámtáblája büszkén hirdette: LOGIC...
Inno-anno A magyar morfiumgyáros 2019.08.29 09:36:36
A morfium az álmok görög istenéről, Morpheuszról kapta a nevét, amikor egy német gyógyszerész izolálta 1804-ben. A később morfinként is ismert alkaloid (növényi eredetű, nitrogéntartalmú vegyület) bódító, fájdalomcsillapító hatása már akkor ismert volt, de a nagyüzemi gyártására alkalmas eljárást…..
Amikor Farkas Bertalan 1980-ban első magyar űrhajósként betette a lábát a Szaljut–6 űrállomásra, magával vitt egy kis műszert, amelyet alkotói csak Pillének becéztek, olykor pedig TLD-nek, ami a termolumineszcens dózismérő rövidítése volt...
Inno-anno A hangosfilm magyar atyja 2019.05.30 05:36:00
A technikatörténet számos olyan esetet ismer, amikor többen közel egyszerre találtak fel valamilyen korszakos vívmányt. Ilyen a hangosfilm sztorija is: a 20. század elején több náció mérnökei is dolgoztak azon, miként lehetne a némafilmeket megszólaltatni. A főként a…..
Nem egy magyar feltaláló sokkal ismertebb lett külföldön, mint hazájában, erre jó példa Gestetner Dávid, aki a stencilgéppel szerzett magának vagyont és hírnevet – az illegalitásba kényszerülteknek pedig akaratán kívül is nagy örömet.Gestetner 1854-ben született Csornán,…..
Néha egy találmány sikere egyetlen alkatrészen múlik, és ennek megalkotása válik kulcsfontosságú innovációvá. Jó példa erre a forgókondenzátor, amelyet egy magyarnak, Korda Dezsőnek köszönhetnek a rádióhallgatók...
Egy szovjet tank felrobbanó gránátja is szerepet kapott az első magyar részecskegyorsító kalandos történetében, és az is szokatlan, hogy egy tudós nyolc órán keresztül kuporogjon egy szűk odúban, hogy ellenőrizze kísérletét. Simonyi Károly életútjában a hadifogság mellett…..
Inno-anno Az analízisfejlesztő 2019.02.04 05:23:00
Ritkán fordul elő, hogy egy tudós élete egyik csúcsteljesítményét már a doktori disszertációjával eléri, és rögtön ismertté válik a neve. Winkler Lajosnak ez 1888-ban megadatott, és munkáját három esztendővel később, magántanárrá habilitálása alkalmából így méltatta mestere, Than Károly professzor:…..
Inno-anno A gépek rendszerezője 2019.01.03 05:22:00
A feltalálókra általában találmányaik okán emlékezik az utókor, de Pattantyús-Ábrahám Géza esetében nem ez a helyzet. Jóllehet neki is voltak technikai újításai és szabadalmai, legnagyobb erénye az a folyamatos és önzetlen erőfeszítés volt, amivel a magyar mérnökképzést felvirágoztatta. 1956-ban,…..
Inno-anno A kávé szerelmese 2018.12.05 05:21:00
A kávé előtt az „olasz” jelző általában minőséget jelent, és nagyon sokat tett ezért egy magyar származású feltaláló-vállalkozó, Illy Ferenc. Ismerős lehet a név, mert cége, az Illycaffè máig alapítója vezetéknevét használja a logójában. De az Illy kávé nemcsak azért él minőségi italként a…..
A Desdemona kora egyik legnépszerűbb vízi járműve volt: tetővel épített evezős fa­bárka, orrtőkéje a nagybőgő nyakára emlékeztető, csiga alakú díszben végződött – erről kapta a bőgőshajó nevet. Hossza 17 méter lehetett, oldalán a Habsburgok fekete-sárga csíkjaival, kapitánya pedig a legnagyobb…..
A tudománytörténetben előfordul, hogy valaki nem önálló találmánnyal alkot maradandót, hanem egy létező vívmányt fejleszt tovább jelentős módon. Így történt ez Rybár István esetében az Eötvös-ingával...
A fosszilis erőművek jellemzően úgy működnek, hogy a fűtőanyagok elégetésével vizet melegítenek és gőzt állítanak elő, a gőz turbinákat hajt meg, azok pedig az áramot szolgáltató generátorokat. Az első ilyen erőművek tervezésekor a legnagyobb fejtörést az okozta, hogy a…..