Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Innotéka

145 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző századforduló táján jószerével a világ minden iskolájában használtak palatáblát. A papír még nagyon drága volt, és sok helyütt egyáltalán nem volt hozzáférhető, így – bár a papírfüzetek már a 19. században megjelentek – azokat a kisiskolások nem használták. Papírfüzetbe a nagyobb diákok…..
Inno-anno A biztonsági kalaptű 2024.02.02 05:15:00
A kalap a 19-20. század fordulóján még elmaradhatatlan darabja volt a városi jómódú nők ruhatárának. Míg ma a nők – közülük se túl sokan – csupán különleges alkalomkor viselnek kalapot, addig az 1900-as években az elegáns hölgyek számára szinte elképzelhetetlen volt, hogy kalap nélkül lépjenek ki…..
A 19. századi Pesten és Budán, a reformkorban, majd a kiegyezés után beindult városiasodás és ipari fellendülés idején egyre nagyobb gondot okozott a szemétszállítás, illetve az utcák tisztán tartása. Csakhogy egészen a század végéig nem létezett a főváros által irányított és finanszírozott egységes…..
Inno-anno Egykezes telefonregiszter 2023.10.27 04:56:00
Jóllehet a 20. század jelentős részében, különösen a szocializmusban, sokaknak egy emberöltőt – de átlagosan tizenöt évet biztosan – kellett várniuk, mire telefonhoz jutottak, a század közepére a közületek titkárnőinek és telefonos kisasszonyainak már olyan sok telefonszámot kellett kezelniük, hogy…..
Innotéka 2023.10.27 19:36:05
@_kolléga_: Akkor – mondhatjuk – pontosak voltunk. :)
A magyarországi kávéházi kultúra a múlt század elején élte virágkorát. Kosztolányi Dezső A Hét című hetilapban „kávévárosnak” nevezte Budapestet. Mint írja, egy amerikai férfival találkozott, akinek elsőként a kávézás jutott eszébe a magyar fővárosról. „Miért is nem merjük hangsúlyozni a kávéházi…..
A 19. század végén szinte minden európai fővárosban meg­jelentek a villamosok, amelyek hamarosan a városi tömegköz­lekedés megkerülhetetlen eszközei lettek. Az öröm azonban nem volt osztatlan. Ahogy minden új dologtól, úgy a villamosoktól is sokan tartottak, hiszen korábban nem szokhattak hozzá,…..
Innotéka 2023.09.04 11:20:33
@Androsz: Köszönjük hozzászólását! :)
Inno-anno A magyar racsni 2023.07.28 04:45:00
Ma már a kerékpárok szinte elengedhetetlen része a szabadonfutó racsni, vagyis olyan kilincsmű, amely egy tárcsa és a tengely között csak egyirányú nyomatékkapcsolatot biztosít, míg a másik irányba e kapcsolat megszakad, és a két alkatrész forgása függetleníthető egymástól. Ez biciklire alkalmazva…..
 Ha azt hinnénk, hogy a feltalálás csak a mérnökök vagy netán az ipari-mezőgazdasági szakemberek kiváltsága, akkor nagyon té­vedünk. 1896-ban például Zich Ferenc színész nyújtott be szabadalmat a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatalhoz, mégpedig egy cserélhető „tetőzettel”, vagyis vászonnal ellátott…..
Inno-anno Többfunkciós asztal 2023.05.05 04:32:00
Nem mai probléma, hogy a kisebb lakásokban nem fér el minden bútor, amit a lakók használni szeretnének, és talán nem is engedhetik meg maguknak, hogy minden funkcióra külön bútort vásároljanak, ezért a különféle felhasználási módokat a tervezők igyekeznek egy használati tárgyban egyesíteni. Így…..
Inno-anno Csapkodó selyemszárnyak 2023.03.31 05:26:00
Szerte a világon voltak próbálkozások, és szabadalmakat is benyújtottak a legkülön­félébb repülő gépekről, amelyek között voltak egészen ígéretes szerkezetek és kissé bohókás találmányok is. Sok elméleti repülőgép a madarak szárnycsapásait próbálta utánozni, ezek közé tartozik a Vasdényey Géza…..
Inno-anno Ha túl hangos a zongora 2023.03.03 09:55:00
Aki hangszeren tanul játszani, és még inkább az, akinek szerencsétlenségére egy zongorázni tanuló lakik a szomszédságában, pontosan tudja, milyen kellemetlen lehet, ha folyamatosan hallgatnia kell a nem feltétlenül csodaszép muzsikát. Erre a problémára már több mint száz évvel ezelőtt is keresték…..
A címben korabeli írásmóddal megjelölt találmányt 1896. március 23-án jelentette be dr. Kröczer László tokaji orvos a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatalnak. Az eszköz félautomatikusan kötözte össze a nemesítendő szőlővesszőt az oltvánnyal, így azok stabilan illeszkedtek egymáshoz...
Inno-anno blogunkon eddig számos magyar innovációt és innovátort mutattunk be az elmúlt év­száza­dok tech­nika- és tudománytörténetéből. E bejegyzéstől blogunk valamelyest átalakul. Továbbra is az innováció­történet marad a fókuszban, ám a legérdekesebb magyar szabadalmak közül válo­ga­tunk majd.…..
A műszaki tudományokban általános, hogy az empirikus ismeretek akár évtizedekkel is megelőzhetik a terület elméleti megalapozását. Minthogy sok technológiai probléma szinte azonnali megoldást kínál, a mérnökök először tapasztalati alapon igyekeztek működőképes módszert találni a feladatok…..
Rovatunkban gyakran olyan magyarokról kell megemlékeznünk, akik, bár újító tehetségük okán kiemelkedtek a tömegből, tehetségüket csak külföldre emigrálva tudták kiteljesíteni, vagy magyarországi kivételes pályafutásuk dacára is külföldre kellett menekül­niük, például származásuk miatt. Ezért is…..
A fizikatanításban elengedhetetlenek a tan­órákon bemutatott kísérletek, hiszen a tudományág sokszor a köznapitól eltérő, jelentős absztrakciót feltételező gondolkodást igényel a diákoktól. Ennek képességét ugyanúgy el kell sajátítani, mint az írás-olvasást, és ha a tanulók láthatják a fizikai…..
Innotéka 2022.09.30 20:26:49
@gigabursch: Köszönjük, örülünk.
Charles Simonyi (születési nevén: Simonyi Károly) neve már évtizedekkel ezelőtt is ismerősen csenghetett a természet- és műszaki tudományok iránt érdeklődőknek, hiszen azonos nevű édesapja (rovatunkban már róla is írtunk) a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar fizikusa volt; közreműködött Bay…..
Innotéka 2022.09.05 16:37:32
@gigabursch: Valóban :) Id. Simonyi Károlyról szóló cikkünk: inno-anno.blog.hu/2019/03/04/aki_eloszor_hasitott_itthon_atommagot
A koronavírus-járvány éveiben megtanulhattuk, hogy mi­lyen kiemelkedő jelentősége van a gyógyszerek hatósági vizs­gá­la­tá­nak, hiszen csak így bizonyosodhatunk meg afelől, hogy valóban az az anyag van bennük, amit a gyártójuk állít, és való­ban az elvárásoknak megfelelően hatnak. Ma ezzel…..
Bánki Donát (1859–1922) korának egyik legnagyobb hatású és legsokoldalúbb gépészmérnöke volt. Számos nagy sikerű és egész iparágak fejlődését befolyásoló eszközt talált fel, illetve tökéletesített. Ezek közül talán a legismertebb a Csonka Jánossal kifejlesztett motor, illetve a szintén közösen…..
Minden egyéni versenysportban elért eredményeik alapján rangsorolják a versenyzőket. Ez az olyan sportágaknál, mint például az atlétika, ahol objektíven mérhető a teljesítmény, egyértelmű, ám egy szellemi sport esetén annál bajosabb...
Nap mint nap tapasztaljuk, hogy ha rosszak a fényviszonyok, akkor a telefonunk kamerája ezt automatikusan érzékeli, és megnöveli a záridőt, hogy elég fény jusson át az objektíven a fényérzékelő lapkára. A digitális fényképezőgépekben ezt a vezérlőelektronika végzi, és emiatt azt gondolhatnánk, hogy…..
Kevés mérnöknek adatik meg, hogy akár csak egy, a világot megváltoztató újítást alkosson. Goldmark Péter Károly azonban két olyan találmány sikerében is oroszlánrészt vállalt, amely generációk kulturális szokásaira volt alapvető hatással...
Hedy Lamarr élete a legkevésbé sem úgy indult, hogy bárkinek is eszébe juthatott volna, hogy olyan matematikai eljárásokat fog kidolgozni az adattovábbítási rádiófrekvenciák váltakozására, amelyek a második világháborúban segítik a szövetségesek torpedóit, hogy elkerüljék az ellenség zavarását,…..
Az elektronikai vívmányok mérnöki fejlesztése nem ment simán a szovjet blokkban, a központi irányítás és a politikai érdekek olykor komolyan akadályozták a munkát. Hogy mégis sikerült emlékezetes termékeket konstruálni, az néhány zseniális mérnök érdeme volt, például Klatsmányi Árpádé...
Nem egy magyar feltaláló életében előfordult, hogy a történelmi helyzet akadályozta meg a kiteljesedését. Dulovits Jenő esete különösen szomorú, mert a hatalom egy világszínvonalú csúcstechnikának vetett gáncsot...