Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zej

0 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három év külföld akár sok is lehet annak, aki szíve szerint maradt volna Magyarországon, de nem akart egész életében albérletben élni, szeretett volna egy kis anyagi alapot összeszedni magának. Csaba szociálpedagógus egy főleg autista gyerekeket tanító iskolában, ami nem lehet…..
zej 2013.05.16 11:51:43
@Jess G: Persze, hogy kiderül az IP címből, még a szolgáltató neve is.. pl ip-lookup.net/
feltéve ha nem használt anonim proxyt az illető.
Külföldön élve az ember vagy megpróbál minél gyorsabban beilleszkedni, vagy inkább magyarokkal van együtt, amennyit lehet. Mai szerzőnk, Lilla ilyen tapasztalatokat is szerzett, olyan ismerősökkel, akik nem járnak el szinte sehova, nem csinálnak semmit, belesüppedtek a mocsárba, ami…..
zej 2013.05.14 11:39:04
@Jess G: Ezért nem írok soha lakcímet a CV-be. Se azt, hogy mennyi idős vagyok, se pedig azt, hogy vannak gyerekeim. Sajnos ezek alapján szűr sok HR-s.
zej 2013.05.14 12:01:01
@Jess G: De ezeket el lehet mondani az interjún is, de akkor már ott vagy, behívtak, eltudod mondani, hogy nem ott van a lakhelyed, de megtudod oldani. Vagy van gyerek de nem gond, mert pl a nagyszülők is veletek élnek.
Nekem sem volt Pesti lakhelyem, mikor itt kerestem munkát, (150 km laktam) de megtudtam oldani, hogy ha felvesznek akkor hol lakom az első hetekben. De ha beleírom a CV-be a vidéki lakcímem akkor a CV-m megy a B jelű iktatóba.
zej 2013.05.14 12:34:33
@hagyma: same to you

Tegnapi peca eredmény?
Bevallom, örömmel olvastam a mai történetet, mert kicsit más szemszögből mutatja be Magyarországot – kicsit talán másképp láttatva a mindennapokat. Írója, Móni, angol férjével 36 év után költözött vissza Magyarországra, és bár akad, ami nem tetszik neki, most mégis…..
zej 2013.05.13 09:11:13
@hagyma: Dehogynem adtak útlevelet. Nagynéném félévre ment 69-70-ben az USA-ba a nagybácsijához, aki a háború előtt hagyta el az országot. Miután onnan haza jött, félévre Moszkvába ment tanulni. Szóval lehetett menni akkor is.
Esküszöm, nem direkt terveztem így, de ma ismét egy amerikai történet következik, méghozzá egyenesen Chicagóból, ahová Domonkos némi bécsi kitérővel jutott el. Mint kiderül, noha az a legsimább megoldás, ehhez még megnősülnie sem kellett. Ami persze csak vicc, de az biztos,…..
zej 2013.05.10 13:06:04
@Kovermadar: Az sem magyar! Szovjet találmány, ott jelent meg először, a magyarok csak "tökéletesítették"!
Kevés nehezebb helyzet akad annál az ember életében, mint ha öt év után kényszerből el kell hagynia azt az országot, ahol már berendezkedett és otthon érzi magát. Így járt mai szerzőnk, Zsófi is, aki a jelek szerint egyre csökkenő reménnyel próbálja a diákvízumát…..
zej 2013.05.08 19:12:43
@telkoe: Igazad van, de más nyelvet (kivétel orosz) soha nem tanultam. A nagyobbik fiam is jól beszél angolul, így neki sem lenne probléma angol nyelvterületen elkezdeni a középiskolát.
Azért mint IT-s az anyagiakra most még nem panaszkodhatom, nem kimondottan az anyagiak miatt fogok elindulni. Ahhoz, hogy egy amerikai cég elintézze a papírjaimat nekem is tennem kell, érdekesnek kell, hogy legyek szakmailag nekik. Majd kiderül, hogy sikerül e a magam számára meghatározott határidőig kiköltözni. Ha nem sikerül akkor majd elgondolkozom, hogy hogyan tovább.
zej 2013.05.08 19:50:59
@telkoe: Mert az EU-n belüli költözés csak a problémák elodázása. Most sokkal jobb Angliában, Németországban, Svédországban vagy a hollandoknál, de meddig lesz az? Nem hiszek az Unióban, bocs. Még túl fiatal az EU, még össze is omolhat bármikor. Persze nem kizárt, hogy a B terv az unión belül lesz, de ezzel még most nem foglalkozom.
zej 2013.05.08 20:09:42
@telkoe: Pont ők tartják az uniót, és ők is irányítják, viszont egyre több ország húzza lefelé őket is, meddig bírják finanszírozni a gyengébb országokat?
Pedig egyszerű, nem szeretem az uniót, ennyi.
A tengeren túl nem csak az USA lehetne. Csak megjegyzem, hogy a diplomám államilag keresett diploma Új Zélandon is, akár itthonról lehetne intézni a letelepedési engedélyt is. Az Új Zélandi kormány honlapján, van egy lista, hogy melyik külföldi, főiskola diplomáját keresik és támogatják. De egyelőre tényleg az USA a cél.
Határátkelő Mi kell Angliához? 2013.05.05 06:53:00
Alázat, nyelvtudás és az ország szokásainak, írott és íratlan törvényeinek betartása hiányában szinte előre jósolható a kudarc – írja Gábor két és fél év tapasztalat után. Egy étteremben kezdte, mert valahol el kell kezdeni, azóta vezető fejlesztő egy webdesign cégnél.…..
zej 2013.05.05 18:58:13
@hagyma: Ha már a nettónál tartunk. Az amerikai álláshirdetésekben a nettó vagy bruttó bér van általában megjelölve? Vagy ott a munkáltató nem von le semmit a bérből, hanem mindent a munkavállalónak kell bevallani befizetni az állam felé?
zej 2013.05.05 19:19:56
@hagyma: Kösz, akkor kb mint itthon.
Nagyon jó érzésekkel osztom meg Hajni írását, mert jó olyan történeteket olvasni, melyek a nehézségek ellenére is jól végződnek és melyekből süt az, hogy a szerzője a mindenki életében adódó problémák ellenére elégedett a sorsával. Hajni (mint írja is) nem lett gazdag,…..
zej 2013.04.27 09:46:59
@házelőtthinta: Nekem a hobbim és a munkám megegyezik és ezért még munkáltatóm szépen is fizet. Viszont a munkaadóm által rám költött összegnek csak a felét látom a számlámon fizetéskor, a többi megy az államhoz. A megsarcolt fizetésemből vásárolt élelmiszerekért a boltban hagyott pénz több mint negyede szintén az államhoz vándorol. Én dolgozom az állam meg elveszi és megy a közösbe. Na ebből lett elegem, ezért gondolom azt, hogy máshol kell szerencsét próbálni. Nem akarok gazdag lenni, csak szépen és nyugodtan élni, úgy hogy a munkámért kapott fizetés nagyobbik hányada ez enyém legyen, és ne államé.
zej 2013.04.27 09:48:08
@Evain: Hol éltek?
Sokan sokszor hajlamosak csak a sikertörténeteket meghallani a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig jócskán akadnak árnyoldalak is. A mai posztból kiderül, a londoni munkavállalás is jócskán szolgálhat nehéz pillanatokkal, legyen szó a munkáról, a magánéletről (bérelt…..
zej 2013.04.19 13:44:08
@Eiknarf: Soha nem tanultam németül, a nagyobbik fiam angol nyelvi versenyekre jár, most 7.-es, ha a család is jön utánam valamikor akkor neki is könnyebb lesz beilleszkedni egy angol nyelvi környezetben.
Anglia szép és gazdag ország, de sokat esik az eső, és mindenki oda megy. Nekem már túl sok ott a magyar, lassan ki fogják tenni a megtelt táblát.
Három országban gondolkoztam eredetileg: Ausztrália, Új Zéland, USA, család megszavazta az USA-t miután kiderül, hogy Ausztráliához 42 évesen idős vagyok. Új Zéland fogadna, mert a diplomám (főiskolám) fent van a keresett európai iskolák listáján.

Sajnos nem tudok hinni az EU-ban.

Ha már elindulok akkor az legyen kellően nagy változás.

Ja, családi hagyomány. Nagymamám öccse is az USA ment a II. világháború alatt,
zej 2013.04.19 14:00:22
@Eiknarf: Ez a mész és dolgozol vonz sok embert az EU-n belül, aminek az eredmény a mai poszt is.

Az USA-ban magadról kell gondoskodni, ez így van, más szemlélet. Gondolnod kell magadra, ha nem akarsz több ezer dollárt fizetni egy orvosi kezelésért. Viszont nem fizetted a szomszéd orvosi ellátását.
Ha nem sikerül akkor se lesz tragédia, akkor is volt egy célom amiért újra megtanultam angolul. (Ja, és legalább nem kell lemondanom a túró rudiról)
zej 2013.04.19 14:46:13
@hagyma: De Te egyedül mentél, nem rángattad magaddal a gyereket. Ha jól emlékszem te vágytál már 17 éves korod óta az USA-ba. Te Amerikai akartál lenni, a posztoló meg nem akar Angliai lenni. Elég nagy különbség.
Az amerikai egészségügyről sokan gondolják azt, hogy ismerik (leginkább talán a rengeteg kórházsorozat miatt), ám a valóság kissé talán más, mint amilyennek elképzeljük. A rendszer finoman szólva is kissé ellentmondásosnak tűnik, legalábbis innen, a távolból. Hogy milyen…..
zej 2013.04.18 16:24:58
@hagyma: Azért annyira nem túlzás, csak kicsit. Rokonom állampolgár volt, jó helyen dolgozott mint mérnök, volt biztosítása. Beteg lett, bekerült egy bizonyos kórházba ahol viszont nem tudták megmenteni az életét. A felesége szerint ha jobb biztosítása lett volna akkor jobb kórházba kerül ahol lehet megtudták volna menteni. Biztos, hogy nem mindegy milyen a biztosításod, mennyit tudsz erre havonta költeni. Ellentétben Magyarországgal, ahol mindegy mennyit fizetsz be havonta akkor is ugyan abba a kórházba kerülsz mintha nem is fizettél volna egy fillért sem.
zej 2013.04.18 16:51:08
@hagyma: Nem az orvosnál tudja jobban, az orvosok mindent megtettek ami a biztosítás engedett, és ezt meg is mondták nekik.
Persze megtesznek mindent a hajlékatlanért is. De jobb biztosítás valószínű egyenlő jobb, drágább gyógyszer és jobb kórház.
zej 2013.04.18 17:14:20
@hagyma: Rákkal került kórházba, az orvos (vagy kórház) megmondta hogy max milyen gyógyszert és kezelést alkalmazhat amit a biztosító fizet.
De nyilván amit lehet megtesznek az orvosok, aztán megpróbálják az árát behajtani a betegen vagy a családon, vagy a biztosítón.
A blog indulása óta már sokszor elmondtam, hogy szeretnék mindenféle véleménynek helyet adni, így azoknak is, akik a maradás, vagy (mint ebben az esetben) a hazaköltözés mellett érvelnek. Finoman szólva is túlzás lenne azt állítani, hogy Nyba írásának minden részével…..
zej 2013.04.15 20:35:41
@hagyma: Még itthon van az ismerős, vagy már újból nekivágott a nagyvilágnak? Sokan jönnek haza, aztán fél-egy év múlva már látják, hogy jobb volt máshol mint Magyarországon.
Az Egyesült Államok az utóbbi évszázadban szinte folyamatosan az ígéret földje volt emberek millióinak, és ma is az, csak ma jóval nehezebb letelepedni ott, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. A lehetőségekről és a szabályokról Sándor írt részletes és érdekes…..
zej 2013.04.03 21:35:31
@kalandortexasi: Kösz a választ. Látom nem lesz egyszerű a dolgom, ha az USA-ban szeretnék dolgozni és hosszabb távon élni. H1B vízummal nem csak 2x3 évet lehet az USA-ban tartózkodni?
zej 2013.04.03 22:26:29
@kalandortexasi: Kösz. Ezek szerint ha sikerül kijutni, van hol lakni, megvannak a szükséges papírok a mindennapi élethez, akkor amilyen gyorsan csak lehet be kell nyújtani a zöldkártya igény.
zej 2013.04.03 22:53:42
@kalandortexasi: Kösz. Megfogom nézni. Igazából preferált állam van, de ez nincs kőbe vésve, ahogy alakul.
Külföldre költözni még akkor is macerás lehet, ha a létező legtöbb segítséget kapjuk meg régi-új munkahelyünktől. Az ügyintézés, lakáskeresés ebben az esetben is sokáig eltarthat – derül ki egyebek mellett ez is Gergely Egyesült Államokból érkezett írásából. (A kép…..
zej 2013.02.18 16:01:47
@WildBear: És? Nem szabad átszámolni az árakat! Vagy ha az árakt átszámolod akkor a fizetést is.
zej 2013.02.18 16:19:28
@WildBear: Álláshirdetések alapján egy IT-s évi 80000$ felett keres, ha már van 10 év gyakorlata. Ez kb havi nettó 5900$. Ebből 3900$ azt hiszem vállalható.
zej 2013.02.18 19:03:56
@fordulo_bogyo: @blackhair-lady:
Kösz a válaszokat!
@fordulo_bogyo: "Itt felenk" merre van?