Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aktív Gitár

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Gibson cég SG modellje, mely több különböző szériában is képviselteti magát a piacon, rendkívül kelendő és népszerű a rockzenészek körében. Jöjjön hát tíz gitáros, akik csak és kizárólag vagy csak alkalmanként, de használják ezt a hangszert...
Itthagyta a földi létet a zeneipar egyik legendás háttérarca, innovátora, Jim Dunlop. A Dunlop pengetők kitalálója, akinek a több, mint fél évszázados múltra visszatekintő cége által készült a manapság már szinte nélkülözhetetlen Cry Baby wah-wah pedál is, február 6-án…..
Kevés annyira ellentmondásos, a legtöbb kritikát és meghökkenést kiváltó ember van a magyar audio „ipar” palettáján, mint Godina István. Kíméletlen szókimondásával, indulataival, egyszersmind precizitásával, szakmai hátterével mindig is nagyon megosztotta az őt személyesen ismerőket. Én magam a…..
Közel öt évtizedes karrier, világszerte 70 millió eladott lemez, időtlen klasszikus dalok egész sora - A Heavy Metal Keresztapjai. Ezt köszönhetjük a Black Sabbath-nak. Ebből a hosszú történetből szemezgetett ki a Loudwire 20 olyan apró érdekességet, melyről talán nem mindenki…..
A mai poszt nem egy "hogyan építsünk űrhajót gyufaszálakból" mélységű írás, de garantáltan tartalmaz hasznos információkat egy elsőre egyszerűnek tűnő szerelési munkával kapcsolatban. Tegnap Norbert kollégánk, aki egyébként a Houdinis gitárosa, kétségbeesett kérést…..
Aktív Gitár 2013.02.07 05:32:47
@horrorpornó bábszínház:

Az SG az egyik legnépszerűbb Gibson, 1961 óta folyamatosan a kínálatban van és több mint 30 féle változata létezett. Gyakorlatilag annyiban különbözik szerkezetileg egy Les Paul-tól, hogy vékonyabb a test és nincs juhar fedlap, bár ez utóbbi a Les Paul jó néhány változatán is hiányzik.
Szóval mitől lenne fos hangja, hmm? Ugyanazok a pickupok, ugyanaz a híd, ugyanaz a fa, a konstrukció... attól a pár mm hiányzó rétegtől? Na ne röhögtess.
Angus Young, Tony Iommy, Frank Zappa, Pete Townshend, Dereck Trucks, Mick Box, stb.
Ők persze nem értettek hozzá, ezért azon a fos hangú gitáron játszottak, mi?

Az megint nem igaz, hogy a Gibson alapelveivel ellentétes lenne a csavarozott nyak. Ez leginkább egy olyan hagyomány, amit mondjuk miattad és a hozzád hasonlók miatt tartanak fenn... :)

Jópár csavarozott nyakú Gibson létezett: Sonex-180, Marauder, Invader, S-1 L6-S Midnight Special, Challenger , Corvus...
Nekem van egy Les Paul Studio Lite M-3 meg egy L6-S Midnight Special is és mindkettő igen jó gitár, csak más karakter.

Minek egy hevedertartó csavarral hangszerészhez menni, ha meg tudták oldani?
Aktív Gitár 2013.02.07 16:46:00
@Mr. Furdancs: Lehet, nem mondtam, hogy nem működhet a körömlakk, mondjuk én nem használom.
A fogpiszkáló/gyufa szerintem se a legjobb megoldás (bár fali tiplizésnél már használtam, igaz, akkor hirtelen szükségmegoldásként gyakorlatilag körbe kibéleltem vele a lukat).
Gitárnál általában az eredeti fához hasonlóból vágok vékony szilánkot.
De a profi megoldás az,hogy felfúrni egy olyan közeli méretre, amilyen fa stiftet lehet kapni, azt beleragasztani, majd újrafúrni a lukat.

@shred: @borzash:

Tudjátok, mikor csak gitároztam, én is tele voltam ilyen babonákkal. Amióta hangszerészinasként dolgozom és tanulom a szakmát, próbálok a blogomon utánajárni az ilyesminek és kideríteni, mi a helyzet valójában és megosztani.
Volt SG-m is és a javítási munkák során számtalan hangszer megfordult a kezemben, hetenet 2-3 újabb legalább. Azt is látom, hogy a gitárosok tényleg eléggé ilyen babonás népség és rengeteg berögzült hiedelem, közhely terjedt el köztük, az egyenes nyaktól az elhangolódó tremolón át a csavarozott kontra ragasztott nyak jó vagy rossz hatásáig.

Azzal nem akarok vitatkozni, hogy valakinek tetszik-e egy adott hangszer hangja, mert ízlés dolga. Legfeljebb azt kérdezném meg, hogy melyik SG-ről beszél?
Arról, amiben a P.A.F. pickupok vannak, vagy amelyikben a P-90, vagy a 498T/490R? Mert ezek mind eltérő karakterűek. :)

"Kraftosabb, mivel kétszer olyan nehéz". Na, megint egy vitás kérdés.
Melyik LP kétszer olyan nehéz? Egy Norlin-féle, ami 5 kg körül is lehet, vagy egy LP Studio Lite, ami 3.4? Szóval kicsit túl általános, A súly van valami hatással a hangra, de jó néhány más sokkal jellemzőbb tényező van ennél, ami jobban befolyásolja...
Aktív Gitár 2013.04.05 10:03:29
@58múltam: Ebben az esetben gyors barkácsmegoldásként a körömlakk vagy pillanatragasztó használható jobban szerintem.
A faragasztónál, epoxinál hosszabb a száradási idő és igazából fölösleges is, mert továbbra is barkácsmegoldás marad... én nem bíznék benne hosszabb távon.
Bizonyára minden szülő találkozott már a játék gitár fogalmával. Az egyszerűbb, mezei kivitel egy darab műanyag testből és néhány botrányos hangú húrból áll. A "Guitar Heroes" jelenségének berobbanásával aztán megjelentek a billentyűs-gombos gitár szerűségek, amelyek…..
Aktív Gitár 2013.01.22 17:06:01
@Bohusek: Igen, van egy ilyenem, kíváncsiságból megvettem.
Nekem még felnőttként se áll kézre igazán és nagyon fülsértő hangja van. De lehet, hogy elszórakozna vele egy darabig... :)
Poénnak jó, de itthon nagyon drágán láttam, Amazonról talán 5 dolláros áron kapható.
Nem engedett fel kézi poggyászként egy gépe fedélzetére a Delta amerikai légitársaság egy értékes gitárt, amely azután szállítóinak hanyagsága miatt összetört. A 10 ezer dollár értékű, 1965-ben készült Gibson gitár tulajdonosa hiába bizonygatta a buffalói…..
Aktív Gitár 2013.01.13 10:33:28
@Kov: A gazdasági totálkár erős túlzás egy esztétikai sérülés miatt. A gitár zenei funkcióit, játékkomfortját, hangját egyáltalán nem érte sérülés a lakk repedésével.
Kétségtelen, hogy az ilyen lakkozások szép javítása elég problémás és drága, de kb. olyan a magyarázkodásod, mintha egy balesetben lepattogzott fényezés miatt gazdasági totálkárosnak mondanál egy autót.
Elismerem, hogy szubjektív eszmei értékben a gitárt nagyobb sérülés érhette és hogy számodra ez megrázó volt, de mint HANGSZERT, nem befolyásolta a működését és amit tettél, az tipikus magyar "meoldjuk okosba'" ügyeskedés volt, nagyon enyhén fogalmazva.
A lakk megrepedése nem a gitár összetörését jelenti és az Epiphone nem Gibson, a túlszámlázás meg csalás, ennyi.
Akkor is, ha amúgy a légitársaságok is szemetek és nem igazán szeretnek kártérítést fizetni.
Amúgy meg gitárt nem adunk fel sima tokban, hanem megfelelő repülőstokban, ez alap.
Gitáros, zenekarvezető, elismert bluesgitár-oktató és megannyi kurzus vezetője, ma pedig már avatott dalszerző is: a legendás zenész Tóth János Rudolf szinte nem hitt a fülének, amikor Benkő Zsolt legújabb formációjának lemezét hallgatta Mikor találkoztál Garda Zsuzsival és…..
Aktív Gitár 2012.05.17 03:39:13
@Hencida6710: Én megnéztem a videóját és igen gyors keze van :) Sőt, fel meg is osztottam az oldalamon.

Egyébként szerintem az alap félreértés abból származott, hogy Pyra az Index blogketrecében írtakra reagált, nem a cíkk tényleges bevezetőjére.
Csak azt nem árt tudni, hogy a blogketrecbe az Indexes szerkesztők válogatják a témát, és ők írnak hozzá egy rövid mondatnyi előzetest, sokszor elég trehányul vagy éppen szenzációhajhász módon, hogy minél több kattintást hozzon.