Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szepipiktor

4 bejegyzést írt és 2546 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ajánlom Sz.D.-nek A Frigyládáról, talán köszönhetően Spielberg Indiana Jones sorozatának, még azok is hallottak, akik nem forgatják naponta a Bibliát. A Szövetség Ládája az a doboz volt, melyet Mózes Isten parancsára készített a két kőtábla tárolására és ami előbb a sivatagi, szintén Mózes által…..
Hazánkban kultusza van a szinkronnak, ami egyfelől áldás, hiszen olyan pluszt kapunk a filmektől, amit sokszor nagyságrendekkel emeli egy film színvonalát, másrészről már ismert tény, hogy a nyugati országokban sok esetben szándékosan nem készítenek szinkront, ezzel segítve a nyelvtanulást – nem is…..
szepipiktor 2019.08.26 23:15:53
Ez a szinkron dolog hazánkban egy elég húzós téma!
Vannak ugye a trendi szinkron-trollok, akik számára CSAK eredetiben jó egy film/sorozat, minden szinkron rossz! Nekik még egy svéd, francia vagy olasz film is kizárólag "eredetiben", angolul felel meg.
Aztán ott van az újraszinkronizálás problémája, a többség nem fogja fel, hogy a szinkron is jogdíjas, és a mai csatornák nem a régi kópiát veszik meg, hanem az eredetit, majd a saját gyorstalpaló munkatársakkal készítenek új szinkronokat. Ezek többsége valóban elfogadhatatlan, de nem a fordítás maga a hibás, hanem eltűnt a művészet a szinkronból!
A szinkron valójában egy műfordítás, vissza kell adnia az eredeti hangulatot, mondanivalót és ráadásul a magyar nyelv szerinti stílust kell használnia. És plusz hiteles színészeknek kell(ene) megoldani a feladatokat.
Régen erre valóban a legjobbak kerültek felkérésre, ma nem.
A szinkron fordítása is borzalmas, de nem azért, amiért a trollok a kritikájukat megfogalmazzák (hogy angolul más van...), hanem mert a fordító nincs is tisztában azzal a szövegkörnyezettel, amit fordít. Mint egy google-fordítás... Sorozatoknál részek közben váltanak tegezésről magázásra, nem ismerik a szakszavakat (például katonai, rendőri rangjelzéseket), és ami a legrosszabb, nem ismerik a magyar szlenget! Hogy mást mond egy amerikai és mást egy magyar, azaz nem jó a szó szerinti fordítás.
.
De írok egy konkrét példát:
A Rózsaszín párduc filmek eredeti Márkus és Gálvölgyi szinkronja után az új szinkront Szombathy Gyula jegyzi. De nem csak az "idegen" hang borzalmas, hanem az eredeti klasszikus szófordulatokat sem használták (használhatták), így döbbenetes szemét szinkronja lett a régi filmeknek.
Ja és egy másik: Mel Gibson-féle Hamlet nem lett szinkronizálva, csak feliratos.
De az Arany János műfordítása!
Egy társasházban ha hétvége akkor tuti, hogy valamelyik szomszéd elkapja a fúróját és nekiesik a közös falnak vagy éppen a fürdőszobában áll neki leverni a csempét. Túlélési tippek következnek!..
szepipiktor 2019.08.26 18:36:23
@CCnick: Pontosan.
Érezhető a szarkazmus a posztertől, de azért a leírtak, sőt maga a felvetés is full magyar!
Ha más akar valamit, dögöljön meg, ha én akarok, akkor meg mindenki viselje el.
Minden önkormányzat, minden társasház előírja a pihenőidőket, a hangos munkák legális időszakait.
Itt a hegyen is alap, hogy a fűnyírás szombat 18:00-ig. Vasárnap kuss.
Tehát a túlélés alapja, hogy a szomszéd ezt az időszakot betartja-e!?
Ha igen, akkor el kell viselni.
Annyira nem törekszünk Magyarországon az objektivitásra és a helyzetek elfogultság nélküli megítélésére, hogy amit a pszichológusok kognitív torzításoknak („cognitive bias”-nak) neveznek, annak még nincs is a köznyelvünkben eléggé érthető megnevezése. Legalább 24 ilyen „énvédő mechanizumusról” tud a…..
szepipiktor 2019.08.26 10:18:58
@Zoltán Rádi:
Gyakorlatilag csak a posztra akartam reagálni, de beleolvastam az épületes párbeszédetekbe és ez feltűnt:
"A demokrácia alap, azt nem szabad megkérdőjelezni. Lehet, hogy te szeretnéd, hogy orbánok meg Gyurcsányok basáskodjanak feletted, de a többség nem."
.
Tudod, barátom, napjainkban pont az működik, hogy a világon egyre több helyen inkább a "orbáni" meg a "gyurcsányi" diktatúrát választják a egyre erősödő szélsőbalos, bolsevik alapú aktivistamozgalmak ellenében.
Vagy szerinted az a módi, amit itthon az lmp vagy a momentum képvisel, az a demokrácia?
Az emberek mindig döntési helyzetbe kerülnek, napjainkban a már ismert aljadék bolsevizmus és bármi más a döntési helyzet.
Ha megfigyeled, a diktatúrák jelentős része gazdasági, hatalmi alapú, jellemzően korrupció-rugójú, míg a másik része az ideológiai!
A mostani orbáni, putyini, erdogáni mind gazdasági alapú.
Az ellenük harcoló(!!!) aktivizmus meg ideológiai.
A történelem során a legtöbb áldozatot az ideológiai diktatúrák eredményezték, és ugye a bolsevik, kommunista vonal is rendre demokratának hazudta magát.
A mai "ellenzéki" média ugye konkrétan a 60-as, 70-es évek pártpropagandáját idézi,az atv fullra járatja a politikai hazudozást, az index fullra járatja az aktivista mozgalmak hazugságait. Napi trumpgyalázás, hazudozás a feminizmus, a szexizmus, a környezetvédelem kapcsán.
Nem érdekes, hogy az amazonas-i tüzek kapcsán kizárólag Brazíliát gyalázza az index? A többi országot nem. Hiszen a brazil elnök jobboldali, antibalos, antiaktivista. És az megoldások rendre beavatkozás alapúak, azaz egy független állam külső irányítása a cél, ideológiai alapokon.
Szóval ma már az alapkérdés: a kapitalizmus vagy a bolsevizmus...
Te menetelj a zászlójuk alatt, de a többség akaratát tartsd tiszteletbe!
Ha már a demokráciát emlegeted.
Akkor most kinek is kellemetlen a szingliség? Ti is hallottátok már a sirámot? Jaj, szegény mai fiatalok, annyi köztük a szingli! Jaj, mi lesz így! Mármint mi lesz kivel? A szinglikért aggódunk, vagy a társadalomért? Kihalni egyelőre biztos nem fogunk. Nem gond, ha nem lesz mindenkinek utóda.…..
szepipiktor 2019.08.26 09:14:35
"Bocs, de rohadt unalmas, hogy csak szép vagy! Nem vagy több az Instagram fotódnál!" – Mostanában rengeteg ilyen ítélkező cikkbe és megjegyzésbe futok bele a neten gyanútlanul szörfözgetve, de hallottam már hasonló lekicsinylő véleményeket jó párszor személyesen is… Ma már nemcsak a munkahelyi…..
szepipiktor 2019.08.25 11:31:14
Érdekes írás, számtalan furcsasággal.
Most ugye nem az okosság, a tanultság a legfontosabb, hanem hogy SZÉP! És ehhez párosítunk további pozitív tulajdonságokat, hogy kivédjük az előítéleteket.
Szerintem ez önmagában az előítélet igazolása, hiszen mi is az alap? Online ócska oldalak tartalma, majd azokon a noname kritikák...
Ne feledjük, akik az online térben élnek,azt tartják a fontosnak, hát nem igazán okosak!
Ráadásul a szépség relatív, míg a tudás objektív, a sorrendet kellene megfordítani.
Az okos nők lázadjanak, hogy ők szépek is!
De a szépeknek lázadni, hogy okosak is, miközben a szépség a női húspiac, a szépségipar, a bulvármédia eszköze csupán, na az elég ciki.
Jómagam számtalan nagyon okos nővel dolgozhattam már a 70-es és a 80-as években is, de hogy egyben szépek is voltak, pontosabban az én ízlésem szerint szépek voltak, csak másodlagos szempont volt.
Ha már a végigolvasás... A #metoo és a többi aktivista alapú szörnyűség felvetése is érdekes, hiszen szó sincs arról, hogy beismerné a szerző, ami most van, az az eredménye a káros globalizációs baromságnak. (hiszen most is mint szép nő oldaláról említi meg, miközben nők százezrei szenvednek a munkahelyeiken, de az ő sorsuk nem számít a mozgalmaknak, mert nem szépek... Nem kellene már a normális, valódi nőknek is összefogniuk, hogy a beteges szekták erőszakos tevékenysége rossz irányba viszi a dolgokat? Hogy nem a férfigyűlölet, a felsőbbrendűség állítása a jó út, hanem az evolúciós alap,hiszen a nő és a férfi kiegészítik egymást. Hogy nem a szépség az etalon a nők megítélésénél, hanem az érték, a belső, az intelligencia, a tisztesség. Melyek nem köthetők a szépséghez.
(Hogy az egészséges férfiaknak ezek számítanak és a külső csak a bónusz...)
De hol is harcol a szekta? Az interneten! Honnan építette fel a szerző a véleményét? Hát az ostoba internetes közösségi oldalakból.
És ez mindent megmagyaráz!
szepipiktor 2019.08.25 11:39:17
@Látens Inszinuáció:
Ne keresd!
A szép nők a média és kommunikáció szakon hemzsegnek és nem a mérnök, biológusképzésnél.
A szép nő élettere a média, a sajtó, az internet és még a multivilág. Karrier, pénz, villogás.
A szépség ott kell, hiszen azokon a területeken nem okosnak kell lenni.
.
De megkövetem a real területen tanuló nőket, mert ők az igazán szépek, mert az ő szépségük a sajátjuk és nem eszközként gyártott külsőség.
"A hit látja a láthatatlant, elhiszi a hihetetlent, eléri a lehetetlent."   Ismered az érzést, mikor sétálsz az utcán, kiabálsz, segítségért kiáltasz, beszélsz a körülötted suhanó emberekhez, de senki nem figyel rád, mintha ott sem lennél? A szemükbe nézel, de átnéznek rajtad, hozzájuk akarsz…..
A nők párkapcsolati választásai, későbbi kapcsolatainak minősége sok kérdést felvet, így előbb-utóbb eljutunk a szülői mintákhoz. Az anyával való kapcsolat elsődlegességet élvez ennek boncolgatása közben, azonban méltatlanul kevés szó illeti az apákat, akiknek a legújabb kutatási eredmények alapján,…..
szepipiktor 2019.08.22 15:51:26
Kényes téma... Főleg ma, az Y generációs bloggerek tollából.
Hiszen mindez a klasszikus evolúció, a klasszikus egyedfejlődés része, és ugye ez van ma fullban megtagadva. Hogy elavult, idejétmúlt, és ugye a nemi szerepre sincs már szükség.
Valójában téves az az álláspont, hogy itt a bizalom lenne a lényeg (mármint az apa lánya kapcsolatban), nem erről van szó. Tehát ha a lány bízik az apjában, az nem érv arra, hogy majd felnőttként bízik a férfiakban. Ez baromság.
A lány az apában egy képet, a mintát lát.
És felnőttként ezt a modellt fogja előnyben részesíteni - ha ez a minta pozitív volt. És ezt a modellt fogja kerülni, elutasítani, ha az negatív volt.
Ha az apa egy részeges szemét volt, akkor a lány nem részesíti előnyben a iszákos férfiakat!
Ha a pozítiv mintához egy mackó társul, hát kedvelni fogja a mackos alkatú fickókat.
Ha az apja egy kiszolgálandó családfő volt, de dolgozott, m,indet megtett a családért, és a modell pozitív volt, akkor a lány gond nélkül besorol majd alárendelt feleségnek.
Ha a papa egy pipogya volt, és az anya volt a góré, akkor ő is egy alárendelt férfit fog választani.
.
De ez mind a klasszikus családmodell alapja, ahol van nő, van férfi, vannak nemi szerepek, vannak nemi alapú funkciók. Ma azonban a aktivista alapú szélsőbalos mozgalmak ezt tagadják, elutasítják, üldözik, és az a lány is negatív, elítélt részükről, aki pozitívan gondol az apjára. (nőként egy férfira, miközben a férfi ma üldözött szemétláda, a világ minden bajáért felelős, szóval a lány is egy áruló mocsok lesz.)
.
És mivel ezért a véleményemért kapok majd itt hideget-meleget, jelzem,két gyereket neveltem fel, egy lány és egy fiút és mindkettőnél tettenérhető mindaz, amit írtam. A lányom apakép szerint választott férjet, a fiam tőlem vette át a üzemmódokat, a viselkedési szabályokat...
HamPLÓ Villamosok és emberek 2019.08.20 02:06:00
Régen voltak már régi képek a blogban, utazzunk hát kicsit vissza a hetvenes évek második felébe Balt Korthals Altes felvételeivel! Ezúttal olyan fotókat válogattam össze, amelyeken nem csak a járművek és házak látszanak, hanem egy kicsit az emberek is. Elsőnek az örök klasszikus 65-ös villamost…..
A csótányokat nem lehet kipusztítani – állapítja meg egy tanulmány, amely a Scientific Reportsban jelent meg. Egyre ellenállóbbak, a rovarölő szerek nem hatnak rájuk. Az amerikai Purdue egyetem kutatói végeztek egy kísérletet egyik fajtájukkal, a Blatella Germanicával. A csótányok nagyon szaporák…..
  Még a 2017-es road tripre vettem ezt a kisbuszt, ami egy Chevy Express 1500, 2000-ben gyártották 5,7L V8 blokkal, és természetesen automata váltóval. Egy öreg jómódú nyugdíjas bácsi hirdette, egy menő helyen, tehát remélhető volt, hogy karban volt tartva. Ez így is volt, a tavalyi 13000km-t…..
A 60-as, 70-es, sőt még talán a 80-as években is nagyon fontos szerepet töltöttek be a gyerekek életében a különböző újságok, amelyekkel az iskolában vagy az újságárusoknál találkozhattunk.Ezek egy részét kötelező jelleggel kellett olvasnunk, másokra szüleink fizettek nekünk elő mert úgy gondolták…..
A Klán. Amikor arról beszélünk, hogy "a klán", sőt, "a Klán", akkor az nem valami MMORPG-klán, hanem, bizony, a fehér felsőbbrendűségi tudatot nyíltan hirdető, nyíltan rasszista Ku-Klux Klán. Az a Klán, amelyik az egyik legrégebbi "hate group", amelyet minden bizonnyal 1866-ban tavasszal,…..
Tényleg a szűklátókörűség diadala az erdőirtás? Bolond a brazil kormány?..
szepipiktor 2019.08.21 07:51:52
A több évtizedes probléma pontosan rávilágít egy kis halmaz diktatórikus jellegére.
Miről is van szó?
Van egy független ország, a világ 5. legnagyobb országa, több mint 200 millió állampolgárral. A területükön található az egyik(!) legnagyobb őserdő. De Brazíliának is joga van az élethez, a fejlődéshez, a gazdaságuk működtetéséhez, semmi törvénytelent nem tesznek, amikor az őserdő kincseit használják, kiaknázzák, ott utakat építenek stb.
Pontosan ugyanezt teszi a világ minden állama!
Ha elfogadjuk, hogy az őserdő meghatározó mennyiségű oxigént termel a világnak, akkor azt is el kell fogadni, hogy ennek megóvása maximum tárgyalásokkal lehet befolyásolni!
SEMMI MÁSSAL
Főleg nem idegenből, erőszakkal, fenyegetőzve, egy független állam ideológiai zsarolásával.
A méregzöldek gyakorlatilag azt várják el a braziloktól, hogy a világ érdekében korlátozzák államuk működését. Érdekes, hogy ugyanez a szekta és társai ezt nem várják el az afrikaiaktól, az ázsiaiaktól, azok fejlődjenek, szaporodjanak, szennyezhetnek. A brazilok meg legyenek az aktivisták gyarmata?
Brazília gazdasági nagyhatalom, feltételezem, hogy megfelelő szakembereik vannak a témában, képben vannak az erdőgazdálkodás területén, és mivel helybeliek, a sajátjukat gondozzák, jobban értenek hozzá, mint a "rózsadombi" bölcsészalapú aktivisták.
Mert ha a brazilokat támadjuk, korlátozni szeretnénk, akkor ezt ma minden állammal szemben meg kellene csinálni, mindenhol zajlik az erdőgazdálkodás, nálunk is van vágás és új telepítés. És akkor a világ minden állama ugyanúgy bűnös, mint a brazilok.
Az erdő reprodukálja magát, egyetlen kockázat mindenhol, hogy esetleges őshonos fajok ne pusztuljanak el.
Ez az írás tehát rávilágít az aktivisták jellemére!
Gyakorlatilag azért akarnak a világon mindenhol mindenkit korlátozni, hogy nekik és az őket fizetők élete legyen jó. Kizárólag magukra gondolnak, szélsőséges bolsevik jellegű, diktatórikus jelleggel.
Ha meg a világ - nem az aktivisták - úgy gondolják, hogy inkább ne termeljenek ott fát, ne építsenek utakat, azt a részt ne fejlesszék - meg kell állapodni velük és gazdaságilag kompenzálni őket.
De a környezetvédők soha nem akarnak kompenzálni, ők csak korlátoznának és az embert pusztítanák. Ja, magukat azért nem.
Na ez a fasizmus!
szepipiktor 2019.08.21 07:59:16
@dunántúli gyerek:
Amíg nem tudod a fasizmus és a nácizmus közötti különbséget, addig ne oktass itt senkit!
Fasizmus rengeteg helyen van ma is, a mi államunk is fasisztoid.
A nácizmus viszont a bolsevizmus megfelelője.
A 444 meg nem forrás semmire, az a szilyék, bedéék - ex-indexesek - bulvárprovokációs felülete egy zárt haveri körrel a háttérben. A riposzt szintje csupán.
A mai index bulváralapú genderfeminista, antikapitalista, keresztényellenes momentum hátterű stílusa is közelebb van a tárgyilagossághoz, mint a 444...
Ha szóba kerül Dánia tengerentúli terjeszkedése, az átlag ember számára az első ezredforduló táján Angliában véghezvitt kalandozások (vesd össze: a sziget kvázi elfoglalása), esetleg Grönland, Izland és a Feröer-szigetek  gyarmatosításának eseménnyel teli történetei ugranak be - teljesen jogosan,…..
Hát, amúgy meg lehet, hogy nem. De ne szaladjunk ennyire előre! Klasszikus szerepek egy változó világban Lerágott csont tudom, mégsem lehet eleget beszélni arról, hogy a folyamatosan modernizálódó világunkban még mindig a régi, klasszikus szerepeket igyekszünk ráhúzni egymásra. Mindezt pedig olyan…..
szepipiktor 2019.08.19 13:45:10
Lássuk be, a poszter hölgynek egy dologban van igaza: a mai, Y generációs, jellemzően aktivista hajlamú hölgyek többségénél el fog jönni az az időpont, amikor szeretne gyereket.
Minden másban valótlanságokat ír, hiszen egyoldalúan, feminista szemüvegen keresztül mondja el véleményét - a többségre is rávetítve azt.
Nem!
A nők - jellemző többsége - nem gyereket akarnak, hanem CSALÁDOT! És itt lényegtelen, hogy mikor, mert a fontos számukra, hogy megtalálják hozzá a FÉRFIT!
Nem megtermékenyítés céljából, hanem FÉRJNEK, APÁNAK, azaz hogy családdá váljon az életük.
Ennek a hatalmas halmaznak senki sem mondja meg, hogy hogyan, mikor és miért, egyszerűen az evolúciós folyamatokat élik meg, ahogy ezt teszik a világon mindenhol.
Lényegtelen, hogy egy nem mérhető mikroközösség, egy szekta erről mit gondol, a többség nem lesz feminista, nem petricsészéből fog szaporodni, nem fogják a férfiakat tenyészállatként tartani munkatáborokban.
Értem én, hogy ahogy anno sztálinék a folyókat akarták megfordítani, most a késői ideológiai utódjaik az evolúcióval próbálkoznak, de társadalmi problémák megoldásához nem elutasítani kell az élet alapjait, hanem olvasni, tapasztalni és utána korrigálni. Ma nem ez történik - szerencsére csak próbálkozás szintjén -, hanem a régi totálális elpusztítása a cél.
Ott kellene elkezdeni, hogy NEM UGATUNK BELE mások életébe!
Ez lenne a másság elfogadása és nem kizárólag a szivárványoszászló...
A 80-as években és korábban születettek még bizonyára emlékeznek arra, hogy nyugati autót sokszor csak magazinokban, filmekben láthattunk, vagy nyaralás alkalmával, amikor a Balaton melletti kempingek megteltek a holland, NSZK és osztrák turisták autóival. Megcsodáltuk, körbejártuk őket, megnéztük,…..
A Monty Python brit szürrealista komédiások társulása, kiknek hatása a humorban akkora volt, mint a Beatlesnek a zenében. Már 1969-től rendszeresen feltűntek a televízióban, majd filmeket is elkezdtek készíteni. A Monty Python és a Szent Grál 1975-os sikere után megalkották a Monty Python – Brian…..
szepipiktor 2019.08.16 17:59:45
@Konrad:
Bizony, bizony...
Not the Messiah (He's a Very Naughty Boy) 2010
John Du Prez vezényel.
Shannon Mercer - micsoda hangja van! - énekli Juditot.
A Royal Albert Hall-ban mutatták be, A BBC szimfonikusainak és kórusának közreműködésében.