Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rest69

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy anekdota szerint a szocializmus idején Rákosi Mátyás pártfőtitkár megbízta Illyés Gyulát és Kodály Zoltánt egy másik, „szocialista” himnusz szerzésével, amely szerinte a címerhez hasonlóan, változtatásra szorult. Kodály Zoltán megjegyzése erre annyi volt: „Minek új?…..
Énvezettem? Az e-book nem könyv 2011.05.22 14:30:00
Dvorak egyik legutóbbi bejegyzése sarkallt megint írásra. Az Amazon sajtóközleménye szerint ezen évtől több e-book-ot adnak el majd, mint tényleges, papír alapú könyvet. Ez az új elektronikus könyvolvasóknak (e-reader-ekenek) köszönhető, s a fejlődés, vagyis a papíralapú…..
Lehet, hogy egy-két rossz politikusi mondaton múlik majd, hogy a BKV és vele a Fővárosi Önkormányzat elbukik 30 milliárd forintot? Az elmúlt hónapok fejleményei alapján ez könnyen előfordulhat. A versailles-i fellebbviteli bíróságon folyó Alstom-BKV perben a felperes francia cég…..
rest69 2011.05.16 21:40:15
kedves Petrocelli úr, itt ennél jóval egyszerűbb a helyzet - és valamennyivel bonyolultabb is.
Szóval ha elolvassa kegyelmed a NKH elutasító határozatát, rájön arra, amiről a francia államügyész asszony nem beszél.
A magyar hatóság előírja, hogy a metrókocsi 3 fékrendszere legyen elektronikailag egymástól független. Ez azt jelenti, ha a fő elektronika meghibásodik, továbbra is meg tudjon állni. Ami ugye egy 400 főt szállító metrón nem hátrány, mind láttuk az atomvonatot meg a többi ilyen marhaságot. Na az Alstrom erre nagy ívben tett, és úgy döntött, hogy egy elektronikán, egy szoftver által vezérelt a két fő fék, amely meghibásodása esetén a biztonságos megoldás nem megoldott.
És ezen túl 2 oldalon keresztül listázza, hogy a HIÁNYPÓTLÁSI FELHÍVÁSRA _SEM_ nyújtott be a magyar szakhatóság által megkövetelt dokumentumokat.
Tehát: Lehet, hogy egyébként az EUs harmonizációs szubminimális követelményeknek megfelel, de meg kéne vizsgálni magát a francia rendszert - nem csak a metrókat, hanem a biztosító berendezéseket is a vonalakon, hogy mire van optimalizálva. Felteszem másra, mint a 2es metró.
Ezen túl pedig: miért döntsön kedvezően a hatóság, ha közel 50 szakmailag (szabály szerint) megkövetelt adatokat nem közöl az Alstrom? Ez biztos az állami hibája, mert addig-addig talált ki új beadandó dokumentumokat, amíg az Alstrom nem tudta teljesíteni.
Vagy talán nem is akarta? Talán az Alstrom azonnal így gondolkodott: minek adjon be ezer oldal hiánypótlást, amikor van nála egy rakás magyar milliárd, amit nem kell visszaadni, ha nem működnek együtt?
Nyilván, jogos a francia joghatóság kikötése. Az állami kötődés nyomán. De a legfontosabb különbség: franciaországban az etatista berendezkedés sokkal súlyosabb állami összefonódást eredményez a "magán" szféra és az állam között, mint egy olyan oligo-demnokráciában, mint Magyarország.
Közhiedelemmel ellentétben nem csak belvárosa miatt jár több turista Prágába. Könnyen megtanulható, utasbarát tömegközlekedés, élhetőbb város, folyamatosan megvalósuló beruházások, pörgőbb étterem-, gastro- és hotelkultúra. Budapest fantasztikus adottságai ellenére pedig…..
rest69 2011.05.06 20:01:35
No hát tényleg ebben áll a lényeg: Prága szépségesen szép turisztikailag értékes magva pöttöm méretű, apró.
Ehhez igazodik az egész város - mert hogy a város maga nem nagy. 50%kal több ember él Budapesten, egy alig 5%kal nagyobb területen. (mert ugye 1.2m és 1.8m)
Szóval! Itt egy alig nagyobb terület, ami 50%kal több ember ÉLETÉT éli meg. Hát miért csodálkozik bárki, hogy sokkal "lelakottabb" a Magyar főváros, ha egyszer SOKKAL többen tapodják a járdákat meg a buszokat?
Lehet, hogy van 66km metró, ami 50 másodpercenként jár, de kérdem én: ezeken kívül mi van még? Hány km busz vonal van? Meg hány km a villamos vonal? Mekkora az éves utasforgalom?
Nagyon könnyű dolog egymással nem összevethető dolgokkal dobálózni.
Építettek a csehez 19 hónap alatt egy 21000 fős stadiont! Oda ne rohanjak!!!!
Hát a Puskás Ferenc éppen 95ezres, ha nem omlik a fejükre a látogatóknak. Azt felújítani más kaliber, mint egy 21ezres kis sportcsarnok. A papp László is nagyobb, mint a vadiúj nemzeti össznépi patrióta stadion.
De minek oda egy 50 ezres stadion, amikor KÉTHARMADA csak a lakossága? hát nincs aki megtöltsön egy 50ezres helyet!
Valóban, a Ferenciek terénél a föld alá kéne vinni a forgalmat, ez igaz. Erre itt nincs akarat, ez igaz. De ezt hadd tudjuk már be a Demszki Gábornak, isten nyugosztalja, remélem hamar, merthát idióta a magyar, ezt látja mindenki. Kellett ő ide nekünk, 20 évig...
Node! Szerintem a legalapvetőbb kérdés mégiscsak ez: Prága (és Bécs) egy dologban vészesen különbözik a Magyar fővárostól, mégpedig: van neki német kötődése, és német kötődés alatt azt értem, hogy : NÉMET KÖTŐDÉS.
Lakhattak itt németek. A Fradit a helyi németek hozták létre, Pestet kb 1750ig túlnyomórészt németek, németajkú németek lakták. De Prágát? Ha nem tudnám, bizony azt hinném, hogy német város. Mint Bécs (csak az tényleg német)
Szóval Budapestre vendégségbe jön a német, Prágába meg haza megy. Ott mindenki beszél németül, nem? (vannak ilyen sztereotípiák kialakulva a zemberben, no)
Aztán meg 80 millió német szimpátiája mégiscsak jobb, mint 20millió román gyűlölete. Nem csodálkozom ezen, mert a középkelet-európai régióból Prágának szerintem a legnagyobb a turistaforgalma, és ennek ez az oka: van neki nyugati kötődése, ami nem a cseheknek, hanem a németeknek köszönhető. ld: első lépés: Anschluss, második: Csehország elfoglalása. Ez nem volt véletlen, hogy a második lépés nem dél-Mexikó elfoglalása volt.
Szóval ez az előny ott adott, oda akkor is mennének a turisták, ha olyan romos lenne, mint Budapest (lol). És nem azt mondom, hogy aki odajár az mind CSAK német lenne, hanem azt, hogy ha már van egy fix réteg, aki odajár, akik megírják a könyveket, akik csinálják a forgalmat, akik azt mondják: "hé te Prága az Jóóóóóó!", na az már egy kiindulópont. Egyébként mi van prágában, ami olyan kurva híres, és érdemes elmenni? Rómában ott van Róma. Párizsban a torony, Londonban a Big Ben. Ezeket MINDENKI ismeri a VILÁGBAN. Na de a károly hidat?? Vagy a Lánchidat?? Senkisem! Ide vájt-fülűség kell, az, hogy tudd, hogy aza város is szép. És hát ha odajár egy RAKAT német, akkor bizony lesz forgalom bőven - a tömeg tömeget vonz. Ez a véleményem a nagy Prága-imádatról.
Budapest ugyanis sokkal szebb.
Egy a baj: itten kéremszépen 70 éve semmi nem történt, ami ezt a tulajdonságot kihasználná.
Budapest nem olyan, mint Prága, a két város összehasonlítása csak a fekvésük alapján indokolt.
Prága egy középkorias város.
Budapest egy XIX. századi város. Sokkal inkább hasonlít városiasságában Bécsre vagy Párizsra (hát mert olyanra építették, nyilván), de ez a tényeken nem változtat. Nálunk a macskaköves utcácskák meg a szűk gótikus házak hiányoznak. Nálunk sugárutak, körutak, bérpaloták vannak, melyek klasszicisták, szecessziósak, neobarokkok, eklektikusak. Prágából meg ez hiányzik. A nagyvilágiság. Prága olyan, mint bármelyik Magyar "kisváros", nagyban. Metróval, villamossal, autópályával, nagy vasútállomással, de a történelmi része nem több - vagy nem szebb, mint Sopron, Pécs. Ez van. Prága egy történelmi kövület, ami megmaradt, mint egy kis "ékszerdoboz", de múzeumi ékszerdoboz. Budapest pedig egy virgonc, lüktető, élő város lehetne, ha végre lenne egy kicsivel több nyilvános budi, meg közösségi tér.
Mandiner blog Az alkotmányról 2011.04.25 08:01:00
 „Az a bölcsesség, ha népének hite és szokásai szerint él az ember.” (Hegel)  Van úgy, hogy az ember álmából riad fel, jeges verítékben fürödve, „Úristen! új alkotmány van!” – hasít belé villámcsapásszerűen. Majd megnyugszik lassan és…..
Kéretik nagyon figyelni mostan! A nemzeti országgyűlés nemzeti kétharmada ezekben az órákban, napokban vési ércbe – mit ércbe? gyémántba! – a nemzeti Alkotmányt. Ezt a szöveget érdemes megtanulni, mert nagyon valószínű, hogy amíg világ a…..
rest69 2011.04.11 23:34:53
egyszerűen ledöbbentő, hogy az összes zsIndex által preferált, kiemelt blogger alkotmányjogi ANALFABÉTA!!
Annyira de annyira látszik, hogy köszönőviszonyban nem vagytok - nem hogy alkotmány, de - jogi ismeretekkel.
Semmi ötletetek nincsen az alkotmányozásról. Semmi lövésetek nincs az új Alkotmány megalkotásáról, szükségességéről.
Ti, és a Ti alatt azt az indexes ostoba blogudvart értem, akik száz számra szülitek a hozzá nem értő bejegyzéseiteket az alkotmányról.
Hát, pubikáim, lehet bekapni a kékerest, mert itt új, Nemzeti Alkotmány lesz, mert hogy ilyen - kapaszkodjatok meg kipáitokban, pajeszaitokban - 1949 óta NINCSEN. Az előtt tudjátok mi volt? Úgy hívják: történeti alkotmány. Bizony, mint Nagy-Britanniának.
Adjátok a maszlagot, vetítetek, fröccsentitek nyálatok, vicsorogtok, és szívjátok az Országgyűlésben 2/3os többséggel rendelkező kormánypártot - csak nem savanyú a szőlő, hogy nem Gyurcsány papa lett a nemzeti diktátor? Élveznétek a szocialista hazaárulók hegemóniáját, mi? Mint ahogy mi élvezzük a jobboldali hazaárulókét. De legalább nemzeti érdekek mentén árulják a hazát, nem izraeli érdekek mentén, hah.
Szóval javaslom a mindenlébenkanál okostojás bloggernek, hogy iratkozzon be egy jó 5 évnyi egyetemi tanulmányútra, mondjuk BÁRHOVA, és hallgasson egy kis JOGOT. Mert hogy a JOGalkotás, az ALKOTMÁNY, az ALKOTMÁNYOZÁS az mind-mind olyan dolog, amit az ATV meg a klubrádió hallgatásából nem fog megtanulni.
Bizony.
hogyvolt VV4 - 4x105 2011.04.01 15:05:00
Fogalmam sincs, hogyan lett Gigiből egyik napról a másikra amazon, biztos úgy, ahogy a minap terhes is. Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy a vasárnapi párbajon – ha kiesik – betolnak a stúdióba egy raklap mosogatószert, ahogy annak idején BB Zsanett is kapott egy…..
Az időmérő edzést a várakozásnak megfelelően a Red Bullok utcahosszal nyerik a Ferrarik  előtt, így Vettel-Webber-Alonso-Massa sorrendben állnak fel a rajtrácsra a pilóták. "Köszöncsük a kedves nézőket!" - hangzik fel a jól utált beköszöntés Czollner…..
Beszédes nicknevű hozzászólónk levelével megnyitjuk a Zugügyvéd alkotmányjogi szemináriumát. Dark Future azt kérdezi magától és nyilván mindnyájunktól, hogy hogyan kell értelmeznünk, és milyen konzekvenciái lehetnek az alábbi, az új alkotmány…..
rest69 2011.03.10 22:03:07
remélem, hogy eljutnak még idáig a kommenteket olvasók...

Szóval ahogy nézem, az emberek itt bőszen kommentelnek, meg bőszen olvasgatják az új alkotmány tervezetét, de nagyon nincsenek tisztában jogi alapfogalmakkal.

Ilyen a JOGFOLYTONOSSÁG. AZ 1944 előtti időtől számított jogfolytonosság elismerése nem azt jelenti, hogy az akkor hatályban lévő érvényes jogszabályok fognak hatályosulni, hanem azt, hogy a mostani magyar köztársaság egy illegitim "interregnum" után jött újra létre, nem annak folytatásaként, nem az akkori hatalom átlényegüléseként, hanem annak teljes elutasításával a 44-ben megszűnt szuverén Magyarországtól származtatja a saját nép általi felhatalmazottságát.
Csúnyán és röviden ezt lehetne mondani.
A jogfolytonosság és a hatályosság két nagyon különböző dolog, aki nem hiszi, járjon utána.
A másik meg ez a 1949-es Alaptörvény, ami körül folyik a vita 89 óta.
Az a törvény egy kommunista oktrojált sztálinista keretbe öntött alkotmány, ami nem fejez ki semmi olyat, amit egy alkotmánynak ki KELL fejeznie (ezek jogpolitikai kérdések, javaslom Samu Mihály: Jogpolitika - A jog humanizálása c. könyvét) és a 1949. évi XX. tv ennek nagyon nem felel meg. A tartalma lehet, hogy elfogadható, de a szerkezete és a "szájíze" nem jogállami.
Nem beszélve arról, hogy egy másik hatalomtól függő diktatúrában fogadták el, ahol még annyi népakarat sem övezte, mint amennyi a mostanit. Az, hogy valamit alkotmánynak hívnak, nem jelenti, hogy meg is felel annak jogtechnikailag, bölcseletileg, tartalmilag.
Ez az új tervezet ez már más tészta, mert - az egyértelmű baromságok ellenére is - Alkotmányként készült el, és nem mint egy Sztálinista alaptörvény, amire a szocialista diktatúra épül fel.
Ennek a legitimitásának elutasítása egyet jelent azzal, hogy kinyilvánítja: 1949-ben NEM VOLT meg a népakarat - a fentebb említett okokból kifolyólag - arra, hogy egy nemzeti kérdéseket rendező, nemzeti lét, szuverenitás, államműködés alapjait lefektető Alkotmányt elfogadjanak (ITT hívnám fel a figyelmet az ALKOTMÁNY és a törvény fogalma közti különbségre - az alkotmány a társadalmi szerződés kifejeződése, míg a jogszabályok az alkotmány felhatalmazásán, a társadalmi szerződésben foglaltak "kibontásai, magyarázatai", melyeket az Országgyűlés - azon keresztül pedig a nép alkot).

Tehát mivel az 1949. évi XX. törvény egy szocialista diktatúra működését meghatározó SzMSz volt inkább Alkotmány néven, mint egy normális Alkotmány, ezért van szükség az Új elfogadására, melyek hűek a magyar jogtörténethez, jogfejlődéshez, a nemzettudat-romboló évtizedek után újra felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország nem egy steril falanszter, ahol csak 90°meg fekete-fehérség van, hanem egy EZERÉVES ország, mély és tiszteletreméltó hagyományokkal, melyeket a 44-89 közti időszak szisztematikusan kiirtott.
Nincs ezek visszahozásában semmi elvetni való. Ezekre hívja fel a figyelmet az Új Alkotmány tervezete, és ezért veti el az 1949.évi alaptörvényt.

Az 1949. évi alkotmány illegitimsége abban nyilvánul tehát meg, hogy a megalkotása körülményei nem voltak megfelelőek ahoz, hogy abból alkotmány legyen, ne csak egy sima szmsz. Az abban foglaltak - főleg a 89 utáni, és az AB gyakorlata - nem az alkotmány SZÖVEGÉRE alapszik, hanem az elvekre, amiket magába foglal. Ezek az elvek mind megjelennek az újban is (pl szabad vállalkozás joga, emberi élet védelme, stb) Az ezekben a tárgyakban hozott ABhatározatok (a már elhangzott) természetjog elvei mentén továbbértelmezhetők más jogszabályszövegi háttérrel is, hiszen a jog tartalma nem változik meg attól, ha más formában nyilvánítja ki AZT valami.
Egyébként a 89-90es alkotmányrevíziók során a teljes szöveg átírásra került, így a 89 előtti alkotmányhoz fűződő gyakorlat teljesen értelmét vesztette (AB nem volt, a törvényekhez kapcsolódó gyakorlat pedig ideológiai okokból IS teljesen más jellegű volt, ezért bár tovább értelmezhető lett volna a rendszarváltás után, felesleges és értelmetlen lett volna)

És még 10x ennyit tudnék írni csak erről, hogy miért ír itt le sok lelkes olvasó badarságokat a jogfolytonosság és az illegitimség kérdésében.
Freddie Mercury és John Lennon után egy újabb rocklegenda, igaz, Keith Richards él - ma 67 éves. Ez így leírva az igazán döbbenetes, hiszen Ő maga az orvostudomány cáfolata. Én őt szeretem legjobban a Rolling Stones-ból: ez nem könnyű választás egyébként, hiszen a rezzenéstelen…..
Tegnap a Gusto Burger & Cafe megnyitóján vettem részt, ahol a sajtó képviselőit és néhány hírességet láttak vendégül, hogy mondják meg a véleményüket a nyitás előtti napon. Összefoglalom azoknak, akik nem szeretnek sokat olvasni: a magyar gyorsétteremlánc első tagja a…..
Fővárosi Blog Ne bontsátok le! 2010.10.23 07:00:00
Fővárosi emlékműveink egyikét-másikát időnként le akarják bontani. Hol egy turul-szobor kavar indulatokat, hol egy 56-os emlékmű. Ezek az események is mutatják: egy emlékmű állítása nem csak művészeti, történelmi kérdés, hanem politikai is. Időnként túlzottan is...…..
f1 Jobban csúszik, mint gondoljuk 2010.10.21 16:10:00
Tetszik a pilótáknak az utolsó pillanatban elkészült dél-koreai Forma-1-es pálya, csak az aszfalttól tartanak. Szerdán és csütörtökön az összes versenyző bejárta gyalog, futva vagy biciklivel a kalandos sorsú létesítményt, de még jelenlegi kezdetleges állapotával is…..
A bohócköztársaságielnök afféle, mint a bohócdoktor. A szándéka jó -de mióta periplaneta plumbum a fejembe ültette a bogarat, azóta agyalok egy jó bohócdoktorok szócikken [-> spindoctors]. A bohócköztársaságielnöki rendszer kidolgozásában alaposan vette ki a részét…..
rest69 2010.06.29 19:16:32
w Észre tért hű Felvidékünk 2010.06.13 06:32:00
Szlovákia választott, és tanulságos, ahogy. Azért is, mert élnek ott magyarok, és mert a szomszédaink arra vannak, hogy megnézhessük, mit lehet másképp csinálni és gondolni nagyjából ugyanezzel az emberanyaggal, hasonló éghajlattal és geopolitikai helyzettel. Kiesett, nagyot…..
Tölgyessy Péter vasárnap az MTV-ben említette, hogy elképzelhető, hogy a Fidesz a kettős állampolgárság kérdését könnyített honosítás formájában oldaná meg. A Fidesznek ebben az esetben messzemenően igaza volna - csakhogy a dolog koncepciója alapvetően nem stimmel. Annak…..
B-oldal Az emberi százlábú 2010.04.12 16:54:00
TOP1 undorító horror EVÖR! Freddy Krueger, Frankenstein, vagy Jigsaw lófasz az alábbi film Mengeléjéhez képest, aki pár tiniből megálmodta az emberi százlábút, melyet nem rest útszéli házának pincéjében megalkotni. Biológiailag is kérdéses történet, ex/wannabe-náci…..
A 9-es busz egyik Kőbányai úti megállója szabadtéri múzeum is egyben. Itt látható ugyanis a vélhetőleg legrégebbi, még eredeti helyén található plakát. Régóta figyelem ezt a hirdetést, amely a Best magazin egy 2003 novemberi számát reklámozza még most, 2010 márciusában is.…..
Még mindig az érett_nőket szeretem és hiszem és vallom hogy masszázsban sokkal, de sokkal jobbak, tapasztaltabbak, odaadóbbak, mint a megélhetési cicababák, akik annyira oda vannak a saját szépségükért, hogy mindjárt belehalnak. Ezért néztem ki magamnak egy nagyonérett hölgyet,…..
  Nyakig a hóban meg kell küzdenünk azzal a problémával is, hogy ki a bánatnak adjuk oda, azt a rohadt szelvényt? A probléma végül is nem bonyolult, de azért mellékelünk hozzá egy segédletet.   Nem kell arra szavazni, akinek odaadod. Nem, nem szabad felírni senkinek, hogy…..
Van-e 2.000.001 anti-demokrata szavazó? A Fidesz mostani gyűjtése hasonló szégyenfoltként fog bevonulni a történelembe, mint a kékcédulás választás.Egy antidemokratikus húzással megakadályozzák ugyanis a kisebb demokratikus pártok indulását, hogy bebetonozzák magukat a…..
rest69 2010.02.11 10:27:09
Én nem akarom hogy csak 3 párt legyen a parlamentben.
KETTŐ elég lenne, a Fidesz meg a Jobbik.
A mszp majmaira, az MDF hazaáruló zsidóbérenceire és a kiseszdéeszLMP zsidóliberalistáira totál nincs szükség.
Ha meg demokratikusan nézem a dolgot, valóban sok kis párt kellene a parlamentbe, viszont az előttem szólól azzal példálóznak, h "dehát ez magyarország"
ergó emiatt a sok kicsi nem tudna dűlőre jutni.
Nem csak a választó szeret egyet és utálja a többit, hanem a politikai pártok is csak magukat szeretik, és gyűlölik a többit. Vagyis rohadtul mindegy, hogy hány párt van a parlamentben, amíg a 2/3 nem EGY párt kezében öszpontosul, addig itt fogunk tespedve megrohadni a rendszerváltás óta poshadó ganéjban. Nyakig dagonyázunk a rendszerváltás hibás, rossz, mocskos politikai alkuinak eredményében, és ennek a megváltoztatására csak egy 2/3os párt képes. Jelenleg a Fidesz van hozzá közel.
Ha ti most az Lehet Más Az Szdsz pártra fogtok szavazni, azzal kábé még négy évre (és ki tudja mennyire) elodázzátok a helyzet stabilitásának lehetőségét. És utána már esély sem lesz rá, hogy egy párt, alkuk nélkül tudjon valamit csinálni.
A szubjektív jó-nemjó itt nem érdekes, a VALAMI a lényeg. Objektíve ha történik valami, az már a lehető legjobb... De miattatok úgytűnik nem lesz lehetséges, legalább tudom majd, kiket kell szidni azért, mert lehetetlen egyről a kettőre jutni az országgyűlésben.
KÖSZI
(Köz)szempont Apa, kezdődik! 2010.01.27 18:43:00
Ó igen, kezdődik. Ismét eltelt négy év, és bármennyire is szeretnénk, ezt a 4. évet sem fogjuk megúszni: könyököt ki, kettesbe be, indul az idei kampányidőszak. Mondhatjuk, hogy ez a szükséges rossz, hisz a demokrácia egyik alapja, hogy lehessen választani, de hogy milyen a…..
Megnéztük az Évtized Filmjét. A hihetetlen képi világ, az akcióban gazdag cselekmény, a fordulatos történetvezetés, a nézőt órákon át a székhez szögező grafika elevensége, a plasztikus kidolgozottság, a film világának egyedisége és a lélegzetelállító kamerakezelés teszi…..
rest69 2010.01.26 10:53:19
ezzel a poszttal az a baj, hogy nektek fogalmatok sincs, hogy az avatar miért jó. És nem is próbáltok rájönni, és nem próbáltok engedni az élménynek, hogy "átjöjjön".
Két semmirekellő senkiházi wannabe-kritikus vagytok, akik kábé azért húznak le egy - fentebb már említett okokból - mindenkinek bejövős filmet, mert azt hiszitek, hogy ettől olyan baromi egyediek lesztek, hogy az Amerikai Elnök bármikor telefonálhat nektek. Pedig nagyon nem.
A mozi mint olyan nem arról szól, hogy elmegyek, és kapok egy iszonyat rázós sztorit, ami megforgatja avilágot velem, és más emberként jövök ki onnan.. A mozi KÉPÉLMÉNY. VIZUÁLIS KULTÚRA. LÁTVÁNY. hogyan ragozzam tovább, hogy talán ti is megértitek?
Ha erkölcsi támaszt vagy filozófiai újdonságot szomjazom, hát elugrom a FSZEK-be, és bevetem magam egy olvasóterembe, és Hegelt, Heideggert, Kantot olvasok. Ha meg akarok látni valami olyat, amit eddig lehetetlen volt látni, akkor elmegyez az IMAXba és AVATAR 3d. ENNYI
Plusz azt mondod láttad kábé 30 évvel ezelőtt a zöld-piros lencsés 3D cápát a kertimoziban (LOOOL) és megkérdezed HOVA FEJLŐDÖTT A 3DMOZI?
Hát mond meg nekem, ha 30 évvel ezelőtt beültél egy 2ütemű Wartburgba, akkor most megkérdezed "Oh, vajh hová fejlődhetett a gépjárműgyártás? Nyilvánvalóan sehová." És mingyárt nem is veszel meg egy csúcstechnológiás Volvot, merthát BIZTOS pont polyan mint a 2ütemű wartburg, nem? Hát kérlek a dolgok fejlődnek, mert pénz van bennük. Másrészt pedig fejlődnek, mert igény van rájuk. A fantasztikus 3D élményre igény van, mind alkotói, mind fogyasztói szinten, és bizony az AVATAR megtette amit meg kellett.
A sablono sztori tulajdonképpen csak azért kellett, hogy az emberek ne haljanak meg a gyönyörtől a moziban, mert akkor ki menne vissza megnézni mégegyszer? Egy tökéletes sztorival (amit Cameron nyilván ki tudott volna találni) ez a film örökké a legjobb lenne. Simán. Ennyi.
És a Mátrixra nagyon hajaz sztem.