Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ForteBlog

34 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Barátaink! Elérkezett végre a várva-várt karácsonyeste, amikor ígéretünkhöz híven letesszük a fa alá az új Fortepant. Nagyon siettünk, hogy időre elkészülhessünk és izgatottan jelenthetjük, hogy rendben és szépen kisült a kalácsunk, amit most már bárki…..
Kedves Barátaink! Sűrű napok a Fortepan életében, alig egy hónap telt el az utolsó frissítés óta, és megint új képekkel jelentkezünk. Nem volt szívünk várni a közel 2000 fotóval, tekintsük ezt az első karácsonyi ajándékunknak. Jó lenne, ha második is lenne: az…..
Fortepan Blog 490.000 2013.12.02 13:48:18
Kedves Barátaink! Két héttel a pénzgyűjtő kampányunk meghirdetése után, 490.000 forinttal a számlánkon, szeretnénk kalaplengető köszönetet mondani mindenkinek. Annak, aki pénzt utalt, aki támogató levelet küldött, aki újságcikket írt, egyszóval mindenkinek, akinek fontos a…..
Kedves Barátaink! 72 órával a támogatást kérő felhívásunk megjelenése után, megtelt emailfiók és lemerült telefon társaságában, íme az első beszámoló: az Auckland - Budapest - Brüsszel - Vancouver vonalon, összesen csaknem 50 magánszemélytől és két internetes laptól…..
ForteBlog 2013.11.21 18:40:53
@Warlimont: Nem csak hogy támogatta, de a magánszemélyek közül ő támogatta a legnagyobb összeggel! Köszönet illeti őt ezért - és gratuláció a nagyszerű sorozatért, amivel a Fortepant népszerűsíti!
Kedves Barátaink! Ahogy a múlt héten jeleztük, egy külön levélben szeretnénk pár részletet megosztani Önökkel a Fortepan lehetséges fejlesztéseiről. Most ez következik. A képek gyűjtése, szkennelése és publikálása mellett igyekszünk a honlap technikai hátterét is…..
ForteBlog 2013.11.19 09:13:44
@Warlimont: Köszönjük a figyelmeztetést, de már az elején gondoltunk erre. Az új rendszerben kialakítunk egy szűrőt, amivel a Fortepanos adminnak kell jóváhagynia minden egyes új címke elhelyezését, vagyis lehetősége van törölni, átnevezni, sőt szinonimákat is írni. A címkézés modellje voltaképpen már 2 éve működik a www.super8.hu szájton, amit ugyanaz a csapat épített, amelyik a Fortepan fejlesztéseit is végzi most. Érdemes ott is tesztelni az új rendszert, a szinonima pl. ellenőrizhető a "bicigli" szó keresésével.
Kedves Barátaink! A Fortepan legújabb merítése egyszerre szokásos és szokatlan. Szokásos, mert nem egy egyszerzős különszámról van szó, hanem 25 adományozó fényképeiből válogattunk. Ugyanakkor szokatlan, mert közülük ketten, – Mészáros Zoltán és Ofner Károly – több…..
Kedves Barátaink! Ismét egy egyedülálló fotóhagyatékkal jelentkezik a Fortepan. Schoch Frigyes, Kovács Márton Ernő és Nagy Gyula szerzői anyagai után mától – minden bizonnyal az örökkévalóságig – szabadon kutatható és publikálható id. Konok Tamás fotográfus 1200…..
ForteBlog 2013.10.10 18:35:12
@Zb74: Egyelőre még nincsen ilyen funkció, de most készül egy nagyobb bővítés, amiben már benne lesz ennek a lehetősége.
A maga nemében egészen különleges fotóhagyatékot mutat be a Fortepan. Konok Tamás festőművész tette lehetővé számunkra, hogy édesapja mintegy 15 ezer darabos fotóhagyatékának általunk kiválasztott részét - 1200 képet - közzétegyünk. A papírképeket, negatívokat és színes…..
Kedves Barátaink! Hihetetlen, de meglett a titokzatos "Velencei fényképalbum" szerzője, akit legutóbbi posztunk felhívása alapján  Vizi-Bognár Mónika és Németh Tamás közös munkával végül megtalált. Mindkettőjük kiindulópontja az Albert Schweitzerről készült portré…..
Tamási Miklós A Fortepan legutóbbi frissítésekor Anonime néven megjelent egy szokatlan fotósorozat is a honlapon. Alább a képek hátteréről szeretnék pár részletet megosztani Önökkel. Két évvel ezelőtt különös albumot kaptunk egyik látogatónktól. Első ránézésre…..
Fortepan Blog Születésnap 2013.08.26 17:39:57
Köszöntő, értékelés, statisztikák, tervek. Ezeket hívták volna zárszámadó közgyűlésnek a KTSZ-ek világában? Mindegy is! A Fortepan három éves lett a napokban és arra gondoltunk, írunk pár sort a dolgainkról. Mi foglalkoztat minket, mi jár a fejünkben, mire…..
Fortepan Blog Másodközlés 2013.08.14 16:54:06
Martos Gábor T. I. ötvenkét éves gödöllői erdőmérnök 2001 késő telének egy nyugodt hétvégéjén úgy döntött, hogy hosszú évek után akkor most már végre tényleg rendet rak otthoni íróasztalának fiókjaiban azok között a régi iratok, apró tárgyak, és egyéb, ki tudja…..
Kedves Barátaink! Van abban valami érthetetlen, hogy ismeretlen emberek képeket küldenek nekünk CD-ken, vagy besétálnak hozzánk táskájukban egy fotóalbummal – és nem kérnek semmit. Nem szeretnének beleszólni a válogatásba, nem írnak dühös leveleket, ha elrontunk valamit, vagy…..
Örömmel jelentjük, hogy az elmúlt héten múzeumi letétbe került az a Fortepanon tavaly közölt 100 éves sztereófénykép-gyűjtemény, amit Schoch Frigyes vállalkozó készített a 19. és 20. század fordulóján. A 670 darabos gyűjtemény a Fortepan második születésnapján került…..
Nagy Gyula a Forradalom alatt készített fotóriporteri munkájáról és a képek csodával határos megmeneküléséről korábban már szóltunk, és megemlítettük, hogy az 560 darabos riportsorozat a magyar főváros számtalan, eddig nem is azonosított helyszínén készült. A szóban…..
Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 55. évfordulóján, egy 560 felvételből álló fotóriport közlésével a forradalomra szeretnénk emlékezni. A fényképek szerzője Nagy Gyula. Ha valaki nem is olvassa végig ezt az írást, a nevet tessék megjegyezni! Ilyen heroikus…..
Kedves Jelentkezők! Igazán megható volt a mai nap: 24 óra leforgása alatt összesen nyolcvanan (!) jelentkeztek nálunk emailen, hogy kedvük lenne önkéntes munkában szkennelni. Bevallom, hogy ezt egyikünk sem gondolta volna, köszönjük! Így aztán nehéz a döntés, kit, kiket…..
Kedves Barátaink! A Fortepan az utóbbi hetekben több magángyűjteményt és fotóhagyatékot is kapott digitalizálásra, ami nagy öröm. Úgy tűnik azonban, hogy a jelenlegi párfős társaságunk nem győzi a munkát, ezért szeretnénk új önkéntesekre lelni. Vagyis ez egy…..
Kedves Barátaink! Ismét egy különszámmal jelentkezik a Fortepan és ismét egy eddig ismeretlen, szerzői anyagot szeretnénk megosztani Önökkel. A Schoch Frigyes fotók őszi premierje után, ezúttal Kovács Márton Ernő hagyatékából válogattunk. Ha valaki beüti a Google…..
Kedves Barátaink! A sokakat meglepő (és sokakat megterhelő) lakótelepes VÁTI különszám után, ismét “hagyományos” Fortepan anyaggal jelentkezünk. Vagyis 1400 kép segítségével végigszánkázunk a XX. századon. Néhány cím a tartalomból: Kozma János: Szegedi városképek a…..
Kedves Barátaink! Ahogy előző hírlevünkben már jeleztük, ezúttal rendhagyó különszámmal jelentkezik a Fortepan. Tavaly ősszel lehetőséget kaptunk a VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központtól, hogy válogassunk a Tervtár fotóanyagaiból. (a VÁTI…..
Kedves Barátaink! Arra gondoltunk, hogy Karácsonyra mi is küldünk ajándékot. Mi mást, mint pár fényképet a múltból.  A Fortepan 1200 friss képe egy különös séta a XX. században, 18 adományozó felvételeiből, családi archívjaiból, gyűjteményéből válogatva.…..
Fortepan Blog Fából vaskarika 2012.10.29 11:54:08
Alighogy publikáltuk augusztusban az eredetileg térhatású sztereó-változatban  készült Schoch-fotóhagyatékot, máris jelentkezett szerkesztőségünkben „Lespola”, aki elkészítette az összes fénykép anaglif-változatát, melynek megtekintéséhez speciális vörös-ciáűn…..
Kedves Barátaink! A nyár végi Schoch Frigyes különszám után, újra “hagyományos” anyaggal jelentkezik a Fortepan. Ezúttal 24 adományozó és a saját gyűjteményünk 1500 felvételét szeretnénk megosztani Önökkel. Biztos lesznek, akik kicsit csalódottan nézik majd az új…..
Filmklasszikusok DVD-kiadásainál a legizgalmasabbak mindig az úgynevezett extrák, vagyis azok a dokumentumfilmek, amelyekből megismerhetjük a forgatás körülményeit vagy bepillanthatunk a színfalak mögé, illetve a kimaradt jelenetek, melyek végül valamilyen oknál fogva nem kerültek…..