Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Németh Barna

1274 bejegyzést írt és 1641 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
aeon flux cannes 2016 - a nyertesek 2016.05.22 17:12:00
Amikor Thierry Frémaux fesztiváligazgató nyilvánosságra hozta az idei mustra felhozatalát, a filmvilág és a nemzetközi sajtó együtt ünnepelte az utóbbi idők egyik legerősebb programját. De hát miért ne tette volna, mi baj lehet ha Pedro Almodóvar, Ken Loach, Cristian Mungiu, Ashgar Farhadi, Nicolas…..
Németh Barna 2016.05.23 17:31:03
@butch2038: Pedig nem.
Még egy hónap van hátra addig, hogy a Thierry Fremaux vezette döntőbizottság nyilvánosságra hozza a különböző versenyszekciók hivatalos felhozatalát, de az információmorzsák máris elkezdtek áramlani. A legnagyobb kérdésre, hogy Martin Scorsese megmérettetik-e a világ…..
Lassan két hete már, hogy magunk mögött hagytuk az előző, meglepetésektől terhes díjszezont, amely ezúttal hazánk büszkeségét is aranyba burkolta. No de az idő halad, és bár még három hónap sem telt el az évből, Oscar neve már többször elhangzott az idei felhozatal kapcsán is. Kétszer a Sundance…..
Németh Barna 2016.03.13 08:56:50
@soadroli: Szerintem ez még biztos nem készül el idén. Talán a jövő évi Sundance vagy Toronto.
Hadd ne cifrázzam. Mi jelöltünk, ti szavaztatok, íme az AeonFlux házi díjátadójának végeredményei.....
aeon flux golden action boy 2016 2016.02.27 13:11:00
Ismét eltelt egy év, azaz újra itt van a Golden Action Boy, az AeonFlux házi filmdíjas szavazása. Ahogy mindig az idei etapba is a tavaly március és idén február között Magyarországon bemutatott filmek és alkotóik szállnak versenybe olvasóink szavazatáért, de ahogyan tavaly, most is szenteltünk egy…..
Nos, eljött az igazság pillanata, megtudjuk, hogy az Amerikai Filmakadémia tagsága hogy vélekedett a tavalyi felhozatalról. Vajon egyezik az ízlésük a BAFTA szavazóival vagy inkább a populárisabb Golden Globe felé hajlik a kezük? Vajon sok egyezés lesz a teljes szakma jelöltjeivel, esetleg újra…..
Németh Barna 2016.02.29 21:00:51
@BloggerBiker: Nem az a díj neve, hogy "legtöbb effekt" hanem hogy "legjobb effekt". Szerintem ne az számítson, hogy menny ideig dolgoztak rajta, hanem, az, hogy hogyan. Az Ex Machina egy szép és színvonalas munka volt. Mondjuk a Mad Max is, de a Jurassic Worldben nem volt semmi lélek, csak pénz.

@Vészmadár: Ezt a vígjáték dolgot nem értem. A Birdman szatíra volt. A némafilmes egy romantikus vígjáték, de a Gettó milliomos sem az a kifejezett sorsdráma a maga meglehetősen zenés-táncos happy endjével :)
Németh Barna 2016.02.29 21:03:18
@Németh Barna: Ezzel kapcsolatban idén az volt az egyik legbosszantóbb dolog, hogy például A visszatérőt ezzel reklámozták: sokat dolgoztunk rajta a hidegben. Hát basszák meg, ez volt a dolguk, ezért fizették őket. Leo kapott vagy 20 millió dollárt, hadd ne sajnáljam már. A kígyó ölelésének szereplői valószínűleg 500 dollárért töltöttek heteket a dzsungelben. mégsem írták ki a plakátra.
Németh Barna 2016.03.01 08:27:37
@BloggerBiker: Nekem sem sok ismeretem van, de a filmet látom. Látom, hogy mi működik és mi az, ami csak mű. Látom, hogy mi money shot vagy erődemonstráció és mi az, ami szépen beleilleszkedik a filmbe. Persze én is a Mad Max-re szavaztam volna, de második helyen nálam is az Ex állt.
Holnap jönnek az Oscar-jelölések, ami csak egyet jelenthet: itt vannak az Arany Málna reménységei, akik közül holnap három is ismételhet egy sokkal kellemesebb kontextusban. Most viszont itt vannak, azt meg majd mindenki eldönti maga, ki mennyire érdemli meg a jelenlétet. Íme a…..
Amerika függetlenjei idén Todd Haynes Cannes-ban is díjazott Caroljának, a pedofil papokat leleplező bostoni újságírók történetét feldolgozó Spotlightnak, Charlie Kaufman Anomalisájának és a Netflix első nagy filmes dobásának, az egy gyerekkatona kálváriáját bemutató Beasts of No Nationnek örültek…..
Németh Barna 2015.11.24 19:06:27
@aleex23: Elképzelhető, bár ha így szerepel a Golden Globe-on és a BAFTA is szereti, akkor az Oscaron sem lesz baj. És persze az SAG.
Németh Barna 2015.11.24 20:46:33
@Atkakukac1989: Maximum 20 milliós film lehet, ahol a végső vágás joga a rendező kezében van. Ennyi a kitétel.

Saul: valószínűleg igen, bár sokan szeretik a skandináv versenyzőt is, jómagam pedig mindenkit bátorítanék A kígyó ölelése megtekintésére. Nem jobb a Saulnál, de attól még egy nagyon jó film.
Az év ezen szakában nem csak a Golden Action Boy szavazás indul útjára, hanem megejtjük a filmrajongói körökben elengedhetetlen Oscar-tippelősdit is. Mivel most, sok-sok év után végre hazai versenyző is rajthoz áll a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, különösen nagy figyelem övezi az évek óta…..
Sundance már kitermelt magából néhány várólistás darabot, most pedig az óceán ezen partján is megejtették az első nagy filmes seregszemlét, hogy tovább bővüljön az arthouse ínyencségek sora, amelyek között most a Meryl Streep vezette zsűri igyekezett rendet tenni. Íme a végeredmény.....
aeon flux házi oscar 2016.02.20 08:22:00
Tíz férfi. Hét nő. Tizenegyen negyven felett, hatan alatta. Mind fehérek. A nevük homályban marad. Mind szavaztak az idei jelöltekre, mi pedig rajtuk keresztül megmutatjuk, hogyan működik Oscar. Persze ez csak játék, de mi nem az.....
Németh Barna 2016.02.20 10:06:53
@tjunior: Ez a rendszer megköveteli az első helyen szereplést egy bizonyos arányban. A puszta számlálás nem. De azért csak a te kedvedért:)

a szoba 103
mad max 92
spotlight 91
visszatérő 88
a nagy dobás 74
kémek hídja 62
brooklyn 57
mentőexpedíció 41
Németh Barna 2016.02.20 10:42:28
@kaamir: Semmi, ha holtverseny, akkor holtverseny, lásd PGA-n a 12 év és Gravitáció. És nem, csak a fő kategóriában számolnak így, máshol csak az első helyeket nézik, azaz matematikailag 20%+1 szavazat elég a győzelemhez.
Ebben a zűrzavaros, igazi éllovasoktól mentes évben nagyon vártuk már a Brit Filmakadémia jelöltjeinek névsorát, amely most megérkezett, nem kis meglepetéseket hozva magával. Könnyen lehet, hogy ezzel el is dőlt néhány kategória sorsa, de erről majd később, íme a jelöltek. UPDATE: Vége a…..
Németh Barna 2016.01.08 11:01:47
@Zalaba_Ferenc: 3 hely volt, gondolom a Disney inkább nem kockáztatott, nem tolta meg a Dínó-tesót, inkább az Agymanókra hajtottak. A Fox angol részlege pedig szerintem végképp leszarta az egész kategóriát, nekik egy csomó másra kellett figyelni. Figyeltek is, három filmjük is szépen szerepelt.
Németh Barna 2016.02.14 20:16:20
@soadroli: nincs élő közvetítés.
Németh Barna 2016.02.14 20:29:16
@Puskás Andrea: Felvételről lehet nézni majd, a show már megy. Van is már négy nyertes...
A producerek, a színészek, a rendezők és a vágók után a "legfontosabb ötös" utolsó tagja, az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe is átadta díjait, ahol a Spotlight és A nagy dobás aratott a papírformába illó győzelmet, előbbi az eredeti, utóbbi az adaptált forgatókönyv kategóriában. A dokumentumfilmek…..
Németh Barna 2016.02.14 13:17:15
Németh Barna 2016.02.14 13:42:34
@Atkakukac1989: Hát nagyon szívesen :)
Díjazott az Amerikai Rendezők Céhe (DGA), és a döntéssel kialakult egy hosszú évek óta nem látott, a szokásosnál jóval nyitottabb verseny az Oscar fődíjáért. A vágók díjai kapcsán leírtak alapján persze még mindig A nagy dobás áll az élen, de persze a legerősebb statisztika is megdőlhet. Van miért…..
Németh Barna 2016.02.07 14:30:51
@isvaen: nem értem a problémád. Nincs ebben semmi, puszta ténymegállapítás. Pont ugyanolyan, mint hogy a Golden Globe minden kategóriában a legnagyobb sztárt díjazta.
Németh Barna 2016.02.07 17:17:09
@kaamir: ez sem igaz, mert az Oscart is Idris Elbának kellett volna nyernie. Csak furcsák a hirtelen, semmiből jött díjak.
Németh Barna 2016.02.08 07:44:47
@isvaen: Szerintem meg azért ne beszéljünk róla, mert te már rég a rajongói fázisban vagy, ergo rasszista megközelítésnek tartod azt, ami nem az. Pusztán arról van szó (azért volt ez kisebb meglepetés), mert a jelölttársainak kicsit mozgalmasabb előélete volt ebben a díjszezonban (no nem mindnek), míg mondjuk Miller besöpört már egy tucat rendezői díjat, addig G. Inarritunak csak egy Golden Globe-ja volt, ráadásul az öt jelölt közül az ő filmjének van a legrosszabb kritikai átlaga, nem is beszélve arról, hogy az eddigi szakmai díjakon is mindig alulmaradt másokkal szemben.
Még ez a díjszezon sem ért véget, de a Sundance-t megjárt népek máris a következőről beszélnek, ráadásul nem is egy film kapcsán. Igen, Robert Redford házi fesztiváljával már hosszú évek óta számolni kell, ahonnan idén is kikerült pár közönség- és kritikus kedvenc alkotás. Kattintás után ezekről…..
Aki olvasta a tegnapi, a vágók díjaihoz írt kis eszmefuttatásomat, az most kicsit fellélegezhet, maradt még izgalom ebben a díjszezonban... legalábbis egy hétig még biztosan, amikor majd a rendezők nyilvánítanak véleményt. No de a lényeg, a legnagyobb, több mint 150.000 tagot számláló szakmai…..
A producerek (PGA) díjai után új Oscar-éllovast avattunk A nagy dobás személyében. És bár tény, hogy a PGA díja az egyik legerősebb alap a filmtekercsen álló aranylovaghoz, az sem mindenható (utoljára 2007-ben vesztett a nyertesük). Ennél erősebb statisztikai adatot kapunk azonban, ha kicsit…..
Több ezren vannak, ugyanazt a szavazási eljárást használják mint az Akadémia, és A szobát leszámítva ugyanazokat a filmeket versenyeztették egymással. Ezek után nem csoda, hogy mindenki nagy jelentőséget tulajdonít a végeredménynek, és kell is. Bár most illenék valami hangzatos főcímmel dobálózni,…..
Újabb, tévében is közvetített díjátadón vagyunk túl, vagyis újra lehet vörös szőnyegen vonulni és köszönőbeszédet szavalni a széles publikum előtt. Ahogy mindig, a Critics' Choice is megpróbálta megtippelni a majdani Oscar-nyerteseket, és végignézve a listájukat, valószínűleg most is közelebb állnak…..
Németh Barna 2016.01.18 21:01:47
@Takács Máté: De, jelölhető volt!!!

"Films must open for theatrical general release for the first time in commercial cinemas in the UK between 1
January 2015 and 12 February 2016:
Films which open after 1 January 2016 must be qualified by being screened to BAFTA members (‘voters’) no later than 17 December 2015; otherwise films opening after 1 January 2016 should be entered into the 2017 Awards."

A BAFTA honlapján most is ott van, hogy a Creed teljesítette ezt, már novemberben voltak BAFTA-vetítések belőle.
És ezt a Variety is megerősíti:

"And though “Creed” was eligible, supporting actor hopeful Sylvester Stallone was passed over"
Németh Barna 2016.01.18 21:37:20
@Takács Máté: Hát a tengeren innen nem olyan combos a kultusza (kivéve a szinkronországokban, ott nem hallják:)), és mint kiderült, odaát sem annyira nagy, ha a közösségben sok a fiatal (lásd SAG).
Pár órán belül lehull a lepel, délután fél háromkor bejelentik az idei Oscar-jelöltek névsorát. Sok mindent tudunk már, még több mindent sejtünk, de amíg várunk a biztos tudásra, fussuk át a nagy szakmai szervezetek jelöltjeinek névsorát, hisz ahogy mindig, most is ezekkel a nevekkel találkozunk…..
Németh Barna 2016.01.14 15:18:03
@WiteNoir: Mind szerzett, nem is egyet.
Hát itt vannak, szinte csak meglepetéssel tévében és moziban egyaránt... természetesen mindig a nagyobb sztárok javára. Ja, és most már Magyarországnak is van belőle...
Németh Barna 2016.01.11 06:55:55
@butch2038: Ez a Golden Globe, itt a sztárok nyernek.
Németh Barna 2016.01.11 16:56:22
@isvaen: Kábé mindenhol. A dráma kategóriában kiválasztották a(z öt közül) legrosszabb kritikai átlagút, a rendezők között azt, akit a sajtó a negyedik helyre jósolt. Vikander helyett odaadták Winsletnek, Schumer helyett Lawrence-nek. Tambor helyett Gael Garcia Bernalnak, Dunst vagy Huffman helyett Lady Gagának, Ben Mendelsohn helyett Slaternek. #starfuckers
Németh Barna 2016.01.11 18:51:18
@butch2038: Stallone nem volt túl nagy meglepetés, a Saul pedig pláne nem.
Hátha valaki lemaradt a hírről az elmúlt, nagyjából másfél napban: Reed Hastings főmufti a Las Vegas-i CES-en tartott előadása alatt a Netflix Kínát kivéve a világon mindenhol elérhetővé tette online szolgáltatását. Hazánkban egyelőre nélkülöznünk kell nemcsak a szinkronizált, de bármilyen magyar…..
Németh Barna 2016.01.08 10:47:01
@kaamir: Én meg pont addig leszek előfizető, amíg nem a szinkronos szarokat akarják rám tukmálni. Mármint ha az eredeti nyelv/felirat opció megszűnik*, engem elfelejthetnek (mint a mozik jó része).

*a Netflix mellett idehaza futó streaming szolgáltatásoknak is ez a legnagyobb baja, egy rakás cuccot csak szinkronosan tolnak.
Németh Barna 2016.01.08 11:04:12
@Zalaba_Ferenc: Szerintem a választékot majd jól megtolják mire lejárnak az ingyen próbahónapok. Logikus lépés lenne :)
Németh Barna 2016.01.08 11:42:40
@Zalaba_Ferenc: Igen, de az HBO Go-n is deafult kéne legyen, ennek ellenére vannak olyan cuccok, amelyek csak szinkronnal vannak fent.
Miközben a kritikusok és a szakma díjainak tömkelegében haladunk előre az Oscar felé a Spotlight - Mad Max: Fury Road - The Big Short hármasfogat abszolút hegemóniájával, Hollywood kikérte a közönség véleményét is, a nép pedig szavazott; tegnap este átadták az év legnagyobb közönség-kedvenceinek…..
Akárcsak tavaly, idén is összeszedtük azokat a címeket, amelyekért érdemes tűkön ülnünk – és akárcsak tavaly, idén is két részre szedtük az ajánlót. Hamarosan jönnek a blockbusterek is, most azonban a kisebb filmeké a terep, azaz fesztiválfilmek, arthouse kedvencek,…..
Németh Barna 2016.01.04 18:38:54
@További magyar hang: A Victoriát bemutatták idehaza is.
A sok-sok év végi számvetés között emlékezzünk meg az év legígéretesebb újoncairól, nagy kiugróiról kamerán innen és túl, és ha már itt vagyunk, méltassuk kicsit azokat is, akikről már majdnem (ha nem egészen) lemondtunk, de sikerült ránk cáfolniuk. A négy mini toplistát…..