Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BiaBia

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy arról az Index is beszámolt (itt, itt és itt), február 7-én a kirgiz határhoz közel fekvő Maszancsi településen etnikai összetűzés tört ki kazahok és a kínai eredetű muszlim dunganok között. A halálos áldozatok száma elérte a 11-et, a kirgiz hatóságok szerint pedig kb. 4500-an menekültek át…..
London környékén legalább annyi látnivaló akad, mint Londonban. Sok hely egy nap alatt bejárható. Ezekből szemezgetünk most két részletben. Kattints!..
Egyre nagyobb figyelem irányul az úgynevezett törzsizmok, vagyis a testtartásért felelős izmok erősítésére. Nem véletlenül kezdik egyre többen külön is megdolgoztatni ezeket az izmokat az edzőtermekben éppen úgy, ahogy az otthoni edzésprogramokban. A törzsizmok ugyanis komoly szerepet játszanak a…..
BiaBia 2019.03.22 14:52:02
Falatom Ínyenc bableves 2017.11.22 08:33:00
Nagyon szeretem ezt a levest, hiszen laktató, sűrű, igazi téli étel. Önmagában is megállja a helyét, ha bagettel, vagy pirítóssal fogyasztjuk. Hozzávalók: - 1 nagyobb fej vöröshagyma - 2-3 gerezd fokhagyma - 20 dkg kockázott bacon - 2-3 sárgarépa - 2 fehérrépa - 2-3…..
A fürdő tipikusan az a helyiség, ahol a funkciónak és az esztétikumnak ki kell egészíteni egymást. Ha tervezéskor és a kivitelezés folyamán valamelyikre nem fordítasz kellő figyelmet, több bosszúságot okoz majd a használat során, mint örömet. Éppen ezért összeszedtem pár tipikus hibát, amit kellő…..
Te is hallottad már azt a mondatot, hogy a magyar a világ legnehezebb nyelve? Nos, valószínűleg sejted, hogy talán az elfogultság beszél azokból, akik ezt hangoztatják. Némi valóságalapja ugyanakkor van, legalábbis annyi biztosan, hogy valóban nem tartozik a könnyen tanulható…..
BiaBia 2016.12.28 18:13:13
Jesus Christ! Most kit tegyek először helyre: a poszttolót vagy a kommenttolókat? Mind nekem fog ugrani, attól félek -- nem bírják a bonyolult dolgokat. A nyelvi tudatosságot érintő káosz részben persze a közoktatásban a "magyar nyelv" tantárgy állapotának (tanárképzés és továbbképzés), részben az ezzel valamelyest össze is függő népességbeli idegennyelv-tudási eloszlásnak is a következménye: alacsony a nyelvekről és a nyelvtanulásról szóló átlagos ismeretek szintje.
1. A nyelvtanulás sikeressége és a nyelvtudás tinédzserkortól elsősorban a négy nyelvi alapkészség (beszéd, beszédértés, olvasási értés, írás) kommunikációs helyzetekben való sikerességén mérődik le: például turistaként megérti-e, hol kell balra fordulni a patikához, el tud-e olvasni egy célnyelvi használati utasítást, vagy egy munkahelyi prezentáció során meg tudja-e győzni a külföldi partnert, hogy velük szerződjön. E négy alapkészség megfelelő fejlesztése minden idegen nyelv esetében _egyformán_ nehéz. Vagyis (ismétlem) a nyelvek megtanulása egyformán nehéz.
2. Ami különbözik az egyes idegen nyelvek tanulásában, az az anyanyelv(ek)től való különbözőség a nyelvtan szintjein:
-- fonológia: ha az anyanyelvem tonális, egy másik tonális nyelvet nem nehezebb megtanulni -- ha viszont nem, akkor nehezebb; ha az anyanyelvem fonotaktikai készlete nagy (pl. csettintő hangok is vannak benne), akkor egymás ilyet nem nehezebb megtanulni -- ha kisebb vagy igen eltérő, akkor nehezebb;
-- morfológia: összetett ragozási rendszerű nyelv megtanulása nehezebb, főleg, ha nem áll rokonságban az anyanyelvvel -- a magyar nyelvet e szempont miatt sorolják gyakran a "nehéz nyelv" kategóriába;
-- szintaxis: összetett mondatszerkezetekkel (pl. igeidők) operáló nyelv megtanulása nehezebb, főleg, ha nem áll rokonságban az anyanyelvvel;
-- ha az idegen nyelv írásrendszere eltér az anyanyelvétől, az további nehézség.
Még egyszer, ezek befolyásoló tényezők, de szinte mellékesek a négy alapkészségben való jártassághoz képest.
Az USA külügyminisztériumához tartozó, a diplomaták nyelvi felkészítését végző Foreign Service Institute (
www.state.gov/m/fsi/) valóban ad ki nehézségi listát, de annál azért pontosabban definiálja, mint hogy "melyik nyelvet átlagosan mennyi idő alatt sajátítják el az emberek" -- ez utóbbi ugyanis értelmezhetetlen. Mit jelent megtanulni, elsajátítani, tudni egy idegen nyelvet? Hogy megértek egy utcai útbaigazítást? Vagy csak az, ha a prezentációmmal meg tudom győzni az üzleti partneremet? Elég, ha a Facebook-aranyköpéseket megértem, vagy csak az számít, ha egy jogszabályt is tudok értelmezni? Nem feltétlenül szükséges mindenkinek az utóbbi szinteket elérnie egy adott idegen nyelven, az viszont fontos, hogy ezeket a különbségeket észben tartsuk, és értelmezzük. Az FSI ezt megteszi, de -- praktikus okokból -- kizárólag angol anyanyelvűek adatai alapján. Ezért aztán más vizsgálatok egészen eltérő eredményekre jutnak.
Bár manapság már mindenki az interneten keresgél recepteket, és egyre többen használnak főzéskor tabletet szakácskönyv helyett, vitathatatlan tény, hogy a zserbó, bejgli, linzer, rétes (ki-ki helyettesítse be a kedvencét), kizárólag a nagyi szakácskönyvéből az igazi...
A '90-es években rengeteg kezdő filmes szeretett volna Tarantino nyomdokaiba lépni, a szimpla epigonok között viszont feltűntek valódi tehetségek is. Az amerikai Doug Liman és az angol Guy Ritchie is ennek a hullámnak a hátán értek révbe. Az öreg kontinens más szegleteiben, így…..
Reviczky Gábor - akinek a Wikipedia-oldalán mindig jót derülök, mert az ismertebb szerepeinek felsorolása a Família Kft.-vel kezdődik - összesen 33 évig volt a Vígszínháznál, tavaly viszont átment a Nemzeti Színházhoz Vidnyánszky Attilához, erről is kérdezték tegnap este a…..
Minden egyes nagy sportesemény (legyen az olimpia, vagy labdarúgó-vb) közeledtével állandósuló vita tárgya, hogy mi lesz a kifejezetten erre a pár hétre, egy hónapra elkészült beruházásokkal. Nos, a szarajevói, athéni (és még több más) példa is azt mutatja, a neheze csak a…..
Az alábbi szoborkompozíciókkal kapcsolatban - férfiasan bevalljuk - a leghalványabb fogalmunk sincs, hogy azok a világ mely pontjain állhatnak, és főleg vajh mi célból. Mindenesetre - mérsékelt képzőművészeti felkészültségünk dacára - megpróbálunk magyarázatot találni eme bizarr alkotások…..
Félreértés ne essék, ebben a posztban nem a szegényekről, kispénzűekről lesz szó, hanem azokról a kivételes emberekről, akik önként - egy fajta lázadásból - mondtak le a pénz használatról és mindenről, ami ezzel együtt jár. Egy német hölgy - Heidemarie Schwermer - a…..
BiaBia 2013.02.11 14:39:05
@amper007: @Hurrá Torpedó: Miért haragudtok rá? Miért az indulat?