Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Eiknarf

0 bejegyzést írt és 91 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gergely és családja idén év elején költözött Németországba (illetve ő, ahogy az már lenni szokott, kicsit hamarabb), azóta tulajdonképpen flottul mentek a dolgok, ügyintézéstől óvodáig minden. Ami miatt szerintem érdekes a történet, az a vége, amikor kiderül, hogy vannak…..
A címben leírt megállapítás szerintem sokunk szívéből szól, az enyémből biztos, így aztán Tünde és férje történetét is nagy szimpátiával olvastam, remélem, nektek is tetszik majd. A helyszín Németország, azon belül is Baden-Württemberg. „Éppen édesanyám…..
Eiknarf 2015.01.27 12:08:45
@Herr Géza: +1+1+1+1

Valahogy mindig azok panaszkodnak az ausländerezésre, akik hát valljuk be otthon is seggfejek voltak :)
A mai poszt előtt bátran merem írni, hogy mindazok, akik sokszor a „klasszikus” határátkelős posztokat hiányolják, azok ma nem fognak csalódni. Odi története Angliában játszódik, és van benne minden, ami egy jó poszthoz kell – legalábbis szerintem. (A képeket is ő küldte,…..
Eiknarf 2014.04.28 11:21:03
@Mirjam2:
Pontosan, nyugaton eu-ban ismeretlen a nálunk bevett HR-es "kör". (mi a kedvenc szined baromságok :))

- Telefon 3 kérdéssel (fizetési igény, felmondási idö, miért váltasz)
- Szakmai személyes interju
- Face check a nagyfönökkel
- Ajánlat

Kb ennyi :)
A mai poszt szerzője, Evain immár öt éve él Hollandiában, holland férjjel, mégis azt írja, a nyitottság és a sok vegyes házasság ellenére is mindig kicsit kirekesztettek lesznek az átlag holland családhoz képest, azaz sem ide, sem oda nem fognak tartozni. Ezzel együtt kell élni,…..
Eiknarf 2013.09.23 13:00:57
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hät pedig de. A legsürübben lakott. Jó Mälta megelözi, de az ugye sziget.
A tegnapi (jórészt) Magyarországról szóló poszt után ma elég jelentőset ugrunk, hiszen az Egyesült Államokba látogatunk, méghozzá egyenesen a Szilícium-völgybe. A poszt szerzője, drk egyszer már jelentkezett, igaz, akkor még Írországból, de a nagy álom már akkor is Amerika…..
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Hatalmas méretű, 12 méter hosszú és két és fél méter széles sárkánykoponya jelent meg Délnyugat-Anglia tengerpartján, a Dorset mellet található Charmouth strandon. A koponyát persze nem a tenger mosta ki a homokból, bizonyítandó, hogy sárkányok anno igenis léteznek. Egy brit csapat (Blinkbox) műve…..
Mióta a külföldi munkavállalás és letelepedés ilyen fontos és gyakori beszédtéma lett, állandó találgatás tárgya, vajon hány magyar is választotta a határátkelést. Nos, az elmúlt napokban két, egymástól független felmérés is nagyon hasonló eredményre jutott, úgyhogy…..
Eiknarf 2013.07.12 12:59:58
@emigráns: Nem olvastam utäna, tényleg megépítik a harmadik kifutót? Mert emléxem tavaly le lett népszavazva..
Gyakran éri az a (néha vicces, néha komoly) szemrehányás a blogot, hogy túl sok az angliai, nagy-britanniai poszt. Ezen persze lehet vitatkozni (én legalábbis szeretnék), de egy most nyilvánosságra hozott hivatalos uniós kutatás talán magyarázatot ad rá. Az Európai Unió…..
Mai utunk Németországba, Augsburgba vezet, és kiderül, miért indul útnak egy mérnök és egy közalkalmazott, feladva mindent. Zsuzsáéknak szerencséjük is volt, hiszen egy baráti család az elején segítette őket, és viszonylag hamar találtak munkát is, bár a nehézségek csak…..
Eiknarf 2013.05.18 11:34:54
Nah végre Deutschland :)

Pár hiba a postban, ami amugy egész jó:

- Freizügigkeitsbescheinigung már nem kell, januárban eltörölték
www.bundesregierung.de/Content/DE/Artikel/ArtikelNeuregelungen/2013/2013-01-30-neuregelungen-februar.html

- vizitdijat is eltörölték

- beépített konyha általában van a lakásokban :)

Pár jótanács:
- tanulnotok kell németül
- IT-s munkaában elhelyezkedni asap
- augsburg sváb város, szóval ha lehet minél előbb menekülni onnan :D
Külföldön élve az ember vagy megpróbál minél gyorsabban beilleszkedni, vagy inkább magyarokkal van együtt, amennyit lehet. Mai szerzőnk, Lilla ilyen tapasztalatokat is szerzett, olyan ismerősökkel, akik nem járnak el szinte sehova, nem csinálnak semmit, belesüppedtek a mocsárba, ami…..
Eiknarf 2013.05.14 11:25:15
@Mr. Long: Hät lehet felhivnak, de sokan viszont nem. Magamnak meg miért nehezitsem meg, egy sima prepaid kärtya beszerzése semmibe sem kerül.
Az ismert cégnév is ilyen, ha olyan a munkakör akkor felhivnak, de sokat dob a megkereséseken, föleg egy bizonyos szint felett. Pl. EMEA szintü management pozicióra nem fognak felvenni Londonban, ha nincs ilyen szintü referenciäd, ismert multitól.
Eiknarf 2013.05.14 11:26:18
@tildy:): Föleg amióta van az ajänläs funkció..
Amugy egyre inkäbb az lesz, hogy nem is kell CV-t küldözgetni, hanem csak ott egy gomb az älläshirdetés alatt, hogy "apply with linkedin" és kész.
Eiknarf 2013.05.14 11:37:24
@Mr. Long: :D

Nekem is ugy ment anno, hogy fejvadász keresett, elküldött egy interjura, onnan nagyon jó volt a visszajelzés, és ezután durvän elkezdte tolni a CVm és egymás utän küldte a jobbnäl jobb interju alkalmakat.
Megfigyeltem (így bőven több mint 600 poszt után nem nagy kunszt, persze), hogy érdekes hullámokban jönnek az írások, mintha egyik vonzaná a másikat, így aztán ma megint egy angliai történet következik. Számomra Róbert írásának a vége volt a legérdekesebb, amikor arról ír, a…..
Eiknarf 2013.05.06 15:07:56
@Megint szabad a gazda: 5 év az sok.. max 2, ha az utän nem akarnak ätvenni akkor pattanni kell..

igen a kölcsön munkaerö, csak azért van ott amire kölcsönözték..
Eiknarf 2013.05.06 15:21:57
@MagnasMiska: gondolom ezt nem nekem szäntad :)
Eiknarf 2013.05.06 17:02:23
@a nagy levin 2: Hát gyorsan bebizonyítottad, hogy mennyire helytálló a kijelentés :D
A tegnapi poszt az au pair-lét sötétebbik oldalát mutatta be, az egyensúly kedvéért ma egy sokkal szerencsésebb történet következik. Főszereplője, Nika megjárta Franciaországot és Szlovákiát, mielőtt visszatért volna Finnországba, ahol szíve szerint most már hosszabb távon…..
Mai szerzőnk már gimnazistaként Amerikába vágyott, meg is szervezett mindent, egyetlen dolgot kivéve... Így lett Dallasból először Nottingham, majd némi kalandozás után végül Skócia. Melinda álmaiban ugyanakkor még mindig Amerika a nagy cél. „Már középiskolában tudtam,…..
Eiknarf 2013.04.23 12:19:25
@hagyma: hät én nem érzem, hogy bärmennyire felsöbbrendünek éreznék magukat. Söt az USA-ban sem éreztem..

Szerintem a magyarok nagy részének valamiért ilyen fóbiäja van, hogy mindenki lenézi. Genetikailag kódolt kisebbrendüségi érzés lehet :)
Eiknarf 2013.04.23 13:09:14
@hagyma: Sokan a németek igen direkt kommunikäciójät keverik azzal, hogy agresszivek. Pedig nem, csak nem fogjäk vissza magukat. Ha szar munkät végzel megmondjäk, nem finomkodnak. Meg a II. VH letörte a szarvukat szerintem, tudatosan figyelnek rä, hogy ne legyen a legkisebb ilyen felhang sem.

Nälunk meg az angolszäz orszägokban meg mintha mindenki mimóza lenne és megsértödnek :) Föleg otthon kezelik nehezen a kritikät, sokan személyes sértésnek veszik.

Ellenben én egyetlen helyen éreztem az übermensch feelinget: hollandoknäl. Amikor holland cégnél voltam, na ott nap mint nap éreztették, hogy semmi esélyed feljebb jutni ha nem vagy helyi. Németek ezzel szemben a kezdetektöl fogva partnerként kezeltek.
Eiknarf 2013.04.24 11:12:40
@Mirjam2: Nos ha igy közelítettél hozzájuk mint itt a forumon..

"Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten" :)
Sokan sokszor hajlamosak csak a sikertörténeteket meghallani a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig jócskán akadnak árnyoldalak is. A mai posztból kiderül, a londoni munkavállalás is jócskán szolgálhat nehéz pillanatokkal, legyen szó a munkáról, a magánéletről (bérelt…..
Eiknarf 2013.04.19 13:29:23
@zej: Messzebbre készülsz? Merrefele ha lehet érdeklödni?

Azért kérdezem, mert milyen többletet tud nyujtani a US pl. Németorszäggal szemben?
Eiknarf 2013.04.19 13:52:24
@zej: Hm ok. EU-nak az elönye, hogy nincs papírokkal szenvedés, zöld kártya és társai. Mész és dolgozol :) Illetve közel van, ha kell egy hétvégére is haza lehet ugrani.

USA-ban nekem a munkajogi és szociälis häló hiänyosságai nem tetszenek. Mindenesetre sok sikert ;-)
Eiknarf 2013.04.19 13:53:25
@tildy:): Que? :)
Még véletlenül sem lett a Határátkelőből gasztroblog, csupán annyi történt, hogy Sámán (aki eddig két posztot írt, itt és itt olvashatjátok el őket) újabb izgalmas és sajátos megközelítésű írással jelentkezett. Ez sem rövid, de ezt is érdemes elolvasni. A poszt végén…..
Időről időre érkeznek olyan levelek, történetek, amelyek kissé árnyalják a külföldi életről szóló képet. Zsófi mai írása is ilyen, ő Németországban találkozott olyan megalázó jelenségekkel, amilyenekkel szerinte Magyarországon egy külföldi nem szembesül. „Több…..
Eiknarf 2013.04.12 12:30:15
@marczy: Butterbretzel kenö verseny? :)
Eiknarf 2013.04.12 15:19:10
@Yasmin5: +1000000000

Èn is hatalmasat csalódtam...
Eiknarf 2013.04.12 15:48:45
@Whave: èrted és ez még gyereket is nevel

A legszomorúbb az egészben az, hogy külföldön nem a politikusok, meg egyéb hülyeségek okozzäk a rossz hírünket, hanem az ilyen emberek.
Amelyik visszakézböl lenácizza a németeket, és ostoba mint a föld.
Nap mind nap aktivan dolgozik azon, hogy a magyarokról minnél hamarabb kalakuljon az ostoba proli kép,,

Shame on them :(
Nem titok, a Facebook profilodat éppúgy végigböngészik a munkaadók, mint az önéletrajzod. Ennek ellenére sokam belesétálnak a legtriviálisabb csapdákba, és olyan információkat osztanak meg magukról, amelyek aligha növelik esélyeiket. Mi az, amit mindenképpen rejts el, ha állást…..
Lássuk csak, hogy értékelné a hóhelyzetet a Fidesz ellenzékben: "A kormány nem gondoskodott a magyar emberek biztonságáról, holott a meteorológia napok óta jelezte a betörő sarkvidéki hideg, nagy mennyiségű hó és viharos szél együttes hatásaként előálló…..
Eiknarf 2013.03.15 13:27:26
@Kőmíves Kelemen: Big like. Ennél jobban nem is lehet összefoglalni.
Ma folytatódik a külföldi munkavállalással kapcsolatos tanácsokat, linkeket összegyűjtő sorozat. Legutóbb Ausztriáról írtam, ma csak egy kicsit megyünk távolabb. Németország a válság sújtotta Európában egyike azon kevés kivételeknek, ahol pörög a gazdaság, ennek…..
Eiknarf 2013.03.06 15:18:27
@Russell Coutts: jah, ahogy mész délebbre, egyre jobban lehet keresni, amit kb el is buksz az emelkedö miete ärak miatt.

Meg az is nagyon igaz, hogy itt kitolódik a senior-manager besorolás. Nem nagyon talälkozni magyarorszägon jellemzö 30-as ifju titänokkal felsö vezetés szinten.

Mi most kerestünk IT directort, 40 év alatt szoba sem älltunk a jelentkezökkel.

Itt a senior 5-8 év tapasztalatot jelent.
Eiknarf 2013.03.07 13:32:18
@Sanyi9: Persze, nem azért irtam mert kizárná a kor, egyszerüen itt nem volt olyan mint nälunk a rendszerválás, hogy egy teljes generáció eltünt a menedzsment szintröl. Nyilvän van 35 éves kiváló vezetö, de nem ugy mint nälunk, hogy a 90-95 között dipolmäzott, nyleveket beszélö emberkék kb megfogtäk az isten läbät :)

IT Directort belsö IT vezetésre kerestünk, mert europai központként az nem helyi projektek és feladatok elvitték a vezetöket.. Szóval kb IT ops head
Eiknarf 2013.03.07 13:33:44
@Russell Coutts: Vezetö sokszor az lesz, aki képtelen a többiekkel együtt dolgozni :D
Az angol és a magyar kulturális különbségekről esett már szó a blogon, arról azonban, hogy miként óvja a civil társadalom értékeit előbbi és hogyan kezeli ugyanazt utóbbi, jóval kevesebb. Ahogyan Sámán írja, Angliában az erőszak nem ott kezdődik, hogy valaki átvágja…..
Külföldre költözni még akkor is macerás lehet, ha a létező legtöbb segítséget kapjuk meg régi-új munkahelyünktől. Az ügyintézés, lakáskeresés ebben az esetben is sokáig eltarthat – derül ki egyebek mellett ez is Gergely Egyesült Államokból érkezett írásából. (A kép…..
Eiknarf 2013.02.18 15:30:42
@Rebarbaraa: RTL nem elérhetö?
Nincs mäs välasztäs ilyenkor. Elö a pisztollyal, csöre tölt, szäjba bevesz, ravasz meghúz. RTL nélkül nincs élet.. :P
Aki valamelyik korábbi posztnál a konkrétumokat hiányolta, az ma megkapja, bár János londoni írása (igen, megint London, de hát már elég régen volt...) jóval több ennél. Hossza miatt kétfelé szerkesztettem, az első részben arról lesz szó, miért jött el otthonról és megnézzük, mi mennyi Londonban...
Eiknarf 2013.02.12 11:21:07
„Talán mi vagyunk azok, a félmillió, akik miatt egyszer nálunk is normálisan lehet majd élni, dolgozni" – írja a mai posztban Öreghaver, akinek írásában sok olyan pont van, amivel egyet lehet érteni, és persze nyilván sok olyan is, amivel majd vitatkoztok. Egy biztos: ötven…..
Eiknarf 2013.02.11 16:37:29
@Éhes_ló: Német KSH jelentése pl a bevändorlókról. Minden évben gyorsul, idén drämaian majd duplájára.