Regisztráció Blogot indítok
Adatok
takacsb (törölt)

0 bejegyzést írt és 144 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ProgBlog Kedves Angéla! 2012.06.04 22:38:00
„Uram Király: egy egyszerű magyar áll előtted!”Bácskai Lauró István: Gyula vitéz télen-nyáron - 1970  Tisztelt Kancellár Asszony, Kedves Angéla!  Egy egyszerű magyar szól Önhöz e levél által – ám kétmillió másik nevében! Mi, a…..
takacsb (törölt) 2012.06.05 22:12:25
@is:
aztán melyik állampárt teljesített ebből bármit is?
takacsb (törölt) 2012.06.05 22:16:23
@tildy:):
középeurópai bundesrepublik.
mitteleuropa oder balkan?
takacsb (törölt) 2012.06.05 22:26:55
@KG2000:
nézd, kormánykörökben nagyon népszerű volt egy időben keynes. az első törvénye, hogy a fogyasztási határhajlandóság a jövedelem emelkedésével csökken. aminek többek között az a hatása, hogy hiába csoportosítasz át jövedelmet az alsó középosztálytól a felsőre. nem a belső piacot fogod élénkíteni hanem a külsőt.

a kormány gazdaságpolitikájával az a legnagyobb probléma, hogy a célok és az eszközök véletlen sincsenek összhangban.
 „Ma Trianon emléknap a parlamentben. Ehhez mi csupán annyit tennénk hozzá: a birodalom széthullásával a Britek - 1922-höz képest - elvesztették a terület 99,31%-át, a népesség 90%-át. Mégsem rinyálnak, hogy vissza Indiát, az USÁ-t, Ausztráliát vagy Kanadát.…..
takacsb (törölt) 2012.06.05 16:16:39
@Max val Birca:
európában sohasem volt független külügy. szerinted a franciák vagy a németek külpolitikai kérdésekben önállóan döntenek? szerinted a finn külügy miben dönt egyedül? ma uniós külpolitika van. csak ez nincs kellőképpen összehangolva. azért nem, mert egyes tagországok még mindig önállóan akarnak dönteni. de ahhoz önálló hadsereg kellene. nato kötelékben uniós külpolitika, uniós hadsereg kellene. és uniós pénzügyek. a monarchia "nagyban".
takacsb (törölt) 2012.06.05 17:10:55
@Max val Birca:
szerintem ez a jelenlegi föderális unió egy hülyeség.

az unió parlamentjét megyékből kell összerakni. az unió kormányát pedig tagországok közvetlen választott vezetőiből. egységes megyei igazgatásrendészet kellene. ahogyan a franciák is forszírozzák. tehát az addig rendben van, hogy eltűnnek az országhatárok. de a megyehatárokat meg kellene erősíteni. tehát az kellene európában minden megye saját rendőrséggel, vámőrséggel (fogyasztóvédelemmel), és helyőrséggel rendelkezzen. és legyen egy közigazgatási központja. amin ott díszeleg a történelmi címer és az uniós zászló. európában cca. 750 megyében.

a föderáció meg egy kulturális sztori. európát északi, déli, nyugati, keleti és közép-európai államszövetségre kellene osztani. az olaszoknak kulturálisan semmit se kelljen együtt csinálni a svédekkel. de mondjuk valamilyen mediterrán és skandináv egység mégis csak kellene. és ezeket aztán alá lehetne bontani. de ebből sehogy sem jönne ki a nemzeti önállóság. viszont azonnal következne a térségi autonómia. kulturális értelemben. szóval azonnal következnének a kisebbségi jogok. mert ugye nincs nacionalizmus. föderáció van, régiók, és a legalsó szinten kerületek.

a területi hierarchiából a _county_ és a _country_ kimarad. mert az kell az unióhoz. föderációhoz _region_ kell és _district_.

ma az a probléma, hogy ez a két fajta szerveződés (a francia egységállami és a német föderatív) összekeveredik. magyar-osztrák relációban ugyanez volt a probléma. ezért nem működött a monarchia.
takacsb (törölt) 2012.06.05 17:58:50
@Wallaceandgromit:
a kiegyezés utáni magyarországon miért nem lett hivatalos nyelv a szlovák, a ruszin, vagy a román? mert abban az esetben könnyen lehet, hogy sehonnan semmit sem csatolnak el. ahogyan mondjuk svájcból sem akar senki kiszállni.
  Bár korábban úgy tűnt, mintha a fővárosi öngyilkos taxis demonstrációja mégiscsak sikerrel járt volna a fix tarifa ügyében, a bérkocsisok tegnapi újabb tiltakozása azt mutatja, hogy nem értenek egyet a tervezett változtatásokkal. A taxisok követeléseit nagyjából úgy…..
Magyarország fel szeretné használni szomszédait, együttműködne régiós partnereivel a közös célok elérése érdekében, most éppen a Visegrádi Négyek keretén belül, ugyanakkor elfogadhatatlan nacionalista politikát folytat. Ez a stratégia Trianon óta nem működik, valami…..
takacsb (törölt) 2012.06.05 15:25:51
@hackbard.celine:
ez a probléma. magyarországot egyre inkább balkáni országnak tartja mindenki. amúgy a csehek - nem is annyira unió ellenes, hanem a térségbe beleszarós - politikája sem lesz tartható. a berlin-varsó, és a bécs-pozsony tengely húzza középeurópát. cseh növekedés sem olyan fényes. hiába van ipar. ha nincs szoros térségi együttműködés. formálódik egy német-osztrák-lengyel-cseh-szlovák középeurópai bundesrepublik.
    A magyar jobboldalt elemző Mi a jobb? sorozatunkban Stumpf András (Heti Válasz) írását olvashatják.   Kezdjük valami nagyjából frissel, aktuálissal! A mozdulattal, amellyel Magyarország kulturális államtitkára, civilben költő, a „ravatalra” helyezi a…..
takacsb (törölt) 2012.06.03 19:35:46
@Alfőmérnök:
a haza és haladással nem számoltok valamiért. az szdsz '88 szinte teljes szavazóbázisa ott van üresen. és akkor azt mondjátok, hogy az szdsz végre megszűnt. a párt igen, de a választói nem. és ez a liberális tábor valószínűleg egyként orbán viktor ellen fog menetelni.

és van egy csoport, amelyik mindig elárulja a kormányt. azért, hogy pozícióját megtarthassa. szóval van egy csoport. az mlsz-ben mindenkit ki szoktak rúgni. de berzi sándor mindig főtitkár marad. ugyanez meg van mindenhol főosztályvezető szinten.

szóval itt a fidesznek valamilyen programot kellene letenni az asztalra. az kevés lesz, hogy átbasszuk a nyugatot. főleg, hogy ők basznak át bennünket. távközlési adót áthárítják, és majd vissza is perelik.

a jobboldalnak intellektuálisan kellene magát megráznia.
takacsb (törölt) 2012.06.03 23:40:59
@Kosinva:
a nemzeti liberálisok (az én fogalmaim szerint) nem konzervatívok hanem szabadelvűek és uniópárti nacionalisták.
Lobsterizmus Emigrálj barátokkal! 2012.06.02 20:36:00
A magyar kormány olyan szemérmetlen lenézéssel tekint a fiatalokra, ami nemzetközileg is kirívó. Orbánt mélyen érinti, hogy le akarunk lépni, de nem miattunk, hanem a szüleink miatt. Csak nekem fordult fel a gyomrom?  Gondolkodtam, mi bajom vele. Úgy beszél, mint egy szülő. Nem…..
Nem kerül ki a büntető törvénykönyvből a vörös csillag mint önkényuralmi jelkép. Ezt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mondta pénteken Várpalotán, az 1952-es várpalotai kitelepítések 60. évfordulója alkalmából rendezett…..
takacsb (törölt) 2012.06.03 11:49:18
@HgGina:
ne viccelj már. a dávid csillag jegyében egy zsidó-palesztin (polgár)háború folyik. nincs szervezett népirtás. nincs az, hogy a zsidók a körbezárt gázában minden palesztint meggyilkolnak.

magyarázd már, hogy annak mi köze volt a nemzetközi munkásmozgalmakoz? magyarország 1941-ben hadat üzent a szovjetuniónak és az egyesült államoknak. az orosz frontra menetfelszerelés és nemzeti hadtápellátás nélküli hadsereget küldött. amelyik jelentős részben odaveszett. ezek után jelentős háborús jóvátételt kellett fizetni az oroszoknak. amire a nyugati világ a népirtásban való asszisztálás miatt rábólintott.

te ezt közvetlenül a kommunista kiáltványból vezeted le. és azt mondod, hogy a horogkereszt a műszaki fejlődés szimbóluma. hülye vagy? szerinted a nácik ma a modernizáció élharcosai?

szerinted vajnai attila mit akar? kényszermunkatábort, vagy mondjuk a munkával arányos béreket. szerinted melyik kategóriába tartozik? aki a frontra küldött százezreket? és akik asszisztáltak a népirtáshoz? vagy aki humán alapellátást követel?

kitette a vörös csillagot. mert a nemzetközi munkásmozgalom jelképe. és értem persze, hogy ez nem tetszik sokaknak. de ez ugyanaz, mint az árpád-sávos zászló. mivel az sem csak a nyilasokhoz kötődik ezért el kell viselni. mert többes jelentéssel bír. de a horogkeresztre sehogy se húzhatod rá, hogy az valójában a műszaki haladás szimbóluma.
takacsb (törölt) 2012.06.03 11:59:59
@val:
pont az a lényeg, hogy NEM azért tiltanak valamit, mert valakik hordtak valamit. a pufajkát sem lehet betiltani csak azért, mert viselte az ávh. azt kell megnézni, hogy a szimbólum az adott kultúrkörben (esetünkben európában) eredendően mit jelképezett.

a kereszt a pápai inkvizíció jelképe volt eredendően? nem. ezért nincs tiltva. az áprád sáv ilyen volt eredendően. nem. ezért nincs tiltva. a vörös csillag ilyen volt eredendően. nem. ezért nincs tiltva. európában a horogkereszthez eredendően nem köthető semmilyen humanista eszménykép. ezért tilos a viselése.
takacsb (törölt) 2012.06.03 12:46:18
@73. Vladys - Vonajugend által kiképzett fényharcos:
te a következmények felől ítéled meg ezt a kérdést. és abból az jön ki, hogy szinte mindegy, hogy melyik szimbólumot vesszük. össze lehetne számolni, hogy hány embert öltek keresztény zászlók alatt. vagy hány ártatlan halt meg a us army felségjelzése alatt. és könnyen összejönnek a százezrek, vagy a milliók. de ezt mindet betiltani nyilván nem lehet. tehát az utilitarista erkölcs (logika) szerint minden jelkép használatát meg kell engedni. szerintem ez egyik méltányolható álláspont.

de próbáld megérteni, hogy van egy másik logika, amelyik azt vizsgálja, hogy az a szimbólum eredendően mit jelentett. tehát nem a következmények felől ítélkezik, hanem az eredeti eszméből indul ki. mit jelentenek ezek eredendően. miért tűzi most ki vajnai attila a vörös csillagot. és miért tűzik a horogkeresztet. mi az eszmeisége. és ebben az összevetésben nem lesz egyenlő a kettő. strasbourg ez utóbbi logikát követte.

rétvári bence egy harmadik (népszerű, de annál ostobább) álláspontot képvisel. azt, hogy kommunista és a fasiszta eszménykép ponton azonos. a nemzetközi szocializmus (munkásmozgalom) azonos a nemzeti szocializmussal. ami egy hülyeség. akkor is ha népszerű. aki képes gondolkodni az rájön, hogy ez a két dolog eredendően mégsem teljesen ugyanaz.
  Milyen borral miséznek a papok? Honnan szerzik be? mi alapján választják ki, mi kerül a palackba? Ennek jártunk utána kétrészes riportunkban, végigfürkészve a szerzetesi és papi borászatok történetét és jelenlegi helyzetét.  Szilvay Gergely riportjának első és…..
takacsb (törölt) 2012.06.02 12:44:52
@fremskritt:
de mi az, hogy magyarországon ők az evengelikusság. itt van a brutális kulturális szembenállás. hogy a baloldal, vagy liberálisok, vagy nevezzük bárhogy, és többségében ide tartoznak a zsidók is. nem ilyen provinciálisan gondolkodnak. tehát nincs olyan, hogy a magyarországon méltán világhíres.

hanem van egy európai evangélikus kultúra, amiben nem nyíregyháza diktál. hanem skandinávok. és ennek az egésznek része mondjuk az ikea bútor. a gyereknek az a házi oltár. most ezt a baloldalon 100-ból 100-an értik. a jobboldalon 100-ból 100 nem érti. vagy nem akarja megérteni. azt mondja, hogy hol lesz a faragott tulipán. mert aki borász az biztos kockába akarja tölteni a bort. hanem palacba, meg hordóba. lehet, hogy nekem a matematikus vénám tör elő mindig. mert én úgy látom, hogy egyesek forgástestekből kreálnak vallást. a kommunisták meg kockából építkeztek. sehol egy kupola. na most ennyire persze nem kell kisarkítani ezt a történetet. de szerintem te nem érted ez a reformáció, polgárosodás, felvilágosodás kultúrhistóriát. nem érted, hogy az egész arról szólt, hogy az addigi falusi értelmiségi (pap, tanító) hatalmát a polgárság próbálta megtörni. a katolikus hegemóniát igyekeztek felszámolni. de értem persze, hogy nem lehet teljesen. és nem is muszáj. de ha valami úgy néz ki, úgy beszél, mint a déli katolikus. akkor arra ne mondjuk már azt, hogy északi skandináv. mert ma leginkább azt hívják európában evangelikusnak. és nem azt, ami ellenreformált.

középeurópában ez a két dolog erőteljesen össze keveredik. én azt mondom, hogy föderális rendezés kellene. kistérségi szinten eldönteni, hogy melyik kerület inkább mit akar. tehát nem arról kellene vitázni, hogy az ország totális értelemben milyen legyen. hiszen azt úgysem tudjuk eldönteni.

te azt mondod, hogy én műveletlen vagyok, és ostoba. nem értem ezt az egész kultúrhistóriát. szerintem meg te nem érted. mert te valamilyen ellereformált szarra is azt mondod, hogy evangélikus. csak azért, mert azt prédikálja a püspök. bölcskey gusztáv gondolkodásának sincs túl sok köze a helvét protestánsokhoz. prédikálhat ő egy kálvinista templomban. ha egyszer a polgárság a szemközti cukrászdában megegyezik, hogy mekkora egy faszkalap. és akkor el kellene dönteni, hogy milyen legyen debrecen, és a hajdúság. el kellene dönteni, hogy milyen legyen nyíregyháza, és a nyírség. de lehet sokféle. van hozzá elég kerület. csak ne mossuk már ezt az egészet össze úgy, hogy keresztény, magyar. teljesen mást értünk kereszténységen. a magyar közéletben valójában egy virtuális vallásháború folyik. le kellene osztani a kártyákat. de nem országos szinten. hogy csak egy győzhet. hanem kistérségi szinten. és akkor mindenki győzhet.
takacsb (törölt) 2012.06.02 13:20:39
@fremskritt:
én nem tennék senkit sehová. hanem azt mondom, hogy legyen országgyűlési választás. pártlisták. fidesz, mszp, jobbik, lmp, bla, bla. politikai pártokra szavazunk. az országos ügyek egy dolog.

és ettől váljon el az egyéni képviselet. abból régió parlamenteket kellene csinálni. úgy, hogy minden körzetnek lesz egy választott képviselője. de felőlem lehet akár katolikus pap, vagy szerzetes is. tehát válasszák meg felőlem böjte atyát, vagy kovács árpádot. mert ő bor lovagrendes katolikus. és állítólag nincs annál nagyobb dicsőség. torgyánt is beválasztotta az összes lovagrend. csak azért, mert pénzt vártak tőle. persze ő mindig teát kért. de a sok borlovagot ez egy cseppet sem zavarta. kovács árpád meg olyan, hogy ha rajta múlik, akkor felőle a közvagyont az utolsó darabig el lehet vinni. a lényeg az, hogy ott üljön valamilyen tanácsban. mindenre rámondja, minden törvényes. legfeljebb nem erkölcsös. egy ilyen farizeus nyilván minden pártnak jó volt. de felőlem válasszák be kovács árpádot. ne legyen az, hogy a kedves pártvezető megmondja, hogy most minek kell lenni. hanem kistérségi szinten lehessen különbözni. és a régióban lehessen ezt összehangolni.

tehát mondjuk a tiszántúlon szerintem simán le lehetne osztani a kártyákat. hogy mit vigyen inkább debrecen, és mit inkább nyíregyháza. és az csak egy vicc, hogy tirpákok és a hurkások osztják egymást. nem kell, hogy legyen mindenben egyezség. debrecen is lehet többféle. több kerülettel. nyilván a nyugati lakótelep övezet, és az ipari park kultúrájában eltér a családiasabb, vidékiesebb részektől. nem kell mindnek egyformán kereszténynek és magyarnak lennie. miért kellene. és az egész hajdúságnak sem kell. hanem pártpolitikától függetlenül vallási értelemben lehetne sokszínű. és a régió képviselet egy világi parlamentben kiegyezhetne. szóval szerintem ilyen részországgyűlések kellenek. az "uruszág" gyűlés mellé. ott basáskodjon kövér lászló, vagy vezesse azt szanyi kapitány. de ennek minimális gazdasági, és kulturális kihatása legyen. szerintem legalábbis.
takacsb (törölt) 2012.06.02 21:45:42
@Dr. Zerge:
mégis, mi az, amivel nem értesz egyet. ezek kulturális különbségek.

európában a protestánsok, és mindenkik a döntően világi keretek között éli az életét a hőmérséklettől függően vizezi a bort. a katolikusok pedig ahogy olvashatod a szentírásból azt is levezetik, hogy mennyi vizet szabad a borba beletölteni ahhoz, hogy az szentség maradjon. kisfröccs nem jó. vigyázzál hé! sőt még azt is megtudhatod, hogy a kenyér önmagában a halál jelképe. ahogyan a bor is. csak úgy lesz az életé ha a pap felszenteli.

ezek után döntse el mindenki, hogy ki az elmeháborodott. a papok még mindig azt szeretnék, hogy a birka nép a kenyeret, és az állatokat is hordja a plébánosnak. amit meg is tettek a parasztok. amíg nem volt felvilágosult közoktatás. megsütötted a kenyeret. az a halál. előbb szenteljük meg.

erre mondom, hogy mi lenne ha kistérségenként döntenénk el a szokásokat. és akkor aki így akar áldozni az tegye. de a szent szart ne tegyük kötelezővé. és ne találjuk ki, hogy ez a típusú katolicizmus lenne a civilizáció fokmérője.
Caspar David Friedrich: Mann und Frau den Mond betrachtend   A magyar jobboldalt elemző Mi a jobb? sorozatunkban Aristo (Mandiner) írását olvashatják.     „Lényünk és létünk gyökere az igazság, és az ember csak azért hazudhat, és züllhet le és lehet korrupt, mert bármit…..
takacsb (törölt) 2012.06.01 22:33:39
@bbjnick:
ha a helvéteket szerintem fölösleges azokhoz a keresztényekhez keverni, akikről ti beszéltek. presbiteri rend van. tartományi népszavazások. egy esküszövetség, ami nem ismeri a pápaság primátusát.

te a feudális tekintély elvről beszélsz. szerinted ezzel a a római katolicizmus túllépett mindenen. de az oszmántörököknél, a mongoltatároknál sohasem volt méltóság? a pogányoknál nem volt ilyen. mit tett ehhez hozzá a római katolikus egyház? lett egy n+1. pontifex maximus. na bumm. miben jobb ez, mint a császárság, vagy a cárizmus. hacsak abban nem, hogy nem kötelező követni. de ezt reformáció, a felvilágosodás, a polgárosodás érte el. az ti kárhoztattok. amire azt mondott, hogy ez egy megcsonkított, kiherélt kereszténység. oké. csak az a fajta pápaság, amit te szeretnél a felszínes elemeken túl miben különbözik a szultánságtól. a felvilágosulatlan érsekség miben különbözik a basáskodástól?
takacsb (törölt) 2012.06.02 17:37:48
@tölgy:
de melyik kereszténységről beszélünk. mert volt az első nagy vallásszakadás. amikor az úgynevezett nyugati (szerintem inkább déli) katolikus vonulatról leváltak a keleti keresztény egyházak. létrejöttek az ortodox egyházak, és az ókeleti kisegyházak.

és utána a reformáció nevű sztori, amikor az észak, és a nyugat európai protestánsak mentek szembe rómával. középeurópában vallási értelemben keveredés van. magyarországon teljes őrület. itt ugyanis az ellenreformáció sikeres volt. a magyar református egyház gyakorlatilag egy katolikus lányvállalat. kevés közük van a helvét protestánsokhoz. akik európai római keresztény gyökereivel egy esküszövetség keretében sikeresen szakítottak.

magyarországon a katolikust szokás kereszténynek mondani, és az ellenreformáltat keresztyénnek. valamint ideértik még az ortodoxiát. és legújabban az ún. unortodox kormánypolitikát. de ez a mix összeurópai vallásnak is legfeljebb a fele. a déli és a keleti vonulat. magyarországon ez az egyik szekértábor. akik vallásos kultúrát propagálják. a másik meg az észak, és nyugati protestantizmus. ami világi kultúrát szeretne.

középeurópában összekeveredik a kettő. szerintem egyelőre nem dőlt el, hogy mi lesz itt. lehet, hogy egy vallási mix. de az is lehet, hogy kialakul valamilyen "nagy-német" föderális vallás. az egyházi rendekből, és a világi közalapítványokból. a középeurópai szövetségi kancellár lesz az egyházi vezető. ehhez berlin-barát kormányok kellenek. szóval könnyen lehet egy újabb protestáns tömb. ezzel szemben áll politikai kereszténység. ami római katolikus hegemónia visszaállítására törekszik.

wojtyla halála után a pápaság primátusa szinte mindenhol megkérdőjeleződött. a kivétel talán csak itália. az amerikai, a latin-amerikai egyház is tulajdonképpen önálló. az usa elég erősen be akarja dönteni a vatikánt. az amerikában a pápa a mindenkori elnök. és az afrikai törzsi kereszténységnek sincs túl sok köze rómához.

szerintem a katolikusoknak egy klassz mediterrán vallást lehetne csinálni. mint ahogyan az is volt ez eredendően. vissza kellene térni az ókeresztény gyökerekhez. ami meghatározta dél-európát. de nem az egész kontinenst. és pláne nem a szigetországot.
  A kényszerű megszorítások és a kiforratlan átszervezések által sújtott magyar kultúrpolitikában örvendetes fejlemény, ha bizonyos ügyek a maguk medrében tudnak előre haladni, és van tudás, idő, pénz, és legfőképpen elhatározás azok véghez vitelére. A Nyolcak…..
  Álmélkodva szemlélődhet, aki csak kicsit is érdeklődik a közbeszerzési piac eseményei iránt, ki, mekkorát szakít, hirtelen semmiből kinőtt cégek mennyire sikeresek, hajdan tündöklő hazai nagyvállalatok pedig hogyan sorvadnak el. Nyílt, tehát mindenki számára látható…..
A magyar nemzet karakterének megrajzolására indított projecttel köszönti a második Orbán-kormány két éves évfordulóját a Petőfi utca. Melyik az az önbecsüléssel rendelkező, büszke nép, amelyik legyőzi a válságot mert kétségbeejtő helyzetekből való felemelkedésben a…..
  A magyar jobboldal folyamatait elemző Mi a jobb? sorozatunkban Tőkéczki László egyetemi docens, az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszék vezetőjének, a Valóság főszerkesztőjének írását olvashatják.   Lassan történelmi távlat alakult ki ahhoz, hogy a rendszerváltozás…..
takacsb (törölt) 2012.05.30 12:07:59
@Kandeláber:
itt rendszerváltás akkor lesz ha az emigránsok gyerekei hazatérnek. legkorábban 25 év múlva. de most is lesz egy rendszerváltás. tippem szerint a haza és haladás formáció fogja végrehajtani. és utána a mérsékelt jobb fog kormányozni.

vagy persze lehet ez fordítva. lehet, hogy a kormány úgy kistafírozza a századvéget, hogy zászlót bontanak. begyűjtik a kormánypárttól elforduló szavazókat. az orbán-matolcsy tandemet hagyják beborulni az árokba.

de inkább az a valószínű, hogy bajnai gordon zászlót bont. és begyűjti az szdsz '88 szavazóbázisát (20%). mellé áll az mszp '89 (10%). az lmp begyűjti az agrárszövetség, az mdnp, a centrum párt, és a dávid ibolya féle mdf szavazatait (5%). és ezen kívül ott lesz egy civil farok (5%). ez persze mindenféle csoportosulásból állhat össze: a 4k!, az 1m!, de könnyen lehet, hogy egy olyan viccpárt is befut, mint a kétfarkú kutya. szóval a valószínűbb szerintem az, hogy ilyenformán összáll a baloldal. a teljes népességben 40% körüli eredménnyel.

és ezzel szemben a fidesz-kdnp (20%) együttes támogatottsága is csak körüli. mivel a széljobb különáll.

értem persze az szdsz-ezést. ez a szavazói csoport ott áll párt nélkül. az mszp nem vállalható, és máshová meg nem tud szavazni. de ők szerintem minden további nélkül beállnak majd bajnai gordon mögé. hacsak nem bajnai godot lesz belőle.
takacsb (törölt) 2012.05.30 13:17:51
@Kandeláber:
a fidesznek és a jobbiknak aligha lesz közös jelöltje.

az ellenzéknek viszont miért ne lehetne. például megállapodnak abban, hogy minden kerületben az lesz, aki a legtöbb ajánlószelvényt gyűjtötte össze. a többiek a listaállítás után visszalépnek. a többit meg majd kimatekozzák.
-- ha a visszalépést törvényben tiltják, akkor ez összerántja ezt a tábort. ekkor kénytelenek egy nulladik fordulót tartani. a felmérések, és az előválasztások eredményei alapján állíthatnak a közös jelölteket és közös listát.
-- ha a kormány a választások előtt változtatja meg a szabályokat (ami szintén nem elképzelhetetlen), akkor nemzetközi botrány, ellenzéki bojkott, általános sztrájk következik. az ellenzéknek nyilván ez a harmadik forgatókönyv lenne a legjobb. de legvalószínűbb az első.

na most elvben ezt meg tudná csinálni a jobboldal is. ha a századvég bontana zászlót. akkor az szdsz '88 szavazói lehet, hogy azt mondanák. inkább ezek, mint orbán viktor. de valószínűleg nem tudnának a kormánytól élesen elhatárolódni. szóval egy mérsékelt jobbos rendszerváltásnak szerintem kisebb az esélye.

egyszerűen zászlót bont majd a haza és haladás. bajnai ügyvezető kormányt alakít. népszavazással egybekötött alkotmánymódosítás. és utána a bajnai kormány megbukik, mint dzurinda. vagy a kormányfő maga mond le, mint radicova. és szerintem utána következhet a kim, vagy a századvég, vagy valamilyen ma még nem látható mérsékelt jobbos formáció.

persze ezek csak tippek. nagyon sok minden történhet.
  Szeretem ezt a képet. Legjobb tudomásom szerint a felvidéki bevonulás idején készült. Hogy miért szeretem? Összefoglalja a keserves huszadik századunk egyik huszonöt évét. Előtérben az öregedő, tenger nélkül maradt admirális, mögötte óvatos távolságban, nyájként a nép.…..
takacsb (törölt) 2012.05.28 12:50:40
@Dr. Zerge:
mondj már egy dolgot a nyilvánvaló közhelyeken túl, ami a klebersbergi kultúrpolitikában figyelemre méltó volt. mondj már egy dolgot a klebersberg mítoszból, amire a világ, vagy legalább a szomszédok azt mondták: ejha.
  Hat évvel ezelőtt jártam először Barcelonában, ami akkori felületes és idealista elképzeléseim szerint még Londonnál is élhetőbb város volt, de Budapestnél mindenképpen. Ezt továbbra is tartom, de mára sokkal árnyaltabb a dolog: nemrég újra eljutottam a katalán fővárosba,…..
takacsb (törölt) 2012.05.28 10:20:35
@jose maria padilla:
csupa szerencse, hogy a falusi korcsmában mindenki kiművelt emberfő. a korcsmárostól a falusi főemberekig mindenki.
  Sokan tisztelik és nagy nosztalgiával emlegetik, míg mások gyűlölik a XX. század magyar történelmének két meghatározó politikusát: szoboravatás itt és ott, szoborrongálás, sírgyalázás, emléktáblák, baráti körök. Mindketten a káoszt kihasználva ragadták magukhoz a…..
takacsb (törölt) 2012.05.27 21:36:02
@tomtyi:
valójában persze, hogy nem voltak függetlenek. de lehetett váltani a kerületi párttitkárt kvázi demokratikusan. a parlamentben már kussolni kellett. előre megírt beszédet lehetett csak felolvasni. együtt kellett szavazni a párttal. leszámítva az utolsó ciklust. ahhoz hasonlít a mostani.
takacsb (törölt) 2012.05.27 22:12:54
@mialenyeg:
de kiket írtott ki kádár. úgy tesztek, mintha a horthy korszaknak a diszkriminációhoz, a gettósításhoz, a deportálásokhoz, és a likvidálásokhoz nem lett volna köze. úgy tesztek, mintha ezek nem egyenesen következtek volna egymásból. értem én, hogy horthy egy ponton próbálta leállítani az egészet. de egyrészt nem sikerült. kádár meg leállította a terrort 300 akasztásnál. mert annyi halottat számoltak össze a barikád másik oldalán. magyarul a szemet-szemért, fogat-fogért elve alapján végeztek ki ártatlan embereket. de ez mégis csak egy közönséges terror. elég gáz, hogy ilyet kell írni. de elég gáz, hogy ezeket összekeveritek.

a gulágot próbáljátok kádárra fogni. azt ugyanúgy foghatnátok nagy imrére is. meg a kínai kommunista forradalmat. horthy-ra sem fogják a kínai-japán háborút.

horthy azért felelős, ami a kormányzása idején magyarországon történt. és persze lehet mentegetni, hogy nem tehetett mást a náci németország árnyékában. de ilyen alapon kádár sem tehetett mást a szovjetek miatt. de ha azt mondjuk, hogy valamihez mégis csak asszisztáltak, akkor azt kellene látni, hogy azért nem teljesen ugyan ahhoz. oké, hogy a helyzet is más volt. és az is igaz, hogy a horthy korszak rémtettei nem menti a kádár kort. de ha azt mondjuk, hogy ezek az emberek miért is felelősek. ne mentegessük őket egyáltalán, hanem csak tegyük egymás mellé a kettőt, akkor elbillen a mérleg.

aztán persze azt lehet mondani, hogy ezek a különbségek a helyzetből következtek, és nem az emberből. tehát nem az van, hogy horthy volt az ősgonosz, kádár pedig a jóságos és igazságos. nem is ezt állítom.

hanem azt, hogy 10% kommunizmus egy védhető dolog. sőt valójában az egyenlősdinek ezen a ponton kellene megállnia. mert például a skandinávok ezt megcsinálták és nem borult be tőle a gazdaság. a 10% kommunizmus nem valami utópia, hanem akár a európai civilizáció alapja is lehetne. 10% fasizmus meg sehogy sem lehet. tehát ha a kommunista és a fasiszta eszmét a totalitástól megfosztjuk, akkor fehér és fekete lesz a történet. és értem, hogy ez a világképetekkel nem fér össze. mert ezt pont fordítva látjátok. valamelyik tábor közéleti értelemben vak.
takacsb (törölt) 2012.05.27 23:01:30
@mialenyeg:
még annyit, hogy kádárt ezért váltják le:
www.youtube.com/watch?v=sfrFmLK3M2k
ezen a ponton világos, hogy a ruszkik ki fognak vonulni.

ezt egyébként már 87-ben eldöntötték. onnantól kezdve a szovjet kivonulás nem politikai, hanem logisztikai kérdés. a szovjetunióban nincs elég laktanya, és lakás, ahová visszavonulhatnának. aki járt ruszki laktanya közelében az tudja, hogy azok kisvárosok voltak. a katonai létesítményeken túl volt iskola, színház, stb. pravdával tapétézták ki a társasházakat. de azok a katonák a körletben városias körülmények között éltek. az oroszokat nem orbán viktor veri ki. hanem jóval korábban eldöntik.

szűrös mátyás hozza a hírt. pozsgay bábáskodásával ezek után alakul meg az mdf. aztán kádár 88 elején ha esetleg valaki nem tudná mindenki számára világossá teszi ezt. hivatalosan megalakul a fidesz, és később az szdsz . az mszmp-ben is váltanak. a gazdasági értelemben progresszív (állami felügyelet alatt működő nemzetközi-magyar vegyesvállalatokat akar), de politikai értelemben keményvonalas grószt választják meg főtitárnak. aki előbb gazdasági rendszerváltást akar, és csak utána politikait. ezt nem fogadja el a nyugat. grósz helyére németh miklóst ültetik. kádár 89-ben meghal.

van például egy olyan mítosz, hogy kádár élete végéig nem mondta ki nagy imre nevét. biztos nem beszélt erről sokat. de itt például mégis csak:
www.youtube.com/watch?v=tZ_4-58peco
Mandiner blog Míg Kádár 2012.05.26 08:01:00
  Suhogott a Kádár-kolbász, amikor én még kissrác voltam. Minket persze csak a szele érintett meg. Nem volt, ami fájjon. Illetve nem úgy.   Fejben már akkor összeállt a ’80-as évek képe, ami egyfelől a nagyszüleim által soha meg nem szokott vasbeton sematizmust, másfelől azt…..
takacsb (törölt) 2012.05.26 15:57:01
@Nazareus:
a különbség az, hogy akkoriban az államadóssággal szemben végtelen állami vagyon állt. tulajdonképpen egy egész ország. most meg a szent koronán kívül nagyon nem áll semmi.
takacsb (törölt) 2012.05.26 17:44:10
@csi szi:
azért nem teljesen. volt néhány elég jó vállalat. ikarus, videoton. de olyan viszonylag kis cégek, mint a medicor is szinte csak nyugatra gyártott orvosi műszereket. persze volt nagyon sok rossz cég. ezek veszteségeit a jól működők nyereségével állították szembe. látták, hogy ez nem tartható, és próbálták az iparvállalatokat racionalizálni. keresik az "új gazdasági mechanizmust". de mindig az jön ki, hogy az valamilyen klasszikus városi kapitalizmus lenne. public-private partnership állami (pártpolitikai) beavatkozás nélkül. az összes reformközgazdásznak ez jön ki: kapitalizmust kell csinálni kicsiben.

az agrártermelésben a háztájival (tulajdonképpen kisparaszti családi birtokkal) kombinált szövetkezeti gazdálkodás működőképes volt. és az olyan államinak nevezett, de valójában köztulajdonban lévő térségi mintagazdaság, mint bábolna.

arra nem jönnek rá, hogy a bányákat jelentős hadiipar nélkül nem lehet fenntartani. de erre thatcher margó sem jön rá. a brit nehéziparnak őfelsége hadereje adhat megrendeléseket. a nehézipari valójában a hadiipari mérnök.

a legnagyobb probléma a gazdasági embargó volt. szerinted mi lenne ma magyarországgal ha semmilyen high tech eszközt nem lehetne külföldről behozni. csak kerülő úton brutális felárral a rubel elszámolás miatt, vagy magánimportban.

mindent összevetve a kádár rendszerben non-profit társasági formák úgy ahogy létrejöttek. a gyárak gyakrolatilag közfoglalkozás mellett működő kht-k voltak. a gmk-k pedig közkereseti társaságok. (a munkások városi köztulajdont olcsón bérlik, és a társaság vezetőjének irányításával magáncélra termelnek.) az tsz-ek gyakorlatilag agrár zrt-k voltak.

nem voltak kft-k. nem voltak nyrt-k. magánvállalkozások gyakran kiszámíthatatlan körülmények között működhettek. ha nincs embargó, akkor tippem szerint a szocialista gazdaság non-profit módon fenntartható lett volna. úgy, hogy gyakorlatilag az egész társadalom a nyugati alsó középosztály szintjén él. de a magyarok többsége erre vágyik: a nyugati életszínvonal az alsó felét elérje.

szóval sajnos kádár jánost nem nagyon lehet ma kritizálni. csak 56 és az utána következő megtorlás (terror) miatt. csak azt nem értem, hogy a horthy időszak terrorját miért kellene felmenteni. a háborús szerepéről nem beszélve.

ezt az országot lebombázták a szövetségesek. megszállták a németek és az oroszok. úgy hogy tulajdonképpen az összes háborús ellencsapás annyi volt, hogy egy hadsereget felszerelés és hadtápellátás nélkül halálba masíroztattak. a zsidó deportálásról ne beszéljünk. szóval egész egyszerűen nem mérem fel ésszel, hogy ha horthy és kádár bűneit egymás mellé tesszük, akkor hogyan gondolhatja bárki, hogy kádáré volt a súlyosabb.

szerintem az öreg horthy szimplán debil volt. a fiatalkori kádár egy gazfickó. mint ahogyan az összes kommunista, aki fegyvert fogott. ugyanolyan gazfickók, mint horthy csendőrei. egytől egyig. persze akkoriban ez volt a korszellem. két brancs fizikailag is ütötte egymást. nem lehet a mából helyesen ítélkezni.
takacsb (törölt) 2012.05.26 18:23:20
@Tündér_Lala:
a kádár rendszer arra volt gyakorlati példa, hogy közösségi tulajdonlás mellett lehet non-profit termelni. kisipar, és kiskereskedelem köztulajdonlás mellett is működik. arra nem jöttek rá, hogy ezeket városi kézbe kell adni. de erre a rendszerváltó főokosok se jöttek rá. az üzemeket előbb a városnak kellett volna odaadni. az otp-t szét kellett volna szedni. minden városnak lett volna egy saját tulajdonú bankja. és ezek mellé kellett volna csinálni befektetési alapokat. így lehetett volna feltőkésíteni a gyárakat. tehát beengedni a tőkéseket, de az egészet nem miniszteriálisan, hanem a helyhatóságok által felügyelve. városi vagyonügynökségek kellettek volna, és nem az ávü.

az agártermelésben nem kellettek volna nagy váltások. a közműveket koncesszióba kellett volna adni. tehát nem eladni, hanem meglévő infrastruktúrát az elvégzett közberuházások függvényében 10, 20, 30, 50 esetleg 100 évre bérbe adni.

debrecen bérbe adja a repülőterét 99 évre. de úgy, hogy a befektető semmilyen közberuházást nem hajt végre. a legnagyobb beruházás az, hogy a reptér mellett épült egy tesco. és egyébként az összes kormány, és önkormányzat olyan ppp konstrukciókat talál ki, hogy a külső szemlélők füle kettéáll. nyilván nem lepődnek meg azok, akik látják, hogy kiket milyen módon pénzelnek le, illetve kik milyen cégekben érdekeltek. ezek okozzák a jelenkor problémáit. nem az, hogy kádár eladósította az országot.

ceuasescu nem adósította el romániát. todor zsikvov nem adósította el bulgáriát. és mire mentek vele.

a magyar adósságszolgálat a gdp-hez mérten 3-5% körüli. ami azt jelenti, hogy ilyen mértékű növekedést kellene produkálni úgy, hogy a költségvetés elsődleges egyenlege zéró. de ez nem volna lehetetlen. ez a kormány 1.5%-os visszaesést páratlan bravúrnak állít be. mert 100 milliárdot kivetett a bankokra. amire ők kivontak 1000 milliárdot.

a bankokat nem így kell beszopatni. hanem úgy, hogy városi bankokat alapítasz. és akkor kapásból bukik a provident, és ezek a szarok. mert 100, 200, 300, 500, 1.000 eurós mikrohiteleket lehet adni 1, 2, 3, 5, 10 fős családoknak. azért, hogy átmeneti időszakokat kibekkeljenek. csak ugye az egész mögül hiányzik a városi kisüzem, és kisüzlet.

a térségi nagyberuházásokhoz pedig térségi önkormányzatok kellenek. német-osztrák mintára tartományi parlamentek és kormányok. ezekhez kell kapcsolni az iskolát, a bíróságokat, a földet, és a bányát. és az egyháznak térségi szinten kellene aktívnak lenni. a régió az érsekségnek felel meg. tehát ez lenne a konzervatív-neokonzervatív önkormányzat. a város pedig liberális-neoliberális. ppp szigorúan ellenőrzött városi keretek között. megyei alapon szervezett egységes európai igazgatásrendészet. és innentől kedve az állam pusztán egy társadalombiztosítási önkormányzat. tehát a forrásokat, a feladatokat szét kell szedni. de ezt csak úgy lehet megcsinálni ha valamilyen automatizmus csinál egy minimális, de egyenlő újraosztást. 10% kommunizmus kell (hívhatjuk humanizmusnak, vagy kereszténységnek is), és nem 100%.
  Interjút adott a Heti Válasznak Matolcsy György. És ha Matolcsy interjút ad, akkor ott van tartalom, van lendület, van flow:   „Gazdaságtörténeti bravúrnak tartom, ahogy a kormánynak sikerült kizárólag belső forrásokból konszolidálnia az állam pénzügyeit. Olyan…..
takacsb (törölt) 2012.05.25 16:29:14
@Vhailor:
a dolog attól működött, hogy bokros lajos 95-ben túlszorított. mert akkoriban mindenki beleszart a gatyába, hogy államcsőd lesz. 8%-os vámpótlékot vezettek be, 30%-ra pörgették fel az inflációt, stb. valódi strukturális átalakulás indult el, aminek persze 1-2 éves spéttel jelentkezett minden eredménye. 1997-2001 magyar gazdaság aranykora. viszonylagos ár, és árfolyamstabilitás, jelentős mértékű tőkebeármalás. de ezért orbán viktor nem tett semmit. egyszerűen ő következett a politikai váltógazdálkodásban. varga mihály csinált egy csendes kiigazítást. amiért az értelmiség, és a külföld mai napig tiszteli vargát. de az sem volt igazából semmi. itt annyi történt, hogy a horn kormány idején az ország a tankönyvszerűen a szigorú fiskális és a szigorú monetáris követte. ami áldozatokkal, és az állami vagyon jelentős mértékű kiárusításával járt. de ez az ortodox liberális politika legalább koherens volt. és átmenetileg sikeres.

de orbán viktornak ehhez mégis mi köze volt? mik voltak a szuper kormányzati intézkedések 1998-2002 között. egyet mondj már. már akkor is matolcsyzmus volt. bevezették a lakásépítésre kamattámogatást. ezzel felpörgött a lakásépítés. mondjuk egy 12 milliós lakásra a bank adott 10 millió hitelt. akkor az ugye kapásból 2 millió extra áfabevétel volt. és ha az állam adott 1 millió támogatást, akkor is jól járt. kurva nagy ötlet. csak amikor törlesztik a hitelt, akkor nincs áfa bevétel. na most ezeket az intézkedéseket szívta meg medgyessy. mert hirtelen 200 millárd állami lakástámogatást kellett volna kifizetni. a társadalomban a jövedelemeloszlás nem egyenletes. és hirtelen túl sokan akartak belépni. főleg úgy, hogy közben megemelték a közalkalmazotti béreket 50%-kal. és ugye jött a 13 havi nyugdíj. jóléti rendszerváltás. de ez nem csak a szocik hülyesége volt. hanem a politikai osztályé en bloc.

és ma magyarországon szinte nincs olyan biztos szavazó, aki ne azért választaná egyik, vagy másik pártot, mert valakije itt vagy ott van. a magánszektorban mindenki brutálisan államellenes. ezeknek a formációknak ott nincs szavazója egy se. akik eltartják az országot azok elfordultak az összes formációról. orbán már nem is ezt réteget akarja megszólítani. hanem a maradék hülyétől várja, hogy visszaküldjék a nemzeti konzultációs kérdőívet. miközben az ország a térség legszegényebb országa lesz. és egyébként brutális mélyszegény réteg van. gyerekekkel. nem csak cigányokkal, hanem magyarokkal.

nyílt egy tesco. 6 órában vesznek fel embereket. havi nettó 40 ezer forintnál nem fizetnek többet. mellé 5 ezer utalványt. na most ide szinte csak fiatal gyerekes családanyák jelentkezek. mert az legalább biztos munkahely. csakhogy ezeknek az embereknek a többsége ki lesz rúgva. mert majd ilyen, meg olyan támogatásért cserélni kell az embereket. és különben is. és a magyarok úgy, mint a cigányok nekiláttak ügyeskedni. seftelni ezzel azzal. lomtalanításnál kiraksz egy fadarabot azonnal megjelennek. nem csak a cigányok. a magyarok is. balkáni országgá változott a vidék. miközben egyeseknek milliárdjai vannak. állami támogatásból, állami megrendelésből, állami visszatérítésből. gyakorlatilag minden az állammal kapcsolatos ügylet korrupt. az összes.

építenek egy villamospályát. ellophatnának bármennyi pénzt. mert az unió 80%-ban finanszírozza. a népnek alig kell pénzt betenni. és nem tudja megbecsülni, hogy az valójában mibe kerül. tehát bármennyit lehetne lopni. de nem tudják kiszámolni. nem tudják összeadni a tételeket. a fővállalkozó se. a legnagyobb magyar üzletember szuper ász. és nincs aki megépítse a pályát. effektíve nincs hozzá szakember. itt nem csak az a probléma, hogy lajos nyeri a közbeszerzést. mert ezt pont a sanyi nyerte. hanem, hogy ezek az emberek valamiért ezt nem tudják megépíteni. túl nagyok ehhez ezek a cégek. a cégvezetők intellektuálisan eltunyultak. a politikai osztály a támogatóival totális hatalomra tört. de ahhoz ez a garnitúra kevés.
takacsb (törölt) 2012.05.25 16:49:28
@s:
a kapitalizmus városi, városias méretek között tartható fent. de a világ nem tud egy óriás metropolisszá válni. nem csak azért, mert a konzervatívok ezt nem akarják. hanem azért is, mert az eredeti tőkefelhalmozók egy jelentős részének ez nem érdekük.
takacsb (törölt) 2012.05.25 17:17:18
@fremskritt:
ez nem volt így se 2001-ben, se 2007-ben, de 2010-ben sem. ez most van így.
Eddig azt gondoltam a Médiatanácsban nem ülnek teljesen idióták, értenek ahhoz, amit csinálnak, csak az én lelkemnek túlságosan fideszesek, szervilisek. De a Freedoom House-nak küldött válaszuk után ‎csalódnom kellett. Ezek idióták. "Ismereteink szerint az említett…..
takacsb (törölt) 2012.05.25 00:40:55
@inebhedj - szerintem:
ez a sztori arról szól, hogy kövér lászló basáskodhat az "uruszág" házában. de a nép ugyanúgy lehúzza a szennyet budin, mint ahogyan szinte kivétel nélkül mindig lehúzta. 2006-ban elfelejtette. és mindezt nem azért teszi, mert ezt mondja a freedom house. hanem úgy egyébként. ez a szokás.
takacsb (törölt) 2012.05.25 00:59:57
@KG2000:
ne tegyünk már úgy, hogy az országgyűlés elnöke és a médiatanács egymástól független intézmények.

itt akkor lenne rend, ha középeurópai szövetségi médiatanács lenne. cseh és lengyel hölgyek, és urak, németek, osztrákok, szlovákok, szlovének döntenének a kulturális normákról teljes egyetértésben a magyarokkal. föderális rendezés eredményezné a hőn áhított rendet. az nem rend, hogy egy egyébként közutálatlanak örvendő politikus önkényesen mond valamit. jelzem utána ugyanez az ember azt mondta, hogy a tudósítókat be kell engedni a parlamentbe. mert miért is ne. egyik nap betiltják, másik nap nem tiltják be. dobókockán kidobhatnánk a kulturális normákat. ez a rend? értem én, hogy felvilágosult abszolutizmust szeretnétek. de ahhoz egyrészt monarchia kell. másrészt a 18. század. egyik feltétel sem adott. kövér lászló inkább egy itt ragadt török basa, semmint egy mária theresia. ez az igazság.
takacsb (törölt) 2012.05.25 11:33:37
@yatumux:
oké, csakhogy a magyar jobboldal nem föderális, hanem feduális struktúrákhoz ragaszkodik. nagy magyar "uruszágot" akar. nem nyugati típusú fejedelemséget, királyságot, hanem az önkényre épülő keleti típusú basáskodást, vagy cárizmust. kövér lászló nem proli. engem nem zavar ha valaki partfist növeszt a szájára, és az sem zavar, hogy poli módjára beszél. úgy mocskolja a másikat, hogy nincs semmilyen mondanivalója. engem nem zavarnak a kövér lászlóhoz hasonló prolik. akkor sem ha ávós volt az apja. különösebben nem érdekel, hogy valakinek kik voltak a felmenőik. szerintem ávós apától is születhet rendes gyerek. nincsenek előítéleteim. a családomban senki sem volt se horthy, se kádár kegyeltje. ezeket pont leszarom. de ez az egész nem valamilyen felvilágosult abszolutizmus (amire ti szerintem vágytok), hanem valami ócska hazafias kommunizmus. hazafias népfront. a magyar kormányban a külügymininiszer, a belügyminiszter, a pénzügyminiszter (éppen a kulcstárcák) voltak mszmp tagok. a három közjogi méltóság soha egy percig nem gyakorolta a mesterségét. hanem a kisz titkárság után pártkarriert futottak be. oké, hogy többpárti keretek között. de a körülmények adódtak így. érdekes módon a pártok a szovjet kivonulás hírére alakultak meg. ez után.
www.youtube.com/watch?v=sfrFmLK3M2k
csak erről senki sem beszél. a iii/i (a hírszerzés) lett az szdsz, a iii/ii (a kémelhárítás) az mszp, a iii/iii (a belső elhárítás) az mdf, és könnyen lehet, hogy a fidesz iii/iv-gyel (a katonai elhárítással) került kapcsolatba. mert pedzegetik, hogy orbán viktor is úgy váltott rendszert, hogy biztos, ami biztos a katonai elhárításon keresztül próbált összefonódni az egykori kgb tisztekkel. mert mi van ha visszarendeződés történik. 89 körül nem volt azért teljesen egyértelmű a sztori. na most szerintem ezzel egyébként semmi probléma nincsen. ezt valószínűleg mindenki így csinálta volna, aki kicsit is értelmes. de itt egy teljesen hamis mítosz és legendagyártás folyik hazafias kommunista attitűddel. persze minden oldalon.

nem arról van szó, hogy a liberálisok, vagy a libertáriusok nem akarják senkinek megadni a tiszteletet. hanem arról, hogy előzetes valamilyen szellemi, vagy fizikai erőfeszítést várnak el, és legfőképp tisztességet. értem én, hogy lehetne a proli buszsofőrön is viccelődni. de ha egyszer a partfisképű proli házelnök még viccesebb. értem persze azt is, hogy ez az egész olyan, mintha a nyolcadikosok csinálták volna. de kérdezem, hogy szijjártó péter és selmeczi gabriella nem olyan, mintha a nyolcadik béből lennének kormányszóvivők. és magyarázzák, hogy az ások törték be az ablakot. a helyzet az, hogy együtt voltak a pályán, és tényleg az ások rúgtak félre. oké. de most egyedül vannak a pályán. hatalmas a csörömpölés. és most az a szöveg, hogy mindig az ások törik be az ablakot. most is. mert a bések a jók. mire a másik oldal azt mondja, hogy ti egyszerűen nem tudtok fair módon játszani. erre jössz ezzel az ócska prolizással. meg azzal, hogy tiszteljük a királyt. érdekes módon senki se bántotta habsburg ottót. nem állították be együgyűnek csak azért, mert raccsolt. nem mondták azt, hogy a nagyapja, az apja tömeggyilkos volt. mert nem volt az. azt tette, amit az adott korban nagyjából tenni lehetett. és persze vitatott, hogy horthy és kádár ezt tették-e. sokszor igen, sokszor nem. de érdekes módon megint a jobboldal akar valamilyen horthy kultuszt. amin régen túl kellene lenni. szóval én kulturálisan jobbra húznék, és makrogazdasági értelemben is, igazgatás-rendészetben már-már széljobbra. de ez a kormány egy nagy fos szerintem. szalay annamária mitől lett a tömegkultáért felelős tótum faktum. mégis mitől? csődbe vitt egy moziüzemi vállalatot. oké. mind csődbe ment. rendszerváltás után a munkahelyek fele megszűnt. hirtelen kevesen mentek moziba. nem szalay annamária volt a hibás, hanem a helyet. utána ez a hölgy csinált leszbi pornós lapot. rendben van, hogy nem valami ökölszexeset, hanem igényeset. szeretjük a szép lányokat. oké. szóval ez eddig akár rendben is lehetne. de utána belépett a pártba. és felszopta magát, mint a fideszben mindenki. semmiféle kulturális teljesítmény nincs mögötte. ahhoz képest, amilyen közéleti pozíciót elfoglal. szalay annamária egy ugyanolyan közutálatnak örvendő politikus, mint kövér lászló. senkinek nem a példaképei. de nem a liberálisok miatt. ne viccelj. és nem is a helyzet miatt. hanem azért, mert ezek az emberek egész egyszerűen nem ezekre a pozíciókra valók. ezekhez ők súlytalanok. és ezt ők is érzik. és ezért fenyegetik meg a marginális rétegrádiót, hogy megbüntetik százcsillióra. és utána mindenki rajtuk röhög, amikor a médiatanács hivatalos közleményben szakérti az amerikai szlenget. és erre a liberók azt mondják, hogy ezek az emberek egész egyszerűen hülyék. erről van itt szó.

de ebben a karácsonyi bohóckodásban az egyik azt mondja, hogy ő még szavazna a fideszre. hátha jobban csinálják. a másik meg inkább a ballereket gúnyolva eltúlozva mondja, hogy hülye vagy, ez egy náci diktatúra. és röhögnek az egészen. a tisztelt házon. és persze saját magukon. kövér basa felségsértésnek gondolta mindezt. szalay annamária meg ugye eleve arra van kattanva, hogy mit kellene betiltani.

tehát itt nem egy brutál jó közszolgálati tévét csinálnak. tudományos ismeretterjesztést, nem a magas művészetet propagálják. hanem olcsó jánosok űzik az ipart. fábry sanyi, csiszár jenő. akik a kereskedelmi tévékből vagy kiszorultak, vagy biztosabbnak látták ha a fidesz fenekébe bújnak. philip, és a többiek. az mtv semmilyen a kereskedelmi televíziózástól elütő kulturális produkcióval nem áll elő. semmi sem emlékeztet a felvilágosult abszolutizmusra, amire ti szerintem vágytok. persze ha az lenne, akkor is meg kellene ennek buknia egy ipari forradalomban. de ez még csak nem is az. ez valamilyen hazafias kommunista izé. hazafias népfront. nem ragozom tovább.
Nem akarunk nagyon ünneprontók lenni, mert ugye a Compact Disco bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe, és ennek persze örülni kell, hiszen minket képviselnek, de a nótát magát nem muszáj szeretni. Mi már leírtuk a véleményünket a Sound of Our Hearts című…..
  Ritkán szoktam Orbán Viktor védelmére kelni, és nem pusztán azért – a teljes őszinteség jegyében – mert az elődjének dolgoztam. De a legújabb „félrelépése” a Nabucco kapcsán világosan mutatja, miért káros eljátszani az ember nemzetközi…..
takacsb (törölt) 2012.05.24 17:33:25
egy vezeték legfeljebb két szomszédos régiót tud összekötni. nem működik többesben. ezért nincs globális hálózat, csak térségi.

a török-azeri együttműködés nem lesz tartós ha ahhoz egy harmadik fél csatlakozik. anatólia és a kaukázus két szomszédos régió. az együttműködésbe harmadik felet nem fognak tudni bevonni. függetlenül attól, hogy a kaukázus önálló, vagy sem.

szerintem nem az egyébként. lehet itt keleti partnerségről beszélni. de "soyuz nerushimyy respublik svobodnykh, splotila naveki velikaya rus" (szövetségbe forrt szabad köztársaságok, a nagy oroszország kovácsolta frigy) van helyette. nem véletlenül vésték ezt minden úttörő agyába a ruszkik. a ruszkiknak nem kell a baltikum, a balkán, és hellász. de egészében kell nekik a kaszpi-tenger és a kaukázus.

külön-külön kell megegyezni a törökökkel, az arabokkal, a perzsákkal, és persze az oroszokkal. tehát nem egyiptommal vagy a szaudiakkal kellene tárgyalni, hanem az arabokkal en bloc. persze ehhez a másik oldalon a középeurópai föderációnak kellene összállni. nem a balkáni bohóc államoknak (közte magyarországnak).

nagyon sok szempontból időszerű - valószínűleg túlcsodulna a komment doboz ha leírnék mindent, hogy miért - a középeurópai föderáció. utoljára 1918-ban volt ennyire fontos. akkor össze kellett volna adni egy sigmaringeni fiút, és egy lotharingiai leányt. egyesíteni a hohenzollern és a habsburg dinasztiát, és kikiáltani a középeurópai császárságot. nem lett volna második nagy háború. de most is erre van szükség. ha a kereskedelmi háborúban nem akarunk hosszabbítást.

egy bundesrepublik, amiben magyarország ugyanolyan szabadállam, mint ausztria, vagy bajorország. ezt kell a mainstream médiában bemondani. bajnai - a konzervatív értelmiség körében - simán nyerne ezzel. működik a berlin-warschau, a wien-pressburg tengely. a szlovákok ezért csinálhatnak szinte bármit kisebbségi ügyekben. prágában elnököt, budapesten miniszterelnököt kell cserélni. fél év alatt tető alá lehetne hozni középeurópai kezdeményezést. visegrádi bohóckodást el kellene felejteni.

a budesrepublik dolgot úgy lehet elmagyarázni a nézőgyerekeknek, hogy még mindig jobb lenne debrecennek, vagy a győrnek a budesliga 2, mint a magyar embé (sic) 1. és miért ne lehetne az, hogy a ferencváros egyszer bajnokin fogadja a bayern münchent. ezt egy huligán is megérti. miskolcon az avas lakótelepen megértik, hogy a diósgyőrnek és a kassának egy ligában kellene fociznia.

de ha sorba vesszük a közéleti kérdéseket, akkor azokra szintre mindegyikére a válasz a középeurópai (szövetségi) rendezés.

középeurópai médiatanács kell, középeurópai bíráskodás, középeurópai oktatás, középeurópai vasút. szövetségi keretek felső szinten, alatta pedig régiós. bundesbahn (intercity), és regionalbahn (intertown). szövetségi olaj, és gázvezetékek kellenek, térségi tározók, finomítók. de a régiónak nem statisztikai céllal kell léteznie, hanem közjogi értelemben kell működnie. függetlenül a pártoktól pártoktól az egyéni képviseleten alapozva. első körben lehetne a magyar szabadállam egyetlen régió. de osztrák mintára a pólusvárosok köré szerveződhetnének a vidéki országrészek. debrecenbe befut a szövetségi intercity, és hajdúszoboszlóra megy a térségi intertown. nem kell máv. szövetségi gerincvezetékek, és koncesszióba kiadott térségi közművek. nem pártállami, hanem szövetségi (federal) és térségi (regional).

kétoldalú gazdasági megállapodások, ahol egyik fél: mitteleuropa. a másik az orosz föderáció, vagy anatólia, vagy perzsia, vagy az arab liga. ebben kellene gondolkodni, és nem abban, hogy a balkáni bohóc országok (közte magyarország), és a balkáni államok kölcsönösen előnyös megállapást kötnek az oroszokkal, vagy iránnal. washington nem tud megállapodni teheránnal. akkor hogyan kötne előnyös megállapodást tallin, pristina, vagy akár budapest. mindegy, hogy gyurcsány megy oda, orbán, vagy bajnai.

szóval ez dávid gyerek azt nem érti, hogy nem azon múlik ez, hogy mennyi az acél ára. oké, persze egy része ilyen egyszerű matek. a másik része a tradíció. a szultán, a cár, a sejk, a sah a célokhoz szabja az acél árát. kifelé monarchiákban kell gondolkodni. befelé államszövetségekben.

magyarországon ehhez nem kizárólag gazdasági, hanem közgazdasági és közjogi választ kell egyszerre adni. nem nemzetállam kell, hanem bundesrepublik. egyéni képviseleten alapuló district -> region -> federation hármas. és ehhez kell rendelni az iskola, a bíróság, a föld és a bánya ügyeit. az egyéni képviseletből középeurópa vallási térképnek kell kirajzolódinia. a szocik az északi mintákat követő evangelikusok, a liberók a nyugati mintákat libertárius atlantiak, a konzik a katolikus déliek, a nacionalisták pedig szovjetorosz mintákat akarnak. és ezt kell felülírni az unionizmussal. de az unionista fordulat előfeltétele a szövetségi rendezés. feudális->föderális váltás. ami egy mini rendszerváltás.
takacsb (törölt) 2012.05.24 21:13:09
@kendeffybotond: @PioDVD:
végig lehet ezt sakkozni. de a végén az jön ki, hogy középeurópának oroszoktól érdemes gázt venni, és az araboktól olajat. ez amit egyébként mindenki bemond.

a kaszpi-tenger környéke, és a kaukázus nem önálló. lehet mondani, hogy grúz, azeri, türkmén és kazah gáz. de az valójában mind szovjetorosz gáz. majdnem mindegy, hogy a rossiyskaya imperiya melyik csücskéből importálunk.

iráni gázt venni megint csak mítosz. nem csak azért, mert ez nem tetszene az amerikaiaknak. hanem mert csővezetékkel csak szomszédos makrorégiókat lehet tartósan összekötni. az nem véletlen, hogy a szovjetorosz gáz gyakorlatilag nem ér el az atlanti régióba. fel sem merül, hogy franciországba szállítsanak. nemcsak az atomerőművek miatt. hanem azért is, mert csővezetékkel csak szomszédos makrorégiókat lehet tartósan összekötni. egy kétoldalú üzleti megállapodásba egy harmadik bevonása mindenki tárgyalási pozícióját rontja. a franciák miért is akarnának függni az oroszoktól, és a németektől.

iráni gáz esetén nemcsak a perzsáktól függnénk, hanem törököktől is. és ugye egyik népnemzet sem a jótékonykodásáról híres. ez vajon miért lenne jobb, mint az orosz függés. vajon miért? ezek a térségek gázeladás nélkül is vannak. az oroszok viszont egyedül középeurópába tudják eladni a gázt.

szóval egész egyszerűen az van, hogy európán kívülről az oroszoktól lehet venni gázt. az araboktól olajat. ez a térség geopolitikai adottsága. tárgyalási pozíciót úgy lehet javítani hogy a térség tagországai összeállnak. a németeket nem volna nagyon bonyolult rávenni egy osztrák-lengyel-cseh-szlovák-magyar együttműködésre. laza föderális keretei között. sok kérdésben persze meghagyva a tagállamok önállóságát. ez egyszerű matek. 80:10:40:10:5:10 a lakosságarány. 155 milliós föderációban 80 millió (a többség) német. ebbe még éppenséggel beléphet a milliós szlovénia és a 5 milliós horvátország. még éppen kijöhet a német többség. másképp nem mennének bele a németek. de ha többségük lenne, akkor mégis csak.

tehát itt nem kelet-közép, vagy közép-kelet európai együttműködésről kellene beszélni, hanem egy új középeurópai kezdeményezésről.