Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dörnyei József

739 bejegyzést írt és 1352 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár napja beszélgettem egy ismerőssel és szóba került az elektromos autó, majd annak a fogyasztása. Fejben kiszámolva nem jött ki olcsóbbra, mint a benzines. Eldöntöttem, hogy kiszámolom. Egy "átlag" elektromos autó - nyilván ilyen nincsen - fogyasztása 17 KWh/100km papíron, gyakorlatban 20…..
Dörnyei József 2019.11.02 21:14:29
@jaccso: 40 alatt. Régen néztem. Az otthoni töltés akkor még olcsóbb. A cikk lényegében nem változik, mert otthoni töltéssel eddig is megérte. Akkor nem éri meg, ha nem otthon töltöd.
Valakinek eszébe jutott egy olcsó megoldás a nyári Budapest - Siófok hétvégi közlekedési problémára. A problémát az okozza, hogy a nyári hétvégéken igen sok Budapesti lakos autóba ül és az M7-esen le szeretne menni a Balatonhoz. A szálláshelyek jóval drágábbak, mint az üzemanyag költség, ezért…..
Dörnyei József 2019.08.01 12:34:51
@Untermensch4:
Kicsit erős. 30+-ra lehetne adni mondjuk alkalmanként fokozódó fogház büntetést:
- Első - 2 hét felfüggesztett 1 évre
- Második - 4 hét felfüggesztett 2 évre
- Harmadik - 4 hét és az egész letöltendő házi őrizetben (összesen 10 hét)
- Negyedik - 4 hét és letöltendő fogházban
- stb. stb.
A US úgy döntött, hogy érdemes lenne atomfegyverhez juttatni Szaud Arábiát. Iránnak már van. Izraelnek már régen van. Pakisztánnak és Indiának is van. Tényleg, mi a legrosszabb, ami történhet, ha a Közel-Keleten a nagy játékosoknak van atom fegyvere?..
Dörnyei József 2019.03.06 11:03:27
@Untermensch4:
Ez a cél valószínűleg. De mi van, ha változik a széljárás, mint anno Afganisztánban? Néhány millió AK még kezelhető. AA rakéta alig. Atombomba? Tényleg?
Dörnyei József 2019.03.06 11:14:11
@fofilozofus:
Ez valóban mindig így volt. A két VH között pl. Anglia nem tudott megfelelő csatahajó páncéllemezt gyártani. Csehországban gyártották őket. Lett meglepetés, amikor Németország benyelte Csehországot és nem volt honnan vásárolni...
Meglepetés, a II VH elején Németország sem tudott még 50mm-es páncéllemezt gyártani a tankjaira. Csehország tudott - nyilván, a csatahajókra 300mm-es is kell pár helyre... Németország 2 db 25mm-es lemezt tett egymásra, ami majdnem olyan jó, mint az 50 mm egyben, de az első pár találat leszedi a felső lemezt és marad 25mm, ami nem pont sok.

Az észlény Franciák az I. VH után szétszedték Ausztia-Magyarországot, aminek a következménye az lett, hogy a Németek darabonként bekebelezték. Aztán megnézték, hogy mi tudnak a Franciák az egyesített Axis-al szemben teljesíteni. Hát, kb. semmit, ami várható volt. Van, aki ennyire hülye...
A műanyag szemét hegyekről mindenki hallott és szvsz. mindenki pontosan tudja, hogy ez az egyik legnagyobb veszély per pillanat, ami a természetet fenyegeti. A műanyag szemét egyik jelentős forrása a küldemény csomagolás. A vásárlások egyre nagyobb része tolódik át az internetre. Az internetes…..
Nagyobbik kisfiam - most 8 és fél éves - kitalálta, hogy ő Youtube sztár szeretne lenni. Megvan hozzá a tehetsége, folyamatosan tud beszélni. Lehetne belőle rádió bemondó is, de ma persze a  Youtuber a népszerű. A technikai megvalósítás természetesen az én nyakamba szakadt... Első körben szükséges…..
Egyre inkább úgy tűnik, a világtörténelemben inkább kivételnek számít, ha egy ország egyedül képes szert tenni a szuperhatalmi státuszra, ahogy ez történt Amerikával a hidegháború után. Bár már vagy harminc éve jelennek meg döntően szenzációhajhász  írások arról, Kína hogyan veszi át az USA-tól a…..
Jelentősen nőttek az ÁFA bevételek, messze megelőzve a többi adóbevétel növekedését. 2012 és 2017 között kb. 20%-al kellett volna nőnie az ÁFA bevételnek, ehelyett 41%-al nőtt. A növekedés mértéke majdnem kétszeres. A növekedés egyik oka az ÁFA csalások visszaszorítása. Ezt a "fordított" ÁFA…..
Kétszázszor jártam eddig a budapesti repülőtéren. Ennyi idő alatt kitapasztaltam, hogyan spórolhatok pénzt, hogyan nyerhetek időt vagy épp kerülhetem ki a tömeget az utazásaim során. Felderítettem a „lisztferihegy” kevésbé ismert zugait, miközben a saját káromon tanultam. Íme, ezek egy hivatásos…..
Az óraátállítás eltörlését tervezi az EU. A téli nyári időszámítás szvsz. nem kapott semmilyen figyelmet a döntés előtt, nem volt társadalmi egyeztetés. Helyette volt egy internetes "szavazás", aminek az eredménye erősen kérdőjeles. Magyarországon a téli időszámítás eltörlése azt jelentené, hogy…..
Dörnyei József 2018.09.05 12:28:49
@Untermensch4:
Kegyetlenül rossz minőségű oldal. A szűrés nem működik, lapozni úgy lehet, ha átírom a Page változót. (A gomb nem működik)
Tipikus EU...
Dörnyei József 2018.09.06 13:06:25
@efi: Kb. 3 percet vártam... Nem működik. Google browser. Lehet, hogy 30 perc alatt váltana oldalt, de annyit senki sem vár.
A nyaralás egy introvertált számára általában a kényelmes, elviselhető létből való intenzív kifelé mocorgást jelent. Szervezni kell, egy csomó vadidegennel kommunikálni, útbaigazítást kérni, megosztani az utasteret idegenekkel stb. De nyáron ezt a vakmerő húzást több különböző tényező együttállása…..
Valódi konkurenciát kapott a Lítium-Ion elem. A Lítium-Ion elem ma szinte egyeduralkodó. Minden eszközben ez van benne kicsiben és nagyban. A VRFB (Vanadium Redix Flow Battery) eléri a Lítium-Ion elem paramétereit és több szempontból jobb. A VRFB egy elég régi technológiából lett kifejlesztve. A…..
Dörnyei József 2018.07.18 22:08:52
@rdos:
Nem látom, hogy ez hogyan kerül majd be egyszer egy mozgó járműbe. De egyébként teljesen igaz, hogy ha egyszer bekerül, akkor úgy tölthető majd, mint ma az üzemanyag.
Dörnyei József 2018.07.19 11:00:19
@rdos:
A hidrogént sokkal nehezebb és veszélyesebb tankolni. A probléma inkább az szvsz., hogy nagyon sokszor kellene tankolni. Szvsz. kb. 50km-t menne el az autó egy tankkal. Emiatt nem nagyon hiszek abban, hogy ezt beleteszik egy autóba.
Dörnyei József 2018.07.19 21:42:26
@rdos:
Egy valóban életképes technikának igen sok feltételnek kell megfelelnie. Valahol elbuknak. Pl. drága, nem gyártható, nem biztonságos, rövid élettartam, stb., stb.
Hiába felel meg egy új találmány 30% követelmények, mindnek meg kell felelni.
A múlt héten hivatalosan is kezdetét vette a kereskedelmi háború a világ két legnagyobb gazdasága, az USA és Kína közt. Trump motiváció sokrétűek lehetnek - ezeket egyébként a kínaiak is próbálják megérteni - de általánosságban a Fehér Ház környékén egyre több hang jelenik meg, mely lépéseket…..
Írtam már egy cikket a témában, ami aktuálisabb lett, mert eldöntött tény, hogy visszaemelkedik az új építésű ingatlanok ÁFA-ja 5-ről 27%-ra. Van egy kiskapu, ami nem is az és ez problémákat tud okozni a vásárlóknak. Az első cikk. A kis kapu amit sokan szvsz. tévesen felemlegetnek a résszámla.…..
Angolul jobban hangzott a cím, de szerintem helyes. Kína és az EU is válaszolt a US erősen limitált vámemelésére és ezzel elég rendesen lábon lőtte magát. Kína különösen. Előzmény: Világgazdaság - Kibontakozó kereskedelmi háború A US igen kis vámemeléssel kezdte és szvsz. erősen remélte, hogy…..
Kezd riasztó mértékűvé válni a műanyag hulladék mennyisége az óceánokban. Pár hete Kína betiltotta a műanyag hulladékok importját. Az óceánokban növekvő műanyag szigetek nagyon régi hír és kevés embert érdekel, mert kevés ember tartózkodik az óceánokban. A partokon eddig is szeméthegyek voltak,…..
Magyarország vezetése úgy véli, hogy válság közeleg. Sokan mások is így látják. Lesz válság? A FED kamatot emelt az idén másodszorra. A US munkanélküliség elérte a feljes foglalkoztatottság állapotát, hasonlóan Magyarországhoz. A FED kamatemelési ciklusa folytatódni fog...
Dörnyei József 2018.06.15 09:00:59
@Untermensch4: De igen. Ez is egy kockázat. Válság akkor jönne, ha egyszerre több minden dőlne be vagy ha valami bedöntene legalább 3 kockázatot. Nem lehetetlen, de megtörténhetett volna 1 évvel ezelőtt is.
A US kereskedelmi háborúba kezdett elsősorban Kína ellen. Kína természetesen válaszolt. Mire lehet számítani? Jó ez vagy rossz? Jó ez vagy rossz Magyarországnak? A kereskedelmi háború szvsz. jól átgondolt és megtervezett lépés a US oldaláról. Jelenleg a US Kína felé mutató import/export aránya kb.…..
Ez egy érdekes és (talán) tanulságos történet a korról, amiben élünk. 1992-ben egy paraszthajszálon lógott a föld élővilágának a sorsa, egy szerencsés véletlen miatt él még ma mindenki a földön. A történet természetesen nyilvános, rajta van a wikipedia-n, de sikerült annyira elhomályosítani…..
Dörnyei József 2018.03.19 15:19:14
@Bloodmagexxx:
Érdemes lett volna elolvasni mind a két cikket. :-)
Ez a blog bejegyzés 90+% eséllyel a valóságot írja le.
Az elmúlt évtizedekben az a nézet terjedt el, hogy a fizika területén már mindent sikerült kikutatni és már semmi új nincsen a nap alatt. A gravitáció sebességét azonban csak tavaly sikerült nagy pontossággal megmérni. Régen, Einstein relativítás elmélete előtt úgy vélték a fizikusok, hogy a fény…..
Akkutt problémává vált a legtöbb iskolában a gyenge szövegértés. Utána olvastam és saját tapasztalatból is ugyanaz a válasz: Nem a szövegértéssel van a gond, hanem a szöveggel. A szövegértésnek 4 fokozata van, amit a diákok szépen, lassan tanulnak meg. Az első fokozat az, hogy megértsék a szavak…..
Dörnyei József 2018.02.16 14:05:50
@Robur:
6 v. 7 óra. Utána napközi 16:00-ig tanulással, majd 17:00-ig felügyelettel.
Mi általában 17:00-ra érünk haza, akkor kezdődik a házi v. a tanulás.
Tehát jó esetben 18:00-kor szabadul a gyerek, általában 19:00-kor.
21:00 ritkán van, de előfordul. Néha egyszerűen túl sok a házifeladat.

Extra program nincsen. Ebbe a napirendbe nem fér bele. Van olyan osztálytársa, akinek van. De ott sem rendszeres, hanem heti 1-2 alkalom.
A gazdaság évek óta dimanikusan bővül, mára elértük azt a helyzetet, hogy kapacítás hiány van egyre több területen. Mi ilyenkor a teendő kormány és az MNB részéről? Ha egy kapacítás hiányos környezetben egy kormánynak sok a pénze, akkor minden kormányzati fejlesztés extra kapacítást köt le a…..
Ma megint sikerült bosszankodnom egy kicsit az excel-el. De kitaláltam a net segítségével. Szóval a feladat - rendezni adatokat dátum szerint. Egyszerű... - ha nem excel-t használsz. :-) Megoldás: Az excel csak dátum v. időadatokat tud használni, a kettőt együtt nem. Ha a kettő együtt van, akkor…..
Elindult a MOL limo Budapesten. Ez egy autó megosztó szolgáltatás, tudomásom szerint az első Budapesten. A szolgáltalás segítségével autót bérelhetünk nagyon rövid időre. Pl. ha el akarunk menni valahova, ami olyan távolságra van, ahova már egyébként taxi-t hívnánk. A díjazása perc alapú, most…..
Dörnyei József 2018.01.31 22:08:31
@nns:
Igaz, lemaradtam róla.
Dörnyei József 2018.02.01 07:40:19
@Robur:
A bérlő a felelős, tehát aki fizeti a cehhet.
Társaságban lehet passzolni a kocsit, az első bérlővel elmennek A-ba, ahol az első kicsekkolja az autót, amit aztán rögtön lefoglal a második utas. Ha nem elég gyors, akkor befoglalja valaki más. Persze aki éppen ott van, annak jóval nagyobb az esélye. :-)
A portfolio-n megjelent egy meglehetősen jó cikk az euró bevezetésének problémájáról. Az MNB pedig megszellőztette, hogy közvetlen MNB-nél vezetett bankszámlát tervez piacra bocsátani. A portfolio cikket lásd itt. Szvsz. közgazdaságilag indokolja meg, hogy miért nem szabad Magyarországnak belépnie…..
Dörnyei József 2017.11.22 09:31:08
@Untermensch4:
A házipénztár szabályok miatt nem lehet elkerülni a KP-t Magyarországon. Ha lazítana a szabályozáson a NAV - amit nem fog - akkor lehetne negatív házipénztár. De nem lehet. Emiatt muszáj a házipénztárban KP-t tartani.

A könyvelőmmel a viták 90%-a a HP kezelése miatt van. A maradék 10% az elszámolható v. nem elszámolható számlák miatt.