Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Világba Kiabálok

29 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy riportfilm a tűzoltókról. https://www.youtube.com/watch?v=RPYIcA673nM&feature=youtu.be Egy riportfilm, melyben a fővárosi hivatásos tűzoltók nyilatkoznak. Közel 22 év alatt nagyon sok minden változott. A hivatásos tűzoltóság azóta megszűnt, integrálódott. A 2000-ben létrejövő szervezet…..
A katasztrófavédelmi törvény módosítása értelmében, az iparbiztonsági szakterületen szolgálatot teljesítő tűzoltók kényszerítő eszköz használatára jogosultak 2017 januártól.    A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakterülete végzi többek között a veszélyes anyag szállítmányok közúti, vasúti,…..
A tűzoltó, a jólláthatósági átvetőt köteles viselni közúti ellenőrzések alkalmával. (biztonsági előírás miatt).   Az egységes katasztrófavédelmi rendszer létrehozásával a tűzoltó már nem csak tűzvédelmi ellenőrzéseket végez, hanem közúti, vasúti, vizi és légijármű ellenőrzéseket is, veszélyes…..
A Katasztófavédelemnél az új Hivatásos Szolgálati Törvény (HSZT) megjelenésével a beosztási kategóriák módosultak, melyek már más jelölést is kaptak.  A tiszthelyetteseknél és zászlósoknál II-es kategória került megjelölésre, tisztek esetén I-es. "A" beosztás a legalacsonyabb jelölésű, az "E"…..
    A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok fő - és műveletirányító ügyeletei 2016. januárjában átköltözésre kerültek a megyei rendőr-főkapitányságok TIK-jeibe (Tevékenységirányító Központ).  A Katasztrófavédelem fő- és műveletirányító ügyeletei egyesültek, így már csak műveletirányító…..
Combat Gear Blog ÖTE 2014.02.26 08:00:00
Jelenleg Magyarországon három féle tűzoltó szervezet típust különböztetünk meg. Az állami tűzoltóságok amiket hivatásos tűzoltóparancsnokságoknak neveznek, a létesítményi tűzoltóságot és az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületeket további…..
Világba Kiabálok 2014.03.06 18:39:56
Most sem teljesen így van!
Önálló hivatásos tűzoltóság mint szervezet már nem létetik 2012 áprilisa óta!
2012 ápriliában a hivatásos tűzoltóparancsnokságok integrálódtak a katasztrófavédelembe. (Mint anno határőrség a rendőrségbe).
Tehát ma már csak katasztrófavédelem van mint rendvédelmi szerv.
A hivatásos tűzoltóparancsnokság csak egy szervezeti egység. (mint a rendőrségen pl. a határrendészeti kirendeltség).

A katasztrófavédelem így épül fel:

Országos szervünk: BM OKF (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)
Területi szerveink: MKI (Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok)
Helyi szerveink: Katasztrófavédelmi Kirendeltségek
Hivatásos Tűzoltóparancsnokságok
Katasztrófavédelmi Őrs.

Kirendeltségen folyik az I. fokú hatósági munka.
Parancsnokságon alapvetően pedig a kárelhárítás. (tűz, műszaki mentés).
Őrs pedig a parancsnokság kihelyezett egysége.

Tehát a parancsnokság és a kirendeltség is helyi szerv, de a kirendeltség alá tartozik a parancsnokság, az alá pedig az Őrs.

Tehát röviden így épül fel a katasztrófavédelem.
Önálló tűzoltóságról már felesleges beszélni, ahogy önálló határőrségről is vagy VPOP-ről. A helyzet mindhárom szervnél nagyon hasonló.

A hivatásos állományú tagok a katasztrófavédelemnél mind tűzoltók. De nem minden tűzoltó vonulós tűzoltó. A vonulós állomány egy fontos szelete a rendszernek, de mellettük még számos osztály létezik.

Alapvetően 3 fő szakterületünk van:

- Tűzvédelmi szakterület.
- Polgári Védelmi szakterület
- Iparbiztonsági szakterület

Mindhárom szakterület erős hatósági jogkörrel rendelkezik, melynek fő célja a katasztrófák megelőzése.

Így tiszta a történet!
Remélem átírásra kerül! Sajnos sokan nincsenek tisztában a Magyar Katasztrófavédelmi rendszerrel, ezért jó ha az emberek így tisztán láthatnak!
A tűzoltók többféle egyenruházattal rendelkeznek. Feladatkörtől és alkalomtól függően.  A fényképen úgynevezett "társasági egyenruházatban" díszeleg a tűzoltó főhadnagy. Ezen öltözetet csak a tűzoltó tisztek hordanak. Tiszthelyettesek, zászlósok nem rendelkeznek ilyen…..
A Katasztrófavédelem szolgálati/ügyintéző gépjárművei új arculatot kapnak folyamatában. Az új arculat az egységes átmatricázásban nyilvánul meg, valamint későbbiekben a gépjármű típusok egységesítésével. A gépjárműveket ugyanúgy a megszokott feladatokra használják a…..
Aki szeretne, csatlakozhat facebookon a KATASZTRÓFAVÉDELEM nevű (nem hivatalos) csoporthoz. A csoport a katasztrófavédelemnél dolgozó, vagy azután érdeklődő személyeknek javasolt főként. A csoportban bárki megoszthat érdekes híreket, történeteket, vagy kérdéseket tehet fel. A…..
Combat Gear Blog Új MRE menük 2013.08.10 08:00:00
Az MRE menüit évente váltogatják, hogy valami kis színt és változatosságot vigyenek az egyhangú műanyag ízű kaják világában tengődő katonáknak. Évente egy bizottság összegzi a katonák visszajelzéseit, hogy mivel voltak elégedettek, mi az ami a legnépszerűtlenebb és mi az…..
2006. augusztus 8 óta minden évben megemlékezünk a budapesti műegyetemi tűzben életét vesztett 3 tűzoltó kollégáról. Nem tartom szerencsésnek, hogy minden évben csak róluk emlékezünk meg. Az elmúlt évtizedekben sok hasonló tragikus esemény történt, melyben tűzoltó…..
Világba Kiabálok 2013.08.09 11:15:50
@Tűzgolyó: Nem értek egyet a blogoddal, mert írásaid tele vannak rágalommal és uszítással.
Írásaid természetesen tiszteletben tartom, ezért az ide belinkelt oldalad sem törlöm.
Gyakran hallani a médiában, hogy a tűzoltók valamilyen fokozatban, vagy valamilyen kiemelt fokozatban kerültek riasztásra. A média általában nincs tisztában azzal, hogy a riasztási fokozat mit is jelent, ezért vétik azt a szarvashibát, miszerint pl. egy III-as kiemelt fokozatú…..
A tűzoltói vonulásokat - meghatározott eseteket kivéve - megkülönböztető fény és hangjelzés kíséretében kell végrehajtani. Magyarul ha a tűzoltóautó vonul egy káreseményhez, akkor legtöbb esetben szirénázni köteles. Esetenként tapasztalhat a közlekedésben résztvevő…..
A márciusi hókáoszban sokan a saját bőrükön tapasztalták meg a katasztrófavédelem vezetőinek alkalmasságát. A katasztrófális teljesítmény talán nem is volt furcsa annak tekintetében, hogy komoly problémák mutatkoznak a szervezet vezetőinek iskolai végzettségében, így…..
2013. Július 1-től az újonnan hatályba lépett Büntető Törvénykönyv alapján, a Katasztrófavédelem hivatásos állománya (hivatásos tűzoltók) hivatalos személynek minősülnek, az eddigi közfeladatot ellátó személyek helyett.  A hivatalos személyeket fokozott büntetőjogi…..
Ezen posztomban alapvetően a katasztrófavédelmi és a rendőrségi rádióforgalmazás különbségeit szeretném bemutatni, de nyugodtan fogalmazhatnék úgy is, hogy a katasztrófavédelmi és bármely egyéb rendvédelmi szerv rádióforgalmazásának különbségeit. Bár nem rendvédelmi…..
Világba Kiabálok 2013.06.21 12:30:29
@István Szirmai:
Véleményem szerint minden szervnél épp olyan fontos a pontos kommunikáció.
Megfigyelhető volt, hogy a 2013-as árvíznél (rengeteg munka rövid idő alatt) a katasztrófavédelmi rádióforgalmazási kötöttség szabadelvűbbé vált. Kb. rendőrségi forgalmazás szintjére redukálódott. Mégis minden el volt végezve a legnagyobb rendben.
Konklúzió: Ha munka van és aktív cselekvés, akkor nem érnek rá foglalkozni a formaisággal sem a vezetők sem a vezető állomás. A rádió, mint kommunikációs eszköz felveszi eredeti rendeltetését, mely a gyors információáramlás biztosítása és nem a helyszínrajz.(Dél-nyugati fekvésű, nyugatra nyíló ajtójú, tömör vaskapu, mely helyenként repedésekkel van tele, mely foltokban rozsdás...) Magyarán felesleges.. Nagyon sok ilyen figyelhető meg minden megyében.
Ezáltal ha a katasztrófavédelemnél is annyi esemény volna mint a rendőrségen, a rádiókommunikáció gyors ütemben felvenné a cikkben említett "lezser" stílust.
Mint sokan tudják, ma Magyarországon 3+1 segélyhívószám létezik.  104 - Mentők 105 - Katasztrófavédelem ( Tűzoltóság ) 107 - Rendőrség 112 - Általános segélyhívó ( Miskolcon és Szombathelyen csörög ki a segélyhívó központban )   Ebben a blogbejegyzésben a 105-ös hívószámot szeretném bemutatni.…..
A hivatásos tűzoltók - hivatalos kifejezéssel a Katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjai - a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartoznak 2013 július 1-jétől. A katonai bűncselekményeket a katonai ügyész, vagy katonai ügyész szakfelügyeletével az állományba…..
>Sajnos az ide haza gyártott rendvédelmi felszerelések is hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezért gyakorta az állomány saját magának szerzi be a különféle célzsebeket. Alapvetően a rendőr járőrök, akik kötelezően magukkal kell vigyék a bejegyzésben felsorolásra…..
Világba Kiabálok 2013.05.18 17:54:13
Igen, mindenképpen helyes! Az emberek jelentős része viszolyog a katasztrófavédelem szótól. Sokan úgy vélik, nem helyes. Állításuk szerint azért, mert a katasztrófát nem védeni kell hanem elhárítani, esetleg megelőzni volna szükséges. Sokak számára idegennek tűnik ez a…..
Oly gyakran hallani a médiában a tűzoltók munkájáról, a katasztrófavédelemről. A tűzoltók munkája és világa mindig is érdekelte az embereket. Ahol a vonulós tűzoltó egység megjelenik, ott általában pusztulás, kár és szomorúság a jellemző.  Nagyon sokszor…..
Megyei Műveletirányító ügyelet A Megyei Műveletirányítási ügyelet megyei hatáskörű 24 órás ügyeleti szolgálat, melynek hatásköre az illetékességi területén levő tűzoltóparancsnokságok és őrsök híradó ügyeleteire terjed ki.  A hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a magasabb készenlétbe helyezett…..
A katasztrófavédelem hivatásos állománya a fenti képen látható szolgálati igazolvánnyal van ellátva. (12.000 fő). (A FENTI KÉP NYERS IGAZOLVÁNY, TEHÁT NEM LÁTHATÓ RAJTA ARCKÉP, NÉV, RENDFOKOZAT)   Igazolvány előlapjának felépítése: Vörös alapú igazolvány felső…..
A BM rendvédelmi szerveknél (rendőrség, katasztrófavédelem, büntetés-végrehajtás) 2013-tól folyamatosan rendszerbe áll az egységes rendészeti szolgálati öltözet, csakúgy mint az előzőekben rendszeresített 10M rendészeti gyakorló öltözet. Az említett szerveknél egységes…..