Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szikszai/Szabolcs

28 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
sokajóból Eredj, ha tudsz 2015.01.13 11:40:06
Elmenni nem lehet jól. Azon gondolkodtam, hogy ma ezzel a szóval illetjük, ha valaki elhagyja a lakóhelyét: mobilis. A mobilitás fontos társadalmi képesség lett. Erény. De az ember valahogyan nem szívesen mobilis. Mert nem lehet jól elmenni. Az elmenés mindig valami törés. Hiba a…..
sokajóból A kínai teológia 2014.12.12 10:45:55
“- Hát nem érti? - kiáltotta. - Az amerikai Standard Biblia megparancsolja az embereknek,hogy győzedelmeskedjenek a bűn fölött, és ezen az alapon a bűnt egyszerűen tudatlanságnak lehet nevezni. Jakab király Bibliája megígéri, hogy “uralkodni fogsz” a bűnön, ami annyit jelent,…..
“Amikor a nyugati kereszténység elveszítette a hitét Isten Igéjében, akkor a nyugati kulturális mozgalmaknak két lehetőségük maradt. Az egyik a hit krízise volt, ami azt mondja, hogy nincsenek bizonyosságok, nincsenek igazi morális értékek, nincs mondanivaló, egy szóban kifejezve…..
sokajóból És én hiszek 2014.12.08 13:23:08
“A kognitív pszichológiai kutatás többszörösen is bebizonyította, hogy az emberek oly módon igyekeznek megkeresni, idézni és értelmezni a bizonyítékokat, hogy azok fenntartsák a hitüket.  Az adatok értelmezését gyakran alapvetően befolyásolja a kutató hite. Ezek az implicit…..
sokajóból Izmuson-kívüliség 2014.12.04 18:16:51
"Az “izmusok” legfőbb hibája - legyen az racionalizmus, empírizmus, szenzualizmus, materializmus, pszichologizmus, logicizmus - a problémafelvetés szűk volta. Nem ismerik fel a jelenségek sokféleségét, és hamisan mindent egy kaptafára húznak fel." Nicolai Hartmann, Etika, Az…..
sokajóból Vágyak istene 2014.12.01 11:05:57
“De mit jelent ebben az összefüggésben Isten kegyelme? Meg kell látnunk, hogy nem magától értetődő,  ha az ember abban a tevékenységében, amit Isten megismerésének tart, nem marad egyedül, nem csak önmagával foglalkozik, a maga létének abszolutizálásával, a saját…..
sokajóból Placebo-kegyelem 2014.11.29 22:55:37
“...a hit hiányáról szóló panasz mindig a tudatos vagy már nem tudatos engedetlenségből származik, és hogy ennek a panasznak az olcsó kegyelem vigasza nagyon is megfelelő. Így azonban töretlen marad az engedetlenség és a kegyelemről szóló ige olyan vigasztalás lesz, amelyet az…..
Szikszai/Szabolcs 2014.11.30 18:23:45
@bobori94: Az ember nem MAGÁNAK bocsát meg. Ez teológiailag igazolhatatlan. (egyébként a józan észnek is ellene mond). Példa: az apa pokollá tette gyermeke életét, de a gyermek megbocsát neki (talán még bocsánatkérés nélkül is : lásd Susan Forward - konfrontáció. feloldozza az apát a bocsánatkérése nélkül is --- "megbocsát az ellene vétkezőnek), az apa erre azt mondja: de én nem tudom magamnak megbocsátani, hogy ezt tettem a gyerekemmel... mi ez, ha nem még mindig ugyanaz az önzés, amivel megkeserítette gyermeke életét? Elfogadni a megbocsátást egyet jelent azzal az erkölcsi következménnyel, hogy akkor most újra nekifuthatok, de ehhez ki kell lépni abból az önzésből, ami csak saját maga viszonylatában képes látni önmagát. Talán így.
Sz.
“A szenvedések hasonlósága ellenére a szenvedők között megmarad a különbség, és jóllehet a büntetésük egyforma, mégsem ugyanaz az erény vagy bűn lakozik bennük. Nem annyira az a fontos, hogy valaki mit, hanem hogy miként szenved.” Augusztinusz, Isten városáról; A jóról…..
sokajóból Kritikátlan kritikusok 2014.11.28 10:29:39
“Clarence-et megindította, hogy a másik ember ily pőrén megmutatta előtte legbelsőbb meggyőződéseit, ám abban a változatlan hitben hagyta el Deartholt finom házát, hogy épp az ellenkezője az igaz: az élet, összes kockázatával és végső vereségével együtt, azok felé az…..
“Az emberek azzal tartoznak nekünk, amiről úgy képzeljük, meg kell kapnunk tőlük. A cél, hogy elengedjük nekik ezt az adósságot. Elfogadván, hogy mások legyenek, mint képzeletünk teremtményei, Isten lemondását követjük. Én magam is más vagyok, mint aminek képzelem magam.…..
“Persze, nem mindnekinek lehet a másik emberbe belemerülnie, illetve belefelejtkeznie. A mélyebb társjelleg minden bizonnyal egyedi és kivételes jelenség. De nem azt látjuk-e mégis, hogy ebben az általános egymás-mellett-elmenésben sóvár vágyakozással a szívében jár-kel…..
sokajóból A bűn tárgyiasítása 2014.11.25 10:20:27
“A fasizmus: szellemi restség, mondja Romm, tudatlanok és félműveltek türelmetlen gesztusa a világ valódi és keservesen bonyolult problematikájával szemben. A könyvégetés gyilkos leegyszerűsítés, akár a haláltábor. Primitív hite annak, hogy a “megzavaró” könyvekkel…..
sokajóból A szignifikáns másik 2014.11.24 09:41:02
“Olyanná szerettünk volna lenni, mint az Isten. Mi azonban lázadó vágyunkkal mintegy leváltunk, lemozdultunk önmagunkról, hűtlenné váltunk önmagunk lényegéhez. Istenné nem lehettünk, de önmagunkat is odahagytuk. Azóta az ember elvesztette ártatlanságát, önmagával való…..
Szikszai/Szabolcs 2014.11.24 13:21:27
@...Eszter...: Örülök! Elmondod, te mire jutottál? Sz.
sokajóból Piroska és a farkas 2014.11.23 14:15:45
“Az exkluzív keresztények a történelemben egy felemelkedő egyház vagy keresztyén kultúra és egy haldokló pogány műveltség történetét látják. A kultúrkeresztyén számára a történelem a szellem és a természet találkozásának a története, a szintetizáló szerint egy…..
“Meg akarom mondani, amit tudok, magamról, s azt is megmondom, amit nem tudok. Mert valamint a te világosságodból tudom, amit tudok, éppen úgy afelől, amit nem tudok, tudatlanságomban maradok mindaddig, amíg sötétségem napfénnyé nem változik színed előtt.” Augusztinusz,…..
“Nem túlságosan hiszek a reneszánszban, úgy, ahogyan a történészek általában leírják. Minél inkább keresem a bizonyítékokat, annál kevesebb nyomát találom annak a tavaszi elragadtatásnak, amely állítólag végigsöpört Európán a tizenötödik században. Félig-meddig az…..
Minden cinikus emberben egy kiábrándult idealista lakozik. /George Carlin/ Az utóbbi hónapokban többször jellemeztek engem idealistaként. A dolgon még nehezít is, hogy egyik alkalommal sem szemrehányásként, hanem sokkal inkább olyan visszajelzésként, amely nekem sokat mondott…..
“Igen, kétségtelenül tetű vagyok - folytatta, és kaján örömmel ragadta meg az ötletet, vájkált benne, játszott, elmulatott vele - már csak azért is, mert most erről okoskodom, hogy tetű vagyok, másodszor azért, mert egy álló hónapja zakla­tom a jóságos Gondviselést,…..
“– Hogyan lehet az – csodálkoztam –, hogy atyámnak most sikerült megfejtenie a könyvtár titkát, hogy kívülről vizsgálta meg, nem pedig akkor, amikor benne volt? – Ugyanúgy, ahogyan Isten ismeri a világot, mert azt ő a teremtés előtt mintegy kívülről gondolta ki, mi meg…..
sokajóból Önmagának látszata 2014.11.16 09:55:02
“Az ember, aki a mennyország fantasztikus valóságában, ahol emberfeletti embert keresett, csak önmaga visszfényét (Widerschein) találta meg, nem lesz többé hajlandó arra, hogy csak önmagának látszatát (Schein), csak a nem-embert találja meg, mikor igazi valóságát keresi és…..
“Átkozz el minden határt, nyilváníts minden sajátos azonosságot elnyomásnak, bélyegezz kirekesztésnek minden szilárd különbséget - és tisztán látó cselekvés helyett céltalan sodródást, erkölcsi kötelességvállalás és számonkérhetőség helyett, kapkodó tüsténkedést…..
Szikszai/Szabolcs 2014.11.15 15:22:23
@erigeron: Köszi a visszajelzést, biztató, ha tényleg ott vannak az előzmények benne. Az én fejemben ez ugyanaz a történet, csak most: másként. A könyv meg... fenekestül forgatta fel a gondolkodásmódomat. Ajánlom! :) Szabi
Szikszai/Szabolcs 2014.11.16 08:45:29
@bobori94: Gondoltam, hogy nem ehhez akartad. :)) Semmi baj!

Két dolog - azon túl, hogy köszönöm, hogy hozzászóltál!:) - az egyik az, hogy a világon semmi baj nincsen azzal, hogy mások gondolatait teszed a magadévá, de miután magadévá tetted, már egészen más lesz, a tiéd. Azért lesz más, mert egyszerre teszed a magadévá nagyon különböző korokban élt emberek meglátásait: aki különbséget tesz egyik és másik gondolat között, az te vagy. Nem lehet, de nem is kell újat kitalálni. Az új csak a régi újrafogalmazása, vagy újrarendezése.

A másik: más mint az újragondoló, de ugyanaz az ember írja, idővel rájössz a hasonlóságra. Az újragondolóban több vonal is volt, és azok közül egyik ez. :)) Egyszerű kérdéseket bonyolítok, hogy az árnyaltabb téma könnyebben megfogható legyen. Tőmondatokat nehéz megérteni. Muszáj kicsit ragozni, hogy megfoghatóbb legyen. Ezzel próbálkozom.

Szívesen veszem a hozzászólásaidat, a filozófia itt csak eszköz, és a látszat ellenére én sem vagyok túlságosan otthon benne. :)) Nagyon jó módszereket ad. Emberivé teszi a kérdéseket.

Üdv és köszi: Szabi
sokajóból Freudi elszólás 2014.11.14 11:33:00
“Az ember azért lesz neurotikus, mert nem képes elviselni a csalódások tömegét, amelyet a közösség kulturális ideáljai rá ró… visszatérést jelentene a boldogság lehetőségéhez, ha ezeket a követelményeket eltörölnék, vagy csökkentenék.” Sigmund Freud, Rossz közérzet…..
“A könyvek mindig további könyvekről beszélnek, és minden történet egyszer már elmesélt történetet mesél el.” Umberto Eco, A rózsa neve Hogy hogyan tartozik össze Umberto Eco regénye és Paul Tillich neve, az remélhetőleg hamarosan ki fog derülni, de mielőtt erre…..
Vannak olyan módszerek, amelyekről a történelem bebizonyította, hogy hatásosan lehet a segítségükkel előrébb jutni a megértésben, a megismerésben. Érdemes óriások vállán állni, hogy ne nyeljen el a jelenkor törpe- perspektívája. A kételkedés egy olyan módszer, amiről…..
“Minden tettünk a “mit kell tennünk” kérdésével terhes. Minden új szituáció újra felteszi ezt a kérdést, s az élet minden pillanatában újra és újra meg kell válaszolnunk azt - kikerülhetetlenül és annak reménye nélkül, hogy bármilyen hatalom tehermentesíthetne a…..
Szikszai/Szabolcs 2014.11.09 11:05:17
@mutus: valahogy így lehet! Vajon lehet tenni valamit azért, hogy felébredjen a vágy a kérdések után? (ez lehet, hoyg költői kérdés...). Köszönöm a hozzászólást! Szabi
Szikszai/Szabolcs 2014.11.10 08:01:25
@mutus: Ez jó meglátás. Köszönöm. Lehet, hogy így születik a közöny. A kérdés, hogy hogyan lehet ismét motiválttá válni arra, hogy kérdezzünk. Erre keresem a választ. Sz.