Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M.Kristóf

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1867-es kiegyezés nyomán létrejött Osztrák-Magyar Monarchia keretében önálló magyar hadügy nem létezett, ezért a Monarchia hadereje részeként létrejött magyar honvédség megalakulását nem követte katonai levéltár létrehozása. 1918 októberében azonban az Osztrák-Magyar…..
(„Sose hal meg az, ki a hazájáért hal”) Mai posztunk szerzője, dr. Ravasz István ismét érdekes kérdést „jár körbe”. A Nagy Háború első hősi halottjáról elmélkedik, anélkül, hogy „ex cathedra” lándzsát törne Kovács Pál gyalogos elsősége…..
M.Kristóf 2013.08.09 22:32:05
@bigcar: Sajnos ez tévedés. Én úgy tudom egy amerikai katona az utolsó halott 10:59-kor. Henry Gunther. Őrjáratban találtak két német géppuskát. Ezt Gunther bajonettel megrohamozta közben pedig lőtt. A németek próbáltak neki integetni, hogy vége van ne lőjön, de ment tovább, mikor túl közel lett a németekhez azok megijedtek, hogy lelövi őket így lelőtték. Így szerintem ő az utolsó halott. George Lawrence Price csak a Brit Birodalomban az utolsó halott.
Adója 1%-ával támogassa kutatásainkat és a Nagy Háború Blog minél tartalmasabb megjelentetését.Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú AlapítványAdószám: 18202984-1-41  ..
M.Kristóf 2013.01.30 16:42:02
@kutyi01: Talán a Magyar Gyalogság című könyvben. Abban van a második részében egy egész nagy arcképcsarnok. Nem biztos, hogy ez lesz az de azért valamelyik nap megnézem hátha rátalálok esetleg ebben is az említett személyre. :)
A galíciai születésű Dziggiel József hadiútjáról alig tudunk valamit. Ő maga lengyel származású volt, ám magyar nőt vett feleségül, és gyermekei már magyarnak születtek. A családfő bevonulását követően valószínűleg nem sokkal hősi halált halt. Az utána maradt…..
Arcok a Nagy Háborúból 1. Padlásokon, fiókok mélyén vagy albumokban számtalan régi portré vagy csoportkép rejtőzik. A rajtuk szereplők neve sokszor nem ismert, időnként azonban gondos kezek feljegyezték, hogy egy kép kit vagy kiket ábrázol, néha még azt is, hogy a fotó hol és mikor készült. Ilyen…..
Arcok a Nagy Háborúból 7. Az alsó-ausztriai Fischamend volt a Monarchia repülésének központja. A léghajó- és repülőgyáron kívül volt itt tesztüzem, repülőtér és kiképzőbázis is. Fischamendben számos magyar tervezőmérnök és pilóta is megfordult.      2011 tavaszán két részben tettük közzé azt a…..
A Nagy Háború Kapcsolat 2014.09.04 19:09:24
A blogot kitalálta, írja és működteti a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány. A blogot szerkeszti: Babos Krisztina Pintér Tamás E-mail a szerkesztőknek: szerkesztoseg [kukac] nagyhaboru [pont] hu Szerkesztőségünk szívesen veszi, ha látogatóink a Nagy Háborúhoz kapcsolódóan bármilyen…..
M.Kristóf 2012.12.12 21:33:10
@monarchista:
Szia,

a 10.-es honvédekről jelent meg könyv is. Miskolcon megtalálható a megyei könyvtárban. A címe: 10-es honvéd emlékalbum. 10-es honvéd album / összeáll. Réti Béla.

Esetleg a kramerius.cz oldalon tudsz keresgélni. Periodcal--->V---->Verlustliste ausgegeban am, vagy Periodical--->N---->Nachrichten über Verwundete und Kranke ausgegeben am.

Magyar gyalogos című könyv is elég hasznos lehet ilyen téren. Ha elakadtál nyugodtan szólj vagy írj üzenetet én is ezen a téren vagyok érintett.(11. honvéd gyalogezredben szolgált üknagyapám mint szakaszvezető)

Üdv:

Kristóf
M.Kristóf 2012.12.13 22:46:19
@monarchista:

A magyar Gyalogságot Miskolcon úgy látom nem találod meg a megyeiben.

Üknagyapám a háború elején részt vett a Komarówi, Limanowai, Kalnikovi, Przemysli csatákban. Azt, hogy nem került hadifogságba és mi ennek az oka sajnos nem tudni. Több kitüntetést is szerzett főleg a komarówi csatában( itt 2 vitézségi és 1 német érdemérmet is kapott) később kapott még egy vitézségit is. 1917 elején elfagyott a lába( őrségben vagy roham előtti kúszás a nagy hóban és fagyban) így 1917. Márciusában amputálták a lábujjait. Katonai pályafutása 1917. V. 22.-én ért véget amikor altiszti 75%-os hadirokkanttá nyilvánították.
Az Országos Széchényi Könyvtár első világháborús gyűjteménye „Az Országos Széchényi Könyvtár legújabb csoportját mutatjuk be néhány szóval a következőkben, a «Háborús gyűjtemény»-t amely úgy szólva együtt indult meg a most folyó nagy…..
M.Kristóf 2012.11.27 19:45:12
@PollmannFerenc: A sematizmusok miért szerzői jogvédettek? Nekem azt írja, hogy nincs jogosultságom a megnézésükhöz, menjek el Prágába. :S
Petrik Ernő visszaemlékezése a kalnikowi csatára A blogon is többször említésre került már Przemyśl erődje, mind az eleste, mind a visszafoglalása kapcsán. 1915 májusának elején a miskolci 10-es honvéd gyalogezred is részt vett a gorlicei áttörésben, majd a kalnikowi csatában…..
M.Kristóf 2012.10.07 15:18:49
@pawlowka: Üdv, kicsit későn írok már lehet megvan a megoldás de ha mégsem akkor:

-Bécsben úgy tudom a közös hadseregnek vannak meg a sebesülési, halálozási és kitüntetési iratai.
-Itthon a magyar honvédségnek vannak iratai meg elvétve a közösnek is.
- az Osztrák Fekete Kereszttel lehet, hogy érdemes felvenni a kapcsolatot ha ők voltak ott.
A kérdése az lenne, hogy van-e konkrét névsor az elesettekről akiket újratemettek?

Konkrétumot nem tudok de szerintem ha volt névsor a halottaknak akkor őket összeírták.(Mármint a temetőben volt-e névsor)
Nem a várost hanem inkább a megyét kéne kérdezni, hogy a megyeszékhely nem adott-e ki egy névsort a halottakról? Mondjuk Szabolcs vármegye kiadott egy névsort a halottakról igaz csak a szabolcsiak vannak benne értelemszerűen, nem tudom, hogy esetleg ahol front is volt ott adtak-e ki ilyet. Mondjuk lehet nagyon vaskos lenne..
M.Kristóf 2012.11.22 21:50:46
@monarchista: Idén én is jártam az erődben, csak sajnos nem volt sok időm mert elég nagy vihar kerekedett :( A pince része le van zárva??

A Szabó László könyve tényleg nagyon jó, antikváriumban sikerült hozzá jutnom még egyetemista éveim elején :D

Az emlékalbumot már csak Miskolcon lehet fellelni sajnos mert a Hadtörténeti Könyvtárból eltűnt...
Osztrák-magyar hadikitüntetések az első világháborúban Az első világháborús osztrák-magyar harctéri kitüntetések közismertségéről árulkodik, hogy 1916-ban a „Nefelejcs” című operett egyik betétdalának (címben idézett) refrénje is a legénység részére adományozható rangos elismerésekről: helyes…..
Két éve kezdődött a szlovákiai sztropkói járásban található Velkő (Vel’krop) település melletti katonai temető helyreállítása. A visegrádi alap támogatásával zajló munkálatok legutóbbi fázisában a blog és az alapítványunk képviseletében mi is részt vettünk.   A Duklai-hágó alatt, az Ondavától…..