Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Éry Balázs

245 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van, aki azért imádkozik, hogy ne legyen csend (a csend a zene hiánya; nagy szemétség a csend, a csendben minden az eszembe jut), van, aki azért, hogy legyen végre Csend* (“irony included!”). Pilinszky szerint Bach isten-bizonyíték és mennyország-érv. (Bizonyíték, hogy ellentétek nélkül is van…..
Éry Balázs Hangnemváltás 2024.04.09 14:53:35
A korszak. amibe beleszülettem nem ígért nagy változásokat, legalábbis a felszínen nem fodrozódtak még a hullámok; a megszokott világ, hidegháború, rakétaválság, hiánygazdálkodás, ilyesmi. Aztán hirtelen, váratlanul? megváltozott a rendszer. Ki változtatta meg? Mit változtatott? Magától változott?…..
Éry Balázs Komcsi turné 2024.03.27 13:36:19
Oly korban éltem én e földön, hogy turnézhattam a Szovjetunióban, a Független Államok közösségében, aztán Oroszországban, Ukrajnában, Belorussziában, Grúziában és így tovább; közelről láthattam, ahogy elszáll az idő vasfoga egy birodalom fölött. Vagy megrágja az “újjászületett idő” a birodalmat,…..
Éry Balázs A menedzser 2024.03.13 14:19:50
Komcsi turnéra indult volna a Zoltán Erikát kísérő zenekar - úgy emlékszem, Joós Pistitől, Erika férjétől kapta a nevet: Erotic együttes - de a hivatal feltételt szabott: csak érvényes ORI-engedéllyel utazhatunk. Kekeckedésnek tűnt, a meglehetősen sikeres tavaszi turné után eszembe sem jutott, hogy…..
Péntek délután elindultunk észak felé. Az autópálya csak Gyöngyösig tartott, egy miskolci expedíció nem volt könnyű menet. Később még a főútról is letértünk, makadámutakon kanyarogtunk, hogy eldugottabb településeket is meghódíthassunk. Ritkán tévedtünk el, Jean (nagyszerű dobos és hakniszervező, a…..
Szintén zenész, mutatott Flipper Öcsire a zenekedvelő századparancsnok, bevehetnék a bandába. Akkoriban sok remek zenész gyűlt össze az adyligeti laktanyában, az első három, aki az eszembe jut: Tarca Laci (Pokolgép), Gál Gabi (Takáts Tamás Dirty Blues Band), Németh Karcsi (Mini). A mérce ölég…..
Tetszetős gondolat: a zene nemesbé teszi a lelket; jó lenne hinni benne. De. A tehén több tejet ad Mozart muzsikájától, a paradicsom is pirosabb lehet (most nem bolygatnám ezt), a zene emberformáló ereje viszont minimum kétséges. A zenetörténet óriásai közül jónéhányan bizonyultak jellemtörpének,…..
Éry Balázs Eljön-e a Jézuska? 2023.12.21 13:44:25
Az atya, a fiú, a szentlékek nevében. Erre kinyitottam a szemem. Nem aludtam; egy kórházi ágyon fekve vártam, hogy megmentsék az életemet. Mondhatni: lebegtem élet és halál között. Mit ad isten, egy pap állt a kórterem ajtajában, se’ bent, se’ kint. Sátáni kacaj lett volna az adekvát válasz, de…..
Éry Balázs Földvár felé 2023.12.04 13:51:03
A Balatonföldvári Pártüdülő mintha földi paradicsom; portaszolgálat, őrzött parkoló, elkerített strand, vitorlás jacht (újkori szimbólum), a MOKÉP legfrissebb filmjeit játszó házimozi, biliárdszoba, edzőterem (1980-at írunk!), pompás ellátás, a presszóban – ott játszott a zenekar négytől tízig,…..
Május 20-án az Esti Csend című előadássorozat huszadik tételéhez érkeztünk - a szabadság kis köreit őrizgetjük, a bennünket körülvevő világról, kulturális életünkről, művészetről, zenéről beszélgetve általunk nagyrabecsült vendégeinkkel, közbe-közbezongorázva. Vendégünk ez alkalommal a szemiotika…..
Március 18-án az Esti Csend című előadássorozat tizenkilencedik tételéhez érkeztünk a Nyitott Műhelyben - a szabadság kis köreit őrizgetjük, a bennünket körülvevő világról, kulturális életünkről, művészetről, zenéről beszélgetve általunk nagyrabecsült vendégeinkkel, közbe-közbezongorázva. Vendégünk…..
Éry Balázs Privát forradalom 2023.10.24 13:32:36
 ’79 nyarán - még gimnazistaként - a Pihenő étteremben játszottunk az Y zenekarral, Szabadiban, a vasútállomás mellett. Igazi szocreál nano-vúdsztok; x-lábú, zöldre festett fémasztalok mellett, vagy a zenekari dobogó előtt a táncaszfalton kuporgó, krigli söröket szorongató hippiknek - többségük a…..
Éry Balázs Homofób-e vagy 2023.08.01 12:37:24
Épp akkor értünk oda, amikor a szőke, copfos (átoperált?) kislány kiszaladt az óvoda kapuján. Megpillantva minket rémülten hőkölt hátra. Az édesanyja nyugtatta - ne félj tőle, nem bánt, de nem tudta meggyőzni, hogy bátran megsimogassa Dantét. Szeretném, ha nem idegenkedne a kutyáktól, fordult felém…..
Esti Kornél ellenségesen méregette a zongora kottatartóján árválkodó rongyosra lapozott agyonjátszott partitúra fedőlapját rajta a szerző neve Soros György na ebből se’ játszhatunk többet                                                               grafika: Ernesto Vladimír   de akkor mit…..
Innen, a NER szellemi honvédőinek (Győzike, Rákay Philip, Tóth Gabi, Bayer Zsolt, Mága Zoltán, Nagy Feró, Zalatnay Sarolta and so on) (hát)országából nézve a Sanremo 2023 távoli varázslatnak tűnik; a zene, a művészet, a kultúra, az ízlés (közízlés), a kifinomultság, az együttérzés, az emberség, a…..
A májusi Zenészben olvastam Maróthy György Balázs Fecóval és Horváth Attilával készült riportját. Az a beszélgetés persze legújabb közös munkájukról szólt, de én szerettem volna, ha Horváth Attila, akit én – elsősorban a Piramis és Korál együtteseknek írt dalszövegei miatt – a rock-korszak…..
A zenész: Éry Balázs A tanár: Simkó Edit Nyitott Műhely 2022. december 17.  #érybalázsblog #erybalazsblog #esticsend ..
Az Esti Csend című előadássorozat tizenhetedik tétele: A zenész: Éry Balázs A filozófus: Gábor György Nyitott Műhely 2022. szeptember 24.  ..
De akár még sárga is lehet! A Megasztárban, annak idején, a Roland gyártól kapott zongorán játsztam. Akkoriban az egész ország nézte szombat esténként a tv-közvetítést, így az együttműködésnek reklámértéke is volt. A Roland igazgatója mesélte, hogy a márkaboltba egy kopasz, kigyúrt, "újgazdagember"…..
Egy olyan ország koronázta meg a meztelen királyát, ahol egy járvány a legtöbb áldozatot szedi, a pedagógus kihalófélben lévő, veszélyeztetett állatfaj, benzingőzben cigarettázók tiltakoznak a maszk egészségre káros viselete miatt, a kultúrát győzikék, tóthgabik, kisgrófók, nagyferók…..
Egy komcsi turnén (Presser Gábor szövegleleménye) néhány napig egy mariupoli szállodában dekkoltunk két koncert között [1989. szeptember közepe, Kijevből érkeztünk, Odesszába utaztunk tovább]. Délelőtt a városban sétálgatva tévedtem be egy lakótelepi pincébe (akkor még nem óvóhely) zsúfolt…..
Éry Balázs Forza Roma 2022.02.11 15:09:29
Tegnap jó napom volt. A Sanremói Fesztivál döntőjét néztem, [Sosem hagyom ki, élvezettel figyelem minden momentumát: a műsorból tévén keresztül is áradó derűt, érzelemgazdagságot, intelligens bátorságot, kifinomult eleganciát, toleranciát, emberséget; a hangulat magával ragad. Ilyen pompás…..
Éry Balázs Se előre, se hátra 2022.01.27 13:37:01
Összefoglalnám, hogy a tájékozatlanságukkal tüntető „apolitikus kívülállók” is megtudják, hol élünk: A Városligetből kitaposva a ligetet felépül a Magyar (Nemzeti!) Zene Háza, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (ezt a szókapcsolatot a nemzet elegánsan elengedte a füle mellett) szembeszökő…..
A Bartók Rádióban délelőtt fél tíz körül a hátborzongató szignál után egy kellemetlen női hang: "Következő műsorunk tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott!" Utána: "A Magyar Rádió Gyermekkórusa felvételt hirdet hat-tizenhárom éves gyermekek számára." Ha kedvezményes nemváltó műtét-akciót…..
Éry Balázs Dal szöveg nélkül 2022.01.17 12:01:28
Csillag Ádám filmje a Gerendás Péter Társaság (Gerendás Péter - Éry Balázs - Lengyelfi Miklós - Zsoldos Gábor) koncertjén készült a Kassai Sörözőben 1993 tájékán. szerkesztő: Ernesto Vladimír..