Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Takumi84

11 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Psycho Pass Ez az új sorozat különösen nagy érdeklődésre tarthat számot, ugyanis a cyberpunk műfajába sorolható, de emellett a nagyobb nézőtömegek megszólítása érdekében beszélhetünk akció és thriller besorolásról is a Psycho Pass esetében. A fő cselekmény egy hi-tech,…..
Code:Breaker Az ősz egyik legígéretesebb darabja ez a pszichothriller, ahol különleges képességek játsszák a főszerepet. Egy átlagos középiskolás lány, Sakura egy este arra lesz figyelmes, hogy egy elhagyott réten álló embercsoport kék lángok martalékává válik, közöttük…..
Sziasztok! Egy újabb rovatot indítunk útjára, ugyanis ezentúl a legújabb és legfrissebb animékről is fogunk beszámolókat készíteni az első részek alapján. Az igen ígéretes 2012 őszi szezonnal indítunk, jelen bejegyzés keretében pedig először a Btooom! és a Shinsekai yori…..
Békeidőben az ember valahogy mindig érdeklődik a hadtudomány fejlődése iránt, a háború pedig nem szörnyűségként és embertelenségként, hanem hősies megpróbáltatás képében jelenik meg a regényekben, filmekben. Elég csak az idősebb generációk romantikus tévképzeteire és…..
Mindig gondban vagyok, amikor egy hárem visual novel anime adaptációról van szó, főleg, ha az lányoknak készült eredetileg, és az alkotók az akció műfajában is gondolkodtak. A viszolygásom több okra is visszavezethető. Egyrészt, mert a fiatal női célközönségnek készülő…..
A hosszú nevű anime a témaválasztás miatt van eleve bukásra ítélve, illetve azért, mert nem a megfelelő műfajban dolgozza fel az adott témát. A monetáris világról, vagy akár az egyén pénzügyi kultúrájáról – vagyis hogy hogyan bánik a pénzzel – lehet értelmes animét…..
Takumi84 2012.09.26 14:41:46
Hahhh... dacára az anime viszonylag nem túl régi voltának, a cím elolvasása után nekem csak annyi derengett, hogy igen, ezt én néztem, de más semmit nem tudtam volna róla mondani. :) Persze a történet előbb-utóbb beugrott, és a fontosabb szereplők is, de már újkorában sem hagyott mélyebb nyomokat bennem. Nekem főleg a Pokémonra, meg egyéb -monra hajazó megidézéses, aranyos virtuális lényes megoldás szúrta a szemem, innentől valahogy kizárt volt, hogy ne asszociáljak az olyan gagyi gyereksorozatokra minden leszámolás alkalmával. :D
Azért nem volt rossz sorozat, mert pont jókor választott jó témát, de talán a pénzvilág működését a laikusoknak tényleg csak nagyon iskolás módon, vagy csak nagyon bonyolultan tudták volna elmagyarázni. Mondjuk nekem kifejezetten tetszet,, hogy a másvilági pénzügyi központ irányította a valóságos világot, bár a következmények elég bénán lettek megoldva. Pl: ha valami eltűnt, azzal tovább nem foglalkoztak, vagy csak egyszerűen elfelejtették - a valóságban azért "kicsit" bonyolultabbak az ok-okozati viszonyok és összefüggések.
Ott voltak még a gazdasági kifejezések is (amiket nem tudom, elvileg megmagyaráztak-e, én olyan feliratos verziót néztem, ahol ezek le voltak írva. Egy-egy részben, ha jól emlékszem volt 3-4 ilyen sűrűn egymás után, amit csak kutyafuttában, néhány szóval érintettek, tehát ha ez megint szóba került legközelebb, arra már úgysem emlékezett senki. Egy tapasztalatnak azért jó volt.
Démonok, rejtély, fantasy, bishounenek... és a sor szinte a végtelenségig folytatható. Ismerős jelzők? Nos, egy igazán sikeres, vagy érdekes sorozathoz az előbbiek közül legalább egy tényező kötelező. Bár ezek együttes megléte sem jelent garanciát az igazán átütő és…..
Takumi84 2012.09.11 12:07:17
@morwen: Én mindig elsősorban a saját műfaján belül értékelem az animéket, mert elég nehéz lehet pl. egy sci-fit a school lifehoz hasonlítani, tehát az eleve az "almát a körtéhez" esete lenne. A saját műfaján belül, úgy gondolom, elég jó az UraBoku. Én a háremenaiméket vettem most elsősorban alapul, (akciónak és fantasynak ez kicsit még gyenge) ezért pl. a Hakuokihoz, az Uta no Prince-samához, de legfőképpen a Hiiro no Kakerához képest (ez utóbbival egyébként több dologban megáll a párhuzam, pl. fiúhárem, különleges képességek, főgonosz, akció, stb.) szerint már-már Oscar díjas alkotás. :)
Őszintén, mikor leültem megnézni, nem kevés fenntartásom volt a sorozattal kapcsolatban, nem is vártam túl sokat tőle, de ahhoz képest elég jól muzsikált, pozitívan csalódtam.
Sajnos még így is a negatívumok és hibák vannak túlsúlyban, bár ezek a sorozat nézése közben nem ütköznek ki annyira, mint itt a leírásban, viszont ezekről tudtam bővebben írni, mert pl. a grafika, vagy karakterdesign eléggé ízlés dolga, a kedvenc szereplők szintén változóak (én a kedvenceimet pl. sokszor hiányoltam, de mivel a rajongói között döntő többségben vannak a Luka fangirl-ök, szerintem nekik nincs ilyen problémájuk), nyilván a történet egészéről is mindenki mást gondol, az anime világképével és a fordulatokkal kapcsolatban meg nem akartam túl sokat spoilerezni. :)
Szóval nálam ez az erősebb 7-es a pozitív meglepetést, a műfajhoz képest viszonylag jó történetfelépítést és mozgalmasságot (szégyenszemre sok, magát kifejezetten akciónak vagy fantasynak hirdető sorozat van ezzel egy szinten, vagy még alább is) és a tényleg szemkápráztató külcsínyt értékeli.
A sorozat megnézése után viszont úgy gondolom, az általam felsorolt hiányosság és hibák viszonylagosak.
Bár tény, ha az animén, mint médiumon belül kellene a sorozatot osztályoznom, ott már éppen csak "futottak még" kategória, olyan 4,5 - 5 körüli. :)
Anime Comment Usagi Drop 2012.05.30 15:00:00
  2011 általam egyik legjobbjának tartott sorozatáról lesz most szó, cím szerint az Usagi Dropról, amely több szempontból is kellemes meglepetés volt számomra. A sorozat egy elég komoly témát, a gyerekvállalást és a családi élet bonyodalmait járja végig, amik, lássuk be,…..
Takumi84 2012.05.31 16:30:16
@Nite: én tényleg csak ajánlani tudom, hajrá! ;)
@morwen: nem tudom, nekem pont elég volt a dráma a sorozatban, olyan hangsúlyosnak nem mondanám, ami nem is nagy baj. Nekem leginkább az maradt meg, hogy valamennyi gond megoldódott, és minden rész tele volt imádni való jelenetekkel, így lehet, hogy a drámázás éle valamelyest csökkent.
Mondjuk olvastam egy néhány dolgot némelyektől a mangáról, hát, a leírtak alapján a folytatás annyira már nem nagyon tetszik. Lehet, ha az egészet megcsinálják egy sorozatban, nem adtam volna rá ilyen magas pontot.
Takumi84 2012.07.21 15:30:08
@Rozgonyi Tivadar: "Daikicsiről még csak utalás sincs, hogy lenne, vagy volt valaha nője"

Nyilván itt nem Daikichi élettörténete a fő szempont, hanem a Rinnel való kapcsolata, szerintem ilyen szempontból megbocsátható, ha nincsenek korábbi utalások.

"az anyja felelőtlen, munkamániás idióta (bár ez itt Japánban egy típus, én is ismerek ilyet)"

Igen. Akkor mi a probléma? Persze, értem, hogy mi, csak sajnos manapság már ez elég elterjedt dolog, nyilván nem jó, de attól még létező probléma.

"Nem kéne esetleg normális mintákat adni/nézni?"

Lehetne, de annak mi az értelme? A szép, normális 5 tagú család reggel felkel, együtt megreggeliznek, iskolába mennek a gyerekek, apu dolgozik, anyu otthon házimunkázik. Este leckefelmondás. Nagyon szép és idilli, de ezen mit lehet cifrázni? Sajnos a valóság sem ilyen idilli.

"én értem, hogy ez tetszik mondjuk egy 12 éves lánynak, de afölött???"

Szerintem meg pont késő 20-as, korai 30-as fiataloknak is sokat jelenthet, pont nekik szól egy kis társadalomkritikával, meg felelősségteljesebb családkép ösztönzésével. Gondolom a készítőknek sem a csonka családok reklámozása volt a célja, mert az olyan heppi meg menő, csak éppen egy globális, sürgető probléma, amiről kell beszélni. (Amúgy szvsz ezerszer inkább egy szeretetteljes, jól működő csonka család, mint egy mérgezett, áskálódó, gyűlölködő, látszat "apa-anya" kapcsolat.)

Magyarul a problémákat szőnyeg alá lehet söpörni, de azzal mit érünk?
Takumi84 2012.07.23 12:05:15
@Rozgonyi Tivadar: "Te magad írod, hogy ne mutassuk be az öttagú családot, hogy reggeliznek, iskolába mennek... akkor a kéttagút meg miért?"

Szerintem főleg azért, mert egy csonka családban több probléma lehet, legalábbis jobb indokot nem tudok, erről valószínűleg csak a mangaka tudna pontos választ adni.

"Az nem normális, hogy egy év alatt a csávó még csak rá se néz nőkre. Oké, Kókimamára néz, de az meg megint egy kibontatlan szál."

Na, akkor csak ránéz. :) Szerintem egy 6 éves kislány mellett az embernek kisebb dolga nagyobb annál, hogy nőzzön. Mondjuk ezt a problémádat nem értem, mert szerintem jó hangsúlyozták a készítők, hogy Daikichi akar valamit "Kókimamától". :) A kibontatlanság valószínűleg azért van, mert nem dogozták föl végig az eredeti mangát. Bár szerintem az ottani fejlemények akkor duplán nem tetszenének neked. :D Mondjuk nekem se.

"amitől legalább kicsit negatív példaként tűnne fel."

Nekem azért az anya a saját önzőségével, a karriervágyával elég negatív figura volt. Mondjuk tényleg nem ítélik el egyértelműen, de ez szerintem nem is a készítők dolga, mert a néző maga meg tudja ítélni, hogy ez nem éppen követendő szülői magatartás, ezt nem kell szájba rágni.

"Az én problémám továbbra is az, hogy..."

Nos, szerintem te egész mást vártál ettől a sorozattól, ha nem tartod hitelesnek, arra nem tudok mit mondani, egyéni ízlés kérdése. Szerintem a készítők nem akartak nagyszabású, epikus történetben gondolkodni, ezt 11 részben nehéz is lett volna megtenni. Ez egy befejezetlen mangaadaptáció, annak minden hátrányával, de ettől függetlenül szerintem nem lehet minden sorozattól a szálka nélküli hitelességet elvárni, elvégre minden ilyen történet csak egy fikció.
Bevezetőmben azzal kezdeném, hogy amikor először megláttam az emaileim között a kerekasztal következő kiválasztottját, kétféle érzés kavargott bennem. Egyrészt újjongás, hogy valami olyan került elém Takumi választásával, amibe enélkül a kerekasztal „beszélgetés"…..
Anime Comment Aoi Bungaku Series 2012.07.13 15:00:00
Az új kerekasztal beszélgetésben egy 2009-es sorozat kerül terítékre, ami az előző két témánktól nagyban eltér. Az Aoi Bungaku kiválasztásával főleg egyediségét, irodalmi témaválasztását és sokrétűségét díjaztam. 2009 egyik kiemelkedő sorozatának tartom, és…..
Anime Comment Kirepapa 2012.06.25 15:00:00
Gondoltam, én is beszállok, a blog egyszemélyes boys love/yaoi részlegének szerkesztésébe, és írok egy bejegyzést a Kirepapa című két részes ováról, ami ugyan nem hagyott mély nyomokat bennem, de mivel a műfajban ezt láttam legutoljára, és viszonylag friss élmény is,…..
Anime Comment Mawaru Penguindrum 2012.06.14 15:00:00
 Új sorozatunk, az animekerekasztal mostani kiszemeltje a 2011-es év egyik legjobbja a Mawaru Penguindrum. Én választottam, ezért enyém a megtiszteltetés, hogy egy gondolatindító kezdő kritikaféleséget írjak, és bevallom, most először nehéz objektívnek maradnom, a rendező iránti…..
Takumi84 2012.06.22 13:30:02
@ElisB: Szerintem máskor ne zavarjon, hogy esetleg sokat spoilerezel. Igazából csak úgy tudjuk jól beleásni magunkat egy-egy témába, ha sokat írunk, szóval ez ne zavarjon, szerintem morwennel legközelebb majd úgy próbáljuk megoldani, hogy a kritikádat csak az anime befejezése után olvassuk. Vagy ezentúl úgy is csinálhatjuk, hogy először az első író lehoz egy általános, kedvcsináló bemutatót és bejegyzést(mint ahogy az a kerekasztal beszélgetéseken kívül eső sorozatok esetében is történik), másodszorra pedig egy spoileresebb, lényegi dolgokat is érintő kritikát. Ha ez időben megoldható, és nem jelent túl nagy gondot, szerintem így jobban meg tudnánk oldani. Így aki még nem látta a sorozatot, az csak a bemutatót olvassa, mi meg a spoilerekkel tudunk több mindenről is vitatkozni. :)
Anime kerekasztalunk második témája, az általam eddig hibásan mostohán kezelt Mawaru Penguindrum. Két kimerítő kritika született már az oldalon, és maga a sorozat is feladta nekem a leckét. Az első néhány rész után már nem elégedtem meg a szokásos, kedvcsináló, lényeget csak…..
Takumi84 2012.06.22 13:13:06
Hmmmm... sokat gondolkodtam, hogy mit írhatnék még az animéhez, de tényleg már mindent kiírtam magamból, szóval csak a felvetésedre reagálnék.
A sors: igen, jobban belegondolva tényleg ott a reinkarnáció is, és ez utólag visszagondolva tényleg egyértelmű, rejtély, hogy hagyhattam ki. Sajnos én itt a keresztény kultúrkörben hajlamos vagyok csak a mi értelmezésünkre szorítkozni, és legyen mentségemre, hogy a buddhizmusban nem vagyok túl jártas. Bár azért sajnálatos, hogy mélyebben a sors kérdésköre csak az anime első felében kerül terítékre, utána szinte csak sodródnak az eseményekkel. Szóval így utólag már nekem is zavaros, mit is akartak ezzel a készítők, mert elég hamar elfelejtették, vagy úgy bekavartak ezzel az időben való ugrálással, hogy már maguk sem tudták, hogy mit akarnak. A választások és a saját sorsuk alakítása inkább csak a visszaemlékezésekben van később jelen, nem a későbbi cselekményekben. Szóval így utólag visszagondolva, Himari megmentése után már tényleg csak sodródnak az árral.
A családhoz: szerintem azért kulcsfontosságú, hogy kiskorban egy teljes család segítse a szocializációt. Persze, egy csonka család relatíve működhet jól, az iszákos és problémás szülők együttélése helyett, de azért az kérdéses, hogy a gyerekeknek mennyire tesz jót a két szülőtől való elszakadás. Nagyobb korban ez kevéssé problémás, de kicsiknél még hagyhat mély nyomokat. Mondjuk Yuriék esetében azért jól kihozták a lelki defektusokat, de Shouma, Kanba és Himari családja azért nekem túl "tökéletes" volt a gyerekkori traumák és megpróbáltatások fényében. Sajnos azért elmondható, hogy a 21. században, a túlterhelt, vagy kevésbé érett, felelőtlen szülők miatt azért nem nyerő dolog a csonka család.
Az almáéhoz: nekem a Himari és Shouma közötti osztozkodás erősebb élmény volt, de igen, tény, hogy a két fiú esetében már nem áll meg a bibliai hasonlat. Bár azért én ezt a hasonlatot nem vetném el egyértelműen, mert Shuoma említette is a bűnbeesés történetét.
Anime Comment Guilty Crown 2012.05.10 15:00:00
Az Animecomment új rovatában animékről olvashattok, ahogy eddig is. A kritikánál azonban kicsit többet tűztünk ki magunk elé célként. Kerekasztal beszélgetéshez híven itt is párbeszédet fogunk folytatni animékről, melyeknek során több nézőponttal és véleménnyel gazdagodhat…..