Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csaba03

0 bejegyzést írt és 210 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Vasárnap. 2023.04.16 17:58:09
Legelőször is köszönöm mindenkinek a sok jókívánságot jobbulás ügyben, használtak, megszűnt a szédelgésem, nincs már egyensúlyzavarom, szóval kigyógyultam a tengeribetegségből. Elkezdtem az egyik olvasóm javasolta vesztibuláris tornát https://www.youtube.com/watch?v=kP0sNup_5u4  és máris használt a…..
Hajónapló Hétfő. 2022.04.11 17:14:18
Csak hogy el ne vesszen a nagy hangzavarban. Hogy is mondja a miniszterelnökünk? "Szokatlan dolog, hogy ha valaki bajban van, segítséget kér és megmondja NEKED, hogy hogyan segítsél neki és ha nem úgy segítesz akkor lehord." Jól hangzik, az egyszerű hívő bólogat, de akkor Brüsszellel hogy is van…..
Hajónapló Péntek. 2022.02.25 21:37:19
Szinte minden más gondolatomat elsöpörte a háború. Azért mondom, hogy "szinte", mert beteg a gyerekem és egyedül van és idegen országban. Nem Covid, de magas láz és gyengeség. És nem tudok rajta segíteni. Putyin elindított egy háborút. Egy független ország ellen és bármit mond ez akkor is…..
csaba03 2022.02.28 00:02:20
@whale: igen, az oroszok folyton ezt ismételgetik, de ez csak egy ürügy, a Szovjetuniónak kezdettől fogva voltak Nato-tag szomszédai (Norvégia, Törökország), azt meg remélem, Te sem gondolod komolyan, hogy a ruszkik érzékenysége miatt pl. nekünk ki kellene lépni a Natoból. A háború valódi oka a cári/szovjet birodalmi politika folytatása (amit sokan megjósoltak 20-30 éve, hogy ha Oroszország ismét erőre kap, vissza fog térni a Nagy Péter óta rendszertől függetlenül követett terjeszkedéshez)
A legtöbb helyen, ahol hálózatot újítunk fel - mint ahogyan a múlt heti lakásban is -, az alumínium kábeleket és vezetékeket részben vagy egészben ki szoktuk szedni a falakból, kábelcsatornákból.A kiszedett anyagok sorsa első körben esetünkben a szelektív gyűjtés, és többnyire a hulladékudvarok…..
A Deutschlandtakt, más néven Deutschland-Takt vagy röviden D-Takt, a Németország egészére kiterjedő összehangolt intervallum-menetrend koncepciójára utal, amellyel a helyi- és távolsági vasúti személyszállításra vonatkozóan célmenetrendet állítanak össze, és amely alapján új vonalakat és egyéb…..
csaba03 2021.05.31 10:30:25
@Balogh Zsolt: Más baj is van: a tehervonatok számára egyre kevesebb vágány és menetvonal marad. Az USA-ban, ahol gyakorlatilag nincs nagy sebességű vasúti közlekedés, az áruszállítás 50%-a vasúton történik, Európában ez az arány 20%, pedig a hálózat sűrűbb
A Metropol.hu újságírója szerint ÓLOMKÁBEL szakadt el, és ezt vizsgálják. Az ólomkábel használata következetes a cikkben. Ólomból biztosan nem lehet kábelt készíteni. Régen a föld alatti elektromos kábeleknek volt ólombevonata, ezeket nevezték ólomkábelnek. Az ólom sem a szakítószilárdsága, sem a…..
vonatmagazin Irány Egyiptom! 2021.02.13 06:30:44
A magyar vasúti járműgyártás nem ismeretlen az egyiptomiak számára, hiszen a Ganz és a Ganz-Mávag többször is szállított mozdonyokat, motorvonatokat, illetve villamosokat a piramisok országába. Elsőként 1934-ben került ki a Ganz egy, a Kairó - Szuez vasútvonalra szánt motorvonat megépítésére kiírt…..
Hajónapló Péntek. 2021.01.15 19:04:17
Valamelyik nap este szokás szerint nyomkodom a TV távirányítót. Duna TV "Gyilkosság a Hermian úton" megy. Nagyon érdekel a XX. század történelme, gróf Tisza Istvánról van szó, akit apám csak "Tisza Pistának" hívott korszakának egy részét meg úgy, hogy  "békében még úgy volt".  Ezen kívül nem sokat…..
csaba03 2021.01.17 22:12:22
Hajónapló Szerda. 2020.09.16 16:41:52
Befejeztem a felkészülést a télre. Amapolán a fa alkatrészeket átcsiszoltam, a hibákat kijavítottam lepácoltam és lekentem ismét egy új anyaggal Decoluxszal  három réteggel. https://szinvarazs.hu/termek/zorka-extra-favedo-lakk-lazur/ A jó ég tudja ez már a hányadik anyag amivel próbálkozom a fák…..
HamPLÓ Nyári berek 2020.06.16 07:00:00
Kelenföldről nem kimondottan Kamaraerdőn át vezet a legrövidebb út Gazdagrétre, gimnazista koromban mégis rászoktam, hogy ha szép volt az idő, és nem volt jobb dolgom, akkor órák után kibuszoztam a budafoki kocsiszínhez, és onnan a 41-es villamossal kizötyögtem annak külső végállomására, a…..
csaba03 2020.06.19 15:40:04
@KAMA3: a 80-as években az ezresek után néhány évig Tátrák jártak a 41-esen, utána jöttek az UV-k
Amikor több mint öt évvel ezelőtt Hakapeszi kolléga védelmébe vette Vitézy Dávidot, nem csak a kommentelők küldték el a vérbe, én se értettem a dolgot. Volt is egy szavazás a poszt végén, hogy Vitézy tényleg közlekedési szakember-e, vagy ócska fideszes mutyis karrierpolitikus. A többség az utóbbit…..
Sok furcsaságot megéltem már itt Amerikában, de ez a legutóbbi talán túl tesz mindenen. De az is meglehet, hogy csak beleilleszkedik egy már újnak sem mondható, ultra-liberális amerikai szemlélet generálta politikai trendbe, ami az elmúlt pár esztendőben hihetetlen gyorsasággal söpört végig az…..
„Olyan rengeteg közönséget, amilyen reggel óta türelmesen táborozott a Bristol-szálloda kapuja előtt és kíváncsian leste a levegő szouverénjének megjelenését, még a koronás fejedelmek sem igen csődítettek össze lakásuk elé” – jelent meg a Magyar­ország című napilap 1909. október 16-i számában…..
csaba03 2019.10.14 23:14:07
A Borkai-botrány ismeretében nyer értelmet Orbán Viktor szeptember végén, a Fidesz kongresszusán mondott beszéde, melynek egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy "Ne mondj rosszat a fideszes társadról!" A kormányfő ugyanis látta, hogy a holló igenis kivájja a másik holló szemét, vagyis, hogy a NER…..
Legalábbis addig nem, amíg Elon Musk nem kezd el a Marson kobaltot bányászni, és Jeff Bezos nem szállít ritkaföldfémeket a Plutóról, írta Robert Bryce a Manhattan Intézet főtanácsadója a Hill cikkében. Forrás: pinterest.com A vezető demokrata elnökjelöltek mindegyike szereti az elektromos autókat.…..
csaba03 2019.10.07 10:03:57
@midnight coder: egy átlagos 50 köbcentis robogó teljesítménye 4-5 lőerő (3-4 kW)
Hajónapló Vasárnap. 2019.09.29 18:05:42
A japán azt mondja erre "karma". ( a Sógunt olvastam nemrég) Tegnapelőtt jön az 5 házzal arrébb lakó ismerős, hoz egy, a nevemre szóló postai értesítést, hogy tértivevényes küldeményt próbált meg a levélhordó kézbesíteni, de nem voltam "itthon". Feladó a dunai vizirendészet bűnügyi vizsgálati…..
  Grönland lesz az 51. amerikai állam? Donald Trump támogatói már komolyan gondolkoztak ezen. A republikánusok azt javasolták az elnöknek, hogy ez álljon következő választási kampányának középpontjában. Az előzmény: augusztusban a Wall Street Journal hírt adott arról, hogy Trump kijelentette: fel…..
Japánban 30 év tiltás után ismét elindult a bálnavadászat. Miután a szigetország tavaly év végén kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (International Whaling Commission ­- IWC), a japánok többsége nagy örömmel fogadta a fejleményt. De vajon tényleg csak a pénz és a szívtelen hozzáállás…..
Hajónapló Kedd. 2019.08.27 23:33:51
Na eldöntöttem. Nem fogok aranyáron komplikált izzítórelé beszerzésbe kezdeni. Ma összeraktam egy "labort" a hegesztőasztalon az "esernyő" alatt. Ez a tápegység. A csipeszek közt egy izzítógyertya, a sárga műszer a kapocsfeszültséget, a lakatfogó az áramerősséget mutatja ( a kép nem mérés közben…..
    Josep Borell jövendő külügyi főképviselő miatt Szíjjártó egyszer berendelte a budapest spanyol követet.        Charles Michel az Európai Tanács elnöke ki akarta dobni Orbánt és haverjait Schengenből.   David Sassoli az Európa Parlament elnöke azzal támadta Tajanit, hogy az védelmezi Orbánt.…..
csaba03 2019.07.04 16:35:12
A magyar gyártású diavetítőkről már igyekeztem képet adni nektek, így úgy gondoltam különösen aktuális lesz ha a most szerzett szovjet vetítőt is bemutatom nektek.A hosszú téli hétfő estéken került általában elő a gyerekkoromban a diavetítő, amin mesefilmeket néztünk öcsémmel. Lehet az az Öreg néne…..
Hajónapló Szombat. 2019.06.01 23:34:12
Kinőtték a WC papír gurigákat a dinnyepalánták. nagyon kell sietniük ha termést is akarnak hozni a tél beállta előtt, mert itt a nyár. Egészen pontosan ma van az első napja. Miután tegnap még tél volt (komolyan az esti zuhanyhoz be kellett kapcsoljam a hajón a hősugárzót), ma viszont már pólós,…..
csaba03 2019.06.08 00:01:41
@A Tengerész: És mindezt éjszaka, és úgy, hogy előtte a kikötőbe csak akkor tudsz behajózni, ha 20 fokos irányban tartasz fél órán keresztül egy villogó fehér parti fény felé, aminél a háttérben lévő város összes lámpája fényesebb, és a kikötő előtt még 90 fokkal balra is kell fordulni, persze azt sem akárhol - szóval igen, egyetértek, a tanulási folyamatot nem lehet kihagyni vagy átugrani, és az elején bizony be kell állni legénységnek egy tapasztalt(abb) kapitány mellé
A Barangolás blog képzeletbeli hasábjain már nem egy alkalommal foglalkoztunk a vasúti közlekedéssel, illetve annak történetével (vagy adott esetben hiányával). Modern bolíviai sínbusz, amely már inkább tekinthető motorvonatnak, mint hagyományos busznak. (forrás: Wikipedia)   Mai posztunkban…..