Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pifkó Szera

1392 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szántó Balázst először a Vígszínház A Pál utcai fiúk című előadásában láthatta a közönség, majd 2018-ban leszerződtette a Vígszínház. Azóta láthatta a közönség A padlásban, A dzsungel könyvében, a Baal-ban, valamint A nagy Gatsby-ben is, illetve a Szélvész után is szép vagy című előadásban. Nemrég…..
Fülöp Kristóffal először évekkel ezelőtt az esztergomi zeneiskola növendékeként találkoztam. Az álmai között már akkor is az szerepelt, hogy zenés színész lesz. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Novák Eszter és Selmeczi György osztályába jár. Nemrég debütált a Vígszínház egyik…..
Hartai Petrát, a Budaörsi Latinovits Színház friss Junior Príma Díjas színészét két próbafolyamat között kérdezhettem a Mohácsi János által (is) írt- és rendezett „Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony” című előadás próbáiról, kikapcsolódásról, színházról és természetesen a…..
Cserna Lulu a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművész szakát elvégezve hazatért Budapestre, hogy itthon kezdje meg színészi pályáját. Kíváncsi voltam, milyen emlékei és élményei vannak az egyetemi éveiről? Mennyire volt honvágya? Milyen tervei vannak a jövőre nézve? Fotó: Győrfi-Forgács Beáta..
Gyermekkorát egy zsákfaluban, a fejér megyei Nagylókon töltötte. Műszaki iskolába járt Dunaújvárosban. Első meghatározó színházi élményét tizenhét éves korában élte át, ekkor tudatosodott benne, hogy nem a műszaki pályát választja. Színészi tanulmányait a Shakespeare Színművészeti Akadémián kezdte.…..
Elkészült a VerShaker első független filmes produkciója, melynek első nyilvános bemutatója a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz látható, Veszprémben. A rövid dokumentumfilm a versmondás és a költészet erejéről mesél, Stark Ádám autizmus spektrumzavarral élő előadóművész versmondásra való felkészülésén…..
A Színházi 10 percen nemrég írtunk a Telik – egy óra az életedből című monodrámáról. Márfi Márk ebben az előadásban úgy mesél eddigi életének jelentősebb pontjairól, hogy a néző ezáltal akár saját gyermekkorába is visszatérhet. Találkozásunkkor Márk többek között arról is beszélt, hogy hogyan…..
A VerShaker legutóbbi epizódjaiban Tóth Árpád verseit dolgozzuk fel. Harmadik évadunk felütéseként Horváth Csengével beszélgetett Zoltán Áron, a költő Lélektől lélekig című verse kapcsán. Tóth Árpád Svendléren.  A versmondó előadóművész külső-belső útjáról, a személyes világképét meghatározó…..
Petőfi Sándor:Okatootáia  Van egy ország, úgy híják, hogyOkatootáia;Második szomszédja Kína,Az első Ausztrália. És ez, hogy Ausztr(ál)iánakTőszomszédja, vajmi jó!Nem lopózhatik be hozzáA civilizáció. Oh a tántoríthatatlan,A dicső Ausztr(ál)ia!Ő magát e gonosztól nemHagyja elcsábítnia. Ő, noha…..
A VerShaker bartendere, Zoltán Áron 2020. május 26-án újabb koktél receptéjével lepte meg a széles közönséget. Ezúttal egy alkoholmentes Piña Colada koktél elkészítésének analógiáján mutatta be, hogyan lehet a költészetet a képzőművészettel shakelni. A videót itt tekinthetitek meg. Ez a videó…..
„Az ablak fontos. A van-nal, nincs-csel kapcsol össze, a bent-tel, kint-tel. Pár millió fényévet enged besugározni a padlóra, mintha a sugár végcélja volna, hogy hozzád jusson - Gondold meg, kéz, ki az ablakot csukod, tárod, milyen kozmikus mozdulat, mellyel a mindenséget kirekeszted,…..
Egy tágas tér, néhány jól elhelyezett szalmabála, egy elnyűtt kék lavór és a hozzá tartozó állvány, egy pár bakancs, körben székek. Nem egy szokványos színházi közeg. Nem egy szokványos helyszínen. A Lovasúton, Zugligeten. Márfi Márk a Telik című előadásban.  Fotó: Bánszegi Rebeka..
Versélmények sorozatunkban ezúttal Spengler Kata olvasónk élményét osztjuk meg veletek, aki Tóth Krisztina kortárs költőnk verséről írt nekünk. Ezúton is köszönjük levelét! Írd meg Te is különleges versélményedet! Mi volt az a pillanat, amikor megnyílt számodra egy vers, vagy egy vers által egy…..
Mindenki vágyik arra, hogy egyszer beleshessen egy színház kulisszái mögé. Szeretné látni hogyan készülnek kedvenc színészei a színpadra lépésre. Előadás előtt bő egy órával hogyan változnak át és testesítik meg azt a figurát külsőleg is, akit aznap este láthat a közönség. Ebbe a különleges világba…..
Eredetileg Tóth Andrással személyesen egy Pál utcai fiúk előadás előtt beszélgettünk volna, de az élet úgy hozta, hogy végül az online térben találkoztunk. Ahogy ő fogalmazott, számára „nagyon nagy libikóka” volt az elmúlt másfél év. Továbblépett. A Vígszínház társulatából kiválva szabadúszó lett.…..
2022-es első sorozatunkban a versolvasás, versekkel való találkozás élményével foglalkozunk. Cikkeinkben írók, költők, előadók gondolatait idézünk, hogyan írnak a verssel való találkozás élményéről, valamint megosztjuk olvasóink, követőink gondolatait is. Írd meg Te is különleges versélményedet! Mi…..
Az új év kezdetén indítottuk el Versélmények sorozatunkat. Ezúttal Spengler Kata olvasónk élményét osztjuk meg veletek, aki egy olyan versről írt nekünk, amelyet Földes Eszter előadásában láthattatok a VerShakeren. Ezúton is köszönjük a levelét! Írd meg Te is különleges versélményedet! Mi volt az a…..
Nagyon köszönjük, hogy velünk tartottatok az óévben, és reméljük, hogy idén is sok új költői élménnyel tudunk meglepni Titeket. 2022 első hetére egy különleges költői élmény leírását hoztuk el Nektek Milan Kundera világhírű cseh író-költő „Tréfa” című regényéből. Ezzel kezdetét veszi „Versélmények”…..
Tandori világai sorozatunkban már szó esett a látóhatár kérdéséről, és azon belül is a kettős látóhatár létezéséről, amikor magunkat, vagy másokat külső perspektívából szemléljük. A Mészáros Blankával készített epizódban Weöres Sándor: Tandori Dezsőnek írt verse kapcsán az is felmerül, hogy ez a…..
„Hogy miért nem szerepelek sokat személyesen? Azt hiszem, hogy azért nem, amiért Illés Endre, akit én különböző balsikereim ellenére is tisztelek, mint esszéistát, Kosztolányit idézi egy Kazinczyról szóló gondolatában, és azt mondja, hogy "Kazinczy egy kicsit nevetséges volt, hogy összetévesztette…..
Ma egy újabb hangfelvétellel kedveskedünk Nektek. Tandori Dezső érzékelhetően úgy beszél ezeken a felvételeken, hogy szövegeit inkább nevezhetjük szépirodalmi alkotásnak, mint interjúválaszoknak, beszélgetésnek. A lírai költészet mint rádióbeszélgetés. „Azért jó másokkal leülni, mer’ akkor…..
A lelki látóhatár kérdését is körbejárja a Mészáros Blankával készített legújabb epizódunk, Weöres Sándor: Tandori Dezsőnek írt verse kapcsán. A beszélgetésben felmerül, hogy a lelki látóhatár horizontális és vertikális látásmód is lehet egyben, amely összeköti az égi szférát a földi szférával. A…..
VerShaker Blog Tandori világai 2021.12.27 12:44:22
 „Weöres Sándort a madaraimmal megint csak egybe tudom kapcsolni egy régi szép verse örvén.”  Itt láthatjátok Mészáros Blankával készült epizódunkat, akivel Weöres Sándor és Tandori Dezső kapcsolatáról (is) volt szó: https://youtu.be/2TGGDywnzY8 A beszélgetés során többször elhangzik, hogy ezektől…..
„mert a szív  mindig hív  akármerre bujdosik” Karácsony második napján VerShaker Karácsony sorozatunkban Móricz Zsigmond író, költő karácsonyi vágyaiba és ajándékozási szokásaiba nyerhettek betekintést. Mint az a naplójából kiderül házasságát követően már soha nem úgy töltötte a karácsonyt, ahogyan…..
„Ezüst esőben száll le a karácsony, a kályha zúg, a hóesés sűrű; a lámpafény aranylik a kalácson, a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.” A VerShaker Karácsony sorozatunk tegnapi cikkében már olvashattatok Karinthy Frigyes gyermekkori karácsony-élményeiről. Karácsony első napján Kosztolányi Dezső…..