Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Horsolya

78 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Foglalkoztatott már egy ideje ez a téma, de minél hosszabban gondolkodtam el azon, hogy milyen is egy gyerekbarát kert, annál erősebbé vált az érzés bennem, hogy ugyanolyan fontos ennek a dolognak a másik oldala: mitől lesz kertbaráttá egy gyerek? Ha elfogadjuk, hogy két két dolog összefügg…..
Mindenkinek, akinek hiányzik:) Nem terveztem, hogy egyszer erről is írni fogok, de aztán belefogtam és rájöttem, hogy nem is olyan egyszerű leírni annak a bomba receptjét, hogy hogyan is telepítsünk vadvirágos rétet? Egyrészt felelősségteljesen, hogy az ne csak egy egyszeri kudarcos próbálkozás…..
A spárga növényt még az is ismeri, aki szent meggyőződéssel állítja magáról, hogy én aztán biztosan neeeem! De igen!!! Ő az a bizonyos aszparágusz zöld, amit valamikor réges-régen egy másik világban, a nőnapi egyszál szegfű mellé drótoztak díszítésnek a gondos kis virágboltos kezecskék :))))  Ki…..
Az tény, hogy a lelkesedésem továbbra is töretlen, ami a tyúkokkal való közelebbi kapcsolatot jelenti. Ám az a helyzet, hogy a helyi menyéteké is. Így a nyár folyamán, néhány óvatlan (nyitva felejtett ajtós) pillanatban rettenetes vérengzés zajlott és azzal a szomorú eredménnyel zárult, hogy az…..
Nem voltam sosem japán kert rajongó. A japán kertek, amiket képeken vagy igazából láttam Európában,  tiszteletet ébresztettek bennem a kidolgozottságukkal az aprólékosságukkal, de valahogy mesterkéltnek, túlságosan művinek éreztem őket. Vagy ha tisztelettudóbban akarok fogalmazni, akkor azt mondtam…..
Városi farm Guinness tyúkok 2016.09.08 17:34:29
A minap szerintem a maga nemében egyedülálló felfedezést tettem, amiről aztán joggal gondoltam, hogy azonnal meg kell osztanom a legjobb barátnőmmel. A felfedezés lényege, hogy A TYÚKOK MEG TUDNAK ŐSZÜLNI!!! De tényleg! Méghozzá a megfigyelésem szerint az arcukon, tudományosan pontosítva a kis…..
Akik ismernek vagy követik a kertjeim történetét, gyakran megkérdezik, hogy akkor most hogy is van? Van a Városi farm és a Pillangó kert is? Hogy bírod a kettőt egyszerre? Nos a válaszom bírom is, meg nem is. Az elmúlt évben újra kellett gondolnom a két kerthez fűződő viszonyomat, a célokat, az…..
Városi farm Csokifej a macska 2016.11.13 14:56:29
Most, hogy itt az ősz és visszatekintek egy kicsit az első évemre Guttamásiban, a kertes sikerek mellett talán a legjobban azt szeretem, hogy igazán értékes barátságokat köthettem, emberekkel és állatokkal. Remek szomszédaim vannak. Bárhányszor találkozunk, kedvesen üdvözölnek, beszélgetünk egy…..
A férjem szerint az egész családom földmániákus, az apámtól a testvéremig, így aztán nem is kell rajta csodálkozni,  hogy én is. Vagy genetikailag vagy ragályszerűen…. Az eredmény az ő szempontjából lesújtó, és nem is érti, csak rezignáltan tudomásul veszi. Miért van az,…..
Ha a lelkesedésünk tavasz óta töretlen, a derekunk is megacélosodott és a nyár második felét is, egy jó kis tengerparti nyaralás helyett feltétlenül kertészkedéssel szeretnénk tölteni, akkor igazán eljött az ideje a másodvetéseknek.  Hova és  mit? kérdésre nem könnyű válaszolni, vannak persze a…..
Szeretek meglévő anyagokat, tárgyakat, itt-ott heverő, másnak már értéktelen dolgokat felhasználni a kertépítésénél. Kicsit olyan mint a kirakósba beilleszteni az odaillő részletet, megtalálni az anyagok és a tárgyak funkcióját és helyét a térben. Mint mindig az aranyszabály: a kevesebb több! Nem…..
Szeretek meglévő anyagokat, tárgyakat, itt-ott heverő, másnak már értéktelen dolgokat felhasználni a kertépítésénél. Kicsit olyan mint a kirakósba beilleszteni az odaillő részletet, megtalálni a haszontalannak tűnő építőanyag-maradékok és a tárgyak funkcióját és helyét.Itt is mint mindig igaz az…..
A címben biokert szerepel ugyan, de maga a bio számomra inkább a módszert jelenti. Egy jól működő biokert lényegében egy ökológiai szemléletben létrehozott és működtetett kert, ahol az összetett rendszert az apró elemek és a köztük fennálló finom kis kapcsolati szálak alkotják: a talajlakó…..
Városlakóként csodálom és nagy becsben tartom a városon kívül felfedezett vadvirággal teli kaszálókat és réteket, de meg kell mondanom, hogy egyre ritkábban és egyre kevesebbet találok belőlük. A zöld gyepek, egyen parkok és lenyírt árokpartok hadat üzentek a szelíden ringatózó változatos bugájú…..
Városi farm A fehér az fehér 2016.05.10 19:40:18
Ha nem a kertben dolgozom, akkor házat újítok fel, benne többek között a jobb napokat is látott hajópadlót. Már az első pillanatban feltűnt, hogy ennyire szúrágta deszkákat még nem is láttam soha, az egész csupa apró felszíni labirintus, szeszélyes kacskaringós sor-és mélységi minta, de tudtam azt…..
Városi farm Öko gyep 2016.04.21 21:10:12
Számomra a szép gyep biztosan nem az angol típusú smaragd zöld, minden-szála-egyforma fajta. Az egy nap alatt gyepszőnyeg csíkokkal sűrűn leterített “fast”-füvesítés pedig végleg nem az. Ezért aztán évről-évre meglepődöm rajta, hogy minden későbbi megpróbáltatása ellenére még mindig mekkora a…..
Tudom, kétféle iskolai menzán felnövekedett ember van: aki mindezek ellenére imádja a spenótot és aki örökre, őszintén viszolyog tőle. Hálás vagyok a sorsnak, hogy én még mindig az első fajtához tartozom: minden formájában rajongok érte. De a legislegislegigazibb az anyukám-féle: fokhagymás, tejben…..
Sok olyan gyógynövény van, amelyeknél a friss hajtásokban koncentrálódik a hatóanyag, ezért ezeket még az első virágzás előtt érdemes begyűjteni. Ilyen a csalán is. Köszönhetően az áprilisi nyárnak villámgyorsan megnőttek a friss hajtások, ideje őket levágni és feldolgozni. A csalán hajtások…..
Még az ősszel történt, hogy három évnyi biztonságos kerítéshasználat után (tyúkok bent-én kint), úgy döntöttem végleg megbízom bennük és kibővítem az udvarukat.Hozzá is kerekítettem egy csinos, vadregényes részt a fennhatóságuk alatt állóhoz csupán egy méter magas, könnyed kis kerítéssel és vágtam…..
Az új birtokom legszebb része a most, kora tavasszal a két domb között üdén csörgedező patak, az öreg terméskő híddal és a körös-körül frissen zöldülő  kora tavaszi árokparttal. Zsombi fiam szerint pont olyan mint a Gyűrűk urában a megye. És ez nagy dicséret! Ez a gyönyörű látvány el is indította a…..
Ilyenkor már mindenkiben tetőfokára hág az elfojtott kertimádat, a boltokat elönti a vetőmag özön és hajrá, az ember lánya a legnaposabb ablakában boldogan nekilát palántát nevelni. Igazán sajnálom:((( de az én tapasztalataim azt mutatják, hogy érdemes még várni egy kicsit, hiszen számoljunk csak…..
A februári kertészkedést a lelkem mélyén egyfajta bónusznak tekintem, aminek mindenféle kötelezettség nélkül, felhőtlenül lehet örülni, mert vagy bejön vagy nem. Összehasonlítva példának okáért a májusival, amikor ez ember lányát már egyfajta belső kényszer űzi, hogy gyerünk-gyerünk ültessünk,…..
Horsolya 2016.02.10 11:27:52
@Mr Eggs: a jobb szigetelés érdekében annyit tettem, hogy a talaj szintet vastagon beborítottam faaprítékkal ill. az üveges részt buborékfóliával szigeteltem.Néztem már alternatív fűtési módokat, többek között a komposzt fűtést is, de relatív nagy helyet foglalna el az üvegházból amikor palántákat nevelek, egyébként meg az egész nem akkora, hogy komoly zöldségtermesztést végezhetnék benne, mondjuk télen, így aztán letettem róla.
Horsolya 2016.02.10 11:34:11
@Prilát: az alginittal ez lesz az első próbálkozásom, de másnál már láttam használatban. Ami jó, hogy nem lehet túladagolni, van hivatalos útmutató hozzá,hogy mennyi legyen a kiszórt mennyiség, de sztem ez elsősorban a talajminőségtől és a pénztárcától függ. Nálam a cél, hogy jó minőségű, morzsalékos talaj legyen, így relatív vastagon szórtam ki és finoman bekapáltam a talajba. Nagy területen vélhetően kevesebbet lehet kiszórni és gyakrabban megismételni. A szerves trágyával összehasonlítva a funkciója nagyjából hasonló: a talaj szervesanyag tartalmának növelése, a talajszerkezet javítása. Amit a szerves trágya nem tud, ez viszont igen az az ásványi anyag bevitel (kálium, foszfor) ami az alginitban megtalálható. Én az is-is-ist választottam: szervestrágya, növényi komposzt, alginit, váltakozva, ősszel inkább szerves trágya, tavasszal a másik kettő.
Meg kell mondanom, hogy nekem nincs bajom a fizikai munkával, kifejezetten imádok pl. ásni vagy földet talicskával hordani, a kertem tulajdonképpen az én kondibérletem. Vitán felül a kertészkedés vegytiszta fizikai élvezet: mozgás, természet, izomláz, derékfájás, napfény és jó levegő.   Mégis van…..
Nincs is inspirálóbb annál, mikor újabb és újabb lelkes leendő tyúktulajdonosok kezdenek a családjuk agyára menni az ötlettel és a fül rágással: TYÚKOT SZERETNÉK TARTANI! Nos, én mint a zéróból mostanra nagy tapasztalatúnak mondható;) városi tyúktulajdonos még egyszer,…..
Pontosan ötször akkora, mint a mostanim, a városi. Kaptam egy kis hétvégi kóstolót belőle, hogy mekkora munka is lesz megépíteni.  Két napi megfeszített ásás, kert építés, ágyás kialakítás és íme ez az eredmény: Talán nem igazán látványos, de azért igen is léptem…..