Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ktibci

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valakinél csörgött a vekker, hogy már legalább 2 éve nem született új cikk a paleo étrend lejáratására, tehát a téma újra eladható... És ez lett az eredmény. Jaj. Értem én az igyekezetet, hogy beszéljünk a témáról, de miért nem olyanok teszik ezt, akik értenek is hozzá…..
ktibci 2013.11.04 21:20:15
Jó ez a blog, és kinek vérmésrséklete szerint fel is piszkálta az indulatait. Mivel érdekel a téma, gondoltam írok pár sort.
Nem vagyok se biológus se orvos, se antropológus, de még csak az evolucióelmélet elismert ismerője sem. Kicsit több mint két éve próbálok paleo módon táplálkozni, élni. Nem vallási meggyőződésből, pusztán azért, mert nem voltam elégedett az egészségi állapotommal, az erőnlétemmel. Gondoltam mit veszthetek, ha kipróbálom, végül is nem kellett új, ismeretlen eredetű szupercsodákat szedni hozzá. (mint azt korábban). Nekem bejött, köszönöm kiválóan érzem magam, nem csak érzetre, hanem "mérésre" is. Sokan írnak itt pro és kontra a témához. Ki tudományosan, ki árnyaltan, ki hevesen. Elöször is azt gondolom, hogy aki létrehoz egy blogot joga van olyan stílusban írni (és itt nem az obszcén kifejezések használatára gondolok, ami itt nem is jellemző) ahogy neki tetszik, megjegyzem nekem tetszik a szerző stílusa. Persze, aki elhányja magát a korhintán, az ne üljön fel rá.
Most is azt érzem, hogy kiragadott példákon csámcsog az "ellentábor" és a védők serege is. Azt gondolom, hogy az egész táplálkozási mizéria akkor kezdett kialakulni, amikor az ember nem a létfentartás, hanem az élvezet miatt kezdett táplálkozni. Ami önmagában még nem kell, hogy gond legyen, hiszen miért baj az, hogy amit megeszünk az finom is. Csakhogy, emberek vagyunk, végletekig végletesek, és hát itt az üzlet is. Pillanatnyi élvezetekért hajlamosak vagyunk sok mindent feláldozni, legyen az akár teljesen ellenkező azzal, amit az ösztönünk súg, Sőt, már meg se halljuk. És persze önigazolunk. Példákkal. Úgy formáljuk, ahogy az álláspontunknak megfelel. Egy dohányos kb 1000 jó okot tud arra, hogy miért is dohányzik, és hogy miért is nem tud leszokni. Cak egy két példa, ami itt szerepel: 1. Nagyszüleink is ettek rengeteg kenyeret, mésgis sokáig éltek. Ez igaz is. Persze, kis gyermek koruk óta a szabadban voltak, nem jártak beton épületbe, bölcsödés koruk óta, és azóta is, nem kocsival, vagy busszal mentek iskolába, dolgozni. Egy családban megsütöttek egy vekni kenyeret egy hétre és azt ette a család, meg mellé, amire tellet. Nem volt egy 10-ezres településen 4-5 pékség, a maguk ezerféle cukros, felfújt péksüticsodáikkal. Amik persze olyan gusztusosak, és finomak is (hála az élemiszeripar csodáinak) hogy kilószámra fogynak. Sokat gyalogoltak, vagy kerékpároztak, fizikai munkát végeztek, nem tévéztek, nyugodtan aludtak. Néha kirúgtak a hámból, aztán azt is kipihenték. És megéltek akár 80-90 évet is. A mai ember nem így él, nem mozog annyit, nem tud általában ennyi időt szabadban tölteni. Viszont sokkal rosszab dolgokat eszik, általában sokkal többet is. Valamit tennie kell, valamin változtatnia kell. Ezt a példát csak azért hoztam, mert azt a papát, vagy mamát összességében nézzük, ha példaként akarjuk állítani, és ne csak azt az egy aspektust, hogy mennyi kenyeret (ezáltal mennyi finomított szénhidrátterhelés, és glutein terhelés érte). Több olyan időskorban meghalt embert ismerhettünk, aki erős dohányos volt, mégis 90 éveas korában halt meg, míg mások soha nem dohányoztak, mégis tüdőrákban haltak meg 40-50 évesen. Ha kiragadjuk ezt a két csoportot, és pusztán ez alapján hasonlítjuk össze őket, akkor megállapíthatjuk, hogy a dohányzás megnöveli az életkilátásokat. Ha ezt állítaná egy egyetemi docens és még a grafikonokat is bemutatná, akkor el is hinnénk? Evolúcióelmélet: El tudom képzelni, hogy ha egy emberi populációban hiretelen megnövekedne a cián koncentrátum mondjuk a talajban, akkor néhány 100 év alatt átalakulna az emberi genom oly módon, hogy immunissá válna a ciánra, amennyiben azok az egyedek, amelyek ezt nem tolerálják megfelelően, még az ivarérett kor előtt elpusztulnak. Természetes szelekció. Azok a halálokok, amiket a megnövekedett szénhidrátterhelés, diabetesz, glutein, laktóz stb. okozhatnak pláne közvetetten, nem az ivarérett kor előtt jelentkeznek, hanem jóval később. Miért szeleektálódna ki? Hogy meddig élt az ősember? Tényleg ezen kell vitatkozni? Tényleg ez a kulcsfontosságú kérdés ahhoz, hogy a mai emberek ne a jelen korunk betegségeiben haljanak meg? Valóban eretnekek azok, akik megpróbáltak változtatni a saját sorsukon, sikeresen, és a jó tapasztalataikat átadják a környezetükben élőknek. Akik hasonló problémákkal küszködnek, és csak szedik-szedik a gyógyszereket, rendelőből rendelőbe járnak, és mázsaszámra tolják ki az üzletekből a csipszet és a cukrozott üdítüket, a gyermekeik meg a TV előtt ülnek, és energiaitalt isznak csokival és cukrokkal? Még jó hogy nincsen már máglyahalál.