Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szoclámpás

37 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Egy skizofrén beteg akár gyógyszerekkel együtt egy nagyhatású fúrógépen is dolgozhat, és tökéletesen elvégzi a munkáját. Nem az a gond, hogy ő beteg és gyógyszereket szed. Az a lényeg, hogy ő abban a társadalomban hogyan van elfogadva.” (egészségügyi dolgozó)   Második blog bejegyzésünkben tovább…..
  „Alig várjuk! „ (pszichiátriai otthon, lakó)   „Váratlanul ért minket, hogy el kell menni. Megszoktunk itt.” (pszichiátriai otthon, lakó)   „A lakók várják, hogy szárnyalnak majd, szabadon élhetnek, viszont a dolgozók szomatizálnak, lebetegednek.” (pszichiátriai otthon,…..
„6kor föl kell kelni. Van, aki már fél6kor jön szólni, ápoló. Meg kell jelenni a közös étkezésnél, gyógyszert bevenni.”  (szociális otthon, lakó)   „Csak úgy lehet kimenni, hogy kis kártyával, kis fényképes igazolvány. Visszajövünk, vissza kell adni. A portán felírják a nevünket. Fel van írva,…..
„Vannak irodisták meg az ápolók. Külön van női meg férfiosztály. Külön vagyunk szeparálva. Úgy vettem észre, hogy rend uralkodik. Jók a házszabályok, amik vezérlik az embereket. Ami irányítja őket az jó. Vannak éjszakások is, akik be vannak osztva. Mindig más van beosztva.„(szociális otthon,…..
Blog bejegyzésünkben azt vizsgáljuk, hogy egy nagy bentlakásos pszichiátriai otthon mit jelent az ott lakók, a dolgozók és a helyi lakosok számára.    „Jól ellátnak, de az otthon csak az otthon, itt sincs semmim sem, egy rádióm, de kifogyott belőle az elem.” (szociális otthon, lakó)   „Ha én nem…..
  Élelmiszerbolt, Fő tér, cukrászda, kocsma/presszó, szülőház és környéke, templom, buszpályaudvar, folyópart, korzó, sétáló utca, mozi, park, posta, termálfürdő, intézet, kórház, könyvtár, megyeháza, dohánybolt, gyógyszertár, iskola, kávézók, lottózó, strand, SZTK, zöldséges, munkahely, áruház,…..
Ebben a bejegyzésben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy egy kisváros életében hol és hogyan jelennek meg az „őrültek”.   „Én csak azt tudom, milyen örömélményeim vannak. Én is eljárok a turkálóba, szoktam nézegetni ruhákat, ami tetszik, megveszem.” (szociális…..
Szoclámpás Őrület szófelhő 2015.12.02 15:46:33
2014. augusztus 1-31 között a "combinós gyilkosságról" média megfigyelést folytattunk. A média megjelenésekből kigyűjtöttük, hogy mik voltak a leggyakrabban használt kifejezéseket.   A legnépszerűbbek: 1. őrült 2. pszichiátriai problémái vannak 3. pszichiátriai kezelés…..
Blog bejegyzésünkben folytatjuk a pszichiátriai betegnek diagnosztizáltak „tipikus” életútjainak leírását a diagnózist követő intézményes betegkarrier bemutatásával: az első kórházi élményekkel, bentlakásos intézménybe kerüléssel, munkaerőpiaci lehetőségek és…..
Blog bejegyzésünkben egyrészt megpróbáljuk leírni, hogyan élhet a hétköznapokban egy pszichiátriai betegnek diagnosztizált személy. Természetesen minden ember élete egyedi, mi az alábbiakban mégis megpróbáljuk összegyűjteni az életükre leginkább jellemző közös…..
Ebben a II. blogbejegyzésben a 2014 augusztus 1-én történt „combinós gyilkosság” média megjelenéseiből és „őrület kutatásunk” lakossági interjúiból  válogattunk. Kutatásunkban azt találtuk, hogy a médiában az őrület és a bűnelkövetés összemosása erősíti azt…..
Blogbejegyzésünkben a 2014 augusztus 1-én történt „combinós gyilkosság” média megjelenéseiből[1] és „őrület kutatásunk” lakossági interjúiból  válogattunk. A „combinós gyilkos” egyrészt az őrült tipikus média ábrázolása, vagyis egy gyilkosság elkövetője. Egy…..
Szoclámpás Te felismered? II. 2015.10.28 15:20:38
  „Szeretek kézimunkázni, csöndben lenni. A csöndet. És nehezen oldódok.” (érintett)   „Tulajdonképpen, ha belép a rendelőbe egy beteg, már tudjuk, nem csak én, nyilván, hanem a személyzet is, az asszisztenseim, akik már régóta, évtizedek óta ezzel foglalkoznak, szinte…..
Szoclámpás Te felismered? I. 2015.10.20 15:04:14
Zsuzsi: Te felismered? Érzékelem, ha valaki eltér a környezetétől, ha máshogy viselkedik, de szerintem ezt mindenki észleli, csak máshogy értékeli. Pl. régebben egyértelműen fura volt, ha valaki magában beszélt, manapság ez már nem olyan egyértelmű, mióta megjelent a head set…..
„Félelemtől megőrül az ember, erre nem tudok mit válaszolni, súlyosan pszichés állapot, agytrombózis.” (Őrület, érintettek)   „Buli, bolond, konfetti, irodalom óra, káosz, mai fiatalok, Én, iskola, karácsony, család, üvöltés, focimeccs, stressz.” (őrület,…..
Szoclámpás Minek nevezzelek? 2015.10.07 14:35:12
Hogyan hívjuk ezeket az embereket?  "Dilis, Elmebeteg, Különcök, Elmezavarodott, Kezelt, Furabogár, Pszichiátriai kezelt, Ellátott, Fogyatékkal élő,  Leszázalékolt, Hátrányos helyzetűek,  Pszichésen sérült emberek, Depressziós, Pszichiátriai eset, zseni, Pszichiátriai…..
 MI az őrület? Betegség, állapot, másság, deviancia, zavaróság, zavartság? Mit gondolnak erről maguk az érintettek, a pszichiátriai betegnek diagnosztizáltak és mások, a normálisok, az egészségesek? Hol a határ normális és nem normális között, és kinek van joga,…..
2015. április 17-én került megrendezésre a Szociálpolitikus találkozó az ELTE Társadalomtudományi Karán családias hangulatban, jelenlegi és végzett hallgatókkal, süteményekkel. A szervezők a szociálpolitika végzősök közül kerültek ki, ugyanis egy félévzáró sörözés…..
  Nem tudom világosan meghatározni, hogy miért lettem szociális munkás, pusztán csak egy jelentéktelennek tűnő, de lényegi momentumot tudok kiemelni. Tisztán emlékszem arra, hogy középiskolás koromban egy drogambulancián jártam, ahol láttam kitéve egy plakátot egy…..
Bodó Zoltán: Ha igazán őszintén szeretném kezdeni, akkor azt hiszem, hogy a Hatodik érzék című filmmel kezdődött.  Ki kell szállni egy kicsit magunkból és el kell hinni egy másik ember történetét ahhoz, hogy olyan lépést kínálhassunk fel, ami számára elfogadható. Szóval,…..
“ I ask this... If there should be an assassination, I would hope that five, ten, one hundred, a thousand would rise. I would like to see every gay lawyer, every gay architect come out - - If a bullet should enter my brain, let that bullet destroy every closet door... And that's all. I ask for…..
Családgondozóként, adósságkezelési tanácsadóként dolgozom. Az egyetemi évek alatt fontosnak tartottam, hogy a munkába állás előtt kialakuljon a számomra leginkább elfogadható önismeret (mellyel folyamatosan dolgozni kell, de szerintem van egy minimumszint, amit szakemberként el…..
Amersfoort. Első pillanatban babaház – gondoltam –, majd pár óra távlatában már inkább éreztem egy csendesen nyüzsgő aranyos nagymamának.  Amersfoort – az első holland város, melyet jobban megismerhettem, és igen, egészen korán megkapta az „otthonos” állandó…..
  Agnes Sarolta Fazekas, member of our Szoclámpás Group shared her toughts to make our attention with two different topics to the International Day of People with Disabilities, 3 December 2013   The observance of the Day aims to promote an understanding of disability issues and…..
    Szociális munkássá válásom történetének azt hiszem, hogy két szála van, egy magánéleti, amely az okokról és a motivációimról szól, és egy másik, amely a formális képzésbe való bekerülésemhez vezető véletlenek sorozata. Ahogy gondolkoztam a feladaton, amit a…..