Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Radó Péter

5 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Aeneas mondja: a dolgoknak könnyei vannak (sunt lacrimae rerum). Magyarul talán a legpontosabb fordítás ez lehetne: a dolgoknak is van lelke. Ha ez igaz, így van ez a tanévekkel is. Ahogy a vakáció elején írt utolsó OktpolCafé bejegyzésemben írtam, eddig minden változtatás…..
  A jelenlegi kormányzat oktatáspolitikájának igazolásaiként gyakran halljuk, hogy erősíteni kell az állam szerepvállalását a közoktatásban. Jelenlegi oktatásirányítóink értelmezésében ez az iskolai autonómia teljes felszámolását, a pedagógusok közszolgálati…..
  A demokratikus ellenzéki politika egyik visszatérő toposza a 2010 előtti időszakkal szemben kialakított viszony. Lényegében egy dilemmáról van szó: a második Orbán-kormány által kialakított autokratikus rezsim egyenes folytatása a korábbi évtized (bizonyos…..
Természetesen nem tudjuk, hogy a közoktatásban tanító pedagógusok mekkora hányada támogatja a második Orbán-kormány oktatáspolitikáját. Ilyen típusú közvélemény kutatásoknak általában a kormányzat a megrendelője, a jelenlegi kormányzat azonban csak „nemzeti…..
Radó Péter 2012.07.31 21:25:10
Most jutottam hozzá, hogy végigolvassam az összegyűlt hozzászólásokat. Őszintén szólva egy kicsit elment a kedvem attól, hogy megpróbáljam kiszűrni a kritikai észrevételeket és az elgondolkodtató véleményeket, mert elkeserítőnek találom egy csomó hozzászólás hangnemét – legyen bárki is a címzettjük. Azt értem, hogy vannak szakmák, amelyeket olyan sok érzékenység övez, hogy indulatok nélkül nehéz beszélni róluk. (Azért meg kellene próbálni.) Azt is értem, hogy nehéz nem a politikai-törzsi ízlésvilágokon átszűrve gondolkodni szakmapolitikákról. (Ezt is meg lehetne próbálni.) Még azt is értem, hogy egy blog hozzászólások rovata a vélemények és eltérő látásmódok szabad kifejezésének fóruma, s mint ilyen nem igényel stilisztikai kifinomultságot. (A „kimoderálásnak” ezért csak egészen szélsőséges esetekben vagyok híve.) Azt viszont nem gondolom, hogy mindezt csak személyeskedéssel, egymás sárba döngölésével, politikai hátsó szándékok vélelmezésével és alpári hangnemben lehet csak művelni. Nincsenek illúzióm a neten uralkodó vitakultúra színvonalával kapcsolatban, én azonban – mélyen tiszteletben tartva mások szabadságát – nem szeretnék ebben részt venni. (Elnézést kérek azoktól a hozzászólóktól, aki teljesen normális hangnemben osztották meg a véleményüket az írásomról, egy más alkalommal talán lesz lehetőségünk eszmét cserélni a témáról.)
    Nincs olyan közszolgáltatási terület ma Magyarországon, ahol a fülkeforradalmi hevület olyan radikális, a rendszer minden egyes elemére kiterjedő átalakítást generált volna, mint a közoktatásban. Oktatáskutató, oktatáspolitikai blogot író szerzőnk, Radó Péter…..
Radó Péter 2012.05.09 20:28:05
@Oblomov: A helyzet az, hogy már a kilencvenes évek elején sem értettem a TOK-ok bezárásával. Az ezredforduló utáni szocialista-liberális kormányok is rájöttek, hogy ez hiba volt, ezért vidáman működtették az Oktatási Hivatal regionális lerakatait. Mindennek azonban a bejegyzéshez nincs sok köze, mert a TOK-ok dekoncentrált tanügyigazgatási szervezetek voltak (az iskolák önkormányzati tulajdonban maradtak), a bejegyzésben viszont az önkormányzati tulajdonosi szerkezetről írtam, ez két különböző dolog. Sok vicces fejleményt egyébként nem érzékelek mindezzel kapcsolatban, mert a "szakmának" egyenlőre nem igazán van bármilyen "konszenzusos minimumra" vonatkozó ajánlata.
Radó Péter 2012.05.09 20:28:06
@Parajpuding: Az állam által menedzselt közszolgáltatásokról nekem is mindig a vasút jut az eszembe: a koszos, menetrendet betartani képtelen vonatok és a régi Utasellátó szottyadt szalámis zsömléi. A közoktatás eddig ennél sokkal jobban működött, de erre a színvonalra süllyed majd,ha ezt is az állam veszi majd erős kezébe. Szóval szerintem csak beszéljünk róla, talán lesz aki komolyan veszi. Ha nem beszélünk róla biztos, hogy marad az utasellátós zsömle....
Radó Péter 2012.05.09 20:28:06
@vladimir964: Amit ír csupa olyasmi, amivel mostanáig szinte minden kormány megpróbált kezdeni valamit. Csinálhatták volna jobban is, de ha sokkal jobban csinálják akkor is egy fél emberöltő, amíg az oktatás kultúrája megváltozik. Most majd kezdhetjük előröl... Ami pedig a finanszírozást illeti: az önkormányzatok nem "lerabolták" az oktatási költségvetési támogatást, hanem kiegészítették, az elmúlt évtized vége felé a "normatíva" már alig a felét fedezte az oktatási kiadásoknak. A problémát nem a "fejkvóta" alapú finanszírozás okozta, hanem az, hogy 2006-tól kezdve az állam folyamatosan és egyre jobban kivonult az oktatásfinanszírozásból. Éppen ezt folytatja a jelenlegi kormány is.