Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pétrus

6 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jössz? Életre szóló gasztroéléményekkel gazdagodhatsz, olyanokkal, amik sehol máshol nem megszerezhetők, csakis Japánban. Nekem például életem legjobb ebédje volt a hihetetlen Kobe vagjúszték Kobéban, soha nem ettem azóta sem olyat. Nem csoda, ugyanis nem is lehet sehol sem kapni…..
világevő A fine dining halála 2012.05.27 11:45:00
[Update 05.28. 15h: Megvan Rathgeber budapesti menüje, lásd lent!]Miközben itthon még nagyon erőteljesen megfigyelhető az a törekvés, hogy sok étterem a lehető leginkább a fine dining, az haute cuisine felé igyekszik, művészien tálalt, extrém bonyolult, egzotikus helyekről…..
Pétrus 2012.05.28 09:41:31
@ehran: Telített a piac? Összesen 10 étterem van ami igazi Fine-Dining élményt nyújt Magyarországon. Ebből 5 étterem Budapesten.
S ott vannak a többi nagyvárosaink, Szeged,Pécs,Győr,Nyíregyháza, Kecskemét,Békéscsaba, stb...
Nincs olyan étterem ahol az ember belekóstolhat a "Fine Dining" kategóriába. Senki se vinné a csaját egy lepukkant helyre.
Erről a filmről Világevőnél olvastam. Ferran Adria, főzés, el Bulli; egyértelmű volt, hogy meg fogom nézni valamikor. Ez néhány napja meg is történt. Ugyan nem terveztem belőle külön cikket írni, de annyira lenyűgözött, hogy úgy gondoltam, érdemes. A film azzal kezdődött,…..
Pétrus 2012.05.22 03:12:37
@jEnci: Ha jól értettem ő pontosan ugyan úgy értette, mint te az utolsó mondatoddal kifejeztél.Van 1 réteg ki megengedheti magának, a másik réteg meg örül ha a hitel kifizetése mellett marad magyar száraz kenyérre. Igen sajnos vannak ilyenek is, és ez ellen nem tudunk tenni :(

Egyébként a filmmel kapcsolatban.
Épp múlthét szombaton akartam megnézni, de ahol megtaláltam a filmet, ott nem töltött semmit le.
Majd a hétvégén pótolom. Egyébként minden új étteremnél így van. Indulás előtt 1-2 hónap kísérletezés van.
Ahol valószínűleg dolgozni fogok szeptembertől, egy 2 Michelin Csillagos étterem. Nyitás előtt a séf 1 évig fizetett 3 commist, hogy az ételekkel kísérletezzen. Ezekből lett a Sous-Chef, s a 2 Chef de Partie.

Sokak szerint ez egy rosszul fizetett szakma, semmi több. NEM! Ez művészet, s elhivatottság, nem szakma. :) Kitanulni nem lehet, ezt érezni kell. :)
Pétrus 2012.05.26 20:19:59
@jEnci: Nem tudom Londonban mennyit keresnek a Commisok 1-2 Michelin Csillagos étteremben, de nálunk 1500euró körül. valamikor több , valamikor kevesebb. Van amikor olyan hetet zárunk, hogy dupla fizetést kapunk.
Gastron Blogja*** Szar blog.hu 2012.05.26 20:15:00
Miért nem írok? Mert mikor már 12. ik hosszabb bejegyzésem írom az új Thermomixeremről, vagy a Bordeauxi Bor Kurzus ról, vagy a kaviár készítés/tisztitásról, s kifagy a blog.hu. Meguntam, Egyszerűen bizar az egész, sosem vázlatoltam. Beléptem, s ami jött azt írtam. Ezért is…..
MPW nekem mindig arrogánsnak és önteltnek tűnt, ezért nem is kapálóztam azért, hogy többet megtudjak róla, vagy hogy bármelyik éttermébe is elmenjek enni. A Wheeler’s-ben is csak azért voltunk, mert Zsolti vett egy kupont a neten egy vacsorára hozzájuk. 60 fontba került 2 főnek,…..
Ez egy nemrecept, nem lesz hosszú leírás, csak egy gasztroötlet, amihez szinte semmi sem kell, főzési tudás végképp nem. Az eredmény viszont nagyon szuper. Kecskesajtos, mézes-körtés melegszendvics: Ami kell: -kecskesajt -körte -méz -kakukkfű -jóféle barnakenyér (lehet persze…..
Pétrus 2012.05.12 22:41:16
@wmiki: Ne menjünk ebbe bele. Lehet enni zöldséget, s olyat tolni mint 1 nyúl.
Sosem értettem az ilyen embereket, valami hihetetlenül elvarázsolt világban élnek.
Végre megkaptam a 2 nap szabadnapomat. Elég kemény hét volt, jövőhét még keményebb, mindenki szabadságon lesz, csak 3 an visszük majd a konyhát. Király, alig várom miket fognak majd sutymorogni megint rólam. Mire jó ez, nem értem. Na mind1..Ma szervíz alatt borzalmasan fájt a…..
Vajas Kenyér Gasztro filmajánló 2011.11.01 15:15:00
Összeszedtem néhány filmet, amik a gasztronómiáról és az ételekről szólnak. Ezek szórakoztatóak és bepillantást engednek egy másik világba.   Babette lakomája (Babette’s Feast) Babette egy francia nő, aki elkerül egy dán kisfaluba. Házvezetőnő lesz egy…..
Az elmúlt 2 napon csak a tanulásé, és a munkáé volt.Unalmasak a hétköznapok, szinte semmi olyan nem lépi meg az ingerküszöbömet amiről irhatnék.Mai nap sikerült 15 percet késnem, pedig az elmúl 2 évben mindig első voltam a munkahelyen (eddig). Felmértem a desszert pályán az…..
Ahogy ígértem, sikerült megszerezni a két csillagos lyoni Le Bec-nél, majd a három (világszette összesen 27) csillagos londoni Joel Robuchonnal dolgozó Bernáth Józsitól a tökéletes steak elkészítésének módját. Biztos vannak, akik a képek alapján rámondják, hogy ehetetlenül nyers, olyan is lesz, aki…..
Mint minden minden szakmának, a szakácsoknak is megvan az eszközük amivel dolgoznak.Az informatikusoknak a számítógép,fodrásznak olló,kanalaséknak a seprű, nekünk a szakácsoknak pedig a kés. :DMinnél jobb minőségüek az adott tárgyak, annál precízebb a munkánk is.Nem lehet egy…..
Pétrus 2012.05.02 16:53:44
@jEnci: Markolatra nagyon kényelmes, s gyorsan ki is próbáltam egy hagymán, mit lehet vele kezdeni. Eszméletlen! Nem is értem eddig miért nem ilyen kést használtam :O
Pétrus 2012.05.02 17:00:06
@jEnci: Pontosan! :) Egyébként ha pl, eltörik a kés, akkor kicseréli a Wüsthof. :) Munkatársamnak lepattant a hegye (Nem tudom hogyan), írt nekik levelet. Válaszban az jött, hogy vigye be oda ahol vette, s kicserélik. :)
Vajas Kenyér Mák Bistro 2012.04.28 01:53:00
A Mák Bistro az első helyen volt a magyarországi éttermi listámon. A neten nagyon sok jót olvastam róla és legalább ugyanennyi rosszat. A Bűvös Szakácson írtak Huszár Krisztiánról és volt egy cikk Balatoni Brigittáról, a cukrászlányról is. Van ám marketing, ezek után a saját…..
Pétrus 2012.05.02 15:57:49
@jEnci: Szia. Egy csillag megszerzéséhez is szükséges az összhang.

Én az ár / érték aránnyal nem vagyok kibékülve.
22000ft nem sok egy belvárosi étterem árazásnál. Európai szinthez képest meg hagyjuk..
Kint képesek az emberek 200 eurót otthagyni egy étkezésnél. Ahol dolgozom, húsvétkor egy 8 fős asztal 3100Eurót hagyott itt.(Ezzel se vagyok kibékülve), de még mindig arányban van az itteni fizetésekkel.

Tudom mennyi munka megszerezni az első csillagot. Épp stage-oltam egy közeli vendéglőbe ahol a séf, a Michelin Csillagra hajtott. 3 évébe telt, most végre meg is kapta első csillagját.

Nem vagyok rossz indulatú, mert teljes mértékben kiállok a magyar éttermek, s szakácsok mellett. Fontos, hogy szeretett hazánkban vissza fellendítsük az egykor sikeres vendéglátást. Sok sikert kívánok nekik természetesen.

Fontos, hogy együtt működjön a szakma. Rá kell szoktatni az embereket, hogy újra étterembe járjanak.
Pétrus 2012.05.02 16:56:46
@jEnci: Tudom, tisztában vagyok vele. Több rétek van. Kérdés az, hogy melyik réteget akarja megfogni az ember. Személy szerint, én majd a közép réteget. Elárulok egy titkot, hogy hol. Nyíregyháza :) De ezt majd 5-10 év múlva. :)
Már lassan 3 éve lakom Franciaországban, s még mindig derülök, mikor ehhez hasonló tv reklámot látok. Sokszor szórakoztatóbb a reklám az adástól. ..
Gastron Blogja*** Tudatosan Előre. 2012.05.01 03:37:00
Sziasztok.Első blog bejegyzésem, ezért mesélek kicsit magamról.A keresztnevem István, 20 éves, Szakácsnak tanulok.3 éve tanulom a szakács szakmát Franciaországban,heti 60 óra szakmai gyakorlat mellett.Mikor jelentkeztem a szakács szakra, őszintén nem is tudtam mit akarok még…..