Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cuba-Libre

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
SHTF esetén általában az a legjobb megoldás, ha otthon, a menedékhelyünkön, esetleg a családunk más tagjainál vészeljük át ez eseményt. Ugyanakkor nehéz a döntés, hogy hova menjünk, hiszen számos érv szól az elbarikádozás, míg legalább ugyanennyi a menekülés mellett. A…..
Cuba-Libre 2013.04.14 16:25:44
@SZL8: Ugyanakkor sajnos egyre több faluban gond a rablás és a fosztogatás, amit nagyrészt idős emberek sérelmére követnek el. Farm vásárlás előtt érdemes átvilágítani a falut, hogy milyen a lakosság összetétele. Nehogy valami Gyöngyöspata és társai jellegű faluba költözz ahol minden pénzed és energiád a védekezésre és a balhékra megy el a felkészülés helyett. És még SHTF sincs...
Az elmúlt napokban igen szélsőséges időjárás köszöntött be Magyarországon, volt hó és szél dögivel. Sok helyen akadozik még a poszt írásakor is (szombat reggel) az áramszolgáltatás, de a legjobban azokat viselte meg a szokatlan időjárás, akiket autóikban ért utol a…..
Cuba-Libre 2013.03.20 21:53:46
@Martin Blake: Mit is várunk olyan emberektől, akiknek tönkre ment az összes hús a leolvadt fagyasztó miatt, holott kint végig -10 körül volt? A szüleimnek 10gr élelmiszer se ment tönkre. Miután sikerült agregátorral feltölteni a telefont, és tudtunk beszélni, rögtön mondtam nekik, hogy az összes kaját tegyék vastag műanyag zsákba, majd ássák be a hóba a ház állandóan árnyékos oldalán. Majd tegyenek rá valamit, hogy a macskák ne szedjék szét.

Ha nem túl gáz a helyzet, én javaslom az autóban maradást, amennyiben a fentebb is sorolt cuccok a rendelkezésre állnak. Egyrészt a tapasztalat azt mutatta, hogy a magára hagyott autókat full kifosztották, másrészt tavaly volt, hogy egy fickó ott hagyta a kocsiját, hogy bemenjen a közeli faluba, de soha nem érkezett meg. Egy szántóföld közepén találták meg halálra fagyva egy tök más irányban...
Néha hajlamosak vagyunk abba a csapdába esni, hogy túl sokat molyolunk a túlélőzsákunkkal, a különböző felszerelések felhalmozásával, miközben elfeledkezünk arról, hogy a túlélés nem csak a megfelelő eszközökön múlik. Alapvetően három dologra van szükségünk egy…..
Cuba-Libre 2013.03.15 08:46:24
@Lord Warrior: Pont erről beszéltem. Hiába van vized, fúrott kutad, gyógyszered, ha nem tudod magad megvédeni. Nyilván erdei, sivatagi túlélés esetén ezek vannak első helyen, de egy társadalmi összeomláskor vagy a közrend ideiglenes megroppanásakor az Önvédelem a legfontosabb. Nem tudom eléggé hangsúlyozni. Megbízható emberekkel kell kissebb felfegyverzett közösséget alkotni, mert csak így lehet hatékony önvédelemre berendezkedni. Azt tartsd szem előtt, hogy a rablók soha sem egyedül fognak jönni. Képzelj el 15-20 börtönben kigyúrt éhes, mindenre elszánt "embert", akiknek a vizedre, kajádra, és asszonyaidra fáj a foga. Ők eddigi életüket erőszakban, verekedéssel, és bűnözéssel töltötték ezért gyanítom, hogy némi előnnyel indulnak a becsületes adófizető átlag emberrel szemben. Pont tegnap láttam két egymással csibészkedő orkot a villamos megállóban, akik úgy bunyóztak csak úgy poénból, mintegy villogásképpen, mintha csak Kokót láttam volna címvédő meccsen. Rendesen elgondolkodtam... Egy SHTF szituban ezek bandákba verődve fogják végig rabolni az utcádat, elvisznek mindent ami mozdítható. Ezt mindenki vegye komolyan.
Cuba-Libre 2013.03.16 09:55:56
@Tuleloblog: @Lord Warrior: Nálam jelenleg az első helyen áll. Addig, amíg nem volt mit tőlem elszedni, addig nem érdekelt. Most amikor már van mit veszteni, azt a kevéske készletemet és a családomat szeretném minél nagyobb biztonságban tudni. Mindkettőtöknek igaza van, mert a rangsor lakóhely, egyén, készlet és helyzet függő: valahol logikus ezek párhuzamos fejlesztése, ergo 100 mázsa rizst és 1 kamion konzervet ne próbálj egy vajazó késsel bevédeni. A havas topicban írtam, hogy a szülők áram nélkül vannak a hó miatt (immár kb 40 órája) és bizony valakik már mérgezik le a kutyákat, és tűnnek el szerszámok, termények és apróbb házi állatok. Tehát az élelmiszer beosztás, hóeltakarítás mellett ez komoly erőforrást von el.
Cuba-Libre 2013.03.16 20:32:43
@Lord Warrior: Tudom miről beszélsz, és nagy gond, hogy a magányos öregek félnek, ezért nem beszélnek róla senkinek. Ki tudja, hogy valójában mennyi idős ember van, akit megfélemlítettek és havonta rendszeresen kifosztanak, levámolják a nyugdíját és senki sem tud róla. Lásd a másik havas topikban: elég ha kicsit megroppan a közrend, a fosztogatás rögtön felerősödik.
Városi túlélő ... és hózik 2013.01.19 11:38:18
Végigfutva a reggeli híreket, sok meglepő dologgal nem találkoztam. Tél van, ilyenkor pedig előfordul, hogy esik a hó. A közhely ellenére mégis érdemes beszélgetni a témáról, hiszen a megszokott természeti jelenségek közül ezzel mindannyian találkozunk errefelé. Ordító hideg,…..
Cuba-Libre 2013.03.15 11:54:20
Hát ma is hózik... Az ország jelentős részén hóvihar tombol, sok 10.000-ek vannak áram nélkül, van ahol a hó teljesen elvágta őket a civilizációtól. Köztük a szüleim is. Nyáron beszélgettünk a faterral egy sör mellett a prepperkedésről. Mi jöhet, mivel lehet rá felkészülni. Először hülyének nézett, de aztán lassan befogadni látszott a dolgokat. Beszerzett 1-2 dolgot, mert sose lehet tudni... A hóvihar óta most sikerült jelt adni magukról. Másfél napja vannak áram nélkül. Nincs internet, nincs fűtés. Gáz az van, de mit ér, ha nincs áram ami működtesse a keringető szivattyút. Előkerültek a téli kabátok, vastag takarók. Hol a gáztűzhely van bekapcsolva (teát főznek, közben kicsit bemelegszik a ház), hol a teraszon raknak tüzet a grill sütőbe. Persze le kellett bontani a cserépkályhát évekkel ezelőtt, mert "milyen fasza dolog ez a gázfűtés, csak benyomom és megy". Most el vannak vágva a külvilágtól. Tegnap gyertyával világítottak, de reggel sikerült beröffenteni az aggregátort, és feltölteni a ceruza akksikat és a telefonokat. Így tudtak jelt adni magukról. Estére gyertya helyett LED lámpa lesz :-) Mondtam, hogy takarékoskodjanak az üzemanyaggal, és addig a kaját csomagolják vastag nejlon zsákba, és tegyék ki a szabadba jól letakarva. Kaja és víz, konzervek van bőven, hála a beléjük beszélt előrelátásnak. Így simán kibírnak még pár napot, amíg kiássák őket. Olyan büszke vagyok rájuk!
Cuba-Libre 2013.03.16 20:00:41
@SZL8: @prukker: A helyzet egyenlőre változatlan. A hóátfúvások meg vannak fagyva, el lapátolni lehetetlen. Akik az összekötő utakon ragadtak és hátra hagyták az autókat, azok autói rendre ki vannak fosztva. Nagyban nehezíti a mentést, hogy a kerék nélküli kifosztott járműveket félre kell húzni, hogy az amúgy is lépésben haladó hótolóknak esélye legyen a tovább jutásra. Ha lehet hinni az ígéreteknek, talán holnap délutánra eljutnak a szülőkhöz, de hogy meddig nem lesz még áram azt nem tudni.

Hólapát. Talán elsőre senki nem tulajdonít neki nagy jelentőséget, de ha sikerül vele kisebb csapásokat ásni vele a főbb részeken ahol járkálunk mielőtt durván lefagy, akkor sikerül némileg a komfort érzetet növelni.

Aggregátor. Egy preppernek kötelező. Ilyenkor többet ér a súlyának megfelelő aranytömbnél. Gondold végig mennyi mindenhez kellhet áram ilyenkor, és rájössz te is. Egyébként jelen esetben közösség kovácsoló szerepe is volt/van. Átjött a szomszéd telefont tölteni és flexelni egy rögtönzött hólapátot, cserébe hozott pár régi honvédségi takarót és házi pálinkát.

Esténként muszáj járőröznie a markánsabb férfiaknak, mert tűnik el a termény, szerszám, a fagyasztóból ház elé kirakott élelmiszer, a háztól távolabb veszteglő kocsikból az üzemanyag, stb. Víz az szerencsére van, így a tisztálkodás és egyéb dolgok megoldhatóak, de így is nagyon nehéz. Ha néztek híradót rájöhettek, hogy kezdetben csak magatokra számíthattok. Nem véletlen az amcsiknál is a "72h bag" vagyis a 72 órás hátizsák. Ahol 2-3 napja még forgalmas autó út volt, ott most kisebb-nagyobb tűz mellett melegszenek az emberek. Akinek van cserépkályhája, az most igazi társasági ember, illetve van aki a saját udvarán rakott tűznél melegszik. A szülői házban a vastag vályog falak ellenére a hőmérő higanyszála egyre csak lejjebb kúszik. Előkerültek a karácsonyra kapott katonai zsebmelegítők, hálózsákok. Este lefekvés előtt az aggregátor és tescos hőlégbefúvó segítségével kicsit bemelegítenek, de ez sajnos kevés, 2 óránként fel kell ébredni és rágyúrni a hőfokra. Ha holnap nem oldódik meg az áram, akkor bizony át kell menni a szomszédhoz aludni.

Szükség törvényt bont. Arany igazság. Ilyenkor össze tudnak fogni az emberek, önzetlenül megosztva egymással kinek mije van. Az idős embereket rendszeresen felügyelni kell, van aki nem jutott be csütörtökön kiváltani a gyógyszerét, s most gond van, mert már elfogyott. Szóval tessék tanulni ebből. A hóvihar jön, és nem kérdezi, hogy fel vagy-e készülve.
Városi túlélő A kaméleon 2013.01.30 01:13:24
Megunhatatlanok Selco írásai a délszláv háború napjairól. Egy teljesen átlagos, az egészségügyben dolgozó hétköznapi ember beszámolói szinte érinthető közelségbe helyezik a húsz évvel ezelőtti háború napjait. A Magyarországtól szó szerint kőhajításnyira történt…..
Cuba-Libre 2013.01.31 18:32:23
@Tuleloblog: Ezt én is alátámasztom! A leves kb. másfélszer több ideig fő, mint régen. Ez tiszta üzlet. Sejthető volt, hogy a gáz addig lesz csak olcsó, amíg az utolsó faluban is lebontják a cserépkályhákat.
Ebben a cikkben a Bug Out Bag-gel (BOB) foglalkozom, azaz magyarul a menekülőzsákkal. Miért van szükségünk menekülőzsákra?Túlélési tippek után kutakodva jövünk rá sokszor, hogy vannak kezelhetetlen helyzetek az életben, amikor már nem tudjuk befolyásolni a történéseket. Ez…..
Cuba-Libre 2013.01.30 18:31:07
@Lex Icon: Azt tudom, hogy hamarabb leég, de azt ne felejtsük el, hogy nagyobb hőfokon ég! Gyakorlati tapasztalat, hogy hamarabb megmelegít egy edény vizet, mint az Esbit. Ami húzós szituban nem mindegy, amikor minden perc számít.
Esett már szó a passzív biztonsági megoldásokról egy korábbi posztban, ezúttal az aktív védelem egyik legelterjedtebb módszeréről lesz szó, azaz a lőfegyverekről. A mai írás egy lelkes olvasónk gyűjtése alapján született, ezúton is külön köszönet neki a fáradozásáért!…..
Cuba-Libre 2013.01.28 21:45:35
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Maximálisan egyetértek azzal, hogy a fegyvertartásnak is először a kultúráját kellene megteremteni. A gyerekekbe is bele kell nevelni, hogy nem játék.

@koxi: Joggal aggódsz. Sajnos van egy népcsoport, ahol kedvenc elfoglaltság az "öregezés", vagyis a gyenge, kiszolgáltatott idősek kifosztása.

@Tuleloblog: Szerintem fordított ez az arány.

Egyébként olyan "gyarmat"-országokban, mint a mienk, soha nem lesz liberális fegyvertartás. Mert nem érdeke senkinek. Addig jó, amíg félsz, mert a félő ember befolyásolható... Az, hogy vehetsz gázfegyvert? Fél kiló gagyi spiáter-öntvényre alapozol magadnak hamis önbizalmat? Vicc. Csak bemész a boltba és megveszed. Még annyit sem mondanak el, hogy te hülye, ne tedd keresztbe a hüvelykujjad, mert a hátrasikló szán leroncsolja. Nemhogy pszicho-teszthez és fegyverismereti vizsgához kötni a fegyver tartást. Így teremtenénk meg a fegyvertartási kultúra alapjait?? Ez csak arra jó, hogy minél több fegyver baleset történjen, és el lehessen mondani, hogy a magyarnak nem való fegyver. Ezzel is tovább erősítve a fegyver ellenesek táborát. Vagy ott vannak a vadász balesetek. Ezzel is az általános fegyver ellenességet igyekszenek megteremteni a magyarok között, holott aki vadászik, az tudhatja hogy a vadászbalesetek 99%-a a köcsög olasz vadászoknak köszönhető, akik olyan részegek vadászat közben, hogy azt sem tudják merre van hátra. Akkor ne csodálkozzunk, hogy belőnek a hajtók közé...
Cuba-Libre 2013.01.29 20:32:21
@Nazareus: Nem tudom miért erőlteted még mindig ezt a témát. Esetleg nemzetbiztonságis vagy terror-elhárító nyomozó vagy, és megnézed ki kattan rá erre a hülyeségre? Én megértem. Ezt a munkát is meg kell csinálnia valakinek. DE, ez egy prepper oldal. Akik ide írnak, azok családszerető, normális adófizető állampolgárok, akik szeretnék biztonságban tudni a családjukat, ha már az állam nincs felkészülve. Nem érdekelnek a drogok, nem akarunk illegálisan fegyverhez jutni, vagy tinilányokat megrontani. Inkább átbeszéljük hogyan tudnánk megvédeni magunkat egy SHTF szituban, a Magyar "banánköztársaságunk" elcseszett jogi keretei között. Szerintem mindenki elég nagy már ahhoz, hogy eldöntse hogyan kívánja megvédeni magát és családját. Igazat adok Martinnak, hogy moderálja a hozzászólásaidat. Sem én, sem mások nem szeretnék, hogy miattad törölve legyen ez a blog. Szívesen látunk továbbra is a körünkben, de kérlek hagyjuk ezt. További jó munkát.
Az elmúlt hetekben érdekes beszélgetés bontakozott ki az egyik poszt alatt, hogy vajon egy tipikus magyar családnak milyen megoldás lehet az ideális, ha hosszabb távon szeretne valamilyen élelmiszert tárolni? Szintén a sok beszélgetésnek köszönhetően egyre inkább körvonalazódik…..
Cuba-Libre 2012.12.20 13:42:41
@Locomotiv: Nem számítok nagy világvégére holnap, az pont elég, ha néhány 100e ember bepánikol, és feje tetejére állítja az országot. Ez könnyen eredményezheti a szállítás és közlekedés akadozását, és a boltok kiürülését. Ezért én inkább "csak" pár napos enyhe káoszra készülök. Tele a net hibbant Amcsikkal, akik már tegnap leköltöztek a bunkerjeikbe, és nem is szándékoznak 1 hónapig kijönni. :-)
Cuba-Libre 2013.01.25 22:11:02
@Szenthomárság: Nekem az amcsi kajacsomag (MRE) jobban bejön. Olcsóbb, és nekem jobbnak tűnik az ízvilága. Meg szerintem lehet benne valami emésztés lassító, mert amikor beverek belőle egy zacsival, kb 2 napig nem tudok kullantani.
Egy korábbi műsorajánló posztban sokat beszélgettünk a különböző műsorokban szereplő prepperekről, hogy milyen képet alakítanak ki rólunk az átlagember számára. A leginkább nyomatott műsor a témában jelenleg a Doomsday's Preppers, ami hagy némi keserű szájízt a…..
Cuba-Libre 2013.01.15 21:38:24
@knife1: A fegyverekre hány évig érvényes műszaki vizsga van? Maroklőfegyvert engedélyeznek, vagy még mindig csak a hivatásosak kaphatnak? Ha évekig nem lősz vadat, bevonják az engedélyed? Egy pumpás sörétes+1 pár doboz brenekke elég jó biztonságot teremt. Kár hogy a legtöbb országhoz képest nálunk a legszigorúbb a fegyvertartás. Nem hiszem, hogy a magyar ember felelőtlenebb lenne, mint egy primitív amerikai. Ennek inkább politikai okai vannak. Mit is várunk egy olyan országtól, ahol a lövedékálló mellény is közbiztonságra különösen veszélyes eszköz :-) Azért elgondolkodnék, hogy ki is fél kitől valójában.
Cuba-Libre 2013.01.16 22:28:31
@knife1: Úgy érted, hogy a 15.000-ben benne van a vadászjegy és a felelősség biztosítás díja is?
Ha beütne a krach, legyen az természeti katasztrófa, gazdasági válság, polgárháború vagy akármi más - egyedül vagy csoportban lenne a jobb és könnyebb túlélni? Magányos farkasok, társaságot kedvelők, előnyök és hátrányok a mai cikkben. A vita alapja Sok ember számára a…..
Cuba-Libre 2013.01.15 21:52:38
@Lex Icon: És persze azért sem beszélhetünk Mo-n fegyverkezésről, mert NINCS. Az átlagember maximum gázpisztolyról, gumilövedékesről és flóbert fegyverről álmodozhat, míg Amerikában a 10 éves kölykök .22-essel lövöldöznek, hogy mire nagyobbacskák lesznek, ne legyen gond a nagy kaliberrel. Amerikai prepper cimboráim szerint kb. a vicc kategoria amit mi csinálunk. A fent említett játékszerek csak hamis önbizalmat adnak, és egyszerűen esély nincs arra, hogy megvédd magad és a családodat egy 8-10 fős (illegálisan tartott) fegyverekkel felszerelt csapat ellen.
"Természeti katasztrófák… Társadalmi összeomlás… Háborúk… Világméretű járványok… Egyes amerikaiak szerint küszöbön a nyugati civilizáció és a mai világrend vége, ezért eljött a legváltozatosabb, legötletesebb és leggátlástalanabb TÚLÉLÉSI PRAKTIKÁK ideje. De…..
Cuba-Libre 2013.01.12 11:54:13
@Bartush: Jól látod. Ha nincs, akkor meg sem lehet rendelni. A DM-nek van saját márkás tápszere. Babylove néven fut. Elég jó mylart használnak, bár a legütősebb mylart a Humana használ. Mostanra mindenhol helyreállt a készlet, de az a pár hét szörnyű volt. Higgyétek el, nem vicc! Ebből kiindulva, ha bármi gebasz van, pillanatok alatt kiürülnek az üzletek.
Cuba-Libre 2013.01.12 11:55:32
@Lex Icon: Én most szerdán láttam, két öreg volt benne, akik kiköltöztek a sivatagba, mert félnek az olvadás által keltett szökőártól. Kigyót esznek meg ilyenek.
Cuba-Libre 2013.01.15 22:00:11
@Lackó555: Nem lenne hülyeség nyárra szervezni valami csapatépítő/túlélő táborszerűséget. Tapasztalat cserélés, ismeretek, készségek bővítése.
Városi túlélő A rejtekhely 2013.01.06 14:25:31
A preppereknek két fő veszélyforrással kell számolniuk, ha a felszerelésük biztonságáról van szó. A felhalmozott készlet odaveszhet önhibájukon kívül (megromolhat, megsemmisülhet), vagy külső tényező miatt (lopás, rablás). Ebből kifolyólag minden komoly preppernek érdemes…..
Két-három napra bevásárolt a magyar, ez maradt utána. A kép az óbudaiban készült 23-án...
Cuba-Libre 2013.01.01 14:23:34
@Martin Blake: A just-in-time rendszernek a lényege magában a kapitalizmusban keresendő, hisz pont az a lényeg, hogy minél kevesebb tőke/pénz álljon a készletben, hisz addig az nem termel hasznot/pénzt... Nem is beszélve arról, hogy esetleges tűz, árvíz, fosztogatás esetére mekkora árukészletre kell biztosítást kötni.
Egy ideig beteg voltam, megtalált az influenza, de már nagyjából túl vagyok rajta. Aminek viszont nagyon tudtam örülni, hogy prepper vagyok. Munkából hazaérve csak bedobtam magam az ágyba, aztán 3-4 napig ki se mozdultam a lakásból, még a sarki boltig se kellett elsétálnom. :) Nem…..
Városi túlélő 10 fontos teendő 2012.02.05 20:27:00
Biztos vagyok benne, hogy sokan közületek semmilyen módon nem készültek fel egy esetleges rossz szcenárióra. Nincs ezzel semmi baj, mondhatni ez a normális, hiszen a legtöbbünk dolgozik, fizetést kap érte, aztán a boltban levásárolja azt. Ez így megy napról-napra: reggel megvesszük…..
Cuba-Libre 2012.09.29 21:13:39
@Jerry Garcia: @Martin Blake: Kinek mi a véleménye az alábbi módszerről? Most kísérletezek vele. Veszel egy 2 literes ásványvizes palackot, kiszárítod. Ha már nem látsz benne vízcseppeket, és nem is dohos a szaga, félig töltöd pl. rizzsel. Ekkor beleteszel egy tasak nedvesség megkötő tasakot (kínai cipők dobozából) és egy oxigén abszorbens tasakot (már ne emlékszem milyen élelmiszerben találtam, talán ASIA centeres kínai chipsben.) Ezután színültig teletöltöd. Fullra rátekered a kupakját, ahogy bírod. Ezután olvasztott viaszba mártod a tetejét, hogy nyakig ellepje. Ez kellően lezárja (gondolom a PET palack gáztömör, hisz ha nem lenne az, akkor ellógna belőle az ásványvíz széndioxidja). Tehát kívülről nem juthat be további oxigén. A palack nem törik, nem szakad ki, megfelelően masszív. Mivel full tele van, majdnem olyan, mintha vákuumozva lenne (vagy nem?). Egyedül a tárolása körülményes, mert nem lehet egymásra pakolni, stb. Húsz év múlva elmondom megromlott-e ;-)
Cuba-Libre 2012.10.04 19:28:16
@Jerry Garcia: @Dream_walker: @Martin Blake: Ha esetleg valaki mégis mylar-ban és abszorber combóban gondolkodik, annak segítségül egy link, hogy hogyan is kell méretezni a zsákhoz az abszorber teljesítményét. Még aki nem tud angolul az is boldogul...
www.sorbentsystems.com/o2absorbers_1.html
a lényeg, hogy a maradék oxigén térfogatát kell kiszámolni, amit meg akarsz kötni. Személy szerint én kicsit túlméretezem, biztos ami tuti..
Cuba-Libre 2012.10.04 20:18:10
@Martin Blake: Apropó. Nem reklám, de a P#nny-ben mától akciós az "A" rizs. 300Ft/kg helyett 200Ft/kg. Érdemes most tárazni, mert ki tudja mikor lehet ennyiért venni...
 „Éltetető étel” III. élelmiszerkészlet rev1.0                Következő bejegyzés a túléléshez szükséges élelmiszerkészlet összegyűjtésében, kiszámolásában, élelmiszer fajták…..
Cuba-Libre 2012.09.26 21:04:12
@Gombi: Annyit azért tegyünk hozzá, hogy a botulizmus mérgezést a botulinum toxin okozza, ami mint a legtöbb bakteriális toxin semlegesíthető hőkezeléssel. Ergo a szárazbabot és a rizst is megfogod főzni. Hol lehet egyébként ilyen oxigén abszorbens tasakokat kapni?
Egészen sok érdekes filmet találhatunk magunknak, ha a sci-fi egy különleges alfaját kezdjük el vizsgálni, mégpedig a disztopikus világba repítőket. Mi is a disztópia? A wiki szerint "egy olyan társadalom víziója, mely ellentétes az utópiával, egyfajta negatív jövőkép. A…..