Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Daró

66 bejegyzést írt és 1105 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lepcsánkparty Tűzdelt őzgerinc 2021.05.13 00:15:00
 Igazi ünnepi finomság az őzgerinc. Talán akkor a legfinomabb, ha a csonton hagyjuk a filéket, pácoljuk pár napig, majd tűzdelve megsütjük. A pácolás nagyon fontos ahhoz, hogy igazán finom legyen az őzsültünk. A páchoz egy üveg minőségi száraz vörösbort felfőzünk egy hagymával, pár gerezd…..
 De jó is lenne, nyáron, halászcsárdában igazi harcsapaprikást enni... De nem lehet, én legalábbis mostanában csak afrikai harcsából láttam, márpedig az igazán finom a folyami szürkeharcsa. Úgyhogy a legjobb, ha magunk készítjük el! Olyan egyszerű és nem sok időbe telik. Felkockázzuk a szép, bőr…..
Daró 2020.07.10 11:49:31
@Mitzi von Küche: bocsánat nem voltam egyértelmű: por, tehát piros. De lesz kápia is kb egy hét múlva, meg padlizsán...
Olasz éttermek kedvelt fogása - én legalábbis szinte mindig "Spaghetti allo scolio"-t, azaz tenger gyümölcseivel tálalt tésztát szoktam rendelni. A minőség és a beltartalom sokszor változó, ezért elhatároztam, hogy otthoni környezetben is elkészítem ezt a kedvencemet, bőséges hozzávalókkal. Nem…..
Daró 2019.10.25 12:35:02
@Mitzi von Küche: vélhetően ahány Mamma, annyi eredeti recept :-) egyébként a legfontosabb a paradicsom lenne. Itthon sajnos még nyáron is főleg ízetlen kemyényhúsú iparipari a menő.
BringaBuzi™ Csőváz BP A1-30 2019.05.28 12:47:40
"Helló, helló, helló sziasztok!" Na de, csapjunk is bele a lecsóba (és véletlenül se Mexikói Csilis Paszulyba). A mai post a Csőváz BP A1-30-asról fog szólni, ami nem egy IFA rendszáma a szockó időkből, hanem egy kerékpártartó polc megnevezése a Csőváztól. A polcot egyébként egy facebook játék…..
 Mit rejtenek a csomagok? Halat gyakran sütünk, grillezünk - különösen nyáron, de a sütőpapír-burkolatban megsütött hal íze, állaga talán a legtökéletesebb: nem szárad ki, egyszerűen nem lehet elrontani. Ez az 'en papillote' technika többféle halnál is használható, igazán…..
Blogkocsma Bostoni sült bab 2018.05.24 07:00:00
Ha Taljánországban a firenzeieket illetjük a babzabáló titulussal, akkor az Egyesült Államokban a bostoniakra illik a jelző. Természetesen számos más országnak/régiónak is megvan a maga sült babja. A Brit Birodalom területén a paradicsommal készült változat a tradicionális…..
Daró 2018.05.24 21:29:41
@Tangó Suszter: Még mindig visszasírom a malackarajt.
Anna azóta eltűnt, Hajni meg nem találja a helyét.
Az öntöttvas edény előnyeiről már sokat írtunk a Lepcsánkparty blogon, szinte napi használatban van nálunk. Az időzített sütés előnyeit kiaknázva minimális erőfeszítéssel remek ebédet kerekíthetünk. Egy kiló 30 dekás rövidkarajt besóztam, borsoztam, belefektettem az öntöttvas lábosba és körberaktam…..
 Néha a hétköznapi ételek is nagyon jól tudnak esni. Micsoda illatok szállnak a konyhában, ha lecsós májat készítünk! Ezúttal pecsenyelibamájat kaptam (nem hízlalt). A lecsót egy ujjnyi fehér szalonna kiolvasztott zsírjára kockázott hagymával indítottam. A dinsztelés után rákerült a csodás édes…..
Daró 2017.09.11 13:15:41
@Mitzi von Küche: Én sokáig nem ettem velőt. Aztán igen :-) Ha a piacon járok, mindíg vennem kell 10 deka velőt meg vért vegyesen, csak az íze miatt :-)

(Persze a májat is szeretem. Igazából tüdőn kívül minden belsőséget szeretek - pl a disznótor utáni vese-velős rántottánál nem sok jobb kaja van )
 Közeleg az ősz, itt a szőlőszezon. Eszembe ötlött a szőlőmártás, amit elképzeltem, mégpedig egy finom libacomb mellé. A liba, de a kacsa társaságához is remekül passzolnak a gyümölcsök, így nem olyan nehezek ezek az ételek. Lássuk, milyen lett a liba szőlővel. A két méretes libacomb sütésével…..
Egyik nagy kedvencem a zarzuela, a spanyolok vegyes hal- és tengeri herkentyű raguja. Egy régi zenei műfajról kapta a nevét: a zarzuela népi zenés darab, vegyesen dalok, táncok és drámai jelenetek egymásutánja - így érthető az elnevezés is. A zarzuela az éppen rendelkezésre álló halakból, rákokból,…..
 Régi, többgenerációs családi recept kézzel írott receptkönyvemből. Karácsony előtt nálunk mindig készül bejgli, régebben nagymamám, majd anyukám sütötte, most pedig rajtam a sor. Szoktunk mákos és diós tekercset is sütni, de ma már inkább a diós a népszerűbb, így abból készítek dupla adagot. A…..
Adventi és karácsonyi klasszikus idehaza az aszalt szilvaleves. Most egy kis extrával készítettem: aszalt sárgabarack is került bele. A magvalt aszalt szilva és a sárgabarack is olyan puha volt, hogy semmilyen előzetes áztatást nem kívánt.  15 deka kisebb darabokra aprított aszalt szilva és…..
Ez a finom csokoládés felfújt a sötét csokoládé és a fehér tejszínhab ellentétéről kapta a nevét. Egyes források szerint Verdi Otello című operájának 1888-as bécsi operaházi bemutatója ihlette az édességet. Ausztriában és Bajorországban egész évben kapható éttermekben, de karácsonykor különösen…..
Az őszi évszak biztos befutója a birsalma: szeretik kicsik és nagyok is.  Tisztításuk nem könnyű, mert elég kemény a gyümölcs: meghámozom, magházát kiveszem. Kisebb darabokra vágom, megmosom és rögtön citromkarikás vízbe teszem, hogy meg ne barnuljon. Ízesítésül másfél…..
Daró 2016.10.11 12:43:34
@Mitzi von Küche: n imádom a sütőtököt, valamelyik kartárssal összekeversz :-)
Osso bucco szuper lett. Nem fotóztam, elfogyott :-D
Beni: van ladányban napraforgóolaj, hidegen sajtolt, de nekem csalódás, nincs napraforgó íze,
Minden padlizsánételek fejedelme a rakott padlizsán, pedig sokfélét kóstoltam már. Családi receptünk orosz nagymamámtól származik - ünnep volt, ha készítette: az illatát már messziről éreztük... Érdekes módon ez a recept egyáltalán nem ismert hazánkban, így most valódi titkot árulok el. Hús…..
Daró 2016.08.30 20:38:12
@Benikuty: Ladányban ismét van olajütő. Sőt...
Daró 2016.08.30 20:42:56
@Attilajukkaja: Megboldogult csikókoromban, ami nem is volt annyira rég, a testvérosztályunk osztályfőnöke vega volt.
Bográcsban próbáltak tejbegrízt főzni, eskü, nem viccelek.
Gyerekek, ha bármikor azt sejdítenétek hogy ez akár jó is lehet, azonnal hessegessétek el az ötletet - nem az!
És igen, az a baja hogy nem lehet lassan főzni, macerás kevergetni.
Meg a vasíz sem velejárója a tejbegríznek:
Daró 2016.10.04 16:38:07
@Benikuty: Hát, igazából elfelejtettem :-) Hozattunk tőle máriatövismagolajat egy fél litert, de a napraforgó nem jutott eszembe.
Miért nem kapok értesítéseket a kozzászólásokról amiket az én hozzászólásaimhoz fűznek?@Attilajukkaja: Biztosan igazad van, igazából nem is azt akartam én ezzel kihozni hogy valamit nem lehet, hanem hogy van amit nem érdemes.
A vasíz meg... hát na. Azt gondolom hogy de igen, tisztességes bográcsnak van íze. Nem azért mert igénytelen vagyok, hanem mert érzem. Lehet csak bebeszélem magamnak, de én akkor is érzem. Ha érzem akkor meg van nem? :-)
Zománcíz pl. nincs.
@pizzaszeletvágó: puliszkát imádom, a legtöbb szószos húsételhez tökéletes köret. Polentát még ugyan nem ettem de az se' lehet rossz...
Itt a Wellington módra készített bélszín unokatestvére: ropogós leveles tésztába csomagolt hal valami zölddel övezve. Roppant finom és mutatós, ehhez képest egyszerűen elkészíthető. Első ízben próbálkoztam a lazaccal ilyen módon, de nem utoljára. Legelőször egy kiolvasztott csomag rostos spenótot…..
Köztudott, hogy a magyar férfiak kedvenc étele a pörkölt és a paprikás. Ha megkérdezik őket, mit szeretnének enni, általában ez az első választás. Valami ilyesmi ihlette ezt a gyors borjúpaprikást is. Fehér sós szalonnát kockára vágva kiolvasztottam, megdinszteltem rajta egy nagy fej fehér…..
Daró 2016.10.04 09:38:47
@Mitzi von Küche: Nálunk is. És én is a tupperes galuskaszaggató híve vagyok. Tegnap este szert tettem némi brindzára fele áron, tudod mikor szaggattam volna ki a galuskát tányérból, 80 dekát... :-)

Egyébként én is azt szerettem volna írni mint a Pizzaszeletvágó - 60 deka hús értelmezhetetlen :-)
egyéb: szert tettem némi minőségi (Sarolin) karikára vágott marhalábszárra, amit anyu kiszúrt és einstandolt, de mivel nem tudja hogyan kell elkészíteni, kért hozzá receptet is.
A te kuktásodat adtam meg, / elég nagy a mennyiség , 4 kg/ majd beszámolok a végeredményről.
Megérett a meggy Kedvenceink II. 2016.09.07 00:23:19
   Folytatom kedvenc pornószínésznőim boncolgatását. Az előző bejegyzést az alábbi linken találjátok, ha a gyönyörűséges Faye Reagan-ról lemaradtatok volna: Kedvenc pornószínésznőim I.  Stoya-val személyesen is volt szerencsém találkozni, ugyanis ő Amanda Palmer legjobb barátnője. Olyannyira,…..
Eldugott helyen, az észak-spanyol Galicia tartomány legnyugatibb csücskében fekszik A Coruña városa. Ez egy másik világ, mint az ismertebb El Caminos úticél, Sanitago de Compostela, ami mintegy 100 km-re esik innen. Már az elhelyezkedése is különleges: óvárosi része olyan, mint a fej és a nyakkal…..
Daró 2016.08.23 06:28:05
A gyöngytyúk napjainkban kissé feledésbe merült, pedig régebben igen kedvelt volt. Gyöngytyúklevest vittek a gyermekágyas kismamának, a lábadozónak és joggal, mert valóban erősítő hatású, könnyen emészthető, felséges ízű leves. Könnyű annak, akinek van baromfiudvara -…..
Az egyik legfinomabb húsú tengeri hal a farkassügér, azaz branzino, ami itthon is kapható frissen. Ez a négy halacska már konyhakészen várakozik a tepsiben. Megsóztam, citromos halfűszerrel hintettem kívül-belül, a hasukba citromkarikákat és fokhagymás fűszervajat tettem és…..
Vasárnapi ebédet kell készítenem úgy, hogy csak a kenyér és a saláta friss otthon - előfordul olykor. Kukkantsunk a mélyhűtőbe: lazacszeletek, egy csomag Szent Jakab kagyló, egy zacskó '8 fűszer' keverék - ezzel is kezdhetünk valamit. Friss olasz tészta is akad még egy dobozzal a…..
Nagyon szeretem a bárányhúst, de eddig csak étteremben ettem és ritkán találtam olyannak, ahogyan elképzeltem. A sous vide technikával mi, háziasszonyok és -emberek is kitűnő minőségű húsételt állíthatunk elő otthon, könnyedén. Mi kell a szuvidoláshoz? Egy vákuumfóliázó, meg egy edény, amiben a víz…..