Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lapi9

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyáltalán nem biztos, hogy a szmog, a járványok, a túlnépesedés, vagy az aszályok a legfőbb ellenségünk: sokkal nagyobb az esély, hogy megszokásaink áldozatává válunk, és azért halunk meg, mert hozzáragadunk a karosszékhez, amit véletlenül leselejtez a történelem. Nincs ez…..
Lapi9 2012.04.27 14:32:09
@otapi: "A tüzifa ingyen lenne? Csak annak aki ellopja..."
Pont ezt akartam írni. A fa azért szimpatikusabb mindenkinek mert azt könnyebb lopni mint gázt. Akinek van valami kisebb erdeje, ahonnan "csak" szállítási költséget kell fizetni, annak valóban megéri. DE akinek meg kell venni, oda kell hozatni, fel kell fűrészeltetni fel kell hasogatni, annak már nem olyan olcsó. És az utolsó lépést leszámítva (a hasogatást) én magam nem tudnám megcsinálni (gépek, szakértelem és idő hiányában)

A napkollektor, ahogyan én számolom nem nagyon éri meg mert nyáron szinte kihasználatlan lenne egy családi házban, ezért mi napelem projektbe vágtunk bele és megtérülni látszik 8-9 éven belül.. És 25 garancia van minden alkatrészre hogy 85%-feletti hatásfokuk marad.

Persze a cikknek igaza van részben: a balatonon kifizetődő lehet a napkollektoros melegvízgyártás, de azért mindig kell egy vészmegoldás, mert mi van ha 2 hétig esik?! Akkor mégis csak kell egy villany/gázbojler is... Meg persze csak akkor éri meg, ha mindig van valaki a balatonparti házban, ki van adva, vagy valaki életvitel szerüen ott van. (persze nyáron itt is kárba veszne sok-sok energia, hisz a víz 1-2 óra alatt felmelegszik és onnantól kezdve a maradék napi 6-8 órában a kollektor nem hozna hasznot.)

Igaza van abban is hogy lehetne bringázni melóba. De öltönyben a hazai viszonylatok mellett sajnos nem lehet. Amszterdamban biztos lehet...
És persze a cikk téved is: szerintem minden költséget összeszámítva érdemesebb egy megbízható olcsó használt autóra költeni mint taxira, meg buszbérletre...
Lapi9 2012.04.27 22:32:28
Egész érdekes fordulatot vettek a kommentek, ezekre nincs is nagyon mit reagálni. Marjátok egymást nyugodtan és okoskodjatok hogy a cégtől ki mennyi áramot lop. (egyébként én otthon tölteném a kocsit. HA valakinek a 70-80km-es villanyautó hatótáv nem elég munkába és onnan hazamenni az ne használjon ilyen autót, mert nem neki találták ki és így a cégtől való áramlopást is elkerüli. ;-) )

@kovi1970: Szerintem sincs 1.5 millió a kollektor. Én 600eFt-s rendszerrel számoltam ami csak a használati melegvizet képes előállítani. Nekünk a használati melegvíz előállítása (4 fős család, korszerű kazánnal, és 200L-es tárolóval) heti 6m3 gázt igényel. Legalábbis nyáron 7m3 a gázfogyasztásunk hetente, de ebből egy elenyésző része a főzés (a sütés nem gázzal megy!) Szóval mondjuk egy m3 gáz az 140ft felénk, tehát heti 840ft-ot spórolnánk. AZ egy évben 43000 ft. Az kb. 14 éves megtérülést jelentene. Ezen még az is ront hogy télen valszeg nem termelne, nyáron meg kb. 2 óra alatt felemelegítené a vizet és a nap többi részében üzemen kívül lenne..

@csakúgybelepofázok: "Mert, hogy NINCS 85% feletti, az is biztos !"
Köszi, hogy csak úgy belepofázol. :-) Lehet én fogalmaztam rosszul, de akkora empatikus készséget feltételeztem hogy megérted te is, de tévedtem. Hiába a rosszindulatra és az okoskodásra nincs orvosság. Nyilván én arról beszéltem, hogy a most egyenként 230W-os napelempanel, 25év múlva is garantáltan megtartja a 230W 85%-át, azaz olyan kb. 200w-ot fog tudni termelni. Tehát nem kell attól fosnom, hogy még a megtérülési idő (8-10 év) előtt cserére (azaz újabb beruházásra) lenne szükség.
Most 20db van azaz 4,6kW a névleges termelése. (tavasszal volt, hogy az inverter leszabályzott 4kW-nál, de most hogy melegszik az idő inkább alulról karcolja a 4kW-ot. Ugyanis melegben romlik a hatásfoka) Ha ezt megszorzom az itthoni tapasztalatokon alapuló becsléssel, azaz az 1200 órával akkor kijön hogy kb. 4800kWh (vagy kicsivel alatta) az elérhető maximum. (fél év távlatából úgy látom, hogy nagyjából teljesülni fog a becslés.) Az áram ára nálunk 50ft/kwh így könnyen kijön hogy 50*4800=240eFt. így a két milliós beruházásunk 8,5 év alatt térül meg. (tudom most azt mondod hogy igazából 4,5 millió a beruházási költség amiből pályázaton nyertünk 2,5 milliót és így az állami támogatás nélkül a megtérülési idő kétszer ennyi, de ez a családi kasszánkat a legkevésbé sem érdekli...)
A mérési adataink amiket kb. hetente frissítek (a közvetlenül az inverterből kiolvasott adatokkal) elérhetők a sunny.plazy.hu címen. (ha valakit érdekelnek a részletek akkor azokat is olvashatja a fent említett címen, egyéb kérdéseket esetleg megírom, de ezek nem ehhez a bejegyzéshez tartoznak.)
Maradok tisztelettel:
Lapi