Regisztráció Blogot indítok
Adatok
orsivin

34 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cikkünk megjelenésekor még mindig nem fogadta el az Európai Bizottság a magyar kormány által május közepén benyújtott Helyreállítási és Ellenálóképességi Tervet, ami a feltétele annak, hogy hazánk hozzáférjen az Unió által a COVID-járvány hatásainak kezelésére folyósított milliárdokhoz. Az elhúzódó…..
Ha nincs verseny, jobban teljesítenek a helyi ajánlattevők - ez derült ki abból az elemzésből, amelyet a Record (Redudcing Corruption Risks with Data) projektünk keretében végeztek el a Government Transparency Institute kutatói. A projektben azt vizsgáltuk milyen – esetleges visszaéléseket is…..
A hazai közbeszédben korábban a nemzeti szuverenitás sérelmeként ellenállásba ütközött, ha az Unió intézményei kezdeményezőként léptek fel egy ügyben, ez a helyzet azonban alaposan megváltozott. A koronavírus-járvány tavalyi kitörése óta repkednek számok és az egymásnak ellentmondó állítások azzal…..
Ma már nem kapjuk fel a fejünket, ha arról hallunk, hogy bizonyos döntéseket számítógépek segítségével hoznak meg. Természetesnek tartjuk, hogy az információtechnológiai eszközök visszavonhatatlanul beszivárogtak az életünkbe, a mindennapjaink részévé váltak. Az sem újszerű, hogy a közigazgatásban,…..
A K-Monitor Iroda érdekérvényesítési tevékenységéhez keres határozatlan idejű munkaviszonyra főállású, jogász végzettségű munkatársat, 2014. júliusától. A K-Monitor a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzdő civil…..
Április végén Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár nevezte „pártokhoz kötődő, szélhámos gittegyleteknek” a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogatásait kezelő szervezeteket. Május 3-án Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető…..
Régi kérdés, hogy mennyiben befolyásolja a korrupció a gazdasági növekedést. Azt senki nem vitatja, hogy a korrupció hátráltatja a fejlődést, azt azonban egyre többen kérdőjelezik meg, hogy meghatározó jelentősége lenne akár az életszínvonalra, akár az egy főre eső nemzeti…..
A mezőgazdaságban a helyzet változatlan: az előző évekhez hasonlóan 2013-ban is a Mezort-, a Bonafarm- és a Forrás-csoport (azaz Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, Csányi Sándor és Leisztinger Tamás érdekeltségei) taroltak a területalapú támogatások kiosztásánál. Az egyéb…..
Magyarország 2012-ben csatlakozott az egy évvel korábban nyolc ország által alapított Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership, OGP) elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése.…..
Az EU eggyel nagyobb sebességre kapcsolt az illegális pénzek és a pénzmosás elleni küzdelemben. Február 20-án az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris, valamint  Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága elsöprő többséggel megszavazta (45 igennel, 1 nemmel, 1…..
A lobbizás szabályozása nem csodafegyver a korrupció elleni harcban, mégis szükség lenne rá. A különböző gazdasági-politikai érdekcsoportok befolyása a képviselőkre mindig is létezni fog, ugyanakkor mindenkinek jobb, ha a lobbitevékenységet nem elegáns szállodák éttermeinek…..
Az eredeti céldátumhoz képest majdnem fél éves csúszással, február 3-án tette közzé az Európai Bizottság az első Európai Antikorrupciós Jelentést. A jelentés kiadását több mint két éves munka előzte meg, és a bizottság szakértőin túl számos külső, helyi tanácsadó…..
A K-Monitor új sorozatában a lehető legegyszerűbb formában próbálja összefoglalni a kampányszabályok változásait. Sorozatunk első részében a kampányfinanszírozásról írtunk, a második részben arról lesz szó, hogyan hirdethetnek kampányidőszakban a pártok, és milyen korrupciós kockázatokat rejt az új…..
A K-Monitor új sorozatában a lehető legegyszerűbb formában próbálja összefoglalni a kampányszabályok változásait. Sorozatunk első részében kifejezetten a kampányfinanszírozzással foglalkozunk, 2012-től ugyanis jelentős mértékben átalakultak ennek szabályai. Márpedig a kampány- és pártfinanszírozás…..
K-Blog Így nyert Simicska 2013-ban 2014.01.09 10:38:48
Egyéni győztesként 29,8 milliárd, partnereivel pedig összesen több mint 328 milliárd forintnyi állami megrendelést tudhatott magáénak 2013-ban a Fidesz egykori pártpénztárnoka által tulajdonolt Közgép – és ebben még nincsenek benne a Közgép különböző leányvállalatai és Simicska egyéb érdekeltségei.…..
Minden párt szereti hangsúlyozni, hogy mennyire fontosnak tartja az állam átláthatóságát. Ez üdvözölendő, de nem csak a kormányon bizonyíthatják a pártok, hogy mennyire fontos számukra a transzparencia. A K-Monitor most megnézte, hogy 2014-es választásokon induló nagyobb pártok…..
Várhatóan hamarosan szavaz a parlament az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségek módosításáról szóló törvényjavaslatról. Ezen a blogon már többször foglalkoztunk a témával, sőt, 2012-ben, az országgyűlésről szóló törvény elfogadásakor is szorgalmaztuk egy olyan…..
K-Blog Ha a csend beszélni tudna 2013.11.21 12:36:45
A NAV-botrány jól mutatja, hogy a közérdekű bejelentőket védő új törvény sem lesz képes ellátni feladatát Horváth András bejelentése a NAV-nál tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatban, a hivatal kategorikus tagadása, a megtorló válaszreakció és az érdemi kivizsgálás…..
Tátrai Miklós és Császy Zsolt, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetői személyiségi jogok megsértése miatt perelték be a K-Monitor Egyesületet, ugyanis sérelmezték, hogy a weboldalunkon a Sukoró-ügyet, amelyben vádlottként szerepelnek, korrupciós összefüggésben mutatjuk…..
A botrányos bajai időközi választások után a TI Magyarországgal közösen adatigényléssel fordultunk a két legerősebb jelöltet, Kovács Csabát és Teket Melindát támogató pártokhoz. Különösen az érdekelt minket, hogy mennyi pénzt költöttek a jelölő szervezetek a 32-es…..
K-Blog Munkatársat keresünk! 2013.10.02 19:31:35
Projekt-koordinátor pozícióra keressük informatikai megoldások iránt fogékony, projektmenedzsmentben, hálózatépítésben tapasztalt korrupció-ellenes, közéleti témák iránt nyitott új munkatársunkat. Az állás részletes leírását itt találod! Kérjük, küldjétek tovább…..
K-Blog Jogod van tudni? 2013.09.28 10:00:00
Több mint tíz éve ünneplik világszerte szeptember 28-án az információszabadság hívei és harcosai a Jogod van tudni napot (International Right to Know Day). E jeles alkalomból a K-Monitor és a TASZ összegyűjtötte az elmúlt év legfontosabb magyarországi, információszabadságot…..
A Rahvakogu nem más, mint egy sokoldalú internetes felület, amely közösségi kezdeményezéseknek ad teret. A portálon keresztül a felhasználók megoszthatják ötleteiket az észtországi párt- és választási rendszer jogi környezetéről és a pártfinanszírozásról, megoldásokat javasolhatnak a civil kontroll…..
K-Blog Önkénteseket keresünk! 2013.09.03 11:56:26
Korrupciós és közpénzfigyelő cikkadatbázisunk fejlesztéséhez önkéntes csoportot hozunk létre. Ha naponta olvasod a híreket, követed, hogy mire költi az állam a közpénzeket, felháborít a korrupció és szívesen vennél részt rendszeres, odafigyelést, tájékozottságot…..
Ahogy azt már múlt héten sejteni véltük, Áder János aláírta, és június 20-án ki is hirdették a módosított információszabadság-módosítót, holott a helyzet az új szöveg alapján se tűnik bíztatónak. Az adatkezelők  akár a folyamatban lévő ügyekben is önkényesen…..