Regisztráció Blogot indítok
Adatok
orsivin

50 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország képviselői idén sem szavazták meg a Korrupcióellenes Munkacsoport jelentését. Álláspontjuk szerint a jelentés nem ad valós képet a Magyarországi korrupciós problémákról és nem tartalmaz elég ambiciózus vállalásokat. A K-Monitor és…..
Tegnap valóban “dolgozott a Kormány”, hosszú-hosszú várakozás után ugyanis elfogadták a 2024–2025-re vonatkozó középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiát, valamint a hozzá tartozó akciótervet. Sajnos, magát a stratégiát egyelőre még nem tette közzé a Belügyminisztérium (aki szeretné ezt is…..
"Az uniós költségvetésre gyakorolt kockázat nem csökkent." Az elmúlt héten nagy figyelmet kapott a hír, hogy a Bizottság jóváhagyta a magyar Kormány reformjait az igazságügy területén és ezzel lehívhatóvá vált az uniós források egy része, mintegy 10 milliárd euró. Ez a hazánknak járó összes…..
K-Monitor, together with Amnesty International Hungary, Eötvös Károly Institute, the Hungarian CivilLiberties Union, the Hungarian Helsinki Committee, and Transparency International Hungary has re-assessed the compliance with the 17 conditionality measures, the 27 super milestones under the RRP, and…..
2022 második felében Magyarország számos kötelezettségvállalást tett, részben a feltételességi mechanizmus elindítása, részben pedig a magyar helyreállítási terv (HET) elfogadása miatt. Ez az elmúlt tíz év legnagyobb és legátfogóbb korrupcióellenes és jogállamisági csomagja volt, amely egyedülálló…..
In the second half of 2022, Hungary made a number of commitments, partly due to the launch of the conditionality mechanism and partly to the adoption of Hungary's RRF plan. This is the largest and most comprehensive anti-corruption and rule of law package in the last ten years, providing the…..
2022 novemberében jelentkeztünk a kormány által az EU nyomására létrehozott korrupcióellenes munkacsoportba. Azóta rendszeresen megkapjuk a kérdést, mi keresnivalónk van a tárgyalóasztalnál. Ahogy akkor is hangsúlyoztuk, a munkacsoportban való részvétel nem a kormány antikorrupciós intézkedéseinek…..
Since the late 2010s, it has become a recurring criticism in Hungarian Country Reports and Rule of Law reports that the government does not have adequate and effective structures for social dialogue and stakeholder engagement. Documents of strategic importance have not been shared with the public…..
Május végén elkészült a Kormány tájékoztatása az EU-s nyomásra létrehozott paritásos szervezet, a Korrupcióellenes Munkacsoport még idén március 13-án elfogadott első, éves jelentéséről, amely többek között javaslatokat tartalmazott a korrupciós kockázatok kezelésére. A jelentés elfogadását a…..
Már a 2010-es évek végétől visszatérő kritika volt a magyar országjelentésekben és a jogállamisági jelentésekben, hogy a kormány nem rendelkezik megfelelő, hatékony struktúrákkal a társadalmi párbeszédre, az érdekeltek bevonására. Ezt nem csak az bizonyítja, hogy stratégiailag fontos dokumentumokat…..
Az elmúlt időszakban robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül a számítógépes döntéshozatalt támogató informatikai eszközök. Míg pár éve a "mesterséges intelligencia" szóösszetételt a közbeszédben még gyakran egyfajta jövőbeli fantáziaképként emlegettük, ma már ez a jelen idejű technológia…..
Több mint tíz éve gyűjtjük és elemezzük az agrártámogatások adatait, de könnyen lehet, hogy a 2022-es év lesz az utolsó, amelyben ezt meg tudjuk tenni, ugyanis november 2-án a Parlament elé került a T/1840-es javaslat, amely – már a 2023-tól érvényes KAP szabályait szem előtt tartva – alapvetően…..
Tíz éve tettük közzé először az agrártámogatások elosztását bemutató elemzésünket, de egy friss törvényjavaslat értelmében, lehet, hogy ez a mostani lesz az utolsó, a kormány ugyanis szűkíteni próbálja a publikált adatok körét. Pedig a viszonylag jól hozzáférhető adatok tették eddig lehetővé, hogy…..
In the wake of the conditionality mechanism, the Hungarian Government has committed to implement major reforms in the Hungarian Public Procurement System in order to reduce the number of single-bid procedures and eliminate systematic deficiencies – however, the ultimate goal is to simply gain access…..
Bár az agrártámogatások a nyolcvanas évektől kezdve egyre kisebb hányadát adják az EU-s költségvetésnek, a közös agrárpolitika (KAP) még mindig igencsak jelentős tételt jelent a hazai támogatási politikában. Ahogy 2012 óta minden évben, most is elemezzük a Magyarországon szétosztott agrárpénzeket,…..
The European Commission has not yet approved the Recovery and Resilience Plan (RRP) submitted by the Hungarian Government in mid-May. This would be the condition for Hungary to have access to the billions disbursed by the EU to address the effects of the COVID pandemic. The protracted decision…..
Cikkünk megjelenésekor még mindig nem fogadta el az Európai Bizottság a magyar kormány által május közepén benyújtott Helyreállítási és Ellenálóképességi Tervet, ami a feltétele annak, hogy hazánk hozzáférjen az Unió által a COVID-járvány hatásainak kezelésére folyósított milliárdokhoz. Az elhúzódó…..
Ha nincs verseny, jobban teljesítenek a helyi ajánlattevők - ez derült ki abból az elemzésből, amelyet a Record (Redudcing Corruption Risks with Data) projektünk keretében végeztek el a Government Transparency Institute kutatói. A projektben azt vizsgáltuk milyen – esetleges visszaéléseket is…..
A hazai közbeszédben korábban a nemzeti szuverenitás sérelmeként ellenállásba ütközött, ha az Unió intézményei kezdeményezőként léptek fel egy ügyben, ez a helyzet azonban alaposan megváltozott. A koronavírus-járvány tavalyi kitörése óta repkednek számok és az egymásnak ellentmondó állítások azzal…..
Ma már nem kapjuk fel a fejünket, ha arról hallunk, hogy bizonyos döntéseket számítógépek segítségével hoznak meg. Természetesnek tartjuk, hogy az információtechnológiai eszközök visszavonhatatlanul beszivárogtak az életünkbe, a mindennapjaink részévé váltak. Az sem újszerű, hogy a közigazgatásban,…..
A K-Monitor Iroda érdekérvényesítési tevékenységéhez keres határozatlan idejű munkaviszonyra főállású, jogász végzettségű munkatársat, 2014. júliusától. A K-Monitor a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzdő civil…..
Április végén Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár nevezte „pártokhoz kötődő, szélhámos gittegyleteknek” a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogatásait kezelő szervezeteket. Május 3-án Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető…..
Régi kérdés, hogy mennyiben befolyásolja a korrupció a gazdasági növekedést. Azt senki nem vitatja, hogy a korrupció hátráltatja a fejlődést, azt azonban egyre többen kérdőjelezik meg, hogy meghatározó jelentősége lenne akár az életszínvonalra, akár az egy főre eső nemzeti…..
A mezőgazdaságban a helyzet változatlan: az előző évekhez hasonlóan 2013-ban is a Mezort-, a Bonafarm- és a Forrás-csoport (azaz Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, Csányi Sándor és Leisztinger Tamás érdekeltségei) taroltak a területalapú támogatások kiosztásánál. Az egyéb…..
Magyarország 2012-ben csatlakozott az egy évvel korábban nyolc ország által alapított Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership, OGP) elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése.…..