Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baksa Roland

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kormány terve a rezsiköltségek 10%-os leszorítására a nagyobb közgazdaságtani őrültségek közé tartozik. Orbán első kormányzása során is nagy mértékben beavatkozott a lakossági gáz árába, megásva a MOL regionális terjeszkedési stratégiájának sírját. (Fotó:…..
Ha a kormány a 10 milliós Magyarországon mindössze 10 ezer hallgató számára biztosítaná az államilag finanszírozott felsőoktatást egy évben, az a társadalom szétszakadása felé vezető irány. (Fotó: Index) „Divided States of America" és hasonló címekkel jelentek meg…..
Azért a sok megszorítás, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól és így megszűnjön az EU gazdaságpolitikai kontrollja. Hogy a választások előtti hónapokban az MNB segítségével el lehessen kezdeni az esztelen pénzszórást. (Fotó: Beliczay László/MTI) A parlament…..
Baksa Roland 2012.11.22 12:07:46
Egyetértek VV-vel. Csak néhány adalékkal szeretném továbbgondolni a történetet.

A túlzottdef. eljárás alól 2013 májusában v júniusában kerülhetne ki Magyarország. Mostani tudásunk szerint a most meghozott intézkedések elvileg elegendők a hiány 3 százalék alatt tartásához, a strukturális egyenlegjavulás elvárt mértékét is teljesítené a kormány, azonban az intézkedések (adó adó hátán) fenntarthatóságába ha akar, bele tud kötni az EU. Azt nem látom még, hogy mennyire erőltetett ebbe belekötni.

Van azonban még egy bökkenő: nagyon úgy tűnik, hogy jövő tavasszal a telekomadót az Európai Bíróság elkaszálja. Az uszkve 200 mrd forint, a GDP 0,7 százaléka. A 2,7 százalékra belőtt - és nagy kockázatokkal övezett (ld önk adósság átvétele, oskolák, kórházak átvétele után feszes gazdálkodást képes-e kikényszeríteni a központ) - jövő évi hiány simán 3 fölé ugrana. A túlzottdef eljárás alól így kikerülni esélytelen. Illetve mégis: hoznak még egy új adót akkor gyorsan, épp 200 mrd forint értékben, aztán majd két év múlva a bíróság arról mondja ki, hogy közösségi jogot sért, de addigra már túl leszünk a választási osztogatáson és a választásokon is.

Ja, közben ugye emberek fognak tízezrével utcára kerülni, meg vállalkozások ezrei húzzák le a rolót, fiatalok tízezrei vándorolnak ki, a beruházások folytatják mélyrepülésüket, a pontenciális növekedésünk pedig potenciális süllyedésbe megy át.
A kormány néhány héttel ezelőtt kezdte csupán valóban elhinni, hogy a jövő évi büdzsé tervezetében 500-600 milliárdos lyuk tátong, és hogy ebből baj lesz. Ekkorát nem lehet véletlenül tévedni. (Fotó: fidesz.hu) Sajtóértesülések alapján kijelenthetjük, hogy…..
Baksa Roland 2012.10.05 15:54:45
Vitatkozva ontheonehand-dal: a csomag EGYETLEN előnye, hogy a 3 százalék alatti hiányt - talán - teljesíti.

A gazdaság strukturális bajaival meg sem próbál foglalkozni, összevadásznak innen-onnan pár milliárdot, pár tízmilliárdot. De például a segélyplafon bevezetésétől remélt 8 milliárdra tényleg olyan nagy szükség van, ha azzal havi 5-10 ezer forintot vesznek el olyanoktól, akik tényleg nem élnek nagy lábon és sokan közülük tényleg nem jókedvükből élnek szociális segélyeken? A pénztárgépes chipes megoldásnál kíváncsi lennék arra a hatástanulmányra, hogy ezzel hogyan jön össze 95 mrd - ne feledjük: az egész csomag egynegyede, miközben van úgy kb két hónap minden pénztárgépbe darabonként 50 ezer forintért beépíteni a kütyüt. Ki állja a cechet? És ezzel tényleg az ügyeskedők észhez térnek? Ha ilyen egyszerű az egész, eddig miért nem tették? Vagy a pedagóguséletpálya-modell elhalasztásának nem 73 mrd az egyenlegjavító hatása, hanem úgy 25-30. A kisvállalati adót hétfőn fogadta el a parlament, pénteken Matolcsy beszigorítja...

Ja, és már most több intézmény fejre áll az idei két zárolás után, erre kapnak a nyakukba egy harmadikat. Szép, tartós, szerkezetjavító lépés.

A piac örvend elsőre, hogy közelebb leszünk az IMF-megállapodáshoz, meg néhány hónapon belül nem áll fejre az ország, így aztán három hétre bátran veszi a magas hozamú magyar állampapírokat.
Minden komoly közvélemény-kutató a kormány népszerűségének folyamatos csökkenését méri. Helyben topogás, munkanélküliség és kilátástalanság: jogos a pánik. (Fotó: Reviczky Zsolt/Népszabadság) Nekünk úgy tűnik, hogy nagy a pánik a kormány stratégái körében.…..
A kormány azt vonta le tanulságként, hogy egyszerűbb az állampolgárok adóterheit növelni, mint a multikét. Az új adó teljesen előkészítetlen: nem 2 forint lesz és a hatását sem mérték fel. (Fotó: MTI) A telekommunikációs szektor 2012 júliusától SMS-ek után, illetve…..