Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cseh Dániel

219 bejegyzést írt és 252 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
aeon flux golden action boy 2016 2016.02.27 13:11:00
Ismét eltelt egy év, azaz újra itt van a Golden Action Boy, az AeonFlux házi filmdíjas szavazása. Ahogy mindig az idei etapba is a tavaly március és idén február között Magyarországon bemutatott filmek és alkotóik szállnak versenybe olvasóink szavazatáért, de ahogyan tavaly, most is szenteltünk egy…..
aeon flux kritika: locke (2014) 2014.08.05 09:20:00
Vége a műszaknak az építkezésen. A férfi fáradtan, védőruhájától szabadulva ül be kocsija kormánya mögé. Odakint már sötét van, az utcák csendesek, az emberek az esti mérkőzésre készülődnek. Ő is hazafelé indul, aztán egy kereszteződéshez érkezve rövid várakozást…..
Nekem az a gyanúm, hogy Maxnek azért nem lesz olyan jó napja. ..
Cseh Dániel 2014.07.24 22:57:43
@Pitypalatty úrfi: Csak egy mondat erejéig, nem igazán. Kaotikus, bár kétségtelenül vannak jó pillanatai, de érezhető, hogy az első album, ami külső producer nélkül készült, éppen hat különböző irányba szakad szét egyszerre.
Az egyedülálló anya (Melissa McCarthy) új otthonba költözik, de mivel éjjel-nappal dolgozik, kénytelen a szomszédban élő alkoholista szerencsejátékos (Bill Murray) felügyeletére bízni kisfiát. A fickó aztán nem is szórakozik, egy felkoppintott sztriptíztáncos (Naomi Watts)…..
aeon flux kritika: enemy (2013) 2014.05.31 18:00:00
O caos é uma ordem por decifrar. A Nobel-díjas portugál író, José Saramago The Double című regényéből származó idézet annyit tesz, a káosz nem más, mint megfejtésre váró rend. Dennis Villeneuve nem csak a történet alapjait, de az idézett mondat szellemiségét is…..
Cseh Dániel 2014.06.01 11:20:54
@zsóka_eszter: Nagyon kedves vagy, én köszönöm! :)

És természetesen Zalaba Ferencnek, a teljes szerkesztőségnek és az olvasóknak, igazi megtiszteltetés volt! Olvasóként mindig itt leszek, úgyhogy teljesen nem szabadultok meg tőlem. :)

-

A filmmel kapcsolatban ajánlom megtekintésre az alábbi videót. Nem minden pontjával értek teljesen egyet, és akadnak kihagyott elemek, de messze ez áll a legközelebb a megfejtéshez, úgy gondolom.

www.youtube.com/watch?v=v9AWkqRwd1I
Cseh Dániel 2014.06.24 20:47:32
@kabuki09: Én köszönöm! Ha csak egy embernek is sikerült kezébe adni ezt a filmet a kritikával, már boldog vagyok, de ahogy látom, sokak hasonlóan zseniális filmet láttak benne.
A Deadline jelentése szerint a messzi-messzi galaxis történetének VIII. felvonását Rian Johnson írja és rendezi. Óriási hír. Bármennyire is csipázzuk J.J. Abramset, ő blockbusterekre - méghozzá bitang jó blockbusterekre termett filmalkotó, aki azok minden szabályát betartja, és…..
aeon flux poszter: fury (2014) 2014.06.24 19:10:00
David Ayer háborús kaland-drámája a II. világháborúban játszódik majd, Németország kapitulációja előtt egy hónappal. Ez az az időszak, ahol az amerikai csapatok (is) félig-meddig már átvedlettek felszabadítókból hódítókká, és ez jó néhányukat megviselte. Tankos csapata…..
(Írtunk már egy kritikát a Godzilláról, amely leginkább "előjeltelen" volt, most viszont jöjjön egy határozottan pozitív!) Volt honnan felállni. A nagy G hírnevén az első tengerentúli adaptáció okozta fekélyes sebre a japánok, ha kétes sikerrel is, de gyógyírt kínáltak a…..
Cseh Dániel 2014.05.18 23:02:47
@Jester.: Egyrészt, mert az öt csillag olyan, időtálló, művészeti értékkel rendelkező daraboknak van fent tartva nálam, mint például az Only God Forgives, egy Godzilla film ennél közelebb nem kerülhet az öt csillaghoz. Másrészt anyám csuklik éppen eleget miattatok az utóbbi hetekben, nem hiányzik, hogy azért is égetnivaló nyomorék legyek, mert a legmagasabb értékelést dobom "erre a szarra".
Cseh Dániel 2014.05.19 00:03:21
@Jester.: Az első mondattal egészen egyet tudok érteni, sokszor tudnám hasznát venni egy zsánerenként változó értékelési rendszernek, bátran lehetne mondjuk 4 csillagos egy Armageddon vagy egy Fast Five anélkül, hogy külön el kéne magyarázni. De a fenti megoldás egyszerűbb.
Hátborzongató. Zseniális. Fércmű. Ez a három jelző jut eszembe, ha meghallom a Sabotage szót. Alfred Hitchcock korai, 1936-ban bemutatott filmjének saját jogán sincs szégyellnivalója, de az utolsó percekben pokolgépet hóna alatt cipelő fiú buszútja a filmtörténelem egyik…..
Cseh Dániel 2014.05.11 13:14:16
@nigara: Az említett Die Hard katasztrófa, ami az akciófilmeket illeti, legalábbis.
Cseh Dániel 2014.05.11 14:52:51
@Llew: Egy ingyenesen olvasható blogon, hobbiból írt kritikát olvasol egy általad nem látott filmről, egy általad nem látott színészi alakításról, a kritika korrektségét kéred számon, szavakon rugózol, hisztizel. Szerinted mennyire érdekel?

@nigara: Az utóbbi évek termését szerencsére el tudtam kerülni, de a lista alját inkább megérdemli egy nagynevű széria méltatlan, csalódást keltő része, mint egy eredendően, borítékolhatóan szar film. Remélem, senki nem ült be 1997 óta úgy Nic Cage akciófilmre, hogy ez most jó lesz.
Cseh Dániel 2014.05.11 16:53:28
@passerbyy: Kritika a kritikusról, elvárt balkáni reakció.
Az évszám 1998, Danika éppen hazafelé trappol a napköziből. A keddi napok akkoriban piros betűs ünnepként szolgáltak, hiszen a talán máig létező TeleHold nevű műsorújság aktuális száma akkor került be a postaládába. A legtöbben akkoriban talán a szombat vagy vasárnap esti…..
A filmre, mint művészetre tekintő alkotók szégyenkezve foghatják a fejüket az Álomgyárban az elmúlt néhány esztendőben lezajló folyamatok láttán. Túl a régen minden jobb volt gondolat mentén született károgásokon tisztán kirajzolódik egy új, tisztán anyagiakra épített…..
Cseh Dániel 2014.04.19 13:24:45
@REMY: Ezen a skálán ugyanúgy 2 csillagot adnék az első résznek is, tízes skálán előbbi 4, míg a folytatás 3 volna.

És félreértés ne essék, én is ezeken a képregényeken nőttem fel, ahogy olvasom a külföldi fórumokat, rengetegen nem is értik a filmben "finoman" elrejtett utalások tucatjait, de ezek a projektek nem Pókember filmként, hanem egyszerűen filmként nem működnek.

A túlzsúfoltság, mint ahogy írtam is, végül nincs a film hibái között, legalábbis ami az ellenfelek számát illeti, a trilógia harmadik részéhez hasonlóról szó sincs ilyen értelemben.
Cseh Dániel 2014.04.19 23:23:34
@Adam Van Helsing: A második részben elég direkt módon fel is használják, de az elsőben finoman megbújik a háttérben, valahogy úgy kell ízlésesen utalást elhelyezni.

@orion128: A szokásos tyúk vagy tojás kérdéskör, én úgy gondolom, hogy sokkal inkább a kibocsátó réteg formálja kedvére a befogadó réteg elvárásait, mint fordítva. Nem vagyok nagy emberbarát, de nem gondolom, hogy példának okáért a szórakoztató, blockbuster filmekre mutatkozó minőségi igény ennyit változott volna magától az elmúlt, teszem azt, húsz évben.

@OneBoy FromBrasil: Ne felejtsük el, hogy A tél katonája irigylésre méltóan jól nyitotta az idei szezont, bár sok reményt soha nem szabad fűzni az ilyenkor érkező filmekhez, de idén például már most jobban állunk, mint tettük azt tavaly.

@nortonp: Az első bekezdésben leírt probléma nem merül ki abban, hogy Hollywoodban a pénz beszél, hülye vagyok, de ennyire nem. A tendencia az, ami aggaszt. Az, hogy 25 éve még kellett egy Batman ahhoz, hogy kasszát robbantsanak, ma már elég A csodálatos Pókember.

@Zalaba_Ferenc: Elnagyolt momentumokkal valóban tele vannak azok a filmek is, újranézve alig többek, mint középszerű próbálkozások, de az említett vonatos jelenet önmagában van annyira jó, ami rögtön kifog az új széria két teljes filmjén. Csak az előzetesét néztem meg tegnap, a moziból hazaérve, és máris jobban éreztem magam.

@Pitypalatty úrfi: A fennálló gyanút aligha kérhetem ki magamnak, de sokkal inkább csak jók a megérzéseim, és csak olyan filmeknek igyekszem már közelébe menni, ahol minimális a csalódásfaktor. Ez egy kivételes eset volt, a régi szerelem és a korai angliai premier vitt a moziba, de boldogan ráhúzom a vizes lepedőt bármilyen pocsék filmre. Sokkal szórakoztatóbb munka. :)
Cseh Dániel 2014.04.21 09:33:40
@Zalaba_Ferenc: Rossz nézni, ahogy elbeszéltek egymás mellett, a kolléga "új film" alatt a második részt érti, amiben valóban adnak választ a kérdésre. Olyat, amilyet.
A nagy szavakkal olykor könnyedén dobálózó kritikusok örök átka, hogy, akár a farkast kiáltókat, őket sem veszik komolyan, még ha valóban indokolt is a szóhasználat. Végignézve a plakátokon ma minden elképesztő, zseniális, forradalmi. Minden egyes film új időszámítás az…..
Cseh Dániel 2014.04.12 23:26:15
@CyrusRamsey: A jelen állás szerint egyelőre sehol, Londonban volt szerencsém megnézni, egyelőre egyik magyar forgalmazó sem jelezte, hogy tervezné bemutatni.
(spoilermentes) Úgy látszik, a Marvel filmes univerzuma felnövőben van. Elődeihez képest az Amerika Kapitány folytatása mer kicsit durvább, tökösebb és sötétebb lenni, és ahhoz hasonló realisztikusságot vinni a szuperhős-zsánerbe, mint annak idején Nolan Sötét…..
Cseh Dániel 2014.04.07 17:22:47
@Rusznyák Csaba: Sírfelirat a film végén? :)
Bár Tony Stark debütálása maga mögé utasította, Amerika Kapitánynak nem volt oka szégyenkezni a Marvel filmek első fázisának idején, ellentétben Hulk közel nézhetetlen, és Thor bántóan érdektelen próbálkozásaival, nem is beszélve a már említett vaskobak kolléga önismétlő folytatásáról. Joe Johnston,…..
Cseh Dániel 2014.03.31 00:51:17
@doggfather: Ahogy találgattátok, a helyes válasz valóban Anglia.

@Regggie: Erre sajnos nem tudok választ adni, ugyanis nem voltam hajlandó a Thor második részére időt vesztegetni, beértem a gyanúsan egybehangzó kritikákkal. Az én értékrendszeremben egy pocsék film kevésbé bántó, mint egy semmilyen. Komolyság tekintetében viszont alig van szégyellnivalója, látványosan kerül minden klasszikus Marvel képregényes elemet, minimális kompromisszumokkal a végsőkig komolyan vehető.

@zsóka_eszter: Még külön kérésre sem írnék róla spoileresen, de annyit elárulhatok, hogy a Marvel ekkorát nem kockáztatott: a legvégső jelenet a tárgyalt filmhez kapcsolódik, és pályára állítja egyik karakterét a következő filmeket illetően. A jelenet maga nem különösebben izgalmas és eseménydús, de amit előrevetít, az már annál érdekesebb.
Cseh Dániel 2014.03.31 01:39:48
@MasterTom: Hadd mondjak ellent, A tél katonája teljes élvezetéhez nélkülözhetetlen az első rész.
Thomas Azier 1987-ben született, Hollandiában. 19 esztendősen Berlinbe költözött, ahol az évek során kialakította egyéni, mással nehezen összetéveszthető hangzását, saját produkciós céget alapított, egy kihalt gyárépületben berendezett stúdiójában végül elkezdte…..
Louisiana, 1995. január 3. Egy leégett tarló határában a helyi farmer és fia egy fa törzséhez kötözött meztelen női holttestre lelnek, fején agancsok, hátán különös szimbólum. A kiérkező nyomozók értékes időt nem vesztegetve azonnal munkához látnak, hogy kiderítsék a halott személyazonosságát, és…..
Cseh Dániel 2014.03.16 21:42:06
@REMY: Újabban Brad Pitt nevét emlegetik, mint producer/főszereplő, úgyhogy talán még van ennél is feljebb.
Cseh Dániel 2014.03.16 23:23:15
"A David Lynch és Mark Frost nevéhez fűződő nagysikerű, 90-es évek eleji tévésorozat, a Twin Peaks sok felszíni hasonlóságon osztozik Nic Pizzolatto krimiszériájával. A két történet kiindulási pontja megegyezik: vidéki kisvárosban meggyilkolnak egy fiatal lányt. Az ügy vizsgálatát egy helyi, köztiszteletben álló rendőrre és egy tragikus múlttal rendelkező idegen nyomozóra bízzák, aki meglehetősen rendhagyó módszereket alkalmaz munkája során. Mindkét eset megoldása után kiderül, hogy a gyilkosságok csupán a történet “triggerei” voltak: a tettes mögött egy nagyobb és gonoszabb erő áll, mint amit a nyomozók korábban feltételeztek. Mindkét sorozat nyomozópárosa egyenlőtlenül járul hozzá az ügyek megoldásához, a folyamatos haladás és az áttörési pontok szinte kizárólag az „idegen” detektívek munkájának köszönhető. Egyéb átfedő tulajdonságokat is találunk Rustin Cohle és Dale Cooper karaktere között. Mindketten jellegzetes módon készítenek széljegyzeteket munkájuk során: Cooper diktafonra mondja fel fontosnak tűnő észrevételeit, míg Cohle egy méretes jegyzetfüzetet ír tele megfigyeléseivel. A nyomozók különösen fogékonyak a filozófiai iránt, és ebből fakadó különcségükre ráerősít, hogy az ügyre vonatkozó látomások gyötrik mindkettejüket. A rendvédelmi szervekhez fűződő unortodox viszonyukat jól jellemzi, hogy felfüggesztésük után is folytatják a nyomozást."

(Prizma)
Egyetlen épeszű ember létezik ezen a világon, akitől, ha megkérdeznéd, melyik X-Men projekt hozza tűzbe leginkább, nem azt válaszolja, hogy a májusban debütáló Days of Future Past. Ez az ember Bryan Singer, akinek papírja van róla, hogy a normálistól eltérő válasszal reagáljon,…..
A képregények kedvelőinek népes és egyre növekvő tábora meglepetten fogadta a hírt, mely szerint a szép emlékű Man of Steel egyenes ági folytatását, az egyelőre Batman vs. Superman címen futó, gigászinak ígérkező (ígért?) projektet a DC jócskán eltolta, ráadásul éppen…..
A magyar filmművészet egyetlen rendszer, egyetlen kormány regnálása alatt sem élvezhette azt a támogatást és figyelmet, amit megérdemelt volna. Ezzel együtt mind a rendszerváltás előtti, mind az azt követő időszak képes volt zivataros körülmények között is tehetséges…..
Cseh Dániel 2014.03.03 21:57:03
@danialves: Javítva, köszönöm!
Cseh Dániel 2014.03.03 22:47:34
@Cucuminator: A spontán tüntetés valóban megmosolyogtató volt, én sokkal inkább tudtam be pénzhiánynak, mint rendezői melléfogásnak, de ott én is kizökkentem, kár lenne tagadni.
aeon flux trailer: godzilla (2014) 2014.02.25 20:33:00
Ős Godzilla-rajongóként csak annyit mondanék, hogy ez most olyan lesz, amilyennek egy nyugati átiratnak lennie kell. Legalábbis eddig nagyon úgy tűnik, úgyhogy plíííz Mr. Edwards, ne rontsa el! ..
Azt hiszem, a Sony a végsőkig kimerítette A csodálatos pókember előzetes kampányát: állítólag ez a sokadik - amúgy rengeteg új anyagot tartalmazó - trailer az utolsó, annak viszont mindjárt három perces. Kapcsolódó hír, hogy Marc Webb elvállalta a harmadik rész rendezését…..
aeon flux kritika: darkman (1990) 2014.02.23 13:00:00
Peyton Westlake zseniális elme. A szenvedélyes tudós éjt nappallá téve dolgozik egy anyagon, ami sejtszinten azonos az emberi bőrrel, de az orvostudományt forradalmasítandó találmány minden kísérlettel ugyanabba a zsákutcába fut be: az anyag 99 perc után megsemmisül. Peyton jogász…..
A 2008-as esztendő a vámpírrománcok éve volt. Szikrázó, ostoba tekintetű vámpírfiúk estek szerelembe kisvárosi lányokkal, sőt, még a kockás hasú vérfarkas sem volt hiánycikk akkoriban, de Európa hidegebb végében történt valami lényegesen fontosabb, aminek csakugyan dolga…..