Regisztráció Blogot indítok
Adatok
farkaskrisztian

1085 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
HÁZASSÁGI ESKÜ: Először a vőlegény mondja el az esküt, majd a menyasszony. Pap: Most pedig, ősi magyar szokás szerit, esküvel is erősítsétek meg azt, amit az imént egymásnak ígértetek! Tegyétek ujjatokat a feszületre, és mondjátok utánam az eskü szavait! (Vagy olvassátok fel az eskü…..
Alakult: 1924. április 3. Székhelye: Somogyjád A vállalat tárgya: a szövetkezeti tagok istállójában fejt tejnek a szövetkezet útján közösen történő értékesítése.   A Somogyjád és vidéke tejszövetkezet 1924. április 3-án tartott alakuló közgyülése értelmében csupán az üzletrészek…..
Az esetről az Uj-Somogy 1943. március 29-i száma a következőképpen számolt be: "Somogyjádon szombaton tűz volt. A malom kéményéből kipat­tanó szikra felgyújtotta a malom tetejét, amely nagy lánggal égnikezdett. A községbeliek is észrevették a tüzet. Szerencsére a tűz nagyobb kárt nem okozott, mert…..
"A Kaposvár—fonyódi vonalon az a személyvonat, amely kedden reg­gel 6 órakor elindult Fonyódról, Osztopán és Somogyjád között hó­fúvásba került. A kiküldött segély-menet, amely munkásokat is vitt magával, kiszabadította a hófú­vásból és a vonat a segélymenet­tel együtt elindult Kaposvár félé.Amikor…..
Vass István és tanítványai (Somogyjád) Forrás: Boszkovics Pál..
Szép Elemér tánctanár és tanítványai (Somogyjád,1963) Forrás: Boszkovics Pál..
1920-as évek - a kezdetek: "A községünkben telepedett le a Kosa család. Iparosok voltak, és Fiúméból költöztek ide, ahol már olasz mintára futballoztak. A Kosa gyerekek (László, Géza, István) hozták magukkal a labdarúgás szeretetét. Összeverbuválták a fiatalokat, és fociztak a vásártéren, ahol…..
1923. december 26-án ünnepi keretek között leplezték le Somogyjádon a hősök emlékszobrát a református templom előtt a Kálvin János utcában. Az emlékművet a község készítette (100 q búzát kellett érte fizetni) a háborúban elesett hősök tiszteletére. A szobor Cser Károly budapesti szobrászművész…..
A Somogyvármegye című napilap 1911. szeptember 24-i számában gyilkosságról számolt be a Somogyjádhoz tartozó Galambospusztáról: "Véres családi dráma játszódott le tegnapelőtt a Somogyjád községhez tartozó Galambos-pusztán, ahol egy férj a lehető legkegyetlenebb módon ölte meg áldott…..
Kőmíves József a TSZ törzstehenészetének egyik tehenével az 1950-es években. Forrás: Kraft József: Somogyjád Község Monográfiája - IV. A lakóhely története Fotó: Járfás Tóth József..
Fotó: Járfás Tóth József..
A község ménjei az 1950-es években.   Forrás: Kraft József: Somogyjád Község Monográfiája - IV. A lakóhely története Fotó: Járfás Tóth József..
Fotó: Járfás Tóth József..
Az 1930-as években Somogyjádon tért hódított a Szimantáli szarvasmarha, több gazda is erre a fajtára cseréli ki állományát. Ezek szaporulatából értékes apaállatokat nevelnek a Magyaregresiek példájára. (1) Az 1940-es években a szarvasmarhaállomány nagyrésze magyar tarkával kevert szimentáli, ebben…..
Borbély József tenyészbikája az 1950-es években. Fotó: Járfás Tóth József..
A somogyjádi határban található dűlők nevüket, az egymáshoz való helyzetük, fekvésük, alakjuk vagy történelmi vonatkozások alapján kapták, vannak olyan nevek amelyeknek az eredetét senki sem ismeri.  Jaád kisközség (Somogyjád) térképe 1893-ban - 7. szelvény Jaád kisközség (Somogyjád) -…..
A somogyjádi határban található dűlők nevüket, az egymáshoz való helyzetük, fekvésük, alakjuk vagy történelmi vonatkozások alapján kapták, vannak olyan nevek amelyeknek az eredetét senki sem ismeri.  Jaád kisközség (Somogyjád) térképe 1893-ban - 6. szelvény   Jaád kisközség (Somogyjád) -…..
A somogyjádi határban található dűlők nevüket, az egymáshoz való helyzetük, fekvésük, alakjuk vagy történelmi vonatkozások alapján kapták, vannak olyan nevek amelyeknek az eredetét senki sem ismeri. Izsák Aladár () úgy emlékezett, hogy régen legelő volt ahol sok vadrózsa nőtt.  ..
A somogyjádi határban található dűlők nevüket, az egymáshoz való helyzetük, fekvésük, alakjuk vagy történelmi vonatkozások alapján kapták, vannak olyan nevek amelyeknek az eredetét senki sem ismeri. A szállasi dűlő nevének eredetét Györék csök Sándor () a törökdúlásig vezeti vissza, itt találtak…..
A XIX. második felében és a XX. században a következő kőművesek működtek Somogyjádon: Nr. Név   Iparigazolvány Megjegyzés 1 Barti János     Kraft (1954) 2 Bózsa József     Kraft (1954) 3 Györék Árpád pokol     Kraft (1954) 4 Horváth…..
 A XIX. második felében és a XX. században a következő ácsok működtek Somogyjádon: Ácsok: Nr. Név   Iparigazolvány Megjegyzés 1 Tarr József     Kraft (1954) 2 Máté József     Kraft (1954) 3 Czompó Ferenc     Kraft (1954) 4 Györék…..
A cipészek a munkájukhoz szükséges alapanyagot (Bőranyagokat), kaposvári tímároktól szerezték be. 1951-ben megalakult a cipész ipari K.T.SZ. (Kisipari Termelő Szövetkezet), dolgoztak benne: Baranyai Gyula, Lukács Imre, Ifj. Magyar József és Varga Géza. Keresetük az 1950-es évek közepén 800-1.400.-…..
A XIX. második felében és a XX. században a következő asztalosok működtek Somogyjádon: Asztalosok: Nr. Név   Iparigazolvány Megjegyzés 1 nemes Csepeli Ferenc 1826 2 Fodor József     1874 3 Kósa Károly     1937 4 Milicsevics…..
Hires volt a takácsok munkája. Kenderfonalból törölközőket, konyharuhákat, alsóneműket is készítettek. A finomabb alsóneműknél lent is kevertek hozzá. Ezen kívül pamutfonalat is felhasználtak. Kenderből sokat termeltek, de lent és pamutot Kaposvárról szerezték be, leginkább. A XX. század folyamán…..
A XIX. második felében és a XX. században a következő kovácsok működtek Somogyjádon: Kovácsok: Nr. Név   Iparigazolvány Megjegyzés 1 Ceglédi János (1766-1801)   Hal.1801 2 Cink János     1937, Kraft (1954) 3 Cink Károly     Kraft…..