Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szederág

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örömmel látom, hogy sorban jelennek meg a cikkek, miszerint szükség van az apákra/férfiakra. Ugyanakkor elkeserítőnek tartom, hogy egy természetes dolog mellett kampányolni kell. Sokan szeretnék elbagatellizálni a férfi szerepét, férfi és apa voltát, pedig nélkülözhetetlenek…..
Szederág 2015.05.08 20:01:17
Pár dolgot fűznék hozzá az írásodhoz:
1.Nem csak a fiúknak, hanem a lányoknak is hiányzik az apjuk. A lényeg pont az, hogy mindkét szülőjükre szükség lenne. Ezt persze te is írod, de túlságosan ki van hegyezve a bejegyzésed a fiúkra.
2.Továbbá a gond nem csupán az, hogy nem lát a fiú/lány apamintát, anyamintát, hanem két szülős család mintát sem lát. Azt látja, hogy apu/anyu frankón mindent meg tud csinálni egyedül. Egyedül hoz döntéseket is. És ebből szép kis nyalánkságok lesznek. Lehet, hogy felnőttkorában főnökösködő partner lesz. Ő akar irányítani, nem beszél meg dolgokat. Az is lehet, hogy túl magas elvárásokat támaszt a jövendőbeli partnerrel szemben. Vagy ha az egyedül maradó szülő esetleg túlságosan is ráfókuszált a gyerekekre, kiszolgálta őket, csak róluk szótl az élete, vajon milyen bánásmódot fog várni az ilyen gyermek a partnerétől, ha felnő? Le tud-e válni majd az ilyen szülőről ahogy az bizonyos életkor után egészséges lenne, vagy egy életen keresztül apu/anyu lesz az első helyen? Ugye mennyire bonyolult ez?
3.Válások mindig lesznek. A legjobb ami ilyenkor történhet szerintem, hogy egyrészt maradjon meg a kapcsolattartásnak az a módja, ami mindenki számára (gyerek, szülők) kielégítő és hangsúlyozom, nem erőltetett, terhes. Válás után a hagyományos kapcsolattartási formák következménye általában az, hogy az egyik szülőnek jutnak a dolgos hétköznapok, a másiknak meg a mókás, programokkal teli hétvége. Ja, hogy olyankor a másik szülő is kikapcsolódhat? Persze, egyedül.
4.Ami meg a hiányzó családmodellt illeti, ne maradjon a szülő társ nélkül. Persze dolgozza fel a válást, próbáljon rájönni, akár segítséggel, hogy mi tette őt alkalmatlanná a párkapcsolatra. És próbáljon olyan társat találni akivel együtt nevelik a gyerekeket. A másik szülő is fog keresni-találni másik párt.
5. Szép ideál, hogy az elvált szülők együtt nevelik a gyerekeiket továbbra is. De véleményem szerint ezzel nagyon vigyázni kell. Tegyük fel, hogy megállapodunk abban, hogy a másik szülő bármikor jöhet, belekapcsolodhat a gyerekek életébe. Tanulhat vele, viheti edzésre, maradhat lefekvésig, olvashat neki stb. Osztán másik szülőnek párkapcsolata lesz. Persze még mindig a gyerek az első, de a látogatások ritkulnak, amit a gyerekek megéreznek. Ja és persze ott is lehet közös gyerek. Egy szó mint száz, jobb szerintem kialakítani egy rutint, amit mindenki megszokik, és ami szent és sérthetetlen maradhat bármilyen körülmények között.
Várom az ellenvéleményeket :)
Szederág 2015.07.26 22:50:04
@zombigyilkos: Szia :) /Hát ezért nem jó hónapokra megszakítani egy beszélgetést. Már nem is emlékszem hol tartottunk okatatásügyben, viszont adtál egy jó szakdoga témát a tanári szakma elnőiesedésével kapcsolatban ;)/
Ami a közös nevelést-felügyeletet illeti, ha tényleg ez a felállás,a tartásdíj valóban feleslegessé válik. Meg lehet beszélni, hogy ki vesz új cipőt, elfelezni a tanszerek, tandíjak,stb árát. Ha viszont nincs közös felügyelet, akkor a "hétvégi" szülő természetesen fizessen. Csekélyke hozzájárulás ez még így is ahhoz a keresethez képest ami a válás miatt az egykori közös háztartásból kiesik.

Más. Abből ahogy a válásokról írtok (te és Nőneklenni) úgy tűnik, mintha, nem lettetek volna még tűzközelben. Amikor a válni kívánó felek a bíróságra mennek érdemes megegyezniük például a gyermekelhelyzés kérdésében. Ha nem tudnak megegyezni, akkor a bíróság dönt a gyámhatóság véleménye alapján.

Egyébként én is elváltam. Itt, nyilvánosan nem fogok beszámolni a körülményekről, mert ez tiszteletlenség lenne a volt férjemmel és talán magammal szemben is, de privátban szívesen.

A közösen gyakorolt felügyelet nagyon szépen hangzik, sajnos kevés esetben tűnik reális megoldásnak. Nem véletlen, hogy elvált a két szülő, feltehetően sok lenne a vitás kérdés a nevelési stílussal, fókuszpontokkal kapcsolatban (járjon-e zeneórára, vagy az csak amolyan "úri huncutság", mit ehet, meddig maradhat fenn, mit nézhet a tévében és még sorolhatnám). És ráadásul ezzel még mindig nem oldódott meg az hogy a gyermek egymást szerető szülőpárt lásson modellként maga előtt. És igen, valószínűleg lesz a biológiai szülőknek új kapcsolata, féltestvérek, bonyolódik a helyzet. Ahogy Nőneklenni egykorábbi kommentben említette, intelligenciával megoldható, csakhogy az sok helyen sajnos nincs. Ha viccelhetek kicsit, akik szépen, békében tudják közös felügyelettel nevelni a csimotáikat, egyátalán minek váltak el? De ez tényleg csak vicc volt :)
Szederág 2015.07.26 23:17:28
@zombigyilkos: Nem akarom a számat tépni, itt a link, ez a menete a dolgoknak:

jogimegoldasok.hupont.hu/16/gyermekelhelyezesi-per-csaladjogi-ugyved
Nőkovács A független nő 2014.07.06 16:58:29
Férfival beszélgettem. Azt állította, a környezetében a nők nem vágynak az elköteleződésre. Inkább élnek egyedül, szeretőt tartva, nem is egyet, akiktől ajándékot, utazást, szexet kapnak. És ez mennyire jó nekik. A hitelesség kedvéért elárulom, azt is mondta férfi…..
Szederág 2015.04.20 09:01:11
@zombigyilkos: Jó, azt aláírom, hogy nem néztem meg minden linked. Nincs időm :(( Nem is lesz egy darabig, úgyhogy függesszük fel. Nekem már gyakorlatilag most elekezdődött a vizsgaidőszak, június közepéig ki se fogok látni a PPT bemutatók, tanulmányok, óravázlatok készítéséből. Viszont öröm az ürömben, hogy mire visszatérek túl leszek jópár szakirodalom átrágásán, tehát felkészültebb leszek én is.
Én megkaptam a feministázást tőled én meg lebutuskáztalak, akkor most egálban vagyunk. Ha van kedved, majd pár hónap múlva, ill. ha lesz egy lélegzetvételnyi szünetem, részemről folytathatjuk. Addig is minden jót.
Hogy mi bajom lett hirtelen? Friudztrált a stílusod a másik blogon, az hogy nincs időm rendesen megnézni az általad átküldött anyagokat és az is amit korábban írtam, az a benyomásom lett, hogy mondhatok én bármit, állandóan visszatáncolunk a kályhához. Lehet, hogy a nevelési stílusokról belinkelt anyag szerinted téged támaszt alá szerinted, de szerintem meg a poroszos nevelés a hideg korlátozónak felel meg, miközben a meleg korlátozót tartják ma szakpedagógusi körökben célravezetőnek.
Szederág 2015.04.20 09:01:48
@Szederág: frusztrált
Szederág 2015.04.20 09:14:01
@Szederág: Egyébként meg az Észak írországi tanlmánnyl kapcsolatban csak arra utaltam, hogy elég a konklúziót elolvasni és kiderül, hogy a tanulmány legfőképp arról szól, hogy a fiúk alulteéjesítése mögött szociális, társadalmi okok is állnak és a pubertáskor hatásai ami más a fiúknál. Hirtelen elvész a tanulási kedvük, inkább a lányok, a kalandok érdeklik őket. Ezt nem veszi figyelembe az oktatási rendszer és szükséges lenne esetükben a differenciált nevelői attitűd. Nem vezet sehová, ha ugyanolyan eszközökkel próbálják őket okítani mint addig. Lehet, hogy nem olvastam elég figyelmesen, de én ezt vettem le. Ha esetleg idéznél a tanulmányból, az segítene.
Tudod tényleg nincs időm, de közben meg egyfolytában ezen jár az agyam :)
Nőkovács A házicseléd :-) 2015.02.15 13:33:10
Rengeteg női panaszt látok, hallok, miszerint: én mindent megtettem, főztem,mostam takarítottam, az a szemét pedig nem becsülte. Egyet felejtenek el ezek a hölgyek, azt, hogy egy férfi nem takarítónőre vágyik, nem is szakácsnőre, hanem társra. Ezekkel a női "eszközökkel" mint a…..
Szederág 2015.03.30 19:41:51
Érdekes, gondolatébresztő cikk. A magam részéről annyit tudnék hozzáfűzni, hogy manapság sokféle családi háttérrel rendelkező párok kerülnek össze. Mert minden bizonnyal vannak olyan fiúk és lányok, akiknél a családban a hagyományos szereposztás műkdtt. Apu dolgozik, megszerel ezt-azt, esetleg kertet művel. Anyu szintén dolgozik, meg főz, mos, vasal, varr és kikérdezi a gyerekektól a leckét. És A: ezt a modellt átadják gyerekeikenek is, azaz a fiú megtanulja aputól a szerelgetést,stb, alány meg anyutól a főzést, vasalást stb. És úgy indul el a nagybetűsbe, hogy akkor neki egy kapcsolatban ez lesz a szerepe. B: legyen fiú vagy lány, "te csak tanulj gyermekem!" felkiáltással a család kiszolgálja a gyermeket, aki úgy indul el a nagybetűsbe, hogy egy gombot se tud felvarrni. És akkor csak két példát soroltam fel, nem említettem az egyedülálló szülő által ilyen-olyan módon felnevelt gyerekeket.
Nos ezekből igen érdekes kombinációk születhetnek és nem biztos, hogy a kapcsolat elején egyből kibújik a szög a zsákból.
Én egy 11 éves fiú és egy 8 éves lány anyukája vagyok. A legjobb amit tehetek szerintem az érdekükben- nem azért hogy jó férj, vagy jó feleség legyen belőlük, hanem, hogy szuverén emberek legyenek-az, hogy apránként megtanítom őket mindenre ami egy átlagos életvitelhez kell. Tanuljanak csak meg mindketten főzni, vasalni, szöget beverni és ne legyenek senkire ráutalva ilyen apróságokban. Aláírom, 30 mázsa marhatrágyát fizikai erejénél fogva inkább a férfi hordjon szét a kertben, de a vasárnapi ebédet lehet együtt is főzni, vagy annak akinek épp kedve, vagy ideje van rá.
Egy kedves olvasónk férje küldte az alábbi képes helyszíni riportot, köszönjük (a fordításért és a képaláírásokért viszont engem szidjatok). "Az idei vásár erős volt. Jó, hogy béreltünk pavilont." – ezekkel a szavakkal zárta a "Čekić" kiadó munkatársa a…..
Szederág 2012.11.05 19:17:59
@Styxx: nagyon szívesen, mi köszönjük a lehetőséget. Ranko szerint igazad van a sajkacsás pasival kapcsolatban :)
A videón látható férfi jegy nélkül utazott a belgrádi városi buszon. Lebukott, ám nem akarta elhagyni a járművet, inkább erősen megkapaszkodott. Az ügyet a rendőrök vették át, akik nem túl finom módszert választottak a bliccelő megregulázására. Az ügy persze folytatódik,…..
Szederág 2012.09.22 13:48:42
@Skodakék Fábia: Na erről van szó :D
Maja Nikolić a belgrádi Pink Tv valóságshowjában még tavaly februárban zsidózott. A szabályzat szerint a játékosoknak szigorúan tilos bármilyen faji, vallási, vagy egyéb diszkriminatív kijelentést tenni. Ha mégis megszegnék e szabályt, az automatikus kizárást von maga után,…..
Szederág 2012.09.21 21:13:28
@Styxx: Huh, nem gondoltam, hogy ennyire kemény a helyzet antiszemitizmus tekintetében. Nyilván meg van ennek az oka, kell a bűnbak, hogy miért élünk sz@rul, meg divatos manapság sovi-nacinak lenni. De azért ezt nem gondoltam volna.
Egyébként a lány nem is bögyös, csak jól kipakolja amilye van. Komolyra fordítva a szót, ez az első blikkre bulvárhír nem is lenne olyan érdekes, ha egyrészt nem látom a reakciókat, meg másrészt ha nem gondolok bele, hogy széles rétegeknek ez a hölgyike és klónjai követendő példakép. Ennek fényében amíg csak énekel, meg mereresztgeti a szemét, még nem tragikus a helyzet (bár van aki ezzel vitatkozna),, de viszont ha megszólal, nem mindegy, hogy mi jön ki a száján, és az sem, hogy hogyan jön ki majd ebből a zsidózós történetből. Vajon sikerül-e a hatóságoknak elérniük, hogy pusztán a személyével, ne legitimizálja rajongói körében az antiszemitizmust, illetve az ilyen nézetek hangoztatását?
Az operett már száz éve is hazug volt minden elemében. Egy soha nem létezett világban hamis problémák mentén mézeskalács emberek cukorszirupban tocsogó szemetet énekelnek. Thália szentélye: a színház, az önmagát komolyan vevő, teremtő kultúra elleni alattomos támadás volt ez…..
Szederág 2012.08.18 07:56:06
@fzr: Szívemből szóltál :) ez a cikk erőltetett, szakmaiatlan. Tulajdonképpen öncélú fikázás.
Serbia Insajd Balkán-Kodály (18+) 2012.07.20 07:00:00
A Nyugat-Balkán keleti felén (Szerbia, Bosznia, Montenegró, Macedónia) különösen népszerű, úgynevezett Népi Vásárokon reggel-délben-este és éjjel is dübörög a kortárs délszláv népzene igénytelenebb kiadása. A lakodalmas sátrakhoz hasonlító alkalmi felépítményekbe a…..
Serbia Insajd Futóbolond magyarok 2012.07.06 17:30:00
Szerbiával, Vajdasággal, egyéb volt jugoszláv területekkel foglalkozó blogunkhoz ez a poszt csak a vajdasági magyar testvérpár apropóján kapcsolódik. A Nyájas tudja be némi aktualitásnak, no meg a bloggeri szabadságnak. Ugyanis a napokban egy újabb csapat futóbolond vitte el…..
Szederág 2012.07.06 22:49:05
: D