Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsoldos István (Zsopi)

110 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha nem, az valószínűleg jó hír, de azért nem ártana készülni rá... Jönnek a robotok...
Peking, Sanghaj is leköröztek minket várható élettartamban. A legmeglepőbb, hogy hiába van náluk gigaszmog, légúti eredetű halálozásban is hasonló szinten állunk a kínai nagyvárosokkal...
A nyugati célpontok támadásával a terrorszervezet (és a benne lévő egyének) várható élettartama hirtelen nagyot esett. A hódítást nehéz a csúcson abbahagyni. A történészek nem szeretnek “mi lett volna ha” spekulációkba bocsátkozni, mások viszont annál inkább. Mi lett…..
Igény valószínűleg lenne rá... A menekültkérdés nagyon megosztja Európát és heves érzelmeket ébreszt. Rengeteg morális és gyakorlati probléma merül fel, de ez a poszt nem a rövid távú kérdésekről szól, hanem arról, hogy mit lehetne tenni, ha sok, mondjuk 10 milliós…..
És még: a kapitalizmus vége? Heti linkajánlónk. Megoldás az adósságválságokra: Legyen könnyebb csődbe menni! (Project Syndicate) Kína veszni hagyja saját gazdaságát a külföldi státuszért? (Balding's World) Szűkösség utáni utópiák: amikor majd azt is el…..
#Nemeztígértétek #holarepülőautóm? #minekazneked. Tényleg rossz irányban haladt a világ technológiai fejlődése? Manapság terjed az a gondolat, hogy valahogy rossz irányba ment el a technológiai fejlődés. A 60-as évek volt a nagy remények („ígéretek”) időszaka, amikor azt…..
Hiába gondolhatták a görög szavazók, nem lesz azonnal vége a megszorításoknak. Ez ugyanis soha nem volt a lehetséges választások között. A referendum látszólag nehéz kérdései után jönnek majd sokkal nehezebbek is.... Mit jelent a görög választók „nem” szavazata? Nemet…..
Ha a nénikémnek oszlopai lettek volna, ő lett volna az Akropolisz… Sem a görögöket, sem a többi euró-tagországot nincs értelme hibáztatni. Vannak előnyei is annak, hogy mostanra elfogyott a türelem. Bár jelenleg úgy néz ki, Ciprasz végül kapitulált, a görög válságnak még…..
Megint mindenki a klímavédelem és a környezetvédelem körül kavar. A megváltozott hangulat hátterében a valamelyest jobban teljesítő gazdaságok, az olcsóbbá váló megújulók és a helyi szennyezéstől való növekvő félelem áll. Zsoldos István és Vargha Péter Simon írása A…..
Most úgy élünk, mint a svédek a 70-es évek közepén. Legalábbis ami a jövedelmet és a várható élettartamot illeti. Minek nekünk egyáltalán felzárkózás? Nem elég, ha feleannyi jövedelemmel elvagyunk, mint a legjobbak? Korábbi posztunkra (Láthatatlan plafon a relatív GDP…..
A plafont valószínűleg a jó oktatással és intézményekkel lehetne áttörni. Léteznek nagyon hosszú GDP adatok, amelyek visszamennek még Magyarország esetében is a 19. századig. A 70-es, 80-as évektől pedig már több adatsor is van. Ezekből kiszámolható, hogy az egy főre jutó…..
A nulla egy furcsa szám. És a nullával való műveletek furcsa eredményekre vezethetnek, a gazdaságban is. Ha a kamat nulla, az eszközök értéke végtelen. Jöhetnek a még nagyobb eszközár-kilengések is. Fél százalék alatt észre sem veszed, és elhagyod a valóságot, Fél…..
És még: a közeljövő innovációi és interaktív migráns-követő minden országra.  Heti linkajánlónk. Seggfejizmus - új nemzetközi kapcsolatok elmélet születik (3 Quarks Daily) Miért tud nyerni egy gyenge Putyin egy (papíron) erős Nyugattal szemben? (XX…..
A görög dráma új felvonásában senki nem akarja félrerántani a kormányt. A görög radikális Sziriza párt véget akar vetni a megszorításoknak, és csökkentené a görög adósságterheket. A nagy hitelezők viszont ragaszkodnának az eddigi megállapodásokhoz, nem (nagyon) akarnak…..
Az orosz rubelválság nem maga a betegség, csak tünet. Azt mutatja, hogy az olajfüggő orosz gazdaság most kénytelen lesz fájdalmasan alkalmazkodni. A szuperhősök és „főgonoszok” korszaka véget ért. Aki azt várja, hogy az alábbi cikkben a ravasz Putyin személyéről,…..
Van itt egy mesterterv. De csak egyesek képzeletében létezik.  Vargha Péter Simon és Zsoldos István írása. Terjed mostanában az a mém, hogy az amerikaiak akarják monopolizálni az oroszok helyett Kelet-Közép-Európa gázpiacát a palagázzal. (Azzal a mostanában talált rengeteg…..
Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak... Amikor az orosz pénzes nagybácsinak elfogy a pénze. Az utóbbi pár évben úgy tűnhetett, hogy Oroszország az energiaipar pénzes nagybácsija. Ha volt eladó finomító,csővezeték vagy energiacég, akkor mindig felmerült, hogy valamelyik nagy orosz…..
Ukrajna és Belarusz megpróbálták, de az olcsó gázért szuverenitásuk egy részével fizettek. Ráadásul újra es újra alkudozniuk kell. Zsoldos István, Vargha Péter Simon és Pogonyi Csaba írása. Putyin és a szobadíszek. Kép: nybooks.com Nemrég írtunk a Defacto blogon…..
Nagyon nehéz a GDP-t előrejelezni, főleg ha a jövőről van szó. Meg akkor is, ha a múltról. Az IMF átszabta a GDP-számait. Az IMF a napokban kijött az évente kétszer szokásos részletes számaival. A fő figyelem persze a növekedési előrejelzéseken van: szokás szerint ismét…..
Nem születtünk háborúra. Arra születtünk, hogy azt csináljuk, ami működik. A napokban sok helyen megjelent egy friss tanulmány ismertetése, amely szerint a csimpánzok életének része a gyilkosság, sőt a háború (vagy inkább bandaháború), és ez nem azért van, mert az emberek…..
Vagy inkább kettő: a kereslet meg a kínálat... Ezért ment le az olajár, annak ellenére, hogy nagy a felfordulás a Közel-Keleten és az orosz-ukrán konfliktus miatt is. Mi történik, ha nő az esélye az Ukrajna és Oroszország közötti nyílt háborúnak (és annak, hogy Ukrajna…..
Nemcsak a magyar férfiak, a nők is megdöbbentően korán halnak. És a nőknél még nő is a lemaradás. Összehasonlítottuk Magyarország és Európa régióinak várható élettartamát. Várható élettartamban Magyarország rosszabbul teljesít. A várható élettartam 2012-ben…..
És még: Az a baj, hogy Putyin túl liberális?  Heti linkajánlónk.   A "minden buborék" (New York Times) Nyakunkon a következő gazdasági lassulás? (Economist) Éhezés után a közlekedés lehet a következő kihívás (New Republic) Amerikaiak! Miért nem jártok…..
A mai béredből félmilliószor annyi fényt vehetsz, mint a piramisok idején. Avagy hogy ne hasonlítsunk almát sokezer éves körtével. Az Alapblogon fizikus írt egy rövid szösszenetet arról, hogy miért lehetetlen hosszú távon akár az 1%-os gazdasági növekedés is. Az írás…..
Krím, Kelet-Ukrajna, Skócia, Szíria, Irak, Dél-kínai-tenger...Utoljára talán a Szovjetunió összeomlásakor mozogtak annyit a határok világszerte, mint amennyi változás most kinéz. Miért? Mik jöhetnek még? Sokáig tarthat az átalakulás. Találd meg a 10 különbséget a két…..